gc tour

Wszystkie narzędzia, wtyczki, programy itp. pomocne przy znajdowaniu skrzynek i dbaniu o lasy...

Moderator: Moderatorzy

osa123
Nowy na forum
Posty: 10
Rejestracja: czwartek 22 maja 2014, 20:28

gc tour

Postautor: osa123 » czwartek 20 listopada 2014, 00:29

Chciałem zapytać osoby korzystające z gc tour czy skrypcik u was działa?

Mi niestety pod wind ani ubuntu (zarówno FF jak i chrome) kiedy naciskam na przycisk pobierz wyskakuje 'error gpx'.
W sumie zawsze z gc tourem miałem jakieś problemy, ale zazwyczaj wystarczyło kliknąć w skrzynkę albo zresetować przeglądarkę, żeby problem z pobieraniem znikał. Teraz niestety nie udaje mi się w ogóle nic ściągnąć :(

rredan
Stały bywalec
Posty: 155
Rejestracja: wtorek 11 października 2011, 19:55
Lokalizacja: WLKP
Podziękował: 99 razy
Otrzymał podziękowania: 14 razy

Re: gc tour

Postautor: rredan » czwartek 20 listopada 2014, 08:19

Sprawdź w profilu ustawienia daty. U mnie błędy pojawiają się, gdy mam ustawione na jakikolwiek inny format niż "d M y", np. "20 Nov 14". Druga sprawa, to strona, którą mam otwartą, gdy klikam "Download GPX" - wywala się, gdy to robię na ekranie mapy albo wyników wyszukiwania. Działa z poziomu strony głównej.

osa123
Nowy na forum
Posty: 10
Rejestracja: czwartek 22 maja 2014, 20:28

Re: gc tour

Postautor: osa123 » czwartek 20 listopada 2014, 21:55

Dzięki za podpowiedź, niestety te metody nie pomogły :(

W ogóle mnie dziwi, że kiedyś mi się pojawiał error i pod tym drobniejszą czcionką jakieś dodatkowe rzeczy, a teraz mam po prostu "GPX error" na czerwono i tyle...

Jano
Wyjadacz
Posty: 385
Rejestracja: niedziela 21 września 2008, 17:17
Podziękował: 98 razy
Otrzymał podziękowania: 79 razy

Re: gc tour

Postautor: Jano » piątek 21 listopada 2014, 08:06

osa123 pisze:że kiedyś mi się pojawiał error i pod tym drobniejszą czcionką jakieś dodatkowe rzeczy, a teraz mam po prostu "GPX error" na czerwono i tyle...

Mnie taki komunikat pojawia się, gdy pobieram więcej niż ok 100 keszy na raz. Dokładnej liczby nie znam, ale jeśli keszy jest powyżej 100, to na pewno nie ściąga.
Pozdrawiam
Jano

Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
lupi
Wyjadacz
Posty: 263
Rejestracja: środa 18 listopada 2009, 15:36
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 48 razy
Otrzymał podziękowania: 38 razy

Re: gc tour

Postautor: lupi » sobota 01 sierpnia 2015, 12:11

A jak mam komunikat: fn dateFormatConversion: no dateformat found: 'null' ?
Obrazek Obrazek


Kto chce, szuka sposobów - kto nie chce, szuka powodów.

Awatar użytkownika
Rob
Forumator
Posty: 883
Rejestracja: wtorek 15 czerwca 2010, 11:26
Lokalizacja: Kalety
Podziękował: 58 razy
Otrzymał podziękowania: 62 razy

Postautor: Rob » niedziela 02 sierpnia 2015, 09:40

Trzeba zmodyfikować skrypt ręcznie. Gdzieś jest na necie jest instrukcja do tego.

Jano
Wyjadacz
Posty: 385
Rejestracja: niedziela 21 września 2008, 17:17
Podziękował: 98 razy
Otrzymał podziękowania: 79 razy

Re: gc tour

Postautor: Jano » niedziela 02 sierpnia 2015, 10:00

A działa w ogóle jeszcze gc tour? Od dawna nie udało mi się cokolwiek pobrać.
Pozdrawiam
Jano

Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
Rob
Forumator
Posty: 883
Rejestracja: wtorek 15 czerwca 2010, 11:26
Lokalizacja: Kalety
Podziękował: 58 razy
Otrzymał podziękowania: 62 razy

Postautor: Rob » niedziela 02 sierpnia 2015, 21:00

Działa. Przed modyfikacją przed kliknięciem na przycisk pobrania gpxa trzeba było zamknąć kartę przeglądarki i otworzyć jeszcze raz. Po tej operacji pobierz gpx nie wyrzucał już błędu.

Awatar użytkownika
lupi
Wyjadacz
Posty: 263
Rejestracja: środa 18 listopada 2009, 15:36
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 48 razy
Otrzymał podziękowania: 38 razy

Re: gc tour

Postautor: lupi » poniedziałek 03 sierpnia 2015, 10:07

OK! Działa:)

Trzeba skopiować skrypt:

https://forum.geoclub.de/viewtopic.php?f=117&t=52080&start=500 (otwieramy w notatniku)

1.Dodatki Firefoxa 2.Users scripts 3.GCTour-->"opcje" 4."edytuj ten skrypt" i tam powklejać to wszystko, albo otworzyć, byle pozapisywać na końcu.
na koniec zmiana daty na format: mm-dd-rrrr/


Opracował to Okorzec :)
Obrazek Obrazek


Kto chce, szuka sposobów - kto nie chce, szuka powodów.

Awatar użytkownika
okorzec
Nowy na forum
Posty: 14
Rejestracja: wtorek 15 września 2009, 18:57
Lokalizacja: Wrocek, Kotlina Kłodzka
Podziękował: 4 razy

Re: gc tour

Postautor: okorzec » środa 05 sierpnia 2015, 10:30

A u mnie z kolei działa z formatem daty: rrrr-mm-dd :) Ale cóż z tego, skoro Trekbuddy na Samsung Solid b2750 potem tego nie otwiera, jeśli jest więcej niż kilkadziesiąt keszy :( Malutkie pliki, np. z kilkunastoma skrzynkami chyta, ale jeśli jest tego więcej zawiesza się na otwieraniu - np. promień 5km z Wrocka z mojej okolicy, jedyne 58 keszy - i zawiecha. Próbowałem podmieniać nagłówki w notatniku z innych plików .gpx, wklejałem to to w pliki z OC, i w jakieś starsze .gpx z działającego kiedyś gc tour'a, konwertowałem kodowanie w tę i z powrotem ("UTF-8 bez BOM" ma być podobno i już) ale wszystko na nic...

Czy może ktoś kumający te wszystkie xml, html'e i inne <xls> zechciałby rzucić okiem na dwa takie pliki? Na jeden wygenerowany teraz, który zawiesza mi się, i na drugi sprzed kilku lat, który śmiga i jakoś je porównać? Może jest tam jakaś literówka, czy cuś :P

Załączam te dwa pliki, jakby ktoś się nudził tutaj:
https://drive.google.com/open?id=0B3XeB ... HRuSmVNa1U

Trekbadacza mam skonfigurowanego na pewno dobrze, telefon formatowałem twardym resetem, karta wyczyszczona, styki przedmuchane nawet :) I nie idzie...

Geotoad padł, PQlibre też się nie otwiera u mnie...
A przecież konta premium nie będę kupował, nie? :D
Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
okorzec
Nowy na forum
Posty: 14
Rejestracja: wtorek 15 września 2009, 18:57
Lokalizacja: Wrocek, Kotlina Kłodzka
Podziękował: 4 razy

Re: gc tour

Postautor: okorzec » środa 05 sierpnia 2015, 12:05

Pozwolę sobie wkleić w ten temat informacje o alternatywie dla gcTour, gdyby komuś, tak jak mi, gpx'y z więcej niż 20-30 keszami, już się nie wczytywały w urządzenie zbudowane na Javie (błąd "failed to parse landmarks:java.lang.NullPointerException: 0" co nie wiem co znaczy, ale może właśnie fizyczny niedostatek pamięci w urządzeniu przy otwieraniu "nowych" plików gpx). Sam używam programu Trekbuddy na Samsung Solid i jest to chyba dość popularna konfiguracja, więc może komuś przydadzą się te informacje. Mianowicie:

-program nazywa się pqlibre
-obecnie działa jedynie ta wersja: http://www.geocentral.pl/for-rubeus (u mnie wersja 32bit "pqlibre0.8.5-fix-20150622-win32.jar" pomimo 64bitowej maszyny)
-w ustawieniach na stronie GC trzeba ustawić format daty: DD.MM.YYYY. (chociaż wydaje mi się, że YYYY-MM-DD też działał)
-gdyby wygenerowane gpx'y nie chciały się otwierać przez błędy pamięci - może pomóc program EasyGPS: http://www.easygps.com/ (oczywiście do pewnego momentu - jak na razie w moim przypadku doszedłem do 417 keszy otwartych w Trekbuddy'm)
-wystarczy otworzyć w tym programie gpx'a i zapisać ponownie - nieco się "odchudzi" i jest szansa, że zadziała :)
Obrazek Obrazek

Jano
Wyjadacz
Posty: 385
Rejestracja: niedziela 21 września 2008, 17:17
Podziękował: 98 razy
Otrzymał podziękowania: 79 razy

Re: gc tour

Postautor: Jano » środa 05 sierpnia 2015, 12:41

Przerabiałem oba sposoby i póki co korzystam z ... trzeciego, niezawodnego: c.geo w smartfonie. Pobieram przez wifi interesujące mnie skrzynki i zapisuję gpx-a. Działa bez żadnych modyfikacji, podczas gdy pqlibre pobiera mi pliki gpx, ale nie można ich otworzyć bez przeróbki.
Pozdrawiam
Jano

Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
okorzec
Nowy na forum
Posty: 14
Rejestracja: wtorek 15 września 2009, 18:57
Lokalizacja: Wrocek, Kotlina Kłodzka
Podziękował: 4 razy

Re: gc tour

Postautor: okorzec » środa 05 sierpnia 2015, 13:26

Ajger pisze:Przerabiałem oba sposoby i póki co korzystam z ... trzeciego, niezawodnego: c.geo w smartfonie. Pobieram przez wifi interesujące mnie skrzynki i zapisuję gpx-a. Działa bez żadnych modyfikacji, podczas gdy pqlibre pobiera mi pliki gpx, ale nie można ich otworzyć bez przeróbki.


Faktycznie, gpx z c:geo działają najlepiej. Jak ktoś nie posiada urządzenia z Androidem, to na pececie można użyć emulatora Androida, np: http://www.bluestacks.com/about-us/app-player.html

Przetestowałem i fajnie to działa. Po jakimś czasie na bezpłatnej wersji trzeba tylko zainstalować jakieś polecane aplikacje, żeby dalej móc używać programu.
Należy też pamiętać o skonfigurowaniu folderów zapisywanych plików, żeby móc je potem dopaść na dysku :)
Ale jest jeden problem, który mnie odrzucił od tej aplikacji - ściąganie większych obszarów przy dużym zagęszczeniu keszy. Żeby ściągnąć np. promień około 40km wokół Wrocławia musiałem wielokrotnie dodawać skrzynki do listy, ciągle przybliżać i odświeżać mapę i dodawać do listy, bo przy dużym zagęszczeniu część keszy jest usuwana z mapy. Pewnie chodzi o oszczędzanie pamięci czy coś takiego. No i lista jest niekompletna, a ciągłe odświeżanie i dodawanie trwało i trwało, podczas gdy taki pqlibre czy gcTour ściąga wszystko hurtem i niczego nie przeoczy. Do tego jeszcze c:geo nie chciał mi odfiltrować z automatu znalezień i własnych keszy, mimo, że dałem to w ustawieniach przed zapełnianiem listy. Narobiłem się, a i tak lista dalej niekompletna... :)
Obrazek Obrazek

azhag
Wyjadacz
Posty: 240
Rejestracja: wtorek 14 października 2014, 17:43
Podziękował: 155 razy
Otrzymał podziękowania: 46 razy

Re: gc tour

Postautor: azhag » środa 05 sierpnia 2015, 13:41

okorzec pisze:A u mnie z kolei działa z formatem daty: rrrr-mm-dd :) Ale cóż z tego, skoro Trekbuddy na Samsung Solid b2750 potem tego nie otwiera, jeśli jest więcej niż kilkadziesiąt keszy :( Malutkie pliki, np. z kilkunastoma skrzynkami chyta, ale jeśli jest tego więcej zawiesza się na otwieraniu - np. promień 5km z Wrocka z mojej okolicy, jedyne 58 keszy - i zawiecha. Próbowałem podmieniać nagłówki w notatniku z innych plików .gpx, wklejałem to to w pliki z OC, i w jakieś starsze .gpx z działającego kiedyś gc tour'a, konwertowałem kodowanie w tę i z powrotem ("UTF-8 bez BOM" ma być podobno i już) ale wszystko na nic...

Skoro wcześniej padło słowo Linux, nieśmiało zareklamuję mój skrypt, popełniony kilka miesięcy temu:
viewtopic.php?f=6&t=8257&p=125393#p125393

Trekbuddy na Samsungu Monte z ponad 70 keszami chodzi bez zająknięcia (pomijając długość ładowania GPX-a ;)).
Obrazek


Wróć do „Software Keszera”




  Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości