Podpięcie Garmina pod Androida.

Wszystkie narzędzia, wtyczki, programy itp. pomocne przy znajdowaniu skrzynek i dbaniu o lasy...

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Wrzos
Stały bywalec
Posty: 80
Rejestracja: piątek 23 kwietnia 2010, 21:01
Podziękował;: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 8 razy

Podpięcie Garmina pod Androida.

Post autor: Wrzos »

Niby prosta sprawa ale mi już się skończyła cierpliwość :x
Może ktoś mi powie czy jest możliwe podpięcie garmina etrexa30 pod tablet na androidzie. Chodzi mi jedynie o to abym na total komanderze którego mam na tablecie zobaczył swojego garmina jako dysk przenośny. Niby coś tam jest, jakieś aplikacje, ale mi nie chcą działać.
Potrzebne mi to w terenie gdzie nie mam laptopa, mam tablet. Ściągam sobie na tablet z serwisu oc skrzynki gpx+zdjęcia i chce je rozpakować na etrexa.
Jest to wykonalne czy to tylko moje pobożne życzenia? :wink:

Awatar użytkownika
Pawel brasia
Forumator
Posty: 1796
Rejestracja: sobota 23 sierpnia 2008, 19:06
Podziękował;: 252 razy
Otrzymał podziękowań: 308 razy

Re: Podpięcie Garmina pod Androida.

Post autor: Pawel brasia »

http://www.wio.fora.pl/inne,6/dostep-z- ... i,420.html
Niby działa, ale mi się nie udało, pewnie powód to:
Kabel musi być OTG.
ObrazekObrazekObrazekObrazek ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Wrzos
Stały bywalec
Posty: 80
Rejestracja: piątek 23 kwietnia 2010, 21:01
Podziękował;: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 8 razy

Re: Podpięcie Garmina pod Androida.

Post autor: Wrzos »

Dzięki pomyślę nad tym kabelkiem. Dostałem z tabletem kabel, końcówki ma dobre ale raczej nie jest tym otg, a zersztą może jest. W każdym razie ten kabelek nie łączy mnie z garminem. Może ktoś ma pojęcie jak rozpoznać taki kabel albo czym on się charakteryzuje? :shock:

Awatar użytkownika
pan_ryba
Wyjadacz
Posty: 275
Rejestracja: środa 04 maja 2011, 19:40
Podziękował;: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 17 razy

Re: Podpięcie Garmina pod Androida.

Post autor: pan_ryba »

A podpięcie jakiegokolwiek pendrive'a działa?
Obrazek Obrazek
Mówię stanowcze nie: zakopywaniu, workom oraz rdzewiejącym pojemnikom!

Awatar użytkownika
krystiant
Forumator
Posty: 1988
Rejestracja: środa 29 października 2008, 23:55
Podziękował;: 121 razy
Otrzymał podziękowań: 410 razy

Re: Podpięcie Garmina pod Androida.

Post autor: krystiant »

A jeżeli pendrive działa, to sprawdź w jakim trybie masz w jakim trybie masz ustawiony interface w Garminie - chyba Garmin spanner jest odpowiedni - nie sprawdzałem na androidzie (zabrakło prądu w tablecie, jak się podładuję to sprawdzę i dam znać), ale telefonu Nokia N8 podłączałem i działało...
--- EDIT ---
Podłączyłem Garmina do tabletu i android widzi tylko kartę SD włożoną do Garmina. Jak podłączyłem bez tej dodatkowej karty, to utknął na etapie

Kod: Zaznacz cały

Przygotowanie karty SD
Sprawdzanie w poszukiwaniu błędów.
i tak sobie sprawdza... Może w końcu by mu się udało, ale nie mam tyle cierpliwości...
Aha, nie pamiętam, czy telefon widział oba, czy też tylko kartę.
--- EDIT 2 ---
A jednak dał radę - jak po jakimś czasie zerknąłem to skończył i sprzęt był widoczny.
Co ciekawe - podłączyłem jeszcze raz z włożoną dodatkową kartą SD i widział tylko kartę, po czym w ustawieniach dałem Unmount i ponownie Mount i wtedy widział tylko wewnętrzną pamięć Garmina...
Poczytaj zanim się zapytasz :wink:
Proszę o przemyślane wypowiedzi zgodne z REGULAMINEM FORUM a w szczególności z punktem 11

Obrazek Obrazek Obrazek
Staram się zachowywać właściwe proporcje - znalezień więcej niż postów ;-)

Awatar użytkownika
Lza
Rada Techniczna
Posty: 1621
Rejestracja: poniedziałek 19 października 2009, 10:01
Podziękował;: 83 razy
Otrzymał podziękowań: 307 razy

Re: Podpięcie Garmina pod Androida.

Post autor: Lza »

leżem i kwiczem. Połączenie linuksa z garminem. w żargonie informatycznym - "kumulacja".

Awatar użytkownika
Wrzos
Stały bywalec
Posty: 80
Rejestracja: piątek 23 kwietnia 2010, 21:01
Podziękował;: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 8 razy

Re: Podpięcie Garmina pod Androida.

Post autor: Wrzos »

Kiepsko to widzę to moje połączenie. Wróciłem z majwóki i muszę się ogarnąć, na razie testy zawieszam bo gdzieś kabelek zapodziałem a testy bez tego to raczej będą marne.
EDIT: Zapomniałem dopisać, oczywiście pamięci przenośne widzi, bez problemu.

ODPOWIEDZ