[Android/Freeware] Awaryjniejszy GPX

Wszystkie narzędzia, wtyczki, programy itp. pomocne przy znajdowaniu skrzynek i dbaniu o lasy...

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Boguś z Polska
Rada Techniczna
Posty: 138
Rejestracja: środa 20 listopada 2013, 22:54
Lokalizacja: Miasto Ogrodów
Podziękował: 17 razy
Otrzymane podziękowania: 22 razy

[Android/Freeware] Awaryjniejszy GPX

Post autor: Boguś z Polska » niedziela 15 grudnia 2013, 21:13

Awaryjniejszy GPX powstał jako kontynuacja Awaryjnego GPXa od Wojtka. W sumie aplikację robiłem pod siebie, ale skoro już powstała, to się podzielę ;)

Dlaczego warto
  • nic się nie traci - wszystkie funkcjonalności, które były w Awaryjnym GPXie, są i tutaj
  • kompresja - domyślnie program kompresuje GPXy ściągane z serwera, przez co będąc „w polu” dane pobiorą się nawet pięć razy szybciej, a limit danych komórkowych zostanie na dłużej
  • praca w trybie offline - pobieranie zdjęć i obrazów, także tych umieszczonych na zewnętrznych serwerach
  • integracja z Locusem
  • troszeczkę więcej opcji
  • ładniejszy (subiektywnie) interfejs
  • nie gryzie się z Awaryjnym GPXem ;)
Uwaga. W związku z tym, że w Androidzie każda aplikacja jest niezależna, to nie mogę pobrać konfiguracji Awaryjnego GPXa, więc swój login (jeżeli ktoś korzysta), będzie musiał ponownie wpisać w konfiguracji programu.

Link do aplikacji: https://play.google.com/store/apps/deta ... ching.egpx
Poprzednie wersje: http://bogus.ovh.org/oc4l/
Instrukcja: https://github.com/f-ranek/opencaching4locus/wiki

Screeny
Głowna formatka programu:
Obrazek

Wyszukiwanie tylko wybranych typów keszy:
Obrazek

Filtrowanie po ocenie:
Obrazek

Ograniczenie trudności zadania i terenu:
Obrazek

Aplikacja wywołana z Locusa:
Obrazek

Pobieranie keszy
Obrazek

Link do zeskanowania:
awaryjniejszy-link.png
QR code z linkiem do programu
awaryjniejszy-link.png (244 Bajtów) Przejrzano 6522 razy
Załączniki
awaryjniejszy-google-play.png
QR code z linkiem do Google Play
awaryjniejszy-google-play.png (839 Bajtów) Przejrzano 5099 razy
Ostatnio zmieniony środa 09 lipca 2014, 19:59 przez Boguś z Polska, łącznie zmieniany 5 razy.
Użytkownicy, którzy podziękowali autorowi Boguś z Polska za post:
wrygiel
Post powyżej służy do samodzielnego złożenia. Wstaw wybrane przez siebie emotikony w odpowiednie miejsca.

Awatar użytkownika
Layio
Bywalec
Posty: 33
Rejestracja: sobota 27 sierpnia 2011, 11:40

Re: [Android/Freeware] Awaryjniejszy GPX

Post autor: Layio » niedziela 15 grudnia 2013, 21:24

Świetnie że aplikacja jest kontynuowana.

Mam pewne sugestie:
- ściąganie notatek własnych i waypointów do skrzynek (awaryjny tego nie robił),
- możliwość zdefiniowania kilku współrzędnych na stałe (np jedno miasto, drugie miasto > przełączanie), lub wybór ich na mapie,
- możliwość wyłączenia kompresji. niestety gdy jest włączona plik ściąga się zdecydowanie za długo, a na wifi chętnie bym go pobrał szybko, ilość mb się nie liczy,
- "wcale :P", sugerowałbym usunąć język.

Awatar użytkownika
Boguś z Polska
Rada Techniczna
Posty: 138
Rejestracja: środa 20 listopada 2013, 22:54
Lokalizacja: Miasto Ogrodów

Re: [Android/Freeware] Awaryjniejszy GPX

Post autor: Boguś z Polska » niedziela 15 grudnia 2013, 21:44

Layio pisze:Świetnie że aplikacja jest kontynuowana.
Niezmiernie się cieszę :D :D
Layio pisze:- czy format opisu html nadal jest taki sam jak w awaryjnym?
Tak.
Layio pisze:- gdzie są zapisywane obrazy offline - czy są integrowane z Locusem?
Gdzie chcesz - można to ustawić w opcjach. Domyślnie w katalogu Locusa, podkatalog .cacheImages. I można powiedzieć, że są integrowane z Locusem - Locus je wyświetla bez dostępu do sieci.
Layio pisze:I takie propozycje:
- (a) ściąganie notatek własnych i (b) waypointów do skrzynek (awaryjny tego nie robił),
Ad a), gdzieś mi się to w głowie kołacze, żeby coś takiego zrobić
Ad b), czy mówiąc waypointów masz na myśli Dodatkowe waypointy, takie jak np. tu? Jeżeli tak, to są ściągane, i mój Locus 2.17 potrafi je wyświetlać.
Layio pisze:- możliwość zdefiniowania kilku współrzędnych na stałe (np jedno miasto, drugie miasto > przełączanie), lub wybór ich na mapie.
Tutaj proponuję zrobić sobie listę współrzędnych miast w Locusie, i później, tak jak było w Awaryjnym, wchodzisz w takie miasto, pierwsza ikonka po prawej (takie puzzle), i wybierasz Szukaj keszy w pobliżu.
Layio pisze:- możliwość wyłączenia kompresji. niestety gdy jest włączona plik ściąga się zdecydowanie za długo, a na wifi chętnie bym go pobrał szybko, ilość mb się nie liczy,
Można nad tym pomyśleć.
Layio pisze:- "wcale :P", sugerowałbym usunąć język.
Oj tam, oj tam, czy wszystko musi być poważne :P

Proponuję także przejrzeć instrukcję obsługi, chociaż starałem się, żeby program był w miarę intuicyjny.
Post powyżej służy do samodzielnego złożenia. Wstaw wybrane przez siebie emotikony w odpowiednie miejsca.

Awatar użytkownika
Layio
Bywalec
Posty: 33
Rejestracja: sobota 27 sierpnia 2011, 11:40

Re: [Android/Freeware] Awaryjniejszy GPX

Post autor: Layio » niedziela 15 grudnia 2013, 22:07

Jeszcze mam pytanie o ogranicznik odległości.
Chciałem pobrać maksymalną ilość skrzynek (nie jest ich więcej niż 500 - znalezionych nie pobiera) w promieniu 40km, więc wpisałem 40 000m, a pole ilość puste - pobrało tylko 100 keszy, z polem 500 keszy pobrało 500, ale zignorowało ogranicznik 40km. Czy takie zachowanie aplikacji jest właściwe?

Co do puntków orientacyjnych to działają, ale niektórych nie wyświetla (nie wiem czy to aż takie ważne, bo rzadko się z nich korzysta), np w keszu OP3DD0 wyświetla tylko 3 z 6, wygląda na to że pewnych ich typów nie obsługuje. Ale rzeczywiście od waypointów bardziej przydałoby się pobieranie notatek (Locus je obsługuje).

Opcja automatycznego uruchamiania Locusa i importu po pobraniu jest świetna, no to teraz przerzucam się na nowego awaryjniejszego ;-)

Awatar użytkownika
Boguś z Polska
Rada Techniczna
Posty: 138
Rejestracja: środa 20 listopada 2013, 22:54
Lokalizacja: Miasto Ogrodów

Re: [Android/Freeware] Awaryjniejszy GPX

Post autor: Boguś z Polska » niedziela 15 grudnia 2013, 22:33

Layio pisze:Jeszcze mam pytanie o ogranicznik odległości.
Chciałem pobrać maksymalną ilość skrzynek (nie jest ich więcej niż 500 - znalezionych nie pobiera) w promieniu 40km, więc wpisałem 40 000m, a pole ilość puste - pobrało tylko 100 keszy, z polem 500 keszy pobrało 500, ale zignorowało ogranicznik 40km. Czy takie zachowanie aplikacji jest właściwe?
Hmm, a podałbyś używane współrzędne, to bym sobie potestował. Ogólnie, jak wpiszesz 40km, to nie powinno być ograniczenia na liczbę, ale do końca nie wiem. To wszystko zależy od tego, jak to jest w OKAPI zaimplementowane.
Layio pisze:Co do puntków orientacyjnych to działają, ale niektórych nie wyświetla (nie wiem czy to aż takie ważne, bo rzadko się z nich korzysta), np w keszu OP3DD0 wyświetla tylko 3 z 6, wygląda na to że pewnych ich typów nie obsługuje. Ale rzeczywiście od waypointów bardziej przydałoby się pobieranie notatek (Locus je obsługuje).
Wyświetlają się tylko 3, ponieważ pozostałe nie mają współrzędnych. I na moje oko, nie da się z tym nic zrobić - waypoint musi mieć współrzędne, i tyle :/
Post powyżej służy do samodzielnego złożenia. Wstaw wybrane przez siebie emotikony w odpowiednie miejsca.

Awatar użytkownika
wrygiel
Rada Techniczna
Posty: 292
Rejestracja: czwartek 18 sierpnia 2011, 08:54
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: [Android/Freeware] Awaryjniejszy GPX

Post autor: wrygiel » poniedziałek 16 grudnia 2013, 00:17

To ja też mam ficzer-requesta :P Na tym fajnym ekranie dostępnym z Locusa, żeby dało się filtrować po ocenie :) W OKAPI zaimplementowałem dziesiątki filtrów, ale nigdy nie chciało mi się ich dodać do Awaryjnego... :-/
Obrazek Obrazek
Proszę nie piszcie "prywatnych wiadomości" przez forum. Kontakt na email - rygielski@mimuw.edu.pl.

Awatar użytkownika
Boguś z Polska
Rada Techniczna
Posty: 138
Rejestracja: środa 20 listopada 2013, 22:54
Lokalizacja: Miasto Ogrodów

Re: [Android/Freeware] Awaryjniejszy GPX

Post autor: Boguś z Polska » poniedziałek 16 grudnia 2013, 00:29

Ty lepiej powiedz, jak zaimplementowałeś ograniczenie liczby zwracanych keszy ;P Czy jeżeli jest podany tylko dystans, to ogranicza też liczbę, czy nie? Co prawda ściągnąłem sobie kod, ale nie chce mi się go analizować ;)

Edit: ok, już doszedłem do tego, że jak się nie poda limitu, to domyślnie jest 100
Post powyżej służy do samodzielnego złożenia. Wstaw wybrane przez siebie emotikony w odpowiednie miejsca.

Awatar użytkownika
wrygiel
Rada Techniczna
Posty: 292
Rejestracja: czwartek 18 sierpnia 2011, 08:54
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: [Android/Freeware] Awaryjniejszy GPX

Post autor: wrygiel » poniedziałek 16 grudnia 2013, 10:39

Boguś z Polska pisze:Edit: ok, już doszedłem do tego, że jak się nie poda limitu, to domyślnie jest 100
W dokumentacji jest też, nie trzeba analizować kodu. (limit - optional - Default value: 100 (...))
Obrazek Obrazek
Proszę nie piszcie "prywatnych wiadomości" przez forum. Kontakt na email - rygielski@mimuw.edu.pl.

Awatar użytkownika
Layio
Bywalec
Posty: 33
Rejestracja: sobota 27 sierpnia 2011, 11:40

Re: [Android/Freeware] Awaryjniejszy GPX

Post autor: Layio » poniedziałek 16 grudnia 2013, 18:25

Dzisiaj wgrałem koleżance Awaryjniejszego na tablet (Samsung Galaxy Tab 2 7.0) i niestety nie udaje się pobrać pliku, ponieważ wyświetla się komunikat o niepoprawnych współrzędnych - chociaż u mnie są takie same i ściąga, pobranie ich z gps ani ręczne wpisanie nic nie daje. Zamieszczam screenshot.
Załączniki
Screenshot_2013-12-16-13-57-14.png
Screenshot_2013-12-16-13-57-14.png (83.73 KiB) Przejrzano 6436 razy

Awatar użytkownika
Boguś z Polska
Rada Techniczna
Posty: 138
Rejestracja: środa 20 listopada 2013, 22:54
Lokalizacja: Miasto Ogrodów

Re: [Android/Freeware] Awaryjniejszy GPX

Post autor: Boguś z Polska » wtorek 17 grudnia 2013, 00:07

Layio pisze:Dzisiaj wgrałem koleżance Awaryjniejszego na tablet (Samsung Galaxy Tab 2 7.0) i niestety nie udaje się pobrać pliku, ponieważ wyświetla się komunikat o niepoprawnych współrzędnych

Znalazłeś błąd w Androidzie, gratulacje :D
Layio pisze:chociaż u mnie są takie same i ściąga,

Nie wdając się w szczegóły techniczne - dziwne, bo nie powinno ;) Na pewno tam było 16:59.751 (59 i coś jeszcze)?
Layio pisze:pobranie ich z gps ani ręczne wpisanie nic nie daje. Zamieszczam screenshot.
Dziękuję za opis błędu i screen. Były bardzo przydatne.

Nowa wersja dostępna jest pod tym samym linkiem. Poprawiłem też jeden drobny błąd, który wywalał pobieranie obrazków, gdy było ich bardzo dużo (bardzo dużo keszy).
wrygiel pisze:To ja też mam ficzer-requesta :P Na tym fajnym ekranie dostępnym z Locusa, żeby dało się filtrować po ocenie :)
Taaak..., zapisane :)
Layio pisze:- możliwość wyłączenia kompresji. niestety gdy jest włączona plik ściąga się zdecydowanie za długo, a na wifi chętnie bym go pobrał szybko, ilość mb się nie liczy,
Sprawdzałem to dzisiaj na WiFi (w domu nie mam), i powiem tak - szybkość pobierania i przetwarzania GPX była moim zdaniem zupełnie zadowalająca (500 keszy + 20 logów, mniej niż 1 minuta, dla porównania import do Locusa 30sek - 1 min; Samsung Galaxy S III Mini). Podobnie, czas wyszukiwania po stronie serwera - do 15 sekund (Katowice). Zdaję sobie sprawę, że czas przetwarzania na telefonie zależy w dużej mierze od wydajności urządzenia, ale tego już nie przeskoczę - ten kod jest wyżyłowany na maksa. W związku z powyższym, punkt z listy TODO do skreślenia.
Post powyżej służy do samodzielnego złożenia. Wstaw wybrane przez siebie emotikony w odpowiednie miejsca.

Awatar użytkownika
mauritius
Bywalec
Posty: 67
Rejestracja: niedziela 19 czerwca 2011, 21:21

Re: [Android/Freeware] Awaryjniejszy GPX

Post autor: mauritius » poniedziałek 23 grudnia 2013, 13:11

Właśnie sobie zainstalowałem aplikacje. Wiele opcji mnie zachwyciły i gdybym miał tę wersje w ostatnie wakacje pewnie więcej skrzynek bym znalazł. :)

Tylko mam takie pytanie, bo w awaryjnym gpx można było sobie nacisnąć w dowolnym punkcie na mapie (w Locusie) i tam w opcjach była możliwość pobrania skrzynek na opcjach ustawionych w awaryjnym (bez wchodzenia do tego programu), było to bardzo wygodne ponieważ nie trzeba było wpisywać ręcznie współrzędnych. Czy w tej wersji można byłoby na coś takiego liczyć?
Obrazek

Awatar użytkownika
Boguś z Polska
Rada Techniczna
Posty: 138
Rejestracja: środa 20 listopada 2013, 22:54
Lokalizacja: Miasto Ogrodów

Re: [Android/Freeware] Awaryjniejszy GPX

Post autor: Boguś z Polska » wtorek 24 grudnia 2013, 23:58

Jest, działa dokładnie tak, jak w Awaryjnym GPXie, a czasem nawet inaczej. Zapraszam do zapoznania się z instrukcją -> https://github.com/f-ranek/opencaching4 ... -z-Locusem

Jeżeli Ci to nie działa, to zaktualizuj Locusa. Jeżeli z jakiegoś powodu nie możesz, to napisz mi którą wersję masz, spróbuję dodać obsługę dla starszych wersji programu.
Post powyżej służy do samodzielnego złożenia. Wstaw wybrane przez siebie emotikony w odpowiednie miejsca.

dzwiedziu
Bywalec
Posty: 27
Rejestracja: poniedziałek 23 września 2013, 14:43
Lokalizacja: Kraków/Warszawa
Kontakt:

Re: [Android/Freeware] Awaryjniejszy GPX

Post autor: dzwiedziu » środa 25 grudnia 2013, 09:48

Po zalogowaniu się do opencaching (dla notatek), ściąganie kończy się błędem "serwer nie zrozumiał żądania", a jak się wylogowałem opencaching to działa.

Po ściągnięciu w Locus pojawia się kominikat, że aplikacja Awaryjniejszy GPX została niespodziewanie zatrzymana, ale mimo to zaimportował dobrze.

P.S. Czemu nie wrzucicie tego do Google Play?
ObrazekObrazek
GPS Devices:
Motorola Defy+ (Android 2.3.6 - oryginal)
Samsung Galaxy Tab 2 7.0 (Android 4.2.2 - CyanogenMod 10.1.3-p3110)

Awatar użytkownika
Layio
Bywalec
Posty: 33
Rejestracja: sobota 27 sierpnia 2011, 11:40

Re: [Android/Freeware] Awaryjniejszy GPX

Post autor: Layio » środa 25 grudnia 2013, 11:36

Na OC można teraz ustawiać własne współrzędne skrzynek typu quiz. Niestety awaryjniejszy mimo zmiany pobiera dalej te domyślne. Czy zostanie wprowadzone pobieranie zmodyfikowanych współrzędnych?

Awatar użytkownika
mauritius
Bywalec
Posty: 67
Rejestracja: niedziela 19 czerwca 2011, 21:21

Re: [Android/Freeware] Awaryjniejszy GPX

Post autor: mauritius » środa 25 grudnia 2013, 11:45

To jest właśnie dziwne, mam Locusa Pro 2.6.2 i awaryjny gps mi na nim chodził bez zarzutu. Mogłem sobie z każdego punktu pobierać skrzynki. Po odinstalowaniu starego i zainstalowaniu awaryjniejszego Locus w ogóle go nie widzi. Żadna z tych 3 opcji w instrukcji mi nie działa.

edit:Jednak udało mi się problem rozwiązać, pobrałem locusa jeszcze raz i działa
Obrazek

ODPOWIEDZ