Kabel miniUSB

Wszystko o GPS, saperkach, zestawie serwisowym, wyposażeniu plecaka itp.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
ted69
Forumator
Posty: 6197
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: N 53° 07.208' E 23° 05.935'
Kontakt:

Kabel miniUSB

Post autor: ted69 » poniedziałek 02 marca 2009, 14:52

Kupilem sobie dzisiaj taki zwijany kabelek
http://allegro.pl/item562377054_kabel_u ... wanie.html
no i okazuje sie ze sa rozne miniUSB. Ladowac laduje - ale transmisji na HP nie daje. PC krzyczy ze ma jakies bledy.
Czy na prawde sa rozne standardy miniUSB ?
Obrazek . Obrazek

Dziku

Post autor: Dziku » poniedziałek 02 marca 2009, 15:20

To chyba nie kwestia standardu USB a... "standardu HP" i "firmowego" kabelka.
Nie wiem jak jest w HP, bo nie doświadczyłem, ale np w Canonach serii G (nie wiem czy wszystkich) dodawany jest do zestawu niby-zwyczajny-kabel-miniUSB. Tyle, że jak go zastąpić innym (choćby takim od dysku) - transmisji fot do kompa nie będzie. Komp widzi aparat tylko na oryginalnym. To zresztą działa w obie strony, bo dysku na tym kablu Canona też do kompa podpiąć się nie da.

Awatar użytkownika
ted69
Forumator
Posty: 6197
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: N 53° 07.208' E 23° 05.935'
Kontakt:

Post autor: ted69 » poniedziałek 02 marca 2009, 15:26

Sprawdzalem na kilku innych kabelkach - wszedzie pocket dziala OK. A takich kabli mam kilka - jeden ekranowany, drugi z filtrem ferrytowym, i jeszcze jakas chinszczyzna uniwersalna. Na wszystkich dziala ale zachcialo mi sie zwijanego :)
Chcialem teraz podlaczyc dysk zewnetrzny na tym nowym kableku i niestety ...... wyglada na to ze kabelek jest "dziwny".
I tak sie przyda np do ladowania w samochodzie. Mam radyjko z gniazdem USB i nawet lepiej miec kabel tylko do ladowania, bez transmisji bo wtedy radio nie usiluje sie na to przestawiac - a pocket laduje sie OK.
Obrazek . Obrazek

Dziku

Post autor: Dziku » poniedziałek 02 marca 2009, 15:32

Wniosek z tego, że w tym przypadku jednak kabel walnięty... Może najprościej reklamować u sprzedawcy.

tboniasty

Post autor: tboniasty » poniedziałek 02 marca 2009, 23:16

Kupiłem kiedyś do firmy kilka sztuk chińskich tanich kabelków i żaden nie działał z drukarkami HP. Taki badziew po prostu...

Awatar użytkownika
ted69
Forumator
Posty: 6197
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: N 53° 07.208' E 23° 05.935'
Kontakt:

Post autor: ted69 » poniedziałek 02 marca 2009, 23:30

kabelek zgodnie z opisem ma byc dedykowany do MIO. Myslalem ze tutaj tez bedzie pasowal w 100%. Inne takie kabelki kosztuja na allegro po 16-18 zl albo i wiecej, dodac do tego trzeba koszty wysylki - a ten kupilem na miejscu, za 8,90 wiec jako kabelek do samego ladowania (a taki wlasnie potrzebny mi w samochodzie) bedzie OK.
Obrazek . Obrazek

Awatar użytkownika
Voit
Forumator
Posty: 1161
Rejestracja: poniedziałek 03 marca 2008, 09:26
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: Voit » poniedziałek 02 marca 2009, 23:39

Sprawny kabelek też będzie ładował...
Jeśli kupiłeś na miejscu, to procedura wymiany będzie łatwiejsza.
Ale to Twój kabelek... :wink:
..."Im bardziej jej szukam, tym bardziej jej tam nie ma"... trójmiasto, Kępa Redłowska (OP18B6), 29/05/2009 godz 22.30

Awatar użytkownika
ted69
Forumator
Posty: 6197
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: N 53° 07.208' E 23° 05.935'
Kontakt:

Post autor: ted69 » poniedziałek 02 marca 2009, 23:55

W tym sklepie nie maja innych i mieli tylko jeden taki - wiec jesli wymiana to na pieniadze. A ze laduje to od razu sprawdzilem :)
Obrazek . Obrazek

tboniasty

Post autor: tboniasty » wtorek 03 marca 2009, 07:07

Widac HP takie wymagajace jest ;)

Awatar użytkownika
Calineczka
Wyjadacz
Posty: 274
Rejestracja: niedziela 25 stycznia 2009, 12:28
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Calineczka » wtorek 03 marca 2009, 19:26

jakość kabli USB jest bardzo ważna...a same wtyczki i gniazda:
http://pinouts.ru/Slots/USB_pinout.shtml
http://pinouts.ru/Devices/mini-USB_pinout.shtml
spróbuj policzyc dokładnie czy masz taką sama ilość mini-pinów
[url=http://www.swiatelka.pl/][img]http://www.swiatelka.pl/userbar.png[/img][/url]

Awatar użytkownika
ted69
Forumator
Posty: 6197
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: N 53° 07.208' E 23° 05.935'
Kontakt:

Post autor: ted69 » wtorek 03 marca 2009, 19:45

Calineczka - dzieki :) Nigdy takim kablekom "pod ogon" nie zagladalem :)
Te moje kabelki - i te ktore dzialaja i tej jeden zwijany wygladaja tak samo, po stronie duzego (normalnego) USB - 4 styki, miniUSB - 5 stykow. W HP - tez 5 stykow.
Jak rozumiem - zewnetrzne to zasilanie, wewnetrzne - DATA. Moze w MIO akurat DATA jest odwrotnie ?
Mam takiego malego noteboczka (wielkosc kaasety video), ma PCMCIA ale wkladac trzeba "do gory nogami" - taka uroda. Moze tutaj jest podobna sytuacja ?
Jak podlaczam tym kabelkiem do PC, mam komunikat ze jest jakis uszkodzenie, ze jest niby nowe urzadzenie USB ale nie moze go rozpoznac itp.
Obrazek . Obrazek

Awatar użytkownika
Calineczka
Wyjadacz
Posty: 274
Rejestracja: niedziela 25 stycznia 2009, 12:28
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Calineczka » wtorek 03 marca 2009, 19:55

żadne piny nie powinny być zamienione, usb to standard. A raczej kilka standardów, ale jeśli coś wielkościowo jest identyko-powinno działać. Inna sprawa to jakośc wtyczek i kabli, może byc brak jakiegos styku...może być za słaby ekran....etc itd...
Przydał by się miernik uniwersalny i szpilki...mozna by sprawdzić czy kabelek przewodzi z jednego końca na drugi :D
[url=http://www.swiatelka.pl/][img]http://www.swiatelka.pl/userbar.png[/img][/url]

Awatar użytkownika
ted69
Forumator
Posty: 6197
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: N 53° 07.208' E 23° 05.935'
Kontakt:

Post autor: ted69 » wtorek 03 marca 2009, 20:21

Calineczka pisze: Przydał by się miernik uniwersalny i szpilki...mozna by sprawdzić czy kabelek przewodzi z jednego końca na drugi :D
miernik mam ale na aku 9V, dawno nie uzywany wiec nie naladowany. Jutro sprawdze.
Obrazek . Obrazek

Awatar użytkownika
atris
Bywalec
Posty: 52
Rejestracja: wtorek 13 maja 2008, 22:54
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: atris » wtorek 17 marca 2009, 22:44

Trochę późno, ale może pomogę.
ted69 pisze:Jak podlaczam tym kabelkiem do PC, mam komunikat ze jest jakis uszkodzenie, ze jest niby nowe urzadzenie USB ale nie moze go rozpoznac itp.
Taki komunikat zazwyczaj oznacza, że dla danego urządzenia kabel jest za długi i po prostu pojawiają się spore błędy w transmisji. Generalnie długość kabla USB nie powinna przekraczać 1,5m. Jeśli kabel jest cienki, powinien być krótszy, jeśli gruby - może być trochę dłuższy. Zależy też od stopnia skomplikowania transmisji. Myszki mogą mieć kabel 2-3m i będzie ok, ale szybkie dyski zewnętrzne rzadko działają na kablach dłuższych niż metr (w przypadku zasilania zewnętrznego) lub 50cm (jak zasilany jest z kabla USB). Oczywiście jak weźmiesz gruby kabel, dobrze ekranowany, wysokiej jakości to jego długość może być większa. Ale wnioskując po zwijarce i cenie, to ani za dobry, ani za gruby to ten kabelek raczej nie jest ;-).

tboniasty

Post autor: tboniasty » środa 18 marca 2009, 07:37

Nie mówiąc już o tym, że chińczyk mógł coś źle poskładać. Kupiłem kiedyś webcam i po podpięciu do portu wyskoczył komunikat o skoku napięcia. Rozebrałem kamerkę i okazało się, że +5V było przylutowane w jednym punkcie razem z masą :shock: Ciekawe, nie spalił się bezpiecznik na płycie. Sygnalizowałem problem sprzedawcy wraz z solucją i z tego co mi wiadomo facet musiał przelutować praktycznie całą serię :)

ODPOWIEDZ