Podpięcie Garmina pod Androida.

Wszystkie narzędzia, wtyczki, programy itp. pomocne przy znajdowaniu skrzynek i dbaniu o lasy...

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Wrzos
Stały bywalec
Posty: 80
Rejestracja: piątek 23 kwietnia 2010, 21:01

Podpięcie Garmina pod Androida.

Post autor: Wrzos » wtorek 29 kwietnia 2014, 23:48

Niby prosta sprawa ale mi już się skończyła cierpliwość :x
Może ktoś mi powie czy jest możliwe podpięcie garmina etrexa30 pod tablet na androidzie. Chodzi mi jedynie o to abym na total komanderze którego mam na tablecie zobaczył swojego garmina jako dysk przenośny. Niby coś tam jest, jakieś aplikacje, ale mi nie chcą działać.
Potrzebne mi to w terenie gdzie nie mam laptopa, mam tablet. Ściągam sobie na tablet z serwisu oc skrzynki gpx+zdjęcia i chce je rozpakować na etrexa.
Jest to wykonalne czy to tylko moje pobożne życzenia? :wink:

Awatar użytkownika
brasia
Centrum Obsługi Geocachera
Posty: 1739
Rejestracja: sobota 23 sierpnia 2008, 19:06
Lokalizacja: Poznań

Re: Podpięcie Garmina pod Androida.

Post autor: brasia » środa 30 kwietnia 2014, 15:52

http://www.wio.fora.pl/inne,6/dostep-z- ... i,420.html
Niby działa, ale mi się nie udało, pewnie powód to:
Kabel musi być OTG.
ObrazekObrazekObrazekObrazek ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Wrzos
Stały bywalec
Posty: 80
Rejestracja: piątek 23 kwietnia 2010, 21:01

Re: Podpięcie Garmina pod Androida.

Post autor: Wrzos » środa 30 kwietnia 2014, 21:34

Dzięki pomyślę nad tym kabelkiem. Dostałem z tabletem kabel, końcówki ma dobre ale raczej nie jest tym otg, a zersztą może jest. W każdym razie ten kabelek nie łączy mnie z garminem. Może ktoś ma pojęcie jak rozpoznać taki kabel albo czym on się charakteryzuje? :shock:

Awatar użytkownika
pan_ryba
Wyjadacz
Posty: 275
Rejestracja: środa 04 maja 2011, 19:40

Re: Podpięcie Garmina pod Androida.

Post autor: pan_ryba » środa 30 kwietnia 2014, 22:34

A podpięcie jakiegokolwiek pendrive'a działa?
Obrazek Obrazek
Mówię stanowcze nie: zakopywaniu, workom oraz rdzewiejącym pojemnikom!

Awatar użytkownika
krystiant
Forumator
Posty: 1927
Rejestracja: środa 29 października 2008, 23:55

Re: Podpięcie Garmina pod Androida.

Post autor: krystiant » środa 30 kwietnia 2014, 23:24

A jeżeli pendrive działa, to sprawdź w jakim trybie masz w jakim trybie masz ustawiony interface w Garminie - chyba Garmin spanner jest odpowiedni - nie sprawdzałem na androidzie (zabrakło prądu w tablecie, jak się podładuję to sprawdzę i dam znać), ale telefonu Nokia N8 podłączałem i działało...
--- EDIT ---
Podłączyłem Garmina do tabletu i android widzi tylko kartę SD włożoną do Garmina. Jak podłączyłem bez tej dodatkowej karty, to utknął na etapie

Kod: Zaznacz cały

Przygotowanie karty SD
Sprawdzanie w poszukiwaniu błędów.
i tak sobie sprawdza... Może w końcu by mu się udało, ale nie mam tyle cierpliwości...
Aha, nie pamiętam, czy telefon widział oba, czy też tylko kartę.
--- EDIT 2 ---
A jednak dał radę - jak po jakimś czasie zerknąłem to skończył i sprzęt był widoczny.
Co ciekawe - podłączyłem jeszcze raz z włożoną dodatkową kartą SD i widział tylko kartę, po czym w ustawieniach dałem Unmount i ponownie Mount i wtedy widział tylko wewnętrzną pamięć Garmina...
Poczytaj zanim się zapytasz :wink:
Proszę o przemyślane wypowiedzi zgodne z REGULAMINEM FORUM a w szczególności z punktem 11

Obrazek Obrazek Obrazek
Staram się zachowywać właściwe proporcje - znalezień więcej niż postów ;-)

Awatar użytkownika
Lza
Rada Techniczna
Posty: 1619
Rejestracja: poniedziałek 19 października 2009, 10:01
Lokalizacja: blisko Krakowa.
Kontakt:

Re: Podpięcie Garmina pod Androida.

Post autor: Lza » czwartek 01 maja 2014, 21:23

leżem i kwiczem. Połączenie linuksa z garminem. w żargonie informatycznym - "kumulacja".

Awatar użytkownika
Wrzos
Stały bywalec
Posty: 80
Rejestracja: piątek 23 kwietnia 2010, 21:01

Re: Podpięcie Garmina pod Androida.

Post autor: Wrzos » wtorek 06 maja 2014, 22:53

Kiepsko to widzę to moje połączenie. Wróciłem z majwóki i muszę się ogarnąć, na razie testy zawieszam bo gdzieś kabelek zapodziałem a testy bez tego to raczej będą marne.
EDIT: Zapomniałem dopisać, oczywiście pamięci przenośne widzi, bez problemu.

ODPOWIEDZ