Akumulatory i ładowarki AA i AAA

Wszystko o GPS, saperkach, zestawie serwisowym, wyposażeniu plecaka itp.

Moderator: Moderatorzy

tboniasty

Post autor: tboniasty » wtorek 14 kwietnia 2009, 07:14

CRki mają wersję aku?

kwieto
Forumator
Posty: 1639
Rejestracja: poniedziałek 21 kwietnia 2008, 10:29
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: kwieto » wtorek 14 kwietnia 2009, 07:39

Saracen pisze:1) ładowanie od AA przez CR, aż do 18650 (uniwersalna)
Zgodnie z moim stanem wiedzy - nie ma takich
Saracen pisze: 2) ładowanie z sieci i z gniazda zapalniczki w autku
3) powinna mieć te wszystkie elektroniczne czary dzięki którym dbamy o nasze aku (pomiary akusa, każdy ładowany osobno i co tam jeszcze potrzeba)
Sporo ładowarek ma opcję ładowania z gniazda zapalniczki, większość ma te "elektroniczne czary", za wyjątkiem testowania czy monitorowania baterii (czyli tego, co oferują BC-xxx lub Powerex)
Jak chcesz mieć dokładne monitorowanie stanu, ładowarkę do samochodu i ładowarkę Li-ion, to obawiam się, że skończysz na trzech osobnych :")

Od biedy można zastosować przetwornicę wysokiego napięcia w samochodzie, do której podłączysz "normalną" ładowarkę, też można.
BC-700 ma zasilanie z 3V, więc teoretycznie można samemu zrobić konwerter 12/3V, tyle że to cholerstwo wymaga 4A na owych 3V, nie wiem czy tak "mocne" przetwornice istnieją.

Tak czy siak, do Li-ion potrzebujesz czegoś osobnego
[url=http://www.geocaching.org.pl][img]http://www.geocaching.org.pl/images/200x50.jpg[/img][/url]
[color=gray]Geokärcher[/color]

Awatar użytkownika
JohnDoe
Wyjadacz
Posty: 279
Rejestracja: środa 11 marca 2009, 13:28
Lokalizacja: Chełmża

Post autor: JohnDoe » wtorek 14 kwietnia 2009, 08:16

Wiem, że można było taka uniwersalną ładowarkę.
Przejrzyj ten wątek na światełkach

tboniasty:
CRki mają wersję aku?
Są typ: 16340 - przykład
Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
ted69
Forumator
Posty: 6197
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: N 53° 07.208' E 23° 05.935'
Kontakt:

Post autor: ted69 » wtorek 14 kwietnia 2009, 10:02

Oprocz BC 700 i BC 900 jest tez i taka maszynka
http://allegro.pl/item606979218_ladowar ... eloop.html
ale ten zakres pradow ladowania i rozladowywania to chyba tylko specjaliscie potrzebne - przecietny czlowiek ktory chce tylko zregenerowac czy przetestowac swoje aku takich mozliwosci nie potrzebuje.

Coraz wiecej firm zaczyna produkowac aku nowej generacji, czyli te nierozladowujace sie tak szybko jak stare. Camelion tez takie wypuscil
http://allegro.pl/item607846430_camelio ... _4szt.html
Ostatnio zmieniony wtorek 14 kwietnia 2009, 10:11 przez ted69, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek . Obrazek

tboniasty

Post autor: tboniasty » wtorek 14 kwietnia 2009, 10:05

JohnDoe pisze: tboniasty:
CRki mają wersję aku?
Są typ: 16340 - przykład
To rozumiem, myślałem, że w "pastylkach" coś takiego robią :)

Awatar użytkownika
ted69
Forumator
Posty: 6197
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: N 53° 07.208' E 23° 05.935'
Kontakt:

Post autor: ted69 » wtorek 14 kwietnia 2009, 10:25

Jak sadzicie - ile te 3800 maja na prawde pojemnosci ?
http://allegro.pl/item602128948_mega_mo ... xcell.html
Obrazek . Obrazek

Awatar użytkownika
lennin
Bywalec
Posty: 44
Rejestracja: czwartek 02 kwietnia 2009, 20:09
Lokalizacja: Aleksandrów Łódzki , Łódź
Kontakt:

Post autor: lennin » wtorek 14 kwietnia 2009, 11:12

Ja posiadam MHC-9000 ;) Polecam bo jeśli stawiasz na wykonanie i długowieczność to chyba nie ma sobie równych. Jak ktoś z łodzi lub okolic ma ochotę potestować zapraszam do zabaw. Mała nie jest ale... potrafi "ożywiać" martwe pozornie akumulatorki. A te maxcelle maja pewnie z 1200 pojemności no może 1500mAh ;) Do tego proponuje zobaczyć TUTAJ jak teoretycznie zaoszczędzone pieniądze na AKU czy ładowarkach potrafią nam zaowocować jeszcze większymi wydatkami. BC700 też potrafi wybuchnąć czy przeładować akusy i doprowadzić do ich eksplozji. Morał taki że nie stać nas - was na oszczędzanie.

Awatar użytkownika
ted69
Forumator
Posty: 6197
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: N 53° 07.208' E 23° 05.935'
Kontakt:

Post autor: ted69 » wtorek 14 kwietnia 2009, 11:33

Ja mam od dluzszego czasu (ponad rok) male aku AAA MaxCella wlasnie. Na nich jest napisane ze maja 1500. Tez niby poza mozliwosciami ale jak na razie trzymaja sie bardzo dobrze. Nie mam jak sprawdzic ich pojemnosci ale ewidentnie dluzej dzialaja w podobnych warunkach (mysza) niz 1100 wiec moze z tymi duzymi nie jest az tak zle, jak piszesz :)
Obrazek . Obrazek

kwieto
Forumator
Posty: 1639
Rejestracja: poniedziałek 21 kwietnia 2008, 10:29
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: kwieto » wtorek 14 kwietnia 2009, 11:40

ted69 pisze:Jak sadzicie - ile te 3800 maja na prawde pojemnosci ?
http://allegro.pl/item602128948_mega_mo ... xcell.html
Biorąc pod uwagę, że kupione niegdyś 3500mAh (co prawda innej firmy, ale tż sprzedawca zachwalał iż są zrobione "z technologii") mają de facto jakieś 1700-1750mAh, obstawiam że te linkowane przez Ciebie będą miały c.a. "aż" 1800mAh :"P

Na chłopski rozum - jeśli firmy uchodzące za najlepsze na rynku i siedzące w tej branży od lat oferują max 2600-2700mAh, to nie wierzę, że nagle znajdzie się jakaś "chińszczyzna", która za podobną/niższą cenę zaoferuje coś o 40% większej pojemności.
[url=http://www.geocaching.org.pl][img]http://www.geocaching.org.pl/images/200x50.jpg[/img][/url]
[color=gray]Geokärcher[/color]

Awatar użytkownika
ted69
Forumator
Posty: 6197
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: N 53° 07.208' E 23° 05.935'
Kontakt:

Post autor: ted69 » wtorek 14 kwietnia 2009, 13:12

Wybaczcie moze naiwne pytanie - ale jak to jest z tym pomiarem rzeczywistej pojemnosci aku ? Mialem nadzieje ze to dziala jak zwyczajny miernik - podlaczam i odczytuje pojemnosc ale z tego co piszecie wnioskuje ze ten pomiar miest mozliwy dopiero po kilku cyklach ladowania/rozladowania czyli w praktyce po ladnych kilku/kilkunastu godzinach. Jak to wyglada w praktyce ?
Mam nadzieje ze to ze aku jest padniete pokazuje od razu a nie tez po dluzszym czasie walki z nim.
Obrazek . Obrazek

Awatar użytkownika
JohnDoe
Wyjadacz
Posty: 279
Rejestracja: środa 11 marca 2009, 13:28
Lokalizacja: Chełmża

Post autor: JohnDoe » wtorek 14 kwietnia 2009, 14:03

Pojemności akumulatora nie da się zmierzyć tak wprost jak napięcia na nim. Pojemność obliczana jest przez elektronikę ładowarki na podstawie czasu i prądu ładowania.
Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
lennin
Bywalec
Posty: 44
Rejestracja: czwartek 02 kwietnia 2009, 20:09
Lokalizacja: Aleksandrów Łódzki , Łódź
Kontakt:

Post autor: lennin » wtorek 14 kwietnia 2009, 14:11

JohnDoe pisze:Pojemności akumulatora nie da się zmierzyć tak wprost jak napięcia na nim. Pojemność obliczana jest przez elektronikę ładowarki na podstawie czasu i prądu ładowania.
A bardziej rozładowania ;) W zależności od sprzętu pomiar pojemności odbywa ie od pełnego naładowania aku do momentu w którym ogniwo osiagnie 1V lub według nowszych standardów 0.9V w trakcie rozładowywania. Rożnicę w zależności od prądu rozładowywania mogą być znaczne. Deklarowana dla aku Ni-MH pojemność jest podawana po teście w którym prąd rozładowywania wynosi chyba 1/10 jego pojemności (2000mAh - 200mA). Przepraszam za skróty myślowe jak coś pytać postaram sie wyjaśnić.

Awatar użytkownika
ted69
Forumator
Posty: 6197
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: N 53° 07.208' E 23° 05.935'
Kontakt:

Post autor: ted69 » wtorek 14 kwietnia 2009, 14:27

lennin pisze: W zależności od sprzętu pomiar pojemności odbywa ie od pełnego naładowania aku do momentu w którym ogniwo osiagnie 1V lub według nowszych standardów 0.9V w trakcie rozładowywania. Rożnicę w zależności od prądu rozładowywania mogą być znaczne. Deklarowana dla aku Ni-MH pojemność jest podawana po teście w którym prąd rozładowywania wynosi chyba 1/10 jego pojemności (2000mAh - 200mA).
Chyba zaczynam rozumiec skad sie biora te wysokie pojemnosci rzedu 3800 - wystarczy ze dobiora sobie inne, odpowiednie prady rozladowania i ich testery pokaza wlasnie takie wyniki.
Obrazek . Obrazek

Awatar użytkownika
marwaldor
Forumator
Posty: 965
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: N 50° 00.000' E 21° 00.000'

Post autor: marwaldor » wtorek 14 kwietnia 2009, 18:08

Najbardziej przykre to jest to, ze aku Varta 2700 mAh - 12 sztuk - po naładowaniu nadają sie do użycia przez max. tydzień - później same się rozladowują...a z tego co widzę chińskie aku przynajmiej są w stanie gotowości conajmiej 3 miesiace ... tyle w temacie firmowych sprzetow :)

Awatar użytkownika
lennin
Bywalec
Posty: 44
Rejestracja: czwartek 02 kwietnia 2009, 20:09
Lokalizacja: Aleksandrów Łódzki , Łódź
Kontakt:

Post autor: lennin » wtorek 14 kwietnia 2009, 18:20

marwaldor bardziej chodzi o chemie w nich zastosowanych i żyłowanie pojemności ;) Teraz to chyba wszystkie aku są robione w chinach :D

ODPOWIEDZ