GPS - jakie urządzenie kupić

Zaczynasz zabawę, tu znajdziesz pożyteczne informacje. Tu również możesz się przywitać...

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
miklobit
Forumator
Posty: 1429
Rejestracja: poniedziałek 20 września 2010, 12:24
Lokalizacja: Wrocław/Warszawa/Katowice
Podziękował;: 112 razy
Otrzymał podziękowań: 194 razy
Kontakt:

Re: GPS - jakie urządzenie kupić

Post autor: miklobit »

u810 pisze: Żeby byś ścisłym to jeszcze ...
Wysokościomierz ćiśnieniowy

Awatar użytkownika
Rob
Forumator
Posty: 888
Rejestracja: wtorek 15 czerwca 2010, 11:26
Lokalizacja: Kalety
Podziękował;: 64 razy
Otrzymał podziękowań: 62 razy

Re: GPS - jakie urządzenie kupić

Post autor: Rob »

u810 pisze: - kompas elektroniczny 3-osiowy
-w smarfonach też jest, możliwe że nie to samo, ale radzi sobie całkiem dobrze.
miklobit pisze:Wysokościomierz ćiśnieniowy
Do szukania keszy? :wink:
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
miklobit
Forumator
Posty: 1429
Rejestracja: poniedziałek 20 września 2010, 12:24
Lokalizacja: Wrocław/Warszawa/Katowice
Podziękował;: 112 razy
Otrzymał podziękowań: 194 razy
Kontakt:

Re: GPS - jakie urządzenie kupić

Post autor: miklobit »

Rob pisze:
miklobit pisze:Wysokościomierz ćiśnieniowy
Do szukania keszy? :wink:
Była wymieniona lista funkcji które (m.in.) powodują że outdoor'owy gps kosztuje tyle ile kosztuje.
Nie było nic o tym że te dodatkowe funkcje są potrzebne do keszowania .

Chociaż ja tam używam wysokościomierza często ( niekoniecznie barometrycznego ) -
jak się łazi po górach na przełaj, na skróty ( np za keszem ), to znając swoją wysokośc, można zoptymalizować trasę marszu, żeby np zminimalizować przemieszczanie sie w pionie ( zwłaszcza podejśćia :D ).

Awatar użytkownika
krystiant
Forumator
Posty: 1938
Rejestracja: środa 29 października 2008, 23:55
Podziękował;: 115 razy
Otrzymał podziękowań: 351 razy

Re: GPS - jakie urządzenie kupić

Post autor: krystiant »

Bo GPS turystyczne się tak nazywają dlatego, że są optymalizowane do turystyki i to przede wszystkim pieszej w górach (IMO), a obsługa keszy jest tylko dodatkiem. Locus i Cachebox to programy robione pod szukanie keszy, dlatego mają bardziej rozbudowane funkcje to ułatwiające.
u810 pisze:Kupiłem sobie wodoodporne PDA i ostatni powód do używania podczas wypadów rowerowych w deszczu zniknął. Także zasilanie wytrzymuje dłużej niż ja.
Zainteresowało mnie to, mógłbyś zapodać cóż to za cudo i jakich programów używasz? Może być na PW coby wątku nie zaśmiecać.
Poczytaj zanim się zapytasz :wink:
Proszę o przemyślane wypowiedzi zgodne z REGULAMINEM FORUM a w szczególności z punktem 11

Obrazek Obrazek Obrazek
Staram się zachowywać właściwe proporcje - znalezień więcej niż postów ;-)

Awatar użytkownika
Żywcu
Forumator
Posty: 2508
Rejestracja: środa 26 marca 2008, 08:38
Lokalizacja: Opole
Podziękował;: 174 razy
Otrzymał podziękowań: 191 razy
Kontakt:

Re: GPS - jakie urządzenie kupić

Post autor: Żywcu »

krystiant pisze:Zainteresowało mnie to, mógłbyś zapodać cóż to za cudo i jakich programów używasz? Może być na PW coby wątku nie zaśmiecać.
Też się chętnie dowiem :)

Awatar użytkownika
krystiant
Forumator
Posty: 1938
Rejestracja: środa 29 października 2008, 23:55
Podziękował;: 115 razy
Otrzymał podziękowań: 351 razy

Re: GPS - jakie urządzenie kupić

Post autor: krystiant »

Motorola Defy z Locusem - to jakby jednak więcej zainteresowanych było. Dzięki.
Poczytaj zanim się zapytasz :wink:
Proszę o przemyślane wypowiedzi zgodne z REGULAMINEM FORUM a w szczególności z punktem 11

Obrazek Obrazek Obrazek
Staram się zachowywać właściwe proporcje - znalezień więcej niż postów ;-)

u810
Wyjadacz
Posty: 465
Rejestracja: wtorek 28 września 2010, 18:11
Podziękował;: 14 razy
Otrzymał podziękowań: 23 razy

Re: GPS - jakie urządzenie kupić

Post autor: u810 »

Wysłałem Krystianowi na priv by nie robić kryptoreklamy ale skoro jest zapotrzebowanie to:

Kod: Zaznacz cały

Ten post zawiera lokowanie produktu :) 
Motorola Defy od jakiegoś czasu dostępna u popularnego operatora. Zresztą niedługo ma pojawić się coś od LG , SE, Samsunga ( Samsung Galaxy Xcover i SE Xperia Active chyba już jest) a i pewnie od innych producentów też się pojawią,wszystkie spełniające normę IP67 i z androidem na pokładzie. Do tego świetnie rozwijany program Locus albo ciągle dobry i coraz lepszy Trekbuddy ( używam zamiennie bo nie mogę zdecydować się, który lepszy).

Jak już robimy reklamę to dziś brałbym któregoś Samsunga.

miklobit pisze:Chociaż ja tam używam wysokościomierza często ( niekoniecznie barometrycznego ) -
jak się łazi po górach na przełaj, na skróty ( np za keszem ), to znając swoją wysokośc, można zoptymalizować trasę marszu, żeby np zminimalizować przemieszczanie sie w pionie ( zwłaszcza podejśćia :D ).
Np. tak ? Idąc z A do B:
Obrazek
Ale do tego potrzebna jest tylko dobra mapa z poziomicami, nie trzeba znać wysokości.
Ostatnio zmieniony piątek 30 września 2011, 14:17 przez u810, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Rob
Forumator
Posty: 888
Rejestracja: wtorek 15 czerwca 2010, 11:26
Lokalizacja: Kalety
Podziękował;: 64 razy
Otrzymał podziękowań: 62 razy

Re: GPS - jakie urządzenie kupić

Post autor: Rob »

u810 pisze:wszystkie spełniające normę IP67 i
Czyli wodoszczelne do 1m? Nie źle.
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
miklobit
Forumator
Posty: 1429
Rejestracja: poniedziałek 20 września 2010, 12:24
Lokalizacja: Wrocław/Warszawa/Katowice
Podziękował;: 112 razy
Otrzymał podziękowań: 194 razy
Kontakt:

Re: GPS - jakie urządzenie kupić

Post autor: miklobit »

u810 pisze: Ale do tego potrzebna jest tylko dobra mapa z poziomicami, nie trzeba znać wysokości.
Może i wystarczy, ale my tu chyba rozmawiamy o wykorzystaniu możliwości gps'a a nie o chodzeniu z papierową mapą :?:
Poza tym jakoś nie wyobrażam sobie rysowania w terenie na mapie kreski z optymalną drogą.
Za to spojrzenie co jakiś czas na wysokościomierz ( czy mniej więcej idę po poziomicy ) owszem.

u810
Wyjadacz
Posty: 465
Rejestracja: wtorek 28 września 2010, 18:11
Podziękował;: 14 razy
Otrzymał podziękowań: 23 razy

Re: GPS - jakie urządzenie kupić

Post autor: u810 »

miklobit pisze:
u810 pisze: Ale do tego potrzebna jest tylko dobra mapa z poziomicami, nie trzeba znać wysokości.
Może i wystarczy, ale my tu chyba rozmawiamy o wykorzystaniu możliwości gps'a a nie o chodzeniu z papierową mapą :?:
Poza tym jakoś nie wyobrażam sobie rysowania w terenie na mapie kreski z optymalną drogą.
Za to spojrzenie co jakiś czas na wysokościomierz ( czy mniej więcej idę po poziomicy ) owszem.
Mapą w urządzeniu. Bez mapy nie będziesz wiedział którędy iść.
Wiesz że jesteś na 600 m, kesz jest na 1100 m więc jak to zoptymalizujesz trasę na podstawie tych informacji ?
Ja spoglądam na mapę i tak jak w przykładzie z obrazka wiem że mam iść wzdłuż poziomnicy, minę pośredni szczyt, zrównam się z siodłem i wtedy wchodzę po łagodnym podejściu. To czy poziomnica wzdłuż której będę szedł to 600 czy 800 m nie ma żadnego znaczenia. Wysokościomierz doskonale nadaje się do sprawdzania ile jeszcze do szczytu w pionie ale to też można odczytać z poziomnic, choć wysokościomierz oczywiście poda to dokładniej.

Gdyby kesze miały 3 wymiar, czyli podana też wysokość ukrycia, byłoby to bardzo przydatne narzędzie. Zdarza się często że nie wiadomo czy kesz jest na górze czy na dole ( skały, urwiska) a 5 metrów w poziomie to 50 w pionie czyli 200+ w nogach bo trzeba obejść na około.

Awatar użytkownika
miklobit
Forumator
Posty: 1429
Rejestracja: poniedziałek 20 września 2010, 12:24
Lokalizacja: Wrocław/Warszawa/Katowice
Podziękował;: 112 razy
Otrzymał podziękowań: 194 razy
Kontakt:

Re: GPS - jakie urządzenie kupić

Post autor: miklobit »

u810 pisze: Mapą w urządzeniu. Bez mapy nie będziesz wiedział którędy iść.
Po to mam gps, żeby mi wskazywał kierunek do punktu. Bez dokładnego patrzenia na mapę
A znając mniej więcej wysokość położenia kesza ( pomińmy wyjątki nad/pod urwiskiem ) i patrząc na wskazanie wysokościomierza wiem ile mam do niego w pionie. Bo w poziomie to już mi GPS dokładnie sam pokazuje.

Żeby nie toczyć dalej tej dyskusji ( bo każdy ma swój sposób używania mapy/gps'a ) - JA używam gps'a tak żeby ograniczyć ilość wyświetlanych informacji do minimum . I w tym przypadku ( teren górzysty ) skrzałka kompasu, wysokość i odległość od celu służą mi znacznie lepiej niż wpatrywanie się w poziomice na mapie.

u810
Wyjadacz
Posty: 465
Rejestracja: wtorek 28 września 2010, 18:11
Podziękował;: 14 razy
Otrzymał podziękowań: 23 razy

Re: GPS - jakie urządzenie kupić

Post autor: u810 »

miklobit pisze:
u810 pisze: Mapą w urządzeniu. Bez mapy nie będziesz wiedział którędy iść.
( bo każdy ma swój sposób używania mapy/gps'a ) -
To już przerabiałem na Garniaku - są dwie filozofie, filozofia mapnika ( tu reprezentują ją ja) i filozofia nawigatora ( Ty). A filozofia to już offtopic do oftopica.
Chociaż z drugiej strony przed wyborem odbiornika warto się określić która filozofia jest bliższa.

redfox
Bywalec
Posty: 45
Rejestracja: środa 31 sierpnia 2011, 17:07
Podziękował;: 11 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Re: GPS - jakie urządzenie kupić

Post autor: redfox »

Witam
To i ja się zapytam jakie urządzenie warto kupić chodzi mi o taki GPS który jest prosty w obsłudze , dokładny ,długo działa... pomińmy to
Po prostu chcę dobre urządzenie GPS będę z niego korzystał głównie do geocachingu.
Jestem zielony w tych sprawach więc jeszcze druga prośba abyście mi powiedzieli co mam po zakupie zrobić(co wgrać)


Z góry dzięki i pozdrawiam :wink:

PS
Proszę o szybką odpowiedź w kwestii GPS
Obrazek Obrazek

zyr
Forumator
Posty: 3247
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 47 razy
Otrzymał podziękowań: 141 razy

Re: GPS - jakie urządzenie kupić

Post autor: zyr »

eTrex30 :)
Dokładność kładzie wszelkie poprzednie moje GPSy na łopatki (oprócz służbowych). Obsługa też nieskomplikowana. Długość działania wystarczająca - dokładnie nie powiem, ale 20-kilka godzin podziała.

redfox
Bywalec
Posty: 45
Rejestracja: środa 31 sierpnia 2011, 17:07
Podziękował;: 11 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Re: GPS - jakie urządzenie kupić

Post autor: redfox »

zyr pisze:eTrex30 :)
Dokładność kładzie wszelkie poprzednie moje GPSy na łopatki (oprócz służbowych). Obsługa też nieskomplikowana. Długość działania wystarczająca - dokładnie nie powiem, ale 20-kilka godzin podziała.
Wielkie dzięki! I jeszcze druga sprawa co mam do niego wgrać i/lub na komputer
Według garmina działa 25 godzin jeśli tak to na 100 % mi wystarczy :lol:

Dzięki i pozdrawiam :wink:
Obrazek Obrazek

ODPOWIEDZ