Wgrywanie GPX ???

Zaczynasz zabawę, tu znajdziesz pożyteczne informacje. Tu również możesz się przywitać...

Moderator: Moderatorzy

szymon_poz
Nowy na forum
Posty: 7
Rejestracja: wtorek 03 stycznia 2012, 22:39
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Wgrywanie GPX ???

Post autor: szymon_poz »

Na początek dzień dobry dla wszystkich, przez przypadek trafiłem na tą zabawę i nas wciągneła.
Ale mam problem z moim Garminem etrex legend HCX. Nie wiem jak wgrywać punkty z tej stronki tak aby mieć opisy notatki w garminie, na razie przepisujemy je do zeszyciku i tak mamy dodatkowe opisy ( czy magnetyk, szukaj pod kamieniem itp. ) jak mogę mieć to z automatu.Jeździmy trochę i chce mieć ich trochę wgranych.Potrafię tak sobie używać komputer.

wodzirej
Bywalec
Posty: 51
Rejestracja: sobota 13 listopada 2010, 21:20
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Re: Wgrywanie GPX ???

Post autor: wodzirej »

szymon_poz pisze:Jak wgrywać punkty z tej stronki, aby mieć opisy notatki w Garminem etrex legend HCx?
Legend HCx nie ma tej funkcjonalności (tzw. 'tryb geocaching bez użycia papieru'). Mają to nowsze odbiorniki. Ich listę zobaczysz na:
https://buy.garmin.com/shop/shop.do?cID=143
Rozwiń tam menu 'Feature' i zaptaszkuj 'Paperless geocaching'
(na liście brakuje modelu Garmin Colorado)
Garmin 62sc, Fēnix

szymon_poz
Nowy na forum
Posty: 7
Rejestracja: wtorek 03 stycznia 2012, 22:39
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Re: Wgrywanie GPX ???

Post autor: szymon_poz »

ale ja mam etrex legend HCX i jest funkcja geocaching

redfox
Bywalec
Posty: 45
Rejestracja: środa 31 sierpnia 2011, 17:07
Podziękował;: 11 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Re: Wgrywanie GPX ???

Post autor: redfox »

Ja też mam Legenda HCx. Gdy go dostałem od razu zaciekawił mnie ten tryb.
Tak naprawdę to ten tryb to po prostu Waypointy z ikonką geocache (I możliwością zaznaczenia w kalendarzu znalezienia).
W notatce się pojawia nazwa skrzynki, rodzaj oraz właściciel kesza (Chociaż często to wszystko się nie mieści i jest sama nazwa skrzynki)
W tytule jest waypoint kesza.
Nic więcej tam nie ma. Jest to po prostu zaoszczędzenie czasu (Chciałoby ci się wpisywać współrzędne kilku\kilkunastu skrzynek?)
W skrócie - Gdy pobierasz i załadowujesz pliki skrzynek do swojego Legenda nie pojawia ci się to w zwykłych waypointach tylko w tej oto zakładce. Również jest możliwość nie zaznaczenia tego w kalendarzu.Żeby wyłączyć zaznaczanie w kalendarzu trzeba wejść w ustawienia Geocache i zmienić zaznaczanie w kalendarzu na "Nie".
Żeby zobaczyć znalezione geocache zrób tak:
Kiedy już znajdziesz kesza klikasz "Znalazłem"(Lub coś w tym stylu ;) ).
Potem wchodzisz do menu "Geocache" I klikasz tam Menu/Find i wybierasz " Pokaż znalezione Geocache" I już!.
Mam nadzieję że pomogłem.



Pozdrawiam redfox :wink:
Ostatnio zmieniony czwartek 05 stycznia 2012, 15:15 przez redfox, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek Obrazek

szymon_poz
Nowy na forum
Posty: 7
Rejestracja: wtorek 03 stycznia 2012, 22:39
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Re: Wgrywanie GPX ???

Post autor: szymon_poz »

Pytanie jak i gdzie wgrywam do legenda plik gpx jak nie przez MS tylko gdy go podłączam do komputera i widzę jako pamięć masową.

Można by spróbować w nazwie umieszczać te wskazówki zamiast na papier do do pliku.

wodzirej
Bywalec
Posty: 51
Rejestracja: sobota 13 listopada 2010, 21:20
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Re: Wgrywanie GPX ???

Post autor: wodzirej »

szymon_poz pisze:ale ja mam etrex legend HCX i jest funkcja geocaching
To prawda, jest. Jej funkcjonalność w Legendzie HCx opisał powyżej redfox. Najkrócej - kesze w Legendzie to po prostu waypointy (z bardzo ograniczonym miejscem na opisy skrzynek).
szymon_poz pisze:Można by spróbować w nazwie umieszczać te wskazówki zamiast na papier do do pliku.
Twoja intuicja jest znakomita. Garmin widząc takie zapotrzebowanie od kilku lat dodaje do odbiorników (od modelu Colorado):

Tryb geocaching bez użycia papieru:
Spędzaj więcej czasu w terenie, a mniej w papierach! Urządzenie eTrex 10 (i inne najnowsze) zapisuje i wyświetla kluczowe informacje, w tym pozycję, teren, poziom trudności, wskazówki i opisy, co oznacza koniec ręcznego wprowadzania współrzędnych oraz drukowania. Wystarczy przesłać geocachingu plik GPX do urządzenia i rozpocząć polowanie na ukryte skrzynki ze skarbami.
https://buy.garmin.com/shop/shop.do?cID=144&pID=87768
Dodam, że jeśli w Twoim towarzystwie też ktoś ma odbiornik z wyższej półki, to macie możliwość bezprzewodowego przesyłania keszy (waypointów, tras i śladów) między sobą (w domu, w terenie...) między odbiornikami.
Garmin 62sc, Fēnix

szymon_poz
Nowy na forum
Posty: 7
Rejestracja: wtorek 03 stycznia 2012, 22:39
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Re: Wgrywanie GPX ???

Post autor: szymon_poz »

tylko gdzie je mam umieszczać w pamięci na karcie ??? jak je normalnie kopiuje.

Awatar użytkownika
Lza
Rada Techniczna
Posty: 1621
Rejestracja: poniedziałek 19 października 2009, 10:01
Podziękował;: 83 razy
Otrzymał podziękowań: 307 razy

Re: Wgrywanie GPX ???

Post autor: Lza »

sprubuj tego:

1. ściągasz plik (np stąd: http://opencaching.pl/search.php) - koniecznie w formacie "GPX GC
2. podłączasz GPS do kompa
3 kopiujesz uprzednio pobrany plik do katalogu Garmin\GPX obojetne czy na kartę czy do pamięci urządzenia.

niestety nie miałem styczności z legend ale może zadziała.

Awatar użytkownika
cichy
Forumator
Posty: 528
Rejestracja: poniedziałek 13 lipca 2009, 12:29
Podziękował;: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy

Re: Wgrywanie GPX ???

Post autor: cichy »

Do legenda procedura wgrywania GPXa jest inna.
Robisz to na dwa sposoby:
1) dla pojedynczych skrzynek:
Podłączasz gps do kompa za pomocą USB
Wchodzisz na stronę danej skrzynki wciskasz "przycisk" Wyślij WayPoint do GPS i po chwili masz GPXa z daną
skrzynką w swoim legendzie. Przy pierwszej takiej operacji komp będzie chciał abyś zainstalował wtyczkę
(Garmin Comunikator Plugin) Zainstalują ją.
2) Dla wielu keszy na raz:
Do tej operacji musisz posiadać programik MapSource
Wyszukujesz skrzynki za pomocą Szukajki następnie ściągasz plik GPX . Importujesz ten plik do MapSource a
następnie stamtąd importujesz skrzynki do podłączonego do kompa Garmina Legend.
Na początku może to się wydawać skomplikowane lecz po pierwszym imporcie zobaczysz, że jest to szybki i prosty sposób a co najważniejsze bardzo opłacalny
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
cichy
Forumator
Posty: 528
Rejestracja: poniedziałek 13 lipca 2009, 12:29
Podziękował;: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy

Re: Wgrywanie GPX ???

Post autor: cichy »

Wiem, że te sposoby działają gdyż sam oprócz Ojejgona posiadam Legenda i wszystko hula
Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ