Geokesz a telefony komórkowe

Wszystko o GPS, saperkach, zestawie serwisowym, wyposażeniu plecaka itp.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Whatever
Wyjadacz
Posty: 418
Rejestracja: środa 14 maja 2008, 09:22
Podziękował;: 14 razy
Otrzymał podziękowań: 35 razy

Post autor: Whatever »

kwestia co komu potrzebne, mi tel. w terenie wystarcza w zupełności. Garmin, baza filipsa i całkiem fajna samochodowa navi, w razie czego aparat i net ;-)
[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=3306][img]http://www.opencaching.pl/statpics/3306.jpg[/img][/url][url=http://geokrety.org/mypage.php?userid=976][img]http://geokrety.org/statpics/976.png[/img][/url]

Awatar użytkownika
ronja
Forumator
Posty: 1829
Rejestracja: środa 24 września 2008, 19:51
Podziękował;: 133 razy
Otrzymał podziękowań: 206 razy

Post autor: ronja »

Masz rację. Dla mnie telefon w terenie, nazwijmy go urozmaiconym, szczególnie przy tej pogodzie, szybko może zakończyć żywot. Mimo wszystko nie jest sprzętem outdoorowym (rozumiejąc to bardzo szeroko).
Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
Whatever
Wyjadacz
Posty: 418
Rejestracja: środa 14 maja 2008, 09:22
Podziękował;: 14 razy
Otrzymał podziękowań: 35 razy

Post autor: Whatever »

ja nie mówię co jest lepsze, a co gorsze, mówię że każdy używa tego czego potrzebuje, i nie ma większego znaczenia czy coś jest stricte do tego przeznaczone czy nie, jedni używają prostych telefonów z tmj inni np. colorado. A i tak chodzi o zabawę ;-)
[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=3306][img]http://www.opencaching.pl/statpics/3306.jpg[/img][/url][url=http://geokrety.org/mypage.php?userid=976][img]http://geokrety.org/statpics/976.png[/img][/url]

Awatar użytkownika
Albert78 team
Bywalec
Posty: 45
Rejestracja: czwartek 06 listopada 2008, 20:30
Podziękował;: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: Albert78 team »

Przejrzałem sobie wszystkie ustawienia w fonie - miałem nieustalony punkt dostępu do netu i do serwera w pozycjonowaniu. Pomimo aktywnego wspomagania GPS nie mogło to działać prawidłowo ;) . Teraz szybciutko łapie fixa nawet w mieszkaniu - zobaczymy jeszcze jak będzie z precyzją w otwartym terenie.
Dzięki temu telefonikowi mam Bazę Filipsa i smart gpx, chcę jeszcze tylko widzieć w nim skrzyneczki na mapie i to mi na jakiś czas wystarczy do zabawy ;)
Jeszcze raz dzięki wszystkim za pomoc.

Pozdrawiam
[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=6387][img]http://www.opencaching.pl/statpics/6387.jpg[/img][/url] [url=http://geokrety.org/mypage.php?userid=1650][img]http://geokrety.org/statpics/1650.png[/img][/url]

Awatar użytkownika
loslos
Wyjadacz
Posty: 480
Rejestracja: środa 14 stycznia 2009, 21:28
Podziękował;: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: loslos »

Muszę powiedzieć, że jestem pozytywnie zaskoczony telefonem SE C-702.
Do >>zgrubnego<< podejścia używam Trekbuddy z wgranymi mapami topo 1:50000, a potem TMJ. Wbrew pozorom prowadzi bardzo dokładnie, zobaczymy co będzie jak liście wyrosną na drzewach :wink:

Awatar użytkownika
Whatever
Wyjadacz
Posty: 418
Rejestracja: środa 14 maja 2008, 09:22
Podziękował;: 14 razy
Otrzymał podziękowań: 35 razy

Post autor: Whatever »

czy masz możliwość wyłączenia w tym c702 wspomagania agps ?
[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=3306][img]http://www.opencaching.pl/statpics/3306.jpg[/img][/url][url=http://geokrety.org/mypage.php?userid=976][img]http://geokrety.org/statpics/976.png[/img][/url]

Awatar użytkownika
Ranger
Stały bywalec
Posty: 107
Rejestracja: poniedziałek 05 stycznia 2009, 11:35
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 10 razy

Post autor: Ranger »

W C702 można wyłączyć agps, to ma tylko wpływ na szybsze złapanie fiksa. Natomiast mam pytanie do loslosa - próbowałeś podejść do skrzynki z TB na ekranie kompasu - niebieska igła ?

Awatar użytkownika
loslos
Wyjadacz
Posty: 480
Rejestracja: środa 14 stycznia 2009, 21:28
Podziękował;: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: loslos »

Whatever pisze:czy masz możliwość wyłączenia w tym c702 wspomagania agps ?
Można wyłączyć całkiem, można też ograniczyć podpowiedzi tylko do własnej sieci
[url=http://geokrety.org/mypage.php?userid=2205][img]http://geokrety.org/statpics/2205.png[/img][/url]

Awatar użytkownika
loslos
Wyjadacz
Posty: 480
Rejestracja: środa 14 stycznia 2009, 21:28
Podziękował;: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: loslos »

Ranger pisze:W C702 można wyłączyć agps, to ma tylko wpływ na szybsze złapanie fiksa. Natomiast mam pytanie do loslosa - próbowałeś podejść do skrzynki z TB na ekranie kompasu - niebieska igła ?
Nie próbowałem, ale dzisiaj idę w teren to spróbuję.
[url=http://geokrety.org/mypage.php?userid=2205][img]http://geokrety.org/statpics/2205.png[/img][/url]

olo_kolo
Nowy na forum
Posty: 11
Rejestracja: środa 28 maja 2008, 10:37
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Nokia 6650 a geocaching

Post autor: olo_kolo »

Witam, a ma ktoś i czy używa Nokii 6650 do keszowania? Będę go miał http://www.nokia.pl/produkty/telefony/nokia-6650-fold za niedługo i zastanawiam się czy jest on coś warty (w tej kategorii)

Awatar użytkownika
Hern
Forumator
Posty: 1022
Rejestracja: wtorek 15 lipca 2008, 01:34
Podziękował;: 38 razy
Otrzymał podziękowań: 40 razy

Re: Nokia 6650 a geocaching

Post autor: Hern »

olo_kolo pisze:Witam, a ma ktoś i czy używa Nokii 6650 do keszowania?
Jak zainstalujesz na przykład TMJ to może być pomocny, choć ekranik ma malutki. O Nokia Maps zapomnij, to do niczego nie służy ;-)
ObrazekObrazekObrazek
NIE wyhaczam, NIE zaliczam, po prostu znajduję. A reszta o drzewo ...

Awatar użytkownika
rushcore
Forumator
Posty: 752
Rejestracja: środa 15 kwietnia 2009, 12:47
Podziękował;: 13 razy
Otrzymał podziękowań: 48 razy

Post autor: rushcore »

AGPS w Nokia 6210 Navigator używa około 2kB download na złapanie fiksa, więc łatwo sprawdzić na ile namierzeń starczy nam pakiet choćby 5MB.
[img]http://opencaching.pl/statpics/8595.jpg[/img]
skandal, cenzura i zgrzytanie zębów :)
[url=http://rushbase.net:5580/opencaching/index.php?page=logbook]generator logbook[/url]

Awatar użytkownika
Hern
Forumator
Posty: 1022
Rejestracja: wtorek 15 lipca 2008, 01:34
Podziękował;: 38 razy
Otrzymał podziękowań: 40 razy

Post autor: Hern »

rushcore pisze:AGPS w Nokia 6210 Navigator używa około 2kB download na złapanie fiksa, więc łatwo sprawdzić na ile namierzeń starczy nam pakiet choćby 5MB.
Nie tyle namierzeń, co "włączeń" GPS'a. Może to znaczyć raz, góra dwa dziennie - w tym układzie ilość przesyłanych danych staje się po prostu nieistotna :) Nie wiem czemu ludzie myślą, że AGPS używa sieci non-stop ...
ObrazekObrazekObrazek
NIE wyhaczam, NIE zaliczam, po prostu znajduję. A reszta o drzewo ...

Awatar użytkownika
loslos
Wyjadacz
Posty: 480
Rejestracja: środa 14 stycznia 2009, 21:28
Podziękował;: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: loslos »

Hern pisze:
rushcore pisze:AGPS w Nokia 6210 Navigator używa około 2kB download na złapanie fiksa, więc łatwo sprawdzić na ile namierzeń starczy nam pakiet choćby 5MB.
Nie tyle namierzeń, co "włączeń" GPS'a. Może to znaczyć raz, góra dwa dziennie - w tym układzie ilość przesyłanych danych staje się po prostu nieistotna :) Nie wiem czemu ludzie myślą, że AGPS używa sieci non-stop ...
A wyłączyć podpowiedzi się nie da ???
Trochę dłużej fixa będzie łapać, ale całkiem za free...

@Hern - ilość danych pobieranych przy >>włączeniu<< nie jest tak do końca nieistotna, przy pakietowej transmisji czy pobrałeś 2kB czy 99kB i tak Ci skasuje 100 niestety
[url=http://geokrety.org/mypage.php?userid=2205][img]http://geokrety.org/statpics/2205.png[/img][/url]

Awatar użytkownika
Hern
Forumator
Posty: 1022
Rejestracja: wtorek 15 lipca 2008, 01:34
Podziękował;: 38 razy
Otrzymał podziękowań: 40 razy

Post autor: Hern »

loslos pisze:@Hern - ilość danych pobieranych przy >>włączeniu<< nie jest tak do końca nieistotna, przy pakietowej transmisji czy pobrałeś 2kB czy 99kB i tak Ci skasuje 100 niestety
W GPRS a szczególnie w WCDMA siedzę ostatnio niejako zawodowo :)
Jak sam napisałeś, nie ma różnicy, czy ściągniesz w sumie 2 kB czy 60 i tak zapłacisz za 100. To prawda, ale nie zawsze. Niektóre taryfy zliczają ruch za cały miesiąc, niektóre potrafią zaokrąglać do pełnej setki daną sesję i wtedy dopiero sumować. Po prostu trzeba to wiedzieć i odpowiednią taryfę na "data" stosować.
Co do "niemierzalnych" kosztów, to chodziło mi o to, że jeśli AGPS przy starcie pobiera ok 2kB, a ma się pakiet typu 50MB na miesiąc, to naprawdę nie warto się przejmować.
ObrazekObrazekObrazek
NIE wyhaczam, NIE zaliczam, po prostu znajduję. A reszta o drzewo ...

ODPOWIEDZ