Pytanie o multicache

Zaczynasz zabawę, tu znajdziesz pożyteczne informacje. Tu również możesz się przywitać...

Moderator: Moderatorzy

Patryk_O
Nowy na forum
Posty: 3
Rejestracja: wtorek 10 stycznia 2017, 13:55

Pytanie o multicache

Postautor: Patryk_O » wtorek 10 stycznia 2017, 18:57

Dzień Dobry.
Kłaniam się w pas, gdyż to mój pierwszy występ publiczny w tym zaiste sympatycznym lokalu, pośród znamienitych poszukiwaczy :D

do rzeczy:
Zachciało mi się multicache no i...
po pierwsze primo: Czy multicache może mieć długość "circa about" 1,5 km? no i dwa pytania bardziej z ciekawości. Jaka może być maksymalna długość multi? ile może być max. skrzynek w multi?
po drugie secundo: Swego czasu modne było takie zjawisko jak "endomondo" no i co chwila jakaś wybitna jednostka na popularnym serwisie społecznościowym wrzucała mapkę z trasą jaką przebyła. Umyśliłem sobie że, w moim multicache kordy pokazują punkt A, gdzie w skrzynce będą kordy punktu B. Po dojściu do tego ostatniego w jakiś nieznany mi sposób na telefonie/nawigacji zdobywalibyśmy mapkę na której mielibyśmy zaznaczoną ścieżkę do punktu C?

Pomożecie?
Obrazek

parlando
Wyjadacz
Posty: 498
Rejestracja: poniedziałek 13 maja 2013, 20:57
Podziękował: 162 razy
Otrzymał podziękowania: 82 razy

Re: Pytanie o multicache

Postautor: parlando » wtorek 10 stycznia 2017, 20:05

Cześć!
1,2 - tyle, ile wymyślisz. Z takim zastrzeżeniem, żeby to nie była "sztuka dla sztuki", czyli etap by odwlec dotarcie do finału. Multi stosuje się, gdy chcesz pokazać kilka fajnych rzeczy w kilku miejscach, albo gdy z jakiegoś powodu skrzynka nie może być tradycyjna - to tak upraszczając, bo są też inne powody, dla których stosuje się multi.
Z niedużego doświadczenia z tymi skrzynkami mogę wysnuć na razie takie wnioski - na wyjeździe skrzynki typu multi nie są jakimś priorytetem (lepiej w tym czasie znaleźć kilka tradycyjnych), duża ilość etapów pośrednich, albo długość od startu do finału może denerwować i deprymować. W konsekwencji wpłynie to na nie najlepszą ocenę skrzynki.
3 - tutaj znasz ten magiczny sposób, czy pytasz jak to zrobić?

azhag
Wyjadacz
Posty: 240
Rejestracja: wtorek 14 października 2014, 17:43
Podziękował: 155 razy
Otrzymał podziękowania: 45 razy

Re: Pytanie o multicache

Postautor: azhag » wtorek 10 stycznia 2017, 21:31

Cześć :)

Długość i liczba etapów jest dowolna. Np. taki OP8GMT ma 7 etapów, wymaga do pokonania 9 km w linii prostej (czyli w sumie więcej) i zajmuje minimum 5-6 godzin na zrobienie. Jak widać po logach i ocenach, podoba się i — w kontrze do tego co pisze parlando ;) — sam w sobie jest celem wyjazdów. :)

Mój OP8E5B (zresztą w Twoich okolicach) też wymaga do pokonania podobnego dystansu.

Jeśli chodzi o ostatnie pytanie: policzenie kordów wg danych zebranych w poprzednich etapach albo jakiś QR code? Sam nie wiem.
Obrazek

Patryk_O
Nowy na forum
Posty: 3
Rejestracja: wtorek 10 stycznia 2017, 13:55

Re: Pytanie o multicache

Postautor: Patryk_O » środa 11 stycznia 2017, 09:22

Z mapki która "w magiczny sposób" by się nam wczytywała po zeskanowaniu kodu czy czegokolwiek innego rozmyśliłem sie - za dużo programów, systemów, urządzeń itp. Za dużo kombinowania i nie do końca jestem przekonany że działało by to każdemu, bez instalacji dodatkowego oprogramowania tylko na potrzeby tego kesza.

Następujące rozwiązanie:
W punkcie A znajdujemy zalaminowane xero wycinka mapki oraz kordy punktu B. W Punkcie B znajdujemy drugi zalaminowany fragment mapki i kordy finałowego punktu C. Dwa fragmenty tworzą całość. Ma to ręce i nogi? Trzyma to poziom? czy raczej pachnie to SMS-em (Szybki Magnetyczny Skarb) przyczepianym na szybko do blaszanego parapetu lub ogrodzenia?
P.S. Tak, wiem że zalaminowanych mapek musiało by być kilka, kilkanaście w każdej skrzynce i wiąże się to z serwisem, że raz na jakiś czas mapki trzeba uzupełnić.
Obrazek

parlando
Wyjadacz
Posty: 498
Rejestracja: poniedziałek 13 maja 2013, 20:57
Podziękował: 162 razy
Otrzymał podziękowania: 82 razy

Re: Pytanie o multicache

Postautor: parlando » środa 11 stycznia 2017, 09:55

Może po prostu przygotuj na jakiejś stronie (np. gpsies.com) ślad, który trzeba ściągnąć (tutaj może się przydać np. kod QR), aczkolwiek wtedy otrzymamy też punkt końcowy, więc trasę każdy będzie mógł sobie znaleźć sam (sugerowany przebieg trasy, czy mapka na stronie będą wtedy zbędne).

W QR można też ukryć same współrzędne, w taki sposób, że po zeskanowaniu zostanie wywołana aplikacja której używamy z naniesionym punktem (locus, c:geo, oruxmaps itd.). Przykładowy generator https://www.unitag.io/qrcode (trzeba wybrać typ geolocation).

Co do fragmentów mapki w etapach, to po jakimś czasie może Ci się znudzić. Może zrób to tak, żeby szukający robili fotkę i kierowali się za pomocą zdjęcia, albo zobliguj ich, żeby mapki odkładali z powrotem? Albo całą mapkę można umieścić w przedostatnim pojemniku jako układankę/puzzle.

Patryk_O pisze:Z mapki która "w magiczny sposób" by się nam wczytywała po zeskanowaniu kodu czy czegokolwiek innego rozmyśliłem sie - za dużo programów, systemów, urządzeń itp. Za dużo kombinowania i nie do końca jestem przekonany że działało by to każdemu, bez instalacji dodatkowego oprogramowania tylko na potrzeby tego kesza.

Tym się nie przejmuj. Po to jest atrybut "Potrzebny dodatkowy sprzęt". W opisie podasz instrukcje, oraz o jaki sprzęt lub medium chodzi i tyle.

W jednym keszu mam zastosowany kod QR typu geolocation, ale również pod obrazkiem podałem jawnie te zakodowane współrzędne. Jak ktoś ma smartfona to nie będzie musiał ich wklepywać, jak ktoś korzysta z jakiegoś GPS, albo nie zainstalował czytnika to po prostu poświęci chwilę czasu na wklepanie kordów.

azhag pisze:kontrze do tego co pisze parlando ;) — sam w sobie jest celem wyjazdów. :)

Ale jednak kesze, które założyłeś bezpośrednio przed i po tym multi mają więcej znalezień:)
Albo z mojej okolicy, która nie jest zbyt popularna - mój pierwszy kesz (multi) - ostatni log 510 dni temu, w sumie 8 logów w ciągu niecałych 4 lat:), natomiast 2 półtoraroczne, tradycyjne kesze w okolicy mają po 14 i 15 znalezień.
Ostatnio zmieniony środa 11 stycznia 2017, 22:29 przez parlando, łącznie zmieniany 1 raz.

Patryk_O
Nowy na forum
Posty: 3
Rejestracja: wtorek 10 stycznia 2017, 13:55

Re: Pytanie o multicache

Postautor: Patryk_O » środa 11 stycznia 2017, 10:46

Jak w tej anegdocie:
- Jose ile to jest 2+2
- Mosze, a my kupujemy czy my sprzedajemy?

Więc przekładamy z polskiego na nasze - iść na ilość czy na jakość. Statystyki z Twojej okolicy mówią jasno. Jednak jak zrobię tradycyjnego kesza przy mostku nad rowem melioracyjnym to będzie to zwykły kesz przy mostku, kolejna szybka skrzynka. Jak zrobię tam skrzynkę "pośrednią" w multi to będzie to jakieś charakterystyczne miejsce, które aż się prosi o skrzynkę.

Z multi jest chyba jak ze szpinakiem u mnie w domu - żona i starszy syn nie znoszą, a ja z młodszym synem się zajadamy.

Na marginesie Twoja propozycja z puzllami wygrała.
Obrazek

parlando
Wyjadacz
Posty: 498
Rejestracja: poniedziałek 13 maja 2013, 20:57
Podziękował: 162 razy
Otrzymał podziękowania: 82 razy

Re: Pytanie o multicache

Postautor: parlando » środa 11 stycznia 2017, 11:05

Patryk_O pisze: iść na ilość czy na jakość

Zdecydowanie jakość:) Ale żebyśmy się dobrze zrozumieli - ja nie odradzam multikesza.
Z doświadczenia w zakładaniu skrzynek mogę wysnuć takie wnioski:
- nie zakładać keszy dla kesza
- nie kombinować z typami skrzynek, jeśli to nie jest potrzebne (skrzynki tradycyjne to jednak podstawa tej zabawy, inne są tylko urozmaiceniem)
- nie podnosić sztucznie poziomu trudności terenu, lepiej podnieść poziom maskowania
- przygotować fajny logbook i kilka certyfikatów
- nie zakopywać skrzynek

azhag
Wyjadacz
Posty: 240
Rejestracja: wtorek 14 października 2014, 17:43
Podziękował: 155 razy
Otrzymał podziękowania: 45 razy

Re: Pytanie o multicache

Postautor: azhag » środa 11 stycznia 2017, 12:30

Jakość, jakość i jeszcze raz jakość. Jeden fajny kesz ucieszy dużo bardziej niż 10 parapeciaków o niczym.

Tradycyjne to owszem podstawa, ale dobrze przemyślany multak/quiz/nietypowa z pewnością będzie fajniejszy niż skrzynka tradycyjna. Warunkiem koniecznym jednak jest „dobrze przemyślany”, jeśli będzie to sztuka dla sztuki, to raczej tylko podirytuje.
Obrazek

Awatar użytkownika
brasia
Centrum Obsługi Geocachera
Posty: 1365
Rejestracja: sobota 23 sierpnia 2008, 19:06
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 80 razy
Otrzymał podziękowania: 129 razy

Re: Pytanie o multicache

Postautor: brasia » środa 11 stycznia 2017, 14:09

W multikeszach brakuje mi informacji (w niektórych są) o ilości etapów i rzetelnym czasie ich zdobycia.
Na wyjazdach nie unikam, ale szlag człowieka trafia, kiedy brodząc w błocie okazuje się, że kolejny etap zniknął już dawno, a skrzynka ma ostatnie znalezienia tylko dlatego, że wszyscy znajomi królika dowiadują się o finale telefonicznie. Jak przy każdej skrzynce multak musi mieć swoje uzasadnienie (historia, powiązanie tematyczne, brak możliwości instalacji czegoś większego itp.).
Obrazek ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
krystiant
Forumator
Posty: 1766
Rejestracja: środa 29 października 2008, 23:55
Podziękował: 99 razy
Otrzymał podziękowania: 260 razy

Re: Pytanie o multicache

Postautor: krystiant » środa 11 stycznia 2017, 23:25

azhag pisze:Jeden fajny kesz ucieszy dużo bardziej niż 10 parapeciaków o niczym.
Ale jak będą o czymś to ja jestem na tak, bo ja należę do tych co bardziej zwiedzają niż zaliczają...
Poczytaj zanim się zapytasz :wink:
Proszę o przemyślane wypowiedzi zgodne z REGULAMINEM FORUM a w szczególności z punktem 11

Obrazek Obrazek Obrazek
Staram się zachowywać właściwe proporcje - znalezień więcej niż postów ;-)


Wróć do „Dla początkujących”




  Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość