Moduł GPS

Zaczynasz zabawę, tu znajdziesz pożyteczne informacje. Tu również możesz się przywitać...

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
nemrodek
Forumator
Posty: 772
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Post autor: nemrodek »

ja tam nie wiem, ale we Włoszech i w Norwegii za GPRS płacę za czas połącznia a nie za dane. Wszystko zależy od operatora
Nemrodek
[url=http://www.geocaching.com/profile/?guid=f4852da5-7430-4e77-aa07-b6bed16be2aa][img]http://img.geocaching.com/stats/img.aspx?uid=f4852da5-7430-4e77-aa07-b6bed16be2aa[/img][/url][url=http://www.geocaching.org.pl][img]http://www.geocaching.org.pl/images/200x50.jpg[/img][/url]
Awatar użytkownika
hipul
Forumator
Posty: 780
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 16 razy

Post autor: hipul »

nemrodek pisze:ja tam nie wiem, ale we Włoszech i w Norwegii za GPRS płacę za czas połącznia a nie za dane. Wszystko zależy od operatora
To nie korzystasz z GPRS a z czegos innego o ile ja to rozumiem:
http://pl.wikipedia.org/wiki/GPRS
"Użytkownik płaci w niej za faktycznie wysłaną lub odebraną ilość bajtów, a nie za czas, w którym połączenie było aktywne."
Awatar użytkownika
loslos
Wyjadacz
Posty: 480
Rejestracja: środa 14 stycznia 2009, 21:28
Podziękował;: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: loslos »

BTW-jak sie czyta opisy tych modułów, to bardzo często sprzedawcy chwalą sie ilością "kanałów" 20, 30 chyba kiedyś 60 widziałem.
Jaki to ma sens ????
przecież maksymalnie widać 12 satelitów
[url=http://geokrety.org/mypage.php?userid=2205][img]http://geokrety.org/statpics/2205.png[/img][/url]
zyr
Forumator
Posty: 3247
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 47 razy
Otrzymał podziękowań: 141 razy

Post autor: zyr »

Ano właśnie żaden :)
Gdzieś widziałem, jak wystawiający na aukcji odbiornik GPS, pisał, że to na przyszłość - Glonass i Galileo :D Ale o tym, ze taki odbiornik i tak nie będzie "widział" tych satelitów już nie wspomniał. Ale reklama dźwignią handlu :)
Awatar użytkownika
nemrodek
Forumator
Posty: 772
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Post autor: nemrodek »

hipul pisze:
nemrodek pisze:ja tam nie wiem, ale we Włoszech i w Norwegii za GPRS płacę za czas połącznia a nie za dane. Wszystko zależy od operatora
To nie korzystasz z GPRS a z czegos innego o ile ja to rozumiem:
http://pl.wikipedia.org/wiki/GPRS
"Użytkownik płaci w niej za faktycznie wysłaną lub odebraną ilość bajtów, a nie za czas, w którym połączenie było aktywne."
tu masz szczegóły oferty (po włosku ale chyba zrozumiałe (100 godzin 20 euro, naliczane co 15 min)

http://www.areaprivati.vodafone.it/190/ ... ernet_GPRS
Nemrodek
[url=http://www.geocaching.com/profile/?guid=f4852da5-7430-4e77-aa07-b6bed16be2aa][img]http://img.geocaching.com/stats/img.aspx?uid=f4852da5-7430-4e77-aa07-b6bed16be2aa[/img][/url][url=http://www.geocaching.org.pl][img]http://www.geocaching.org.pl/images/200x50.jpg[/img][/url]
Awatar użytkownika
Hern
Forumator
Posty: 1022
Rejestracja: wtorek 15 lipca 2008, 01:34
Podziękował;: 38 razy
Otrzymał podziękowań: 40 razy

Post autor: Hern »

Tak naprawdę to nie jest GPRS. To dostęp wdzwaniany, świadczy o tym choćby numer na który należy dzwonić. Jest klasyczny, a nie do GPRS :)
ObrazekObrazekObrazek
NIE wyhaczam, NIE zaliczam, po prostu znajduję. A reszta o drzewo ...
Awatar użytkownika
hipul
Forumator
Posty: 780
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 16 razy

Post autor: hipul »

nemrodek pisze:tu masz szczegóły oferty (po włosku ale chyba zrozumiałe (100 godzin 20 euro, naliczane co 15 min)
To chyba troche tak jak ze skrytkami tradycyjnymi na OCPL, ktore to sa tradycyjne tylko z nazwy...
Awatar użytkownika
nemrodek
Forumator
Posty: 772
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Post autor: nemrodek »

ehh niedowiarki

numer jest podany na infolinie gdzie można uaktywnić usługę. Korzystam z takiego rozwiązania od trzech lat gdy jestem we Włoszech poza Rzymem i uwierzcie mi że to jest GPRS rozliczany na czas!
Takie rozwiązanie mają wszyscy operatorzy we Włoszech.
Nemrodek
[url=http://www.geocaching.com/profile/?guid=f4852da5-7430-4e77-aa07-b6bed16be2aa][img]http://img.geocaching.com/stats/img.aspx?uid=f4852da5-7430-4e77-aa07-b6bed16be2aa[/img][/url][url=http://www.geocaching.org.pl][img]http://www.geocaching.org.pl/images/200x50.jpg[/img][/url]
zyr
Forumator
Posty: 3247
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 47 razy
Otrzymał podziękowań: 141 razy

Post autor: zyr »

GPRS oznacza technologię a nie sposób naliczania opłat. Ja mam też kartę oferującą połączenia GPRS/3G bez ograniczeń, za stałą opłatę. Pewnie sporo osób ma je również. To, że płaci się stała kwotę miesięcznie nie oznacza, że nie jest to GPRS.

A kolega pytał o moduł do telefonu :)

Jeszcze jedno - w niektórych telefonach używanie GPSu łączy się z wykorzystaniem GPRS do pobrania efemeryd. GPS znacznie szybciej się inicjalizuje, fajna sprawa, a pakiet efemeryd, starczający na tydzień, to pomijalnie mała ilość danych.
Awatar użytkownika
hipul
Forumator
Posty: 780
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 16 razy

Post autor: hipul »

ZYR pisze:Jeszcze jedno - w niektórych telefonach używanie GPSu łączy się z wykorzystaniem GPRS do pobrania efemeryd. GPS znacznie szybciej się inicjalizuje, fajna sprawa, a pakiet efemeryd, starczający na tydzień, to pomijalnie mała ilość danych.
By byc "bardziej specyficznym" - jeden fix to okolo 4kB. W plusie za 100kB jest 12 groszy + vat. Tak wiec zal, ze dotyczy to chyba tylko wew. GPS. Dwadziescia blyskawicznych fixow za 12 groszy to naprawde niezly deal.
Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 14 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Bas »

Jeszcze nie tak dawno bylo tak, ze naliczane bylo KAZDE rozpoczete 50 lub 100kB (w zaleznosci od opcji), co oznaczalo naliczanie "impulsu" 100kB nawet przy pobraniu 1kB danych w jednej sesji, ale moglo sie cos zmienic na lepsze...
Awatar użytkownika
hipul
Forumator
Posty: 780
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 16 razy

Post autor: hipul »

Hm, moze jest tak jak piszesz. Z GPS w telefonie korzystam raczej sporadycznie bo jednak Garmin to Garmin. Trzeba by rzucic okiem na rachunek za telefon.
Awatar użytkownika
Hern
Forumator
Posty: 1022
Rejestracja: wtorek 15 lipca 2008, 01:34
Podziękował;: 38 razy
Otrzymał podziękowań: 40 razy

Post autor: Hern »

Bas pisze:Jeszcze nie tak dawno bylo tak, ze naliczane bylo KAZDE rozpoczete 50 lub 100kB (w zaleznosci od opcji), co oznaczalo naliczanie "impulsu" 100kB nawet przy pobraniu 1kB danych w jednej sesji, ale moglo sie cos zmienic na lepsze...
Nie zmieniło się. Ilość danych podliczana jest osobno dla każdej sesji i zaokrąglana w górę do 100 lub 50 kB (osobno dla danych wychodzących i dla wchodzących - o czym często wszyscy zapominają). Tak więc 1kB ściągniętych danych w jednej sesji i operator dolicza do rozliczenia miesięcznego 200 kB (lub 100kB przy "jednostce" 50kB). To, że "się nic nie wysyłało" nic nie znaczy. Zawsze jest jakieś zapytanie DNS i pakiety ACK. Nie ma lekko, co nie znaczy że tragicznie, bo te 12 czy 24 groszy nawet za 1 włączenie GPS (z funkcją A-GPS) też majątkiem nie jest, a jak się ściąga mapki on-line, albo wysyła track na serwer to nie ma znaczenia.
ObrazekObrazekObrazek
NIE wyhaczam, NIE zaliczam, po prostu znajduję. A reszta o drzewo ...
Awatar użytkownika
picek
Wyjadacz
Posty: 474
Rejestracja: środa 06 maja 2009, 11:36
Podziękował;: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 8 razy
Kontakt:

Post autor: picek »

ZYR pisze:Ano właśnie żaden :)
Gdzieś widziałem, jak wystawiający na aukcji odbiornik GPS, pisał, że to na przyszłość - Glonass i Galileo :D Ale o tym, ze taki odbiornik i tak nie będzie "widział" tych satelitów już nie wspomniał. Ale reklama dźwignią handlu :)
Satelitów Glonassu nie będzie widział ale satelity Galileo są na bardzo podobnych częstotliwościach udostępniane (a raczej mają być) więc odbiorniki Gps plus Galileo praktycznie nie będą się różnić ceną od odbiorników czysto GPSowych. I takie podwójne są już sprzedawane chociaż do realizacji Galileo to chyba jeszcze parę dekad...
Te odbiorniki robione są pod jeden system łączący GPS i Galileo oraz parę stacji naziemnych i 3 dodatkowe satelity w system GNSS.
Osiedle w mieście Łańcut - Łańcut - osiedle Sikorskiego
Heniu
Nowy na forum
Posty: 3
Rejestracja: poniedziałek 21 września 2009, 22:07
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: Heniu »

Trochę schodząc z tematu:
czy ktokolwiek próbował takiej zabawy z PDA? Znaczy moduł, mapy i ślady? CZy i jak to się sprawdza w terenie? Ja czasami mam doskok do Garmina, co oczywiście jest najwygodniejsze, ale póki co - nie dorobiłem się.
Jestem za to w posiadaniu Della Axim. Warto sobie kupić moduł czy moze poczekać aż się umowa z operatorem skończy i np androida sprawić?
ODPOWIEDZ