MEDION P205

Wszystko o GPS, saperkach, zestawie serwisowym, wyposażeniu plecaka itp.

Moderator: Moderatorzy

Frik
Nowy na forum
Posty: 12
Rejestracja: wtorek 05 maja 2009, 22:36
Lokalizacja: Olkusz

MEDION P205

Post autor: Frik » czwartek 07 maja 2009, 18:15

Co myślicie o nawigacji MEDION P205 ? Narazie na inną mnie nie stac za bardzo, na forum szukałem ale nic o niej nie znalazłem. Jeden gość wystawia ją na allegro http://allegro.pl/item620547382_nawigac ... uropa.html

Jak patrzyłem na pokrycie przez mape są nawet trasy rowerowe, tzn są jako drogi :) mimo że to w lesie.

edit: i nawigacja zasilana jest z bateryjek AA !! czyli problem z rozładowywaniem w terenie odpada :)
[img]http://www.opencaching.pl/statpics/10013.jpg[/img]

Awatar użytkownika
Calineczka
Wyjadacz
Posty: 274
Rejestracja: niedziela 25 stycznia 2009, 12:28
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 27 razy
Kontakt:

Post autor: Calineczka » czwartek 07 maja 2009, 19:45

Hej ;-)
wiesz, jestem elektronikiem i oglądałem w środku kilka sprzętów markowanych MEDION, zwłaszcza laptopy. laptopa bym sobie nie kupił....
Możesz poszukać info tutaj:
http://www.my-navia.pl/
Ekranik ma malutki ten Medion, no ale zasilanie paluszkowe fajna sprawa.
Zastanów się nad:
http://allegro.pl/item619380999_35_5c_n ... promo.html
takie kupiłem jadze, Esemowi, Pikomowi, sobie...własnie męczę wgrywanie róznych rzeczy. Za to wiem jak na tym Larku odpalić baze filipsa, przegladarke interenetowa, OziExplorera czy inne nawigacje jak AutoMapa. W razie czego moge jakies pliki udostepnic, powiedziec co gdzie wgrac etc...
Powodzenia ;-)
Użytkownicy, którzy podziękowali autorowi Calineczka za post:
Frik
[url=http://www.swiatelka.pl/][img]http://www.swiatelka.pl/userbar.png[/img][/url]

Frik
Nowy na forum
Posty: 12
Rejestracja: wtorek 05 maja 2009, 22:36
Lokalizacja: Olkusz

Post autor: Frik » czwartek 07 maja 2009, 20:29

Dziękuje za szybką odpowiedź, w takim razie wiem już co kupie :) Jedyne pytanie jeszcze, to ile trzyma bateria ?
[img]http://www.opencaching.pl/statpics/10013.jpg[/img]

Awatar użytkownika
loslos
Wyjadacz
Posty: 480
Rejestracja: środa 14 stycznia 2009, 21:28
Lokalizacja: Tuchola/Bydgoszcz

Post autor: loslos » czwartek 07 maja 2009, 20:47

Frik : do czego chcesz tego sprzętu używać ???
Do outdooru to się raczej średnio nadaje, niewygodny trochę.
Do auta ujdzie, chociaż wyświetlacz trochę mały.
Jak chcesz nawigacje do szukania skrzynek i masz telefon z javą to pomyśl może o module GPS na BT

Calineczka : Ten Lark chodzi pod CE ??? Co zainstalowałeś do czytania bazy filipsa ???
[url=http://geokrety.org/mypage.php?userid=2205][img]http://geokrety.org/statpics/2205.png[/img][/url]

Frik
Nowy na forum
Posty: 12
Rejestracja: wtorek 05 maja 2009, 22:36
Lokalizacja: Olkusz

Post autor: Frik » czwartek 07 maja 2009, 20:57

Do rowera :) Ja już zapomniałem do czego służą nogi ! To mało ważne że nieporęczny, idea taka że podjeżdżam rowerem, teraz dopiero wyjmuje gps i latam już na butach.

Gabaryty nie mają znaczenia, jestem zielony troche w tych sprawach, ja potrzebuje tylko wpisać koordynaty a potem aby był kompasik i ile mam jeszcze przejść , więcej nie potrzebuje. Telefon mam tylko z smsami.
[img]http://www.opencaching.pl/statpics/10013.jpg[/img]

Awatar użytkownika
loslos
Wyjadacz
Posty: 480
Rejestracja: środa 14 stycznia 2009, 21:28
Lokalizacja: Tuchola/Bydgoszcz

Post autor: loslos » czwartek 07 maja 2009, 21:04

Jasne, jak zrobisz sobie jakiś futerał to powinno zagrać, pod warunkiem, że nie będziesz go ze zbyt wysoka zrzucał :wink:
Powodzenia życzę i pozdrawiam

aha, na kompas w takiej nawigacji to za bardzo nie licz, żeby coś pokazał to trzeba się poruszać z prędkością min 5 km/h
[url=http://geokrety.org/mypage.php?userid=2205][img]http://geokrety.org/statpics/2205.png[/img][/url]

Frik
Nowy na forum
Posty: 12
Rejestracja: wtorek 05 maja 2009, 22:36
Lokalizacja: Olkusz

Post autor: Frik » czwartek 07 maja 2009, 21:16

loslos pisze: aha, na kompas w takiej nawigacji to za bardzo nie licz, żeby coś pokazał to trzeba się poruszać z prędkością min 5 km/h
O kurcze ! To ja tak nie chce ! Absolutnie ...
[img]http://www.opencaching.pl/statpics/10013.jpg[/img]

Awatar użytkownika
Calineczka
Wyjadacz
Posty: 274
Rejestracja: niedziela 25 stycznia 2009, 12:28
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Calineczka » czwartek 07 maja 2009, 21:33

WIN CE.
Bazę czytam NetFront3, jest OK.
Z tym static navigation nie strasz-bo wcale tak w Larku nie jest. To jest SirfStarIII i tak jak napisał trojmiasto to mozna wylaczyc-i wyglada na to, ze domyslnie tak jest. Kompas-w Ozim jest i dziala. Czas pracy-jeszcze nie prztestowalem ale wiecej jak na 2-3 godziny bym nie liczyl, mozna sprobowac sciemnic ekran-bedzie dluzej, ew. korzystac z jakichs zewnetrznych ladowarek po usb. Moim zdaniem owe 3,5 cala jest na piesze wedrowki jak najbardziej, do auta rowniez. Przeciez wiekszosc PDA ma taki wlasnie rozmiar LCD.
Zeby go lepiej ocenic musial bym miec wiecej czasu, ale podoba mi sie ze za tak niewielka kase mam po modyfikacjach kawal dobrego narzedzia, a z czasem pracy powalcze... :D
[url=http://www.swiatelka.pl/][img]http://www.swiatelka.pl/userbar.png[/img][/url]

Awatar użytkownika
trojmiasto
Administrator
Posty: 1945
Rejestracja: poniedziałek 12 maja 2008, 20:45
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: trojmiasto » czwartek 07 maja 2009, 21:34

To się nazywa static navigation. Nie wiem czy można wyłączyć w każdym urządzeniu - podejrzewam, że tak. Programów do tego jest aż za dużo.

EDIT: Halo? Post mi zniknął! Pisałem to co wyżej, chwilę przed Calineczką.
Jest co prawda gorzej niż było, ale za to lepiej niż będzie.

Awatar użytkownika
Calineczka
Wyjadacz
Posty: 274
Rejestracja: niedziela 25 stycznia 2009, 12:28
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Calineczka » czwartek 07 maja 2009, 21:35

pisales pisales, wszak powoluje sie na twoja wypowiedz ;-)
[url=http://www.swiatelka.pl/][img]http://www.swiatelka.pl/userbar.png[/img][/url]

Awatar użytkownika
loslos
Wyjadacz
Posty: 480
Rejestracja: środa 14 stycznia 2009, 21:28
Lokalizacja: Tuchola/Bydgoszcz

Post autor: loslos » czwartek 07 maja 2009, 21:40

Jeżeli chcesz używać kompasu to raczej nabądź drogą kupna normalny :) , no chyba, że masz nadmiary gotówki
[url=http://geokrety.org/mypage.php?userid=2205][img]http://geokrety.org/statpics/2205.png[/img][/url]

Frik
Nowy na forum
Posty: 12
Rejestracja: wtorek 05 maja 2009, 22:36
Lokalizacja: Olkusz

Post autor: Frik » czwartek 07 maja 2009, 21:45

Calineczka pisze:WIN CE.
Bazę czytam NetFront3, jest OK.
Z tym static navigation nie strasz-bo wcale tak w Larku nie jest. To jest SirfStarIII i tak jak napisał trojmiasto to mozna wylaczyc-i wyglada na to, ze domyslnie tak jest. Kompas-w Ozim jest i dziala. Czas pracy-jeszcze nie prztestowalem ale wiecej jak na 2-3 godziny bym nie liczyl, mozna sprobowac sciemnic ekran-bedzie dluzej, ew. korzystac z jakichs zewnetrznych ladowarek po usb. Moim zdaniem owe 3,5 cala jest na piesze wedrowki jak najbardziej, do auta rowniez. Przeciez wiekszosc PDA ma taki wlasnie rozmiar LCD.
Zeby go lepiej ocenic musial bym miec wiecej czasu, ale podoba mi sie ze za tak niewielka kase mam po modyfikacjach kawal dobrego narzedzia, a z czasem pracy powalcze... :D
Nie ma innej opcji! Co mam biegać z nawigacją naokoło pniaka i w między czasie patrzeć na ekran jaki odczyt ? Hahaha, Musi być "static navigation" :) Haha, pomyslałem o dynamie rowerowym :D Tylko potrzebny jaki stabilizator napięcia :)
[img]http://www.opencaching.pl/statpics/10013.jpg[/img]

Awatar użytkownika
loslos
Wyjadacz
Posty: 480
Rejestracja: środa 14 stycznia 2009, 21:28
Lokalizacja: Tuchola/Bydgoszcz

Post autor: loslos » czwartek 07 maja 2009, 21:49

Calineczka pisze:WIN CE.

Z tym static navigation nie strasz-bo wcale tak w Larku nie jest. To jest SirfStarIII i tak jak napisał trojmiasto to mozna wylaczyc-i wyglada na to, ze domyslnie tak jest. Kompas-w Ozim jest i dziala. :D
A testowałeś np. nagłą zmianę kierunku marszu, albo przekazanie urządzenia innej osobie.

Edit : http://gpsmaniak.com/new/gps.htm
[url=http://geokrety.org/mypage.php?userid=2205][img]http://geokrety.org/statpics/2205.png[/img][/url]

Awatar użytkownika
lennin
Bywalec
Posty: 44
Rejestracja: czwartek 02 kwietnia 2009, 20:09
Lokalizacja: Aleksandrów Łódzki , Łódź
Kontakt:

Post autor: lennin » czwartek 07 maja 2009, 22:26

Ja mam 35.0 na początku miałem problemy z Ozim ale... wystarczyło posiedzieć nad mapami etc i teraz wszystko śmiga. Czas pracy wydłużam podłączając pod gniazdo USB pakiet dwóch aku Li-ion 18650 co daje napiecie nawet powyżej 8V i nic sie z nim nie dzieje :D A co do kompasu mam w GPSmap 60CS i jest mało użyteczny albo nie potrafie sie nim posługiwać. Pomijam fakt że przy lekko rozładowanych bateriach już jest klapa totalna.
Mało wiem ale się dowiem ;) | "Pokeszujemy" nocą razem? :D

Awatar użytkownika
Calineczka
Wyjadacz
Posty: 274
Rejestracja: niedziela 25 stycznia 2009, 12:28
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Calineczka » czwartek 07 maja 2009, 23:28

...żebyśmy się dobrze zrozumieli, standardowy kompas działający na zasadzie magnetyzmu ziemi jest oczywiście niezastapiony :D
ten gps-owy jest tworzony przez oprogramowanie, na podstawie uśredniania wyników...niezbędny jest ruch, przemieszczanie się. Tak więc OziExplorer z mapą+igła kompasu i idziemy :wink:

Lennin, podłączałęś nawet 8,4V do Larka? Taki hazardzista jestes, czy znalazłeś gdzieś info, że mozna? To uprościło by sprawę zasilania awaryjnego poprzez USB...podaj linki proszę....
[url=http://www.swiatelka.pl/][img]http://www.swiatelka.pl/userbar.png[/img][/url]

ODPOWIEDZ