Problemy początkującego

Zaczynasz zabawę, tu znajdziesz pożyteczne informacje. Tu również możesz się przywitać...

Moderator: Moderatorzy

imrowai
Nowy na forum
Posty: 4
Rejestracja: poniedziałek 25 grudnia 2017, 14:13

Problemy początkującego

Post autor: imrowai » poniedziałek 25 grudnia 2017, 14:46

Witam wszystkich - forum już mocno przewertowałem, ale jak to w życiu bywa nie znalazłem odpowiedzi na wszystkie pytania, które stawia życie :)
1. po sąsiedzku ma skrzynkę A imię twoje - Halina - OP61F3. jej lokalizacja jest pokazna ikoną ze znakiem zapytania w okolicy ul. Wąwozowej/PCK. Licze kordy i wyskakuje mi punkt w środku nowej huty (osiedle Urocze) -. Pytanie - żle liczę czy też jest to normalne,ze ikona na mapie jest tak daleko od realnej skrytki (liczyłem już z 3 razy i nie wiem czy nie ogarniam czy też skrzynka jednak jest dalej niż chciałbym)?
2. Korzystam z locusa na telefonie - czy to normalne, że punktu po wprowadzeniu są 4-8 m dalej niż skrzynki czy też mój tel nie ogrania dokładnie GPSa (Lenovo K9 Note)
3. podobno w locusa można wgrać skrzynki z pliku GPX - gdzie taki plik znajdę?
3a. większość poradników założonych zostało dawno temu - jest coś świeżego co wyjaśniały co i jak instalować?
4. Geocaching ma apkę która na telefonie spaja wszystko i wygląda bardzo łatwo. Czy OC ma coś podobnego?

Z góry dzięki za wszelkie sugestie, pomoc i odpowiedzi.

parlando
Forumator
Posty: 771
Rejestracja: poniedziałek 13 maja 2013, 20:57

Re: Problemy początkującego

Post autor: parlando » poniedziałek 25 grudnia 2017, 15:35

imrowai pisze: Pytanie - żle liczę czy też jest to normalne,ze ikona na mapie jest tak daleko od realnej skrytki
Tylko w przypadku skrzynek tradycyjnych jest założenie, że współrzędne wskazują fizyczny pojemnik. Jeszcze w przypadku multi kordy startowe coś wskazują - początek albo jeden z etapów.
W przypadku quizu to jak najbardziej normalne, że współrzędne startowe są fałszywe i te prawidłowe trzeba wyliczyć.
W tej skrzynce właściciel nie dodał sprawdzacza, więc jeśli nie masz pewności, to się z nim skontaktuj.
imrowai pisze:Korzystam z locusa na telefonie - czy to normalne, że punktu po wprowadzeniu są 4-8 m dalej niż skrzynki czy też mój tel nie ogrania dokładnie GPSa
Jeśli format współrzędnych jest prawidłowy (na OC mamy DD° MM,mmm', więc w locusie też taki sobie ustaw), to to nie jest normalne.
Po czym wnosisz, że punkty są 4-8 metrów dalej?
imrowai pisze:podobno w locusa można wgrać skrzynki z pliku GPX - gdzie taki plik znajdę?
Np. wyniki wyszukiwania skrzynek możesz zapisać do gpx. Możesz też użyć programu na androida https://play.google.com/store/apps/deta ... egpx&hl=pl
który się integruje z locusem i można ustawić sobie tak, żeby pobierał kesze wokół punktu, który sobie wybierzesz.
imrowai pisze:większość poradników założonych zostało dawno temu - jest coś świeżego co wyjaśniały co i jak instalować?
Może https://wiki.opencaching.pl/index.php?t ... ona_główna
a jeśli nie, to pytaj tu, na forum.
imrowai pisze: 4. Geocaching ma apkę która na telefonie spaja wszystko i wygląda bardzo łatwo. Czy OC ma coś podobnego?
Oficjalniej nie ma i raczej nie ma takiej potrzeby, bo jest choćby c:geo, która ma prawie wszystko, co potrzebne na początek
https://play.google.com/store/apps/deta ... hing&hl=pl

Osobiście korzystam teraz z zestawu:
Locus+awaryjniejszy+szybki wpis (apka do logowania keszy - można w niej wystawić ocenę, czy rekomendować. W c:geo tego niestety nie ma - można logować, ale bez oceny i rekomendowania).
Jako drugą apkę mam c:geo, ponieważ obsługuje wiele serwisów geocachingowych i wyświetla skrzynki na żywo.

Awatar użytkownika
krystiant
Forumator
Posty: 1858
Rejestracja: środa 29 października 2008, 23:55

Re: Problemy początkującego

Post autor: krystiant » poniedziałek 25 grudnia 2017, 20:33

W c:geo też można korzystać z szybkiego wpisu - na stronie kesza otwartego w c:geo jest link do opencaching.pl, po jego kliknięciu można wybrać w jakim programie go otworzyć i może to być szybki wpis :-)
Ja przeferuję c:geo bo szukam w kilku systemach, a w nim mogę dopisać dane logowania do kilku systemów i dzięki temu na mapie widzę kesze z kilku systemów... Locus podobno jest lepszy i bardziej "wypasiony", ale nigdy nie chciało mi się w niego "wgryźć"...
Poczytaj zanim się zapytasz :wink:
Proszę o przemyślane wypowiedzi zgodne z REGULAMINEM FORUM a w szczególności z punktem 11

Obrazek Obrazek Obrazek
Staram się zachowywać właściwe proporcje - znalezień więcej niż postów ;-)

parlando
Forumator
Posty: 771
Rejestracja: poniedziałek 13 maja 2013, 20:57

Re: Problemy początkującego

Post autor: parlando » poniedziałek 25 grudnia 2017, 22:12

krystiant pisze:W c:geo też można korzystać z szybkiego wpisu - na stronie kesza otwartego w c:geo jest link do opencaching.pl, po jego kliknięciu można wybrać w jakim programie go otworzyć i może to być szybki wpis :-)
Dokładnie. Za bardzo skróciłem myśl. Chodziło mi o to, że w c:geo jest, co prawda, możliwość zalogowania bezpośrednio (bez użycia dodatkowej aplikacji), ale wtedy jest właśnie sam log bez oceny. Szybki wpis chyba zadziała z większością aplikacji, gdzie kliknie się link do strony kesza.

imrowai
Nowy na forum
Posty: 4
Rejestracja: poniedziałek 25 grudnia 2017, 14:13

Re: Problemy początkującego

Post autor: imrowai » wtorek 26 grudnia 2017, 13:26

dzięki za wskazówki.
zainstalowałem c:geo i loctusa + awaryjny. pierwsze punkty za funkcjonalność zbiera c:geo - ładnie pobrał skrzynki i jest fajniejszy w użytkowaniu. Loctus wizualnie wygląda bardziej pro i chciałbym docelowo bardziej go opanować ale na razie mam 2 ale do niego:
- problem z importem skrzynek - co bym nie robił to nie może mi doczytać niektórych, a c:geo ma je ładnie wyświetlone.
- dokładność lokalizacji - na ss widać to dokładnie - ja stoję na ścieżce, a wg tel jestem 10 m dalej. Wiem, że duży okrąg świadczy o tym,ze lokalizacja jest niedokońca dokładna, jednak jest to dobra wizualiacja tego z czym jest problem. Po przejściu na C: geo jest trochę lepiej, ale nadal brakuje mi paru metrów, nawet gdy programy pokazują,że mają silny sygnał.
Muszę to jeszcze na spokojnie poobserwować i poporównywać... ale wrażenie niedokładności mam graniczące z pewnością :\
Załączniki
lenowo.jpeg
lenowo.jpeg (297.05 KiB) Przejrzano 1269 razy

rapotek
Stały bywalec
Posty: 132
Rejestracja: piątek 26 lutego 2016, 11:54
Lokalizacja: Pomorze
Podziękował: 90 razy
Otrzymane podziękowania: 54 razy

Re: Problemy początkującego

Post autor: rapotek » wtorek 26 grudnia 2017, 14:08

Możesz jeszcze doinstalować sobie GPS Status. Ładnie się integruje z c:geo pod opcją 'Radar' w nawigacji kesza i przy dobrze skalibrowanym kompasie potrafi doprowadzić na miejsce. Z kilku aplikacji tego typu, które sprawdzałem, ta miała najbardziej stabilne wskazania.
Użytkownicy, którzy podziękowali autorowi rapotek za post:
imrowai

Awatar użytkownika
krystiant
Forumator
Posty: 1858
Rejestracja: środa 29 października 2008, 23:55

Re: Problemy początkującego

Post autor: krystiant » wtorek 26 grudnia 2017, 14:41

imrowai pisze:- dokładność lokalizacji - na ss widać to dokładnie - ja stoję na ścieżce, a wg tel jestem 10 m dalej. Wiem, że duży okrąg świadczy o tym,ze lokalizacja jest niedokońca dokładna, jednak jest to dobra wizualiacja tego z czym jest problem.
Raczej się nie spodziewaj, że nad keszem będziesz miał 0 m do kesza. Zdarza się, ale t raczej wyjątek. Różne sprzęty mają różną dokładność, warunki też nie zawsze są idealne i nie wiadomo czym zbierał współrzędne zakładający... Generalnie opis i atrybuty kesza powinny być pomocne do wytypowania miejsca ukrycia.
Poczytaj zanim się zapytasz :wink:
Proszę o przemyślane wypowiedzi zgodne z REGULAMINEM FORUM a w szczególności z punktem 11

Obrazek Obrazek Obrazek
Staram się zachowywać właściwe proporcje - znalezień więcej niż postów ;-)

parlando
Forumator
Posty: 771
Rejestracja: poniedziałek 13 maja 2013, 20:57
Podziękował: 282 razy
Otrzymane podziękowania: 151 razy

Re: Problemy początkującego

Post autor: parlando » wtorek 26 grudnia 2017, 17:18

imrowai pisze: - problem z importem skrzynek - co bym nie robił to nie może mi doczytać niektórych, a c:geo ma je ładnie wyświetlone.
- dokładność lokalizacji - na ss widać to dokładnie - ja stoję na ścieżce, a wg tel jestem 10 m dalej. Wiem, że duży okrąg świadczy o tym,ze lokalizacja jest niedokońca dokładna, jednak jest to dobra wizualiacja tego z czym jest problem. Po przejściu na C: geo jest trochę lepiej, ale nadal brakuje mi paru metrów, nawet gdy programy pokazują,że mają silny sygnał.
Locus jest świetny, jeśli zainteresujesz się różnymi mapami. W c:geo nie ma takich możliwości. Ponadto locus to świetny tracker gps. Ja łączę jazdę na rowerze z geocachingiem, więc to jest dla mnie jeden z priorytetów.
Jeżeli importowałeś skrzynki przez awaryjniejszy gpx, to rzuć jeszcze okiem na opcje. Nie wiedzieć czemu domyślnie są chyba zaznaczone skrzynki z geokretem. Zwróć uwagę, żeby ocena i trudność były "dowolne", odznaczony checkbox kesze z geokretem, zaznaczony import do locusa, pobieranie obrazów. W Konfigracji (prawy górny róg) masz ponadto pomijanie znalezionych i ignorowanych skrzynek, własne współrzędne jako domyślne, ja mam jeszcze zaznaczone pobieranie obrazów Zawsze.

Co do dokładności, to zobacz w ustawieniach telefonu, czy nie masz:
- ustawionego oszczędzania baterii przy lokalizacji. Zmień na "wysoka dokładność", albo coś o podobnej nazwie
- poszukaj, czy masz włączony AGPS (we wspomnianym wcześniej gsp status możesz włączyć cykliczne odświeżanie danych agps)
- ostatnia sprawa, to zawartość pliku gps.conf w system/etc - czasami jest on bardzo zaśmiecony. Ja sobie zrootowałem telefon i edytowałem ten plik programem typu faster fix.
SoC w Twoim telefonie raczej powinien pozwalać na uzyskanie lepszej dokładności. Ja mam obecnie snapdragona 435, a poprzednio 400 i nie narzekałem na gps.
Użytkownicy, którzy podziękowali autorowi parlando za post:
imrowai

Awatar użytkownika
Leśne oko
Stały bywalec
Posty: 89
Rejestracja: sobota 28 czerwca 2014, 07:41
Lokalizacja: Pomorze

Re: Problemy początkującego

Post autor: Leśne oko » wtorek 26 grudnia 2017, 19:36

Co do dokładności chyba tylko tyczki GPS mają dokładność do 0,5 m telefony max +/- 5-8 m.
Nie rozdziobią nas kruki ni wrony ....

brajan74
Stały bywalec
Posty: 109
Rejestracja: piątek 15 lipca 2011, 23:47
Lokalizacja: OS
Podziękował: 39 razy
Otrzymane podziękowania: 16 razy

Re: Problemy początkującego

Post autor: brajan74 » wtorek 26 grudnia 2017, 23:25

Dodam tylko, że na Locusa Pro jest rabat 50% do końca roku.
Użytkownicy, którzy podziękowali autorowi brajan74 za post:
lazysnack

imrowai
Nowy na forum
Posty: 4
Rejestracja: poniedziałek 25 grudnia 2017, 14:13

Re: Problemy początkującego

Post autor: imrowai » środa 27 grudnia 2017, 14:17

po zgłębieni tematu pozostaje się pogodzić, że dokładność jaka jest taka jest i te +/- 5/8 m jest normą. Z drugiej strony gdyby prowadziło do punktu "zero" to było by trochę mniej zabawy - tak sobie myślę :). z tego co widzę to na satelitarnych zdjęciach lokalziacja keszy jest pokazana bardzo dokładnie, więc z przygotowaniem się do drogi nie ma problemu.

co do Locusa - w związku promocją ma już go w wersji pro. Ale keszy i tak nie chce pobrać. o dziwo ma to miejsce w w sytuacji gdy 4 skrytki są koło siebie. Pobrało mi tylko jedną, a reszty nie chce. Byłem nawet dziś na keszowaniu w tej problematycznej okolicy, i nawet na miejscu, po wskazaniu skrzynek w okolicy ich mi nie pobrało. w tej sytuacji wchodzę w C:geo, tam znajduję skrzynkę i każe pokazać w locusie... trochę na około (#irytacja#pokonanyprzeztechnologię) ale działa.

jeszcze pytanie porządkowe. mam problematyczną skrzynkę np quizową/multi. co robić gdy nie daję rady. Kontaktować się bezpośrednio z twórcą, pisać w logu (tu mam poważne wątpliwości), uderzać do tych co ją namierzyli - jak wybrnąć z patowej sytuacji?

parlando
Forumator
Posty: 771
Rejestracja: poniedziałek 13 maja 2013, 20:57

Re: Problemy początkującego

Post autor: parlando » środa 27 grudnia 2017, 17:39

imrowai pisze:po zgłębieni tematu pozostaje się pogodzić, że dokładność jaka jest taka jest i te +/- 5/8 m jest normą.
Obecnie mam redmi 4x i na początkowych ustawieniach miałem maksymalną dokładność chyba 4.7m, czy 4.6, ale co z tego, skoro na mapie orto widziałem, że stoję w innym miejscu, albo jak uśredniałem współrzędne (ważne przy zakładaniu skrzynek) to pomimo, że liczba i dokładność pomiaru dała wynik np. +/-0,5m, to rzeczywisty punkt był 8 metrów dalej!~
To mnie skłoniło właśnie do zrootowania telefonu i użycia programu
https://play.google.com/store/apps/deta ... 2&hl=en-gb
Po wszystkim mam dokładność chyba do 5m, ale w rzeczywistości jest o wiele lepiej - lepiej też zapisują się trasy rowerowe (zdecydowanie mniej odchyłów), oraz punkty są zdecydowanie dokładniej uśredniane.
Także jeśli nie masz jakiejś gwarancji, to zastanów się, czy nie zrobić podobnie:)
No i jeszcze kwestia tego, że jeśli odpalasz gps-a dopiero w pobliżu kesza, to trzeba jednak poczekać chwilę na dobrą dokładność.

Co do awaryjniejszego - sprawdziłeś te ustawienia, o których wspomniałem?
W jaki sposób wywołujesz awaryjniejszego w locusie? Czy jesteś pewien, że współrzędne wokół których szukasz keszy, to Twoja aktualna pozycja?
Ja mam np. dodany awaryjniejszy do bocznego panelu, ale jako funkcję (nie skrót do aplikacji). Dzięki temu współrzędne startowe to środek mapy w aktualnym widoku. Kiedy wcześniej wybrałem skrót do aplikacji, to współrzędne nie podążały za mną:)
Obrazek
imrowai pisze:jeszcze pytanie porządkowe. mam problematyczną skrzynkę np quizową/multi. co robić gdy nie daję rady. Kontaktować się bezpośrednio z twórcą, pisać w logu (tu mam poważne wątpliwości), uderzać do tych co ją namierzyli - jak wybrnąć z patowej sytuacji?
Możesz jeszcze odłożyć ją na później:) Jeśli nie chcesz czekać, to w pierwszej kolejności napisałbym do właściciela. Zobacz też, czy wśród znalazców nie ma jakiegoś przewodnika i ewentualnie do niego napisz. Tylko - wiadomo - skoro jest quiz, czy multi, to musi/może być trochę trudniej niż w przypadku tradycyjnich, więc poproś raczej o podpowiedź, naprowadzenie, a nie o rozwiązanie;)

brajan74
Stały bywalec
Posty: 109
Rejestracja: piątek 15 lipca 2011, 23:47
Lokalizacja: OS

Re: Problemy początkującego

Post autor: brajan74 » środa 27 grudnia 2017, 20:01

Jak kolega wyżej pisze, sprawdź czy w ustawieniach Awaryjniejszego masz mniej wiecej tak jesli chodzi o ocenę i geokrety
Obrazek

imrowai
Nowy na forum
Posty: 4
Rejestracja: poniedziałek 25 grudnia 2017, 14:13

Re: Problemy początkującego

Post autor: imrowai » czwartek 28 grudnia 2017, 18:37

ha dzięki @brajan74 miałem zaznaczone kesze z geokretem.. teraz wszystko weszło.

Z awaryjnym w Locusie trochę pomieszałem :\ brakujące kesze włączałem przez c:geo, tam włączając nawigacje do punktu można wybrać locusa :P

tel na gwarancji więc root odpada - ale tak jak pisałem - ta niedokładność ma swoje uroki.

To teraz jeszcze muszę pokonać kwestie hasła w Geocaching i będę spał spokojnie odpoczywając przed kolejnymi wyprawami.

PUMPING
Nowy na forum
Posty: 3
Rejestracja: wtorek 23 stycznia 2018, 13:21

Re: Problemy początkującego

Post autor: PUMPING » poniedziałek 05 lutego 2018, 12:31

Szybka lektura wątku i geo już śmiga :)
Dzięki za instrukcje.

ODPOWIEDZ