Navi samochodowe, a geocaching

Wszystkie narzędzia, wtyczki, programy itp. pomocne przy znajdowaniu skrzynek i dbaniu o lasy...

Moderator: Moderatorzy

Kipcior
Bywalec
Posty: 55
Rejestracja: niedziela 02 czerwca 2013, 18:47

Navi samochodowe, a geocaching

Post autor: Kipcior » sobota 09 sierpnia 2014, 11:34

Witam Was,

ponieważ jutro udaje się na urlop to mam szybkie pytanie do Was w kwestii jak w temacie. Mam zainstalowane na smartfonie z Androidem dwie navi samochodowe: Naviexpert i Automapę. Niestety mimo wielu prób, żmudnego przeszukiwania googlarki w poszukiwaniu rozwiązania nie udało mi się znaleźć odpowiedzi na pytanie: jak w jedną z nich wgrać swoje POI z keszami. W aplikacjach takich opcji nigdzie nie widzę, nie znalazłem też nigdzie żadnej instrukcji. Czy to oznacza, że po prostu te wersje NE i AM nie posiadają takiej możliwości?? A możę komuś to się udało i mógłby się podzielić informacjami.
Na co dzień przy keszowaniu korzystam z Locusa, ale nie jest to najszczęśliwszy wybór jesli chodzi o Navi samochodowe. W sytuacji, gdy jadę w dłuższą trasę, po drogach które niekoniecznie znam, przydałoby się mi się chociaż ostrzeganie, że zbliżam się do kesza przy drodze. Widząc w AM czy NE ikonkę wiem gdzie stanąć, a potem to juz się przełącze na Locusa. W zeszłym roku po prostu musiałem sobie na boczku pozapisywać/pozapamiętywać mniej więcej gdzie na trasie stawać, ale to średnio ok - łatwo przejechać miejsce. Poza tym w sytuacji, gdy Navi kieruje mnie trochę inaczej niż początkowo np z uwagi na korki czy inne utrudnienia na drodze to już mój misterny plan w łeb bierze. A mając te punkty bezposrednio w navi widać na bieżaco sytuację.

Podejrzewam, że temat nie jest Wam obcy, każdy pewnie od czasu jeździ gdzieś w nieznane tereny i planuje podjąc skrzynki w drodze. Jak sobie radzicie?

Awatar użytkownika
Leśne oko
Stały bywalec
Posty: 89
Rejestracja: sobota 28 czerwca 2014, 07:41
Lokalizacja: Pomorze

Re: Navi samochodowe, a geocaching

Post autor: Leśne oko » poniedziałek 11 sierpnia 2014, 09:29

Wgraj c:geo i nie będziesz miał kłopotów , jednym z narzędzi do nawigacji w c:geo podaj swoją nawigację samochodowa i będzie cie prowadzić tak samo jak na normalnej .
Nie rozdziobią nas kruki ni wrony ....

Awatar użytkownika
Rob
Forumator
Posty: 884
Rejestracja: wtorek 15 czerwca 2010, 11:26
Lokalizacja: Kalety

Re: Navi samochodowe, a geocaching

Post autor: Rob » poniedziałek 11 sierpnia 2014, 13:48

^^ Chyba nie o to jest pytanie? Locus też ma możliwość nawigowania, ale najlepsze do tego są dedykowane aplikacje j.w.
ObrazekObrazek

lazyjones
Bywalec
Posty: 32
Rejestracja: poniedziałek 24 października 2011, 19:41

Post autor: lazyjones » poniedziałek 11 sierpnia 2014, 14:03

Zrób bazę gpx skrzynek mniej więcej wzdłuż trasy, zaimportuj do Locusa, włącz dźwiękowe ostrzeganie o bliskich POI i pozwól Locusowi chodzić w tle. A do nawigacji użyj czego chcesz. Inna sprawa, że AM w wersji na WM miała możliwość wgrywania swoich POI, może androidowa też może.

wymęczone tapatokiem

Awatar użytkownika
szanto
Wyjadacz
Posty: 376
Rejestracja: czwartek 22 września 2011, 19:41
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Navi samochodowe, a geocaching

Post autor: szanto » poniedziałek 11 sierpnia 2014, 15:16

Kipcior pisze:[...]Mam zainstalowane na smartfonie z Androidem dwie navi samochodowe: Naviexpert i Automapę. Niestety mimo wielu prób, żmudnego przeszukiwania googlarki w poszukiwaniu rozwiązania nie udało mi się znaleźć odpowiedzi na pytanie: jak w jedną z nich wgrać swoje POI z keszami. W aplikacjach takich opcji nigdzie nie widzę, nie znalazłem też nigdzie żadnej instrukcji. Czy to oznacza, że po prostu te wersje NE i AM nie posiadają takiej możliwości?? [...]
Co do NE to nie mam wiedzy.
A w AM, w której jestem moderatorem, w wydaniu na GPS'y możesz szukać skrzynek pod warunkiem, że ktoś je wcześniej albo Ty sam wprowadził do bazy POI AutoMapy. Po zaakceptowaniu można je pobrać ze strony Miplo.pl na swoj sprzęt i szukać do woli. Sam tak zaczynałem szukać skrzynek na początku. Ale to na odrębnych GPS'ach.
Niestety, na smartfonach, pomimo,że są w POI kategorie OC i GC to nie ma na razie żadnych wprowadzonych skrzynek. Apka ta ich nie posiada i nie popkazuje - wersja 1.7.1(0546) Mapa Europe 1406.
Może kiedyś je dołożą ale nie będzie to chyba prędko.
O ile wersja AM na GPS'y jest często aktualizowana i jest, według mnie, wcale niezła to wersja na smartfona traktowana jest trochę jak gadżet.
Ot, taki żeby prowadził ale po co mu wszystkie opcje?
A cena zakupu apki kosztuje drożej niż na stacjonany GPS.
Ot, taki kaprys.
Obrazek ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
krystiant
Forumator
Posty: 1869
Rejestracja: środa 29 października 2008, 23:55

Re: Navi samochodowe, a geocaching

Post autor: krystiant » poniedziałek 11 sierpnia 2014, 15:45

Kilka klików i się znalazło takie coś:
http://www.poipoint.pl/jak_wgrac_poi.ph ... pa_android
Poczytaj zanim się zapytasz :wink:
Proszę o przemyślane wypowiedzi zgodne z REGULAMINEM FORUM a w szczególności z punktem 11

Obrazek Obrazek Obrazek
Staram się zachowywać właściwe proporcje - znalezień więcej niż postów ;-)

Sykkel
Bywalec
Posty: 59
Rejestracja: wtorek 10 grudnia 2013, 16:11

Re: Navi samochodowe, a geocaching

Post autor: Sykkel » poniedziałek 15 września 2014, 19:28

Leśne oko pisze:Wgraj c:geo i nie będziesz miał kłopotów , jednym z narzędzi do nawigacji w c:geo podaj swoją nawigację samochodowa i będzie cie prowadzić tak samo jak na normalnej .
To jest jakiś sposób, choć na odwyrtkę, ale zawsze jakiś.
Tylko plisss, jak to skojarzyć c:geo z AM (lub inną aplikajcę). ? W opcjach c:geo na androida nigdzie nie można znaleźć takiego rozwiązania. Ktoś umie?

Awatar użytkownika
krystiant
Forumator
Posty: 1869
Rejestracja: środa 29 października 2008, 23:55

Re: Navi samochodowe, a geocaching

Post autor: krystiant » poniedziałek 15 września 2014, 21:55

Ja, jak wchodzę w "ustawienia" mam opcję "Nawigacja", po kliknięciu której mam kilka opcji do wyboru... Jako nawigacja domyślna jest kompas, ale mogę zmienić po kliknięciu.
Jak klikam na ikonkę kesza na mapie pokazuje się jego... hmm... "podsumowanie". Tam na prawo od nazwy są 3 kropki. Po ich kliknięciu jest wiele opcji do wyboru...
Poczytaj zanim się zapytasz :wink:
Proszę o przemyślane wypowiedzi zgodne z REGULAMINEM FORUM a w szczególności z punktem 11

Obrazek Obrazek Obrazek
Staram się zachowywać właściwe proporcje - znalezień więcej niż postów ;-)

Awatar użytkownika
Leśne oko
Stały bywalec
Posty: 89
Rejestracja: sobota 28 czerwca 2014, 07:41
Lokalizacja: Pomorze

Re: Navi samochodowe, a geocaching

Post autor: Leśne oko » wtorek 16 września 2014, 07:27

Tak jak pisze krystian
Nie rozdziobią nas kruki ni wrony ....

Sykkel
Bywalec
Posty: 59
Rejestracja: wtorek 10 grudnia 2013, 16:11

Re: Navi samochodowe, a geocaching

Post autor: Sykkel » wtorek 16 września 2014, 15:06

krystiant pisze:Ja, jak wchodzę w "ustawienia" mam opcję "Nawigacja", po kliknięciu której mam kilka opcji do wyboru... Jako nawigacja domyślna jest kompas, ale mogę zmienić po kliknięciu.
Jak klikam na ikonkę kesza na mapie pokazuje się jego... hmm... "podsumowanie". Tam na prawo od nazwy są 3 kropki. Po ich kliknięciu jest wiele opcji do wyboru...
Tak, tyle to i ja odkryłem. Tyle, że która z tych "wielu opcji" służy do otwarcia Automapy (lub innej aplikacji zainstalowanej w urządzeniu). Bo domyslnie to jest vcały zestaw różnych map (ale wszystkie googlowskie)

Awatar użytkownika
krystiant
Forumator
Posty: 1869
Rejestracja: środa 29 października 2008, 23:55

Re: Navi samochodowe, a geocaching

Post autor: krystiant » wtorek 16 września 2014, 21:17

Jak wybieram opcję "Nawigacja (jazda)" to później pyta o aplikację i mam do wyboru google i OsmAnd. Ale jest też opcja "Pokaż na zewn. mapie" i tam już mogę wybierać spośród kilku dostępnych:
Locus
mapy (googla)
Mireo viaGPS (fabrycznie zainstalowany przez producenta)
OsmAnd
Poczytaj zanim się zapytasz :wink:
Proszę o przemyślane wypowiedzi zgodne z REGULAMINEM FORUM a w szczególności z punktem 11

Obrazek Obrazek Obrazek
Staram się zachowywać właściwe proporcje - znalezień więcej niż postów ;-)

Awatar użytkownika
Leśne oko
Stały bywalec
Posty: 89
Rejestracja: sobota 28 czerwca 2014, 07:41
Lokalizacja: Pomorze

Re: Navi samochodowe, a geocaching

Post autor: Leśne oko » wtorek 16 września 2014, 21:17

Sykkel pisze:
krystiant pisze:Ja, jak wchodzę w "ustawienia" mam opcję "Nawigacja", po kliknięciu której mam kilka opcji do wyboru... Jako nawigacja domyślna jest kompas, ale mogę zmienić po kliknięciu.
Jak klikam na ikonkę kesza na mapie pokazuje się jego... hmm... "podsumowanie". Tam na prawo od nazwy są 3 kropki. Po ich kliknięciu jest wiele opcji do wyboru...
Tak, tyle to i ja odkryłem. Tyle, że która z tych "wielu opcji" służy do otwarcia Automapy (lub innej aplikacji zainstalowanej w urządzeniu). Bo domyslnie to jest vcały zestaw różnych map (ale wszystkie googlowskie)
Nie rozumiesz : ustawienia -nawigacja- nawigacja pomocnicza - automapa . Jak tak sobie już określisz to przytrzymując 2 sekundy palec na ikonce róży wiatrów przekieruje cie na nawigacje automapa dokładnie na współrzędne skrzynki .
Nie rozdziobią nas kruki ni wrony ....

Sykkel
Bywalec
Posty: 59
Rejestracja: wtorek 10 grudnia 2013, 16:11

Re: Navi samochodowe, a geocaching

Post autor: Sykkel » środa 17 września 2014, 14:28

Leśne oko pisze:Nie rozumiesz : ustawienia -nawigacja- nawigacja pomocnicza - automapa . Jak tak sobie już określisz to przytrzymując 2 sekundy palec na ikonce róży wiatrów przekieruje cie na nawigacje automapa dokładnie na współrzędne skrzynki .
Rozumiem. Problem w czym innym. To, że w Twoim telefonie jest ta opcja, to nie znaczy, że we wszystkich, i na całym świecie też. ;)
Potrzebny spec od Androida najwyraźniej. Bo najwyraźniej z nieznanych mi powodów inne niż googlowskie produkty są niewidoczne. Ktoś (tzn. dystrybutor) widocznie wcześniej mi namieszał w ustawieniach urządzenia.

Awatar użytkownika
brasia
Centrum Obsługi Geocachera
Posty: 1604
Rejestracja: sobota 23 sierpnia 2008, 19:06
Lokalizacja: Poznań

Re: Navi samochodowe, a geocaching

Post autor: brasia » środa 17 września 2014, 17:44

Sykkel pisze:Potrzebny spec od Androida najwyraźniej. Bo najwyraźniej z nieznanych mi powodów inne niż googlowskie produkty są niewidoczne. Ktoś (tzn. dystrybutor) widocznie wcześniej mi namieszał w ustawieniach urządzenia.
Specem nie jestem, ale może najlepiej po prostu zainstalować sobie "czyste" oprogramowanie bez żadnych dodatków dystrybutora? Do znalezienia na forach.
ObrazekObrazekObrazekObrazek ObrazekObrazek

Sykkel
Bywalec
Posty: 59
Rejestracja: wtorek 10 grudnia 2013, 16:11

Re: Navi samochodowe, a geocaching

Post autor: Sykkel » środa 17 września 2014, 22:10

brasia pisze:Specem nie jestem, ale może najlepiej po prostu zainstalować sobie "czyste" oprogramowanie bez żadnych dodatków dystrybutora? Do znalezienia na forach.
Sugerujesz, że mam sobie od nowa Androida do urządzenia wgrać i nagle wszystko będzie działać? To nie Atari albo Commodore ;) ani PC. Sorry, poczekam na informatyka. ;)

ODPOWIEDZ