GPS - jakie urządzenie kupić

Zaczynasz zabawę, tu znajdziesz pożyteczne informacje. Tu również możesz się przywitać...

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Doc_with_the_dog
Forumator
Posty: 952
Rejestracja: niedziela 26 września 2010, 09:28
Lokalizacja: Śląsk
Podziękował;: 42 razy
Otrzymał podziękowań: 115 razy
Kontakt:

Re: GPS - jakie urządzenie kupić

Post autor: Doc_with_the_dog »

Najkrócej rzecz ujmując w żadnym garminie nie będziesz widział fotek z opisu. Od Oreona 450 (bodajże) w górę jest przeglądarka zdjęć. Niestety musisz je ręcznie ladować do garniaka, a później gdy masz więcej fotek, musisz je sobie jakoś mądrze skatalogować by wiedzieć, która fotka, do którego kesza. Ogólnie zatem przeglądarka jest średnio użyteczna :)
Do przeglądania fotek wraz z opisem musisz mieć dodatkowy sprzęt w postaci np. jakiegoś smartfona, który będzie obsługiwał bazę filipsa.
Chciałbym iść do nieba ze względu na klimat, ale wolę do piekła ze względu na towarzystwo.

Awatar użytkownika
miklobit
Forumator
Posty: 1429
Rejestracja: poniedziałek 20 września 2010, 12:24
Lokalizacja: Wrocław/Warszawa/Katowice
Podziękował;: 112 razy
Otrzymał podziękowań: 194 razy
Kontakt:

Re: GPS - jakie urządzenie kupić

Post autor: miklobit »

Doc_with_the_dog pisze:Najkrócej rzecz ujmując w żadnym garminie nie będziesz widział fotek z opisu. Od Oreona 450 (bodajże) w górę jest przeglądarka zdjęć. Niestety musisz je ręcznie ladować do garniaka, a później gdy masz więcej fotek, musisz je sobie jakoś mądrze skatalogować by wiedzieć, która fotka, do którego kesza.
Fotki z OC.PL mają EXIF'a z pozycją geograficzną więc są jak najbardziej użyteczne w oregonie.
Po załadowaniu do garmina będą się po prostu pokazywać na mapie w miejscu skrzynki.

Awatar użytkownika
Doc_with_the_dog
Forumator
Posty: 952
Rejestracja: niedziela 26 września 2010, 09:28
Lokalizacja: Śląsk
Podziękował;: 42 razy
Otrzymał podziękowań: 115 razy
Kontakt:

Re: GPS - jakie urządzenie kupić

Post autor: Doc_with_the_dog »

nawet nie wiedziałem :) musze sprawdzić :)
Chciałbym iść do nieba ze względu na klimat, ale wolę do piekła ze względu na towarzystwo.

Awatar użytkownika
łowca
Forumator
Posty: 1139
Rejestracja: środa 30 grudnia 2009, 10:15
Lokalizacja: N52/E21 + 15km
Podziękował;: 121 razy
Otrzymał podziękowań: 142 razy

Re: GPS - jakie urządzenie kupić

Post autor: łowca »

miklobit pisze: Fotki z OC.PL mają EXIF'a z pozycją geograficzną więc są jak najbardziej użyteczne w oregonie.
Po załadowaniu do garmina będą się po prostu pokazywać na mapie w miejscu skrzynki.
Do każdego garmina czy tylko do 'turystycznych' ?
Obrazek Obrazek
Jeśli hobby koliduje ci z pracą - zmień pracę.

wodzirej
Bywalec
Posty: 51
Rejestracja: sobota 13 listopada 2010, 21:20
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Re: GPS - jakie urządzenie kupić

Post autor: wodzirej »

chris.fm pisze:eTrex 10 na Azymucie 530 kosztuje a w tej cenie będę miał legenda z allegro.
To prawda, niemniej Legend (ani żaden inny stary eTrex) nie ma funkcji 'tryb geocaching bez użycia papieru'. A eTrex 10 ma :) No i za jakiś czas jego cena spadnie :)
Garmin 62sc, Fēnix

Awatar użytkownika
Limak
Stały bywalec
Posty: 106
Rejestracja: niedziela 16 sierpnia 2009, 22:25
Lokalizacja: 19° w cieniu;)
Podziękował;: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy

Re: GPS - jakie urządzenie kupić

Post autor: Limak »

miklobit pisze: Fotki z OC.PL mają EXIF'a z pozycją geograficzną więc są jak najbardziej użyteczne w oregonie.
Po załadowaniu do garmina będą się po prostu pokazywać na mapie w miejscu skrzynki.
Nie mają - prawdę powiedziawszy zapomniałem o tym, że miałem to dorobić! Trafia to na szczyt listy TODO. Tzn "dorobić" to za dużo powiedziane, bo już to dorobiłem wcześniej, tyle, że nie jest wdrożone w wersji produkcyjnej, jednak testowałem automatyczne dodawanie kordów do każdej fotki na oc.pl i działa to bardzo dobrze, z tym że zapomniałem wrzucić tą funkcjonalnośc na stałe do kodu oc. W oregonie 450 ładnie się wyświetlają miniaturki na mapie - można kliknąć i fotka się wyświetla. Także przepraszam za zwłokę - kordy w exifach już niebawem:) Dobrze, że w tym wątku o tym wspomniano, to mi się przypomniało!
Obrazek

chris.fm
Nowy na forum
Posty: 7
Rejestracja: wtorek 23 sierpnia 2011, 19:15
Lokalizacja: Niemodlin/ Głuchołazy
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Re: GPS - jakie urządzenie kupić

Post autor: chris.fm »

w ETREX 10 jest coś takiego jak mapa bazowa. Czy to są tylko kontury państwa, może miasta? i 'tryb geocaching bez użycia papieru' Też nie jest sprecyzowane na czym to polega. W vista, legendzie, dakocie, tez chyba papieru nie potrzeba.
Obrazek

Awatar użytkownika
m2m
Stały bywalec
Posty: 152
Rejestracja: środa 15 grudnia 2010, 00:32
Lokalizacja: Kraków/Śląsk
Podziękował;: 26 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Re: GPS - jakie urządzenie kupić

Post autor: m2m »

miklobit pisze:
Doc_with_the_dog pisze:Najkrócej rzecz ujmując w żadnym garminie nie będziesz widział fotek z opisu. Od Oreona 450 (bodajże) w górę jest przeglądarka zdjęć. Niestety musisz je ręcznie ladować do garniaka, a później gdy masz więcej fotek, musisz je sobie jakoś mądrze skatalogować by wiedzieć, która fotka, do którego kesza.
Fotki z OC.PL mają EXIF'a z pozycją geograficzną więc są jak najbardziej użyteczne w oregonie.
Po załadowaniu do garmina będą się po prostu pokazywać na mapie w miejscu skrzynki.
A jak to zrobić/załadować? Od kupna oregona ciągle szukamy w zestawie oregon 550 plus nokia ze SmartGPXem gdzie mozna w razie konieczności pobrać zdjęcia. Nie wiedziałam, że do oregona można załadować jakiekolwiek zdjęcia
Obrazek Obrazek

wodzirej
Bywalec
Posty: 51
Rejestracja: sobota 13 listopada 2010, 21:20
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Re: GPS - jakie urządzenie kupić

Post autor: wodzirej »

chris.fm pisze:w ETREX 10 jest coś takiego jak mapa bazowa. Czy to są tylko kontury państwa, może miasta?
Tak, tylko kontury państw. Miasta co najwyżej powiatowe. I to tylko jako kropki. A drogi tylko naprawdę najbardziej główne.
Niemniej bezmapowi poprzednicy eTrexa 10 - np. żółtek eTrex (H), GPS 60 czy GPS 72H - nie mają nawet mapy bazowej.
chris.fm pisze:'tryb geocaching bez użycia papieru' Też nie jest sprecyzowane na czym to polega. W vista, legendzie, dakocie, tez chyba papieru nie potrzeba.
Podstawowe modele GPS (np. stare eTrexy, serie GPSMap 60, GPSMap 76) umożliwiają ręczne wpisanie współrzędnych lub wgranie pliku GPX, a załączone wskazówki i dodatkowe informacje należy wydrukować na papierze.
Nowsze modele odbiorników GPS - w tym eTrex 10 - umożliwiają wgranie danych bezpośrednio do odbiornika GPS; wiele z nich oferuje nawet wgranie wszystkich informacji niezbędnych do odnalezienia skrzynki, bez konieczności drukowania na papierze.

Legend HCx (jak i Vista HCx) ma limit zapisanych tras - 20. eTrex 10 ma pięć razy większy limit - 100 tras.

Stare eTrexy to sprawa nieszczęsnej, ciągle odklejającej się gumy. W nowych eTrexach otulina odbiornika wygląda na solidne antypoślizgowe tworzywo, a tylko gniazdo mini USB jest zamykane gumową zaślepką. Całość sprawia bardzo dobre, solidne wrażenie, a antypoślizgowy materiał wydaje się być bardziej trwały niż gumowane części znane np. z serii 62.

Jeśli w geokesze bawisz się w towarzystwie, to będąc w terenie bardzo miłym gadżetem jest bezprzewodowe przesyłanie keszy (oraz waypointów, śladów i tras) z odbiornika do odbiornika. Jednak są w to wyposażone tylko wyższe modele; z nowych eTrexów tylko eTrex 30 (stare eTrexy w ogóle tego nie mają).
Garmin 62sc, Fēnix

Awatar użytkownika
Doc_with_the_dog
Forumator
Posty: 952
Rejestracja: niedziela 26 września 2010, 09:28
Lokalizacja: Śląsk
Podziękował;: 42 razy
Otrzymał podziękowań: 115 razy
Kontakt:

Re: GPS - jakie urządzenie kupić

Post autor: Doc_with_the_dog »

m2m pisze: A jak to zrobić/załadować? Od kupna oregona ciągle szukamy w zestawie oregon 550 plus nokia ze SmartGPXem gdzie mozna w razie konieczności pobrać zdjęcia. Nie wiedziałam, że do oregona można załadować jakiekolwiek zdjęcia
No i tutaj jest cały ból, bo musisz to zrobić ręcznie, czyli po podpięciu garniaka do kompa wkładasz fotki do katalogu JPG (czy jakoś tak). Odpalając sprzęt masz zdjęcia w menu pod ikonką przeglądarka zdjęć. Mając Oregona 550 i robiąc nim zdjęcia, z automatu się tam ładują.
Chciałbym iść do nieba ze względu na klimat, ale wolę do piekła ze względu na towarzystwo.

wodzirej
Bywalec
Posty: 51
Rejestracja: sobota 13 listopada 2010, 21:20
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Re: GPS - jakie urządzenie kupić

Post autor: wodzirej »

Doc_with_the_dog pisze:po podpięciu garniaka do kompa wkładasz fotki do katalogu JPG (czy jakoś tak)
Ścieżka dostępu do katalogu ze zdjęciami w Oregonie - Napęd:\Garmin\JPG
Ścieżka dostępu do katalogu ze zdjęciami na kartę w Oregonie - Napęd:\DCIM\1000GRMN
Garmin 62sc, Fēnix

Awatar użytkownika
m2m
Stały bywalec
Posty: 152
Rejestracja: środa 15 grudnia 2010, 00:32
Lokalizacja: Kraków/Śląsk
Podziękował;: 26 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Re: GPS - jakie urządzenie kupić

Post autor: m2m »

Na garminie miejsce znajdę, ale to mam z każdego kesza zdjecia ładować? PRzepraszam, ja humanista, wiedza informatyczna zdobywana latami łez i potu i dalej zielona jestem...
Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
miklobit
Forumator
Posty: 1429
Rejestracja: poniedziałek 20 września 2010, 12:24
Lokalizacja: Wrocław/Warszawa/Katowice
Podziękował;: 112 razy
Otrzymał podziękowań: 194 razy
Kontakt:

Re: GPS - jakie urządzenie kupić

Post autor: miklobit »

m2m pisze:Na garminie miejsce znajdę, ale to mam z każdego kesza zdjecia ładować? PRzepraszam, ja humanista, wiedza informatyczna zdobywana latami łez i potu i dalej zielona jestem...
No i z tym jest drobny problem.
Wprawdzie są różne wynalazki, które na podstawie gpx'a sciągaja zdjęcia ( np GSAK ) ,ale
nie widziałem jeszcze ściągacza , który by mając wielkiego gpx'a ściagał tylko to co nowe albo zmienione.
A dla kilku tysięcy skrzynek to wychodzą setki megabajtów obrazków do pobrania.

Awatar użytkownika
supaplex
Stały bywalec
Posty: 85
Rejestracja: środa 26 sierpnia 2009, 09:09
Lokalizacja: N=ok.53°16' E=ok.18°57'
Podziękował;: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Re: GPS - jakie urządzenie kupić

Post autor: supaplex »

miklobit pisze: No i z tym jest drobny problem.
Wprawdzie są różne wynalazki, które na podstawie gpx'a sciągaja zdjęcia ( np GSAK ) ,ale
nie widziałem jeszcze ściągacza , który by mając wielkiego gpx'a ściagał tylko to co nowe albo zmienione.
(...)
CacheBox dla WM.
Aktualnie mam wgranych przeszło 1000cachy.
W przypadku gdy wrzucam 300cachy (z GPX) na zasadzie aktualizacji (czyli te cache już mam w swojej bazie, ale chce je zaktualizować) soft wprowadza poprawki do opisów, logów. Później przejeżdża całą bazę pod kątem zmian w obrazkachi do ściąga te świeże. Trzeci przebieg pobazie to weryfikacja wycinków map, co w przypadku aktualizacji cachy nie ma sensu, bo mapy jak wiadomo się nie zmieniają. Ta ostatnia funkacja przydaje się, gdy ściągam nowe cache z okolic innych niż do tej pory posiadałem.

Można ? Można.

Całe narzędzie ma w sobie wszystko to co jest potrzebne do cachowania.
Obrazek Obrazek
Geocaching to zabawa, a nie wyścig szczurów.

Awatar użytkownika
LeniwiecMucha
Bywalec
Posty: 39
Rejestracja: piątek 02 września 2011, 15:02
Lokalizacja: Cieplice
Podziękował;: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

Re: GPS - jakie urządzenie kupić

Post autor: LeniwiecMucha »

na stronie głównej OC w wyszukiwarce nic nie wpisałem i pojawiła mi się lista ponad 15tyś skrzynek.
w ostatniej linijce jest: "Pobierz wykaz dla różnych aplikacji" Pobrałem plik: GPX GC
1. czy dobrze rozumiem, że mam teraz w Dakocie wszystkie skrzynki z serwisu?
2. skrzynki z moich okolic, które w OC miałem zaznaczone jako znalezione w Dakocie trzeba ponownie zaznaczyć ręcznie jako znalezione. Jak za jakiś czas dokonam aktualizacji tego pliku to będę musiał w Dakocie od nowa wszystkie znalezione zaznaczać jako znalezione?
3. czy mogę sobie jeszcze wgrać taki plik z GC? Nie będzie konfliktu między tymi plikami? A może jest jakiś cudowny sposób by wgrać tylko te, które są w GC a nie ma ich w OC?
ObrazekObrazek

ODPOWIEDZ