Pioczatkujacy, pomocy

Zaczynasz zabawę, tu znajdziesz pożyteczne informacje. Tu również możesz się przywitać...

Moderator: Moderatorzy

Jano
Wyjadacz
Posty: 390
Rejestracja: niedziela 21 września 2008, 17:17

Re: Pioczatkujacy, pomocy

Post autor: Jano » środa 26 marca 2014, 16:41

Zuber pisze:Śmiało można odbić piłeczkę i powiedzieć, że smartfon ma funkcjonalności, których próżno szukać w jakimkolwiek Garminie. :D
Nie można, bo to tak, jakbyś chciał porównać wypasioną limuzynę do rasowej terenówki. Jedna i druga jeździ i ... na tym podobieństwa się kończą.

Ja o tych funkcjonalnościach wspomniałem w kontekście wykorzystania odbiornika gps. Garminy, to outdoorowe urządzenia nawigacyjne do stosowania w szeroko pojętej turystyce. A smartfony, to nawet nie wiem do czego są zaprojektowane. Takie coś do wszystkiego i do niczego: bo ani to komputer, ani aparat foto, ani gps, ani ... telefon. Owszem mają to wszystko i jakoś to działa (przeważnie; nie wiedziałem co to znaczy, że telefon się zawiesił, dopóki nie wymieniliśmy w domu starych, nicniemających nokii na smartfony). A garmin służy tylko do nawigacji i wszystkiego, co z nią związane, bo do tego został zaprojektowany i oby tak zostało. Amen

Edit:
No przyznaję skłamałem. Są garminy nie tylko do nawigacji, są również łoki-toki, oczywiście obok nawigacji :D
Ostatnio zmieniony środa 26 marca 2014, 16:48 przez Jano, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Jano

Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
Rob
Forumator
Posty: 883
Rejestracja: wtorek 15 czerwca 2010, 11:26
Lokalizacja: Kalety

Re: Pioczatkujacy, pomocy

Post autor: Rob » środa 26 marca 2014, 16:43

Ajger pisze:- aktywny profil wysokości powiązany z mapą - co to takiego wiele na ten temat napisano, nie będę się rozpisywał, poczytaj na garniak.pl,
Locus korzysta z danych NMEA jak również wysokości z GPS'a, do wyboru?
Ajger pisze:- korekcja wysokości za pomocą pomiaru ciśnienia, wykres trendu ciśnienia,
Locus obsługuje czujnik ciśnienia, dla smartów z czujnikami ciśnienia można zrobić to co wyżej.
Ajger pisze:- obsługa map wektorowych; póki co nie ma na smarta sensownej aplikacji, która radziłaby sobie z mapami wektorowymi img,
Locus obsługuje format IMG. Fakt, że nie korzystam bo nie dotarłem do dobrych darmowych map tego typu. Geoportal + OSM w zupełności wystarcza.
Ajger pisze:- wysokiej jakości moduł i antena gps, prawidłowe algorytmy wyliczania pozycji; garminy też oszukują w dokładności wyliczania pozycji, ale nie tak, jak smartfony. Jak czytam, że ktoś miał dokładność 0,9 m, to dostaję skrętu kiszek ze śmiechu.
Podciągnąłbym to stwierdzenie pod placebo:) Jedyne co może pomóc to antena, fakt.

O bateriach już było, ekran SAMOLED też słońca się nie boi.
Zuber pisze:Śmiało można odbić piłeczkę i powiedzieć, że smartfon ma funkcjonalności, których próżno szukać w jakimkolwiek Garminie. :D
Nic dodać, nic ująć. Wypisywanie tutaj funkcjonalności smarta trochę by mi zajęło, więc się powstrzymam.
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Rob
Forumator
Posty: 883
Rejestracja: wtorek 15 czerwca 2010, 11:26
Lokalizacja: Kalety

Odp: Re: Pioczatkujacy, pomocy

Post autor: Rob » środa 26 marca 2014, 17:05

Ajger pisze: A smartfony, to nawet nie wiem do czego są zaprojektowane. Takie coś do wszystkiego i do niczego: bo ani to komputer, ani aparat foto, ani gps, ani ... telefon.
Dla mnie ta wielofunkcyjność to jest główny i podstawowy atut smartów. Jak ktoś woli nosić ileś tam gratòw bo każdy z osobna jest lepszy od smartfona to jego sprawa. Wszystko rozbija się o to, kto czego oczekuje. To, że piszę tego posta czekając na pociąg bez konieczności noszenia ze sobą laptopa to też jest dla mnie plus :)
Dlaczego w takim razie nie wrócisz do Nokii? Po co się męczyć :D Nokia też myślała, że smartfony to kiepski pomysł i cienko na tym wyszła. A ratunkiem dla niej okazały się.... smartfony.
ObrazekObrazek

Jano
Wyjadacz
Posty: 390
Rejestracja: niedziela 21 września 2008, 17:17

Re: Pioczatkujacy, pomocy

Post autor: Jano » środa 26 marca 2014, 17:08

Rob pisze:Locus korzysta z danych NMEA jak również wysokości z GPS'a, do wyboru?
Nie NMEA, tylko DEM. Mam locusa. Kompletnie nie o to chodzi. Specjalnie odesłałem Cię na Garniak, abyś najpierw poczytał z czym to się je.
Rob pisze:Locus obsługuje czujnik ciśnienia, dla smartów z czujnikami ciśnienia można zrobić to co wyżej.
Pod warunkiem, że smart ma taki czujnik, ale nie o to chodzi, bo także nie każdy garmin ma czujnik. Chodzi o wykres trendu ciśnienia otoczenia i ciśnienia barometrycznego, a nie sam pomiar tych wartości.
Rob pisze:Locus obsługuje format IMG.
Wiem, jest jeszcze OSMand, OruxMaps i dlatego napisałem, że nie ma sensownej aplikacji...
Rob pisze:Jedyne co może pomóc to antena, fakt.
Mylisz się, pozostałe czynniki również mają znaczenie. To tak, jak np. z matrycą aparatu w smartfonie i lustrzance.
Rob pisze:Nic dodać, nic ująć. Wypisywanie tutaj funkcjonalności smarta trochę by mi zajęło, więc się powstrzymam.
Już na to odpowiedziałem. Tych urządzeń nie da się porównać wprost, bo do innych celów są zaprojektowane. Ja pisałem tylko o funkcjonalności gps w smartfonie.
Pozdrawiam
Jano

Obrazek Obrazek

Jano
Wyjadacz
Posty: 390
Rejestracja: niedziela 21 września 2008, 17:17

Re: Odp: Re: Pioczatkujacy, pomocy

Post autor: Jano » środa 26 marca 2014, 17:19

Rob pisze:Dla mnie ta wielofunkcyjność to jest główny i podstawowy atut smartów.
Pełna zgoda, ale nie można porównywać urządzenia wielofunkcyjnego z takim, które jest zaprojektowane w ściśle określonym celu. Porównywać można tylko zgodne moduły.
Rob pisze:Wszystko rozbija się o to, kto czego oczekuje.
Naturalnie, tylko jeśli jeden krytykuje inne rozwiązania, to wypadałoby, aby te inne rozwiązania znał.
Rob pisze:Dlaczego w takim razie nie wrócisz do Nokii?
Bo jestem gadżeciarzem, lubię takie zabawki. :mrgreen:

To nie jest tak, że ja potępiam w czambuł smartfony. Nie. Mam smarta, na nim różne programy do nawigacji, ba czasem nawet używam go do keszowania. Ale mam też garminy i wiem, że te do tego celu nadają się lepiej, zwłaszcza te nowsze (w mojej kolekcji - 62s).
Pozdrawiam
Jano

Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
Rob
Forumator
Posty: 883
Rejestracja: wtorek 15 czerwca 2010, 11:26
Lokalizacja: Kalety

Odp: Re: Pioczatkujacy, pomocy

Post autor: Rob » środa 26 marca 2014, 17:35

Ajger pisze: Nie NMEA, tylko DEM. Mam locusa. Kompletnie nie o to chodzi. Specjalnie odesłałem Cię na Garniak, abyś najpierw poczytał z czym to się je.
Fakt nie wiem o co biega, wygląda na to że nie potrzebuje i wystarcza mi wysokość z NMEA.
Ajger pisze: Pod warunkiem, że smart ma taki czujnik, ale nie o to chodzi, bo także nie każdy garmin ma czujnik. Chodzi o wykres trendu ciśnienia otoczenia i ciśnienia barometrycznego, a nie sam pomiar tych wartości.
Nie mam czujnika ciśnienia i nie sprawdzę czy locus zrobi taki wykres, ale inne robi więc jest prawdopodobieństwo, że tak.
Ajger pisze: Wiem, jest jeszcze OSMand, OruxMaps i dlatego napisałem, że nie ma sensownej aplikacji...
Co rozumiesz pod pojęciem sensowna aplikacja w tym przypadku?
Ajger pisze: Mylisz się, pozostałe czynniki również mają znaczenie. To tak, jak np. z matrycą aparatu w smartfonie i lustrzance.
Nie prawda. Chip gps jest ustandaryzowany. Sam moduł GPS nie używa algorytmów, przesyła po uarcie surowe dane do warstwy aplikacji. Jedynie aplikacja może coś tam zrobić. W Locusie też są do wyboru algorytmy przy zapisywaniu śladu. Które są lepsze, garmina czy takim Locusie? Nie do sprawdzenia.
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
brasia
Centrum Obsługi Geocachera
Posty: 1506
Rejestracja: sobota 23 sierpnia 2008, 19:06
Lokalizacja: Poznań

Re: Pioczatkujacy, pomocy

Post autor: brasia » środa 26 marca 2014, 17:39

Rob pisze:
Ajger pisze:- obsługa map wektorowych; póki co nie ma na smarta sensownej aplikacji, która radziłaby sobie z mapami wektorowymi img,
Locus obsługuje format IMG. Fakt, że nie korzystam bo nie dotarłem do dobrych darmowych map tego typu. Geoportal + OSM w zupełności wystarcza.
Mam smartfona z zainstalowanym locusem i mapy w pliku img. Dokładnie gdzie i jak wgrac żeby zadziałało?
Obrazek ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Rob
Forumator
Posty: 883
Rejestracja: wtorek 15 czerwca 2010, 11:26
Lokalizacja: Kalety

Post autor: Rob » środa 26 marca 2014, 17:44

Plik img do katalogu Locus/mapsVector
ObrazekObrazek

Jano
Wyjadacz
Posty: 390
Rejestracja: niedziela 21 września 2008, 17:17

Re: Odp: Re: Pioczatkujacy, pomocy

Post autor: Jano » środa 26 marca 2014, 17:52

Rob pisze:Co rozumiesz pod pojęciem sensowna aplikacja w tym przypadku?
Taka, która w pełni obsłuży mapę w formacie img. Póki co takiej nie ma.
Rob pisze:Sam moduł GPS nie używa algorytmów
No przecież wiem
Rob pisze: Jedynie aplikacja może coś tam zrobić.
Właśnie o tych algorytmach mowa
Rob pisze: W Locusie też są do wyboru algorytmy przy zapisywaniu śladu. Które są lepsze, garmina czy takim Locusie? Nie do sprawdzenia.
Ale mnie nie chodziło o algorytmy zapisu śladu, ale te do wyliczania pozycji wykorzystując sygnał NMEA. Jedne aplikacje robią to lepiej, inne gorzej. Bo chyba wiesz, że odbiorniki gps nie mierzą pozycji, tylko ją wyliczają, czysta matematyka. Jedni autorzy programów mają w tym większe doświadczenie, inni mniejsze. To dlatego niektórzy się cieszą, że mają dokładność poniżej 1 m. :lol: W sektorze cywilnym, przy wykorzystywaniu przez odbiorniki tylko sygnału L1 systemu GPS, taka dokładność jest niemożliwa.
Pozdrawiam
Jano

Obrazek Obrazek

Losena
Nowy na forum
Posty: 3
Rejestracja: sobota 18 lipca 2015, 22:16

Re: Pioczatkujacy, pomocy

Post autor: Losena » poniedziałek 27 lipca 2015, 19:44

Cześć, generalnie od tygodnia usiłuję skontaktować się z kimkolwiek, ale nikt nie chce mi pomóc. Mam nadzieję, że tutaj ktoś poradzi na mój problem... . Zalogowałam się na opencaching i dostałam maila aby potwierdzić kodem aktywacyjnym utworzenie konta jednak po wpisaniu maila oraz kodu otrzymałam taki komunikat:
Kod aktywacyjny lub adres e-mail jest niepoprawny.
Aktywacja Twojego konta przebiegła niepoprawnie. Proszę sprawdzić, czy nie popełniłeś błędu. Jeśli problem nadal występuje, proszę zgłosić go na adres Uwaga W celu zakończenia rejestracji musisz potwierdzić adres e-mail oraz wprowadzić kod aktywacyjny.
Adres e-mail: magdalena.rozkosz@gmail.com.
Kod aktywacyjny: 569A691BA1E

Bardzo proszę o pomoc bo nie mam pojęcia jak i z kim się skontaktować.
Pozdrawiam

Elvis7
Centrum Obsługi Geocachera
Posty: 734
Rejestracja: poniedziałek 10 października 2011, 10:29
Lokalizacja: Warszawa+okolice
Podziękował: 107 razy
Otrzymane podziękowania: 48 razy

Re: Pioczatkujacy, pomocy

Post autor: Elvis7 » poniedziałek 27 lipca 2015, 21:07

Losena pisze:Cześć, generalnie od tygodnia usiłuję skontaktować się z kimkolwiek, ale nikt nie chce mi pomóc. Mam nadzieję, że tutaj ktoś poradzi na mój problem... . Zalogowałam się na opencaching i dostałam maila aby potwierdzić kodem aktywacyjnym utworzenie konta jednak po wpisaniu maila oraz kodu otrzymałam taki komunikat:
Kod aktywacyjny lub adres e-mail jest niepoprawny.
Aktywacja Twojego konta przebiegła niepoprawnie. Proszę sprawdzić, czy nie popełniłeś błędu. Jeśli problem nadal występuje, proszę zgłosić go na adres Uwaga W celu zakończenia rejestracji musisz potwierdzić adres e-mail oraz wprowadzić kod aktywacyjny.
Adres e-mail: magdalena.rozkosz@gmail.com..
Kod aktywacyjny: 569A691BA1E

Bardzo proszę o pomoc bo nie mam pojęcia jak i z kim się skontaktować.
Pozdrawiam
Podaj swój nik, którym zarejestrowałaś się na oc.

Wysłane z mojego GT-I9301I przy użyciu Tapatalka
Użytkownicy, którzy podziękowali autorowi Elvis7 za post:
Losena

Losena
Nowy na forum
Posty: 3
Rejestracja: sobota 18 lipca 2015, 22:16

Re: Pioczatkujacy, pomocy

Post autor: Losena » poniedziałek 27 lipca 2015, 21:19

Taki sam jak na forum: Losena

Dziękuję

Elvis7
Centrum Obsługi Geocachera
Posty: 734
Rejestracja: poniedziałek 10 października 2011, 10:29
Lokalizacja: Warszawa+okolice

Post autor: Elvis7 » poniedziałek 27 lipca 2015, 22:02

Konto, o którym mówisz zostało aktywowane i są na nim zarejestrowane znalezienia - dokładnie 8 (z Tacitus Inquisitores) i kilka nieznalezień. Konto jest więc prawidłowo aktywowane nie musisz nic więcej robić. Miłego szukania:)

Wysłane z mojego GT-I9301I przy użyciu Tapatalka

Losena
Nowy na forum
Posty: 3
Rejestracja: sobota 18 lipca 2015, 22:16

Re:

Post autor: Losena » wtorek 28 lipca 2015, 14:52

Elvis7 pisze:Konto, o którym mówisz zostało aktywowane i są na nim zarejestrowane znalezienia - dokładnie 8 (z Tacitus Inquisitores) i kilka nieznalezień. Konto jest więc prawidłowo aktywowane nie musisz nic więcej robić. Miłego szukania:)

Wysłane z mojego GT-I9301I przy użyciu Tapatalka

Bardzo dziękuję.

Pozdrawiam:)

ODPOWIEDZ