Wgrywanie keszy ze zdjęciami do Garmina

Wszystkie narzędzia, wtyczki, programy itp. pomocne przy znajdowaniu skrzynek i dbaniu o lasy...

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Lza
Rada Techniczna
Posty: 1621
Rejestracja: poniedziałek 19 października 2009, 10:01
Podziękował;: 83 razy
Otrzymał podziękowań: 307 razy

Re: Wgrywanie keszy ze zdjęciami do Garmina

Post autor: Lza »

Limak, dzięki za wyjaśnienie i kilka istotnych ciekawostek "od kuchni" :-)

Awatar użytkownika
wrygiel
Wyjadacz
Posty: 292
Rejestracja: czwartek 18 sierpnia 2011, 08:54
Podziękował;: 11 razy
Otrzymał podziękowań: 57 razy
Kontakt:

Re: Wgrywanie keszy ze zdjęciami do Garmina

Post autor: wrygiel »

Yo! Dodaję opis, ale nie testowałem na Garminie (tylko w aplikacji EasyGPX), więc być może źle dodaję? Ja już jestem w podróży i nie mam jak podłączyć Garmina do testów, więc zostawiam to już Wam do poprawki.
Obrazek Obrazek
Proszę nie piszcie "prywatnych wiadomości" przez forum. Kontakt na email - rygielski@mimuw.edu.pl.

Awatar użytkownika
Limak
Stały bywalec
Posty: 106
Rejestracja: niedziela 16 sierpnia 2009, 22:25
Podziękował;: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy

Re: Wgrywanie keszy ze zdjęciami do Garmina

Post autor: Limak »

wrygiel pisze:Yo! Dodaję opis, ale nie testowałem na Garminie (tylko w aplikacji EasyGPX), więc być może źle dodaję? Ja już jestem w podróży i nie mam jak podłączyć Garmina do testów, więc zostawiam to już Wam do poprawki.
Brakuje jednego tagu. Nie wiem czemu, ale "interesujące miejsce" jest oznaczane jako parking, choc z tego co patrzę w kodzie, to powinno być ok. Ehh, no to zaczynam zabawę z analizowaniem co i jak..
Obrazek

Awatar użytkownika
Limak
Stały bywalec
Posty: 106
Rejestracja: niedziela 16 sierpnia 2009, 22:25
Podziękował;: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy

Re: Wgrywanie keszy ze zdjęciami do Garmina

Post autor: Limak »

Limak pisze: Brakuje jednego tagu. Nie wiem czemu, ale "interesujące miejsce" jest oznaczane jako parking, choc z tego co patrzę w kodzie, to powinno być ok. Ehh, no to zaczynam zabawę z analizowaniem co i jak..
Poprawiłem, teraz jest ok.
fredzio pisze: (...) Niestety nie wyświetla się jednak treść, gdy otworzymy dany punkt. W tym przypadku brakuje napisu: tablica na budynku.
Teraz powinno się wyświetlać - poprawiłem. Co prawda nie sprawdzałem, na garminie, ale jest tak samo jak w gpx_gc, więc zakładam, że jest OK.
Obrazek

fredzio
Bywalec
Posty: 62
Rejestracja: czwartek 23 czerwca 2011, 01:07
Podziękował;: 47 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Re: Wgrywanie keszy ze zdjęciami do Garmina

Post autor: fredzio »

U mnie wszystko śmiga. Aż chce się czegoś poszukać z takimi możliwościami w GPSie.
Obrazek

marcinek9
Nowy na forum
Posty: 15
Rejestracja: czwartek 19 stycznia 2012, 18:28
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Re: Wgrywanie keszy ze zdjęciami do Garmina

Post autor: marcinek9 »

fredzio pisze:U mnie wszystko śmiga. Aż chce się czegoś poszukać z takimi możliwościami w GPSie.
hehe dokładnie, mam takie same odczucie, aż kusi żeby wypróbować tylko pogoda nie dopisuje póki co :(

Awatar użytkownika
miklobit
Forumator
Posty: 1431
Rejestracja: poniedziałek 20 września 2010, 12:24
Podziękował;: 113 razy
Otrzymał podziękowań: 195 razy
Kontakt:

Re: Wgrywanie keszy ze zdjęciami do Garmina

Post autor: miklobit »

Nie wiem czy to świadoma zmiana czy jakiś bug , ale wczesniej każdy z generowanych zip'ow zawieral bezposrednio spakowane dane. A wczoraj sciagalem i kazdy zip zawiera jeden plik o takiej nazwie jak zzipowany ale bez żadnego rozszerzenia. Dopiero jak wypakuję taki plik, zmienię mu rozszerzenie na .zip i rozpakuje ponownie to są własciwe dane.
Tak jakby dane były spakowane dwa razy.

Awatar użytkownika
Limak
Stały bywalec
Posty: 106
Rejestracja: niedziela 16 sierpnia 2009, 22:25
Podziękował;: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy

Re: Wgrywanie keszy ze zdjęciami do Garmina

Post autor: Limak »

Omg, zaraz to sprawdze. To oczywiscie niezamierzone. Moze nowowprowadzony mechanizm cachowania w OKAPI cos namieszal, bo w samym generowaniu ZIP nic nie zmienialismy.

Send from Samsung Galaxy S (using TapaTalk)
Obrazek

Awatar użytkownika
Limak
Stały bywalec
Posty: 106
Rejestracja: niedziela 16 sierpnia 2009, 22:25
Podziękował;: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy

Re: Wgrywanie keszy ze zdjęciami do Garmina

Post autor: Limak »

Limak pisze:Omg, zaraz to sprawdze. To oczywiscie niezamierzone. Moze nowowprowadzony mechanizm cachowania w OKAPI cos namieszal, bo w samym generowaniu ZIP nic nie zmienialismy.

Send from Samsung Galaxy S (using TapaTalk)
U mnie jest ok... zawsze masz taki błąd, czy tylko raz się zdarzył? Czy jest to powtarzalne w sensie.. Bo ja próbowałem parę razy, ale niczego takiego nie mam. Normalnie działa, jak działało.
Obrazek

Jano
Wyjadacz
Posty: 428
Rejestracja: niedziela 21 września 2008, 17:17
Podziękował;: 125 razy
Otrzymał podziękowań: 85 razy

Re: Wgrywanie keszy ze zdjęciami do Garmina

Post autor: Jano »

Również sprawdzałem, zarówno na jedno, jak i wieloczęściowych zip'ach i wszystko jest OK.
Pozdrawiam
Jano

Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
miklobit
Forumator
Posty: 1431
Rejestracja: poniedziałek 20 września 2010, 12:24
Podziękował;: 113 razy
Otrzymał podziękowań: 195 razy
Kontakt:

Re: Wgrywanie keszy ze zdjęciami do Garmina

Post autor: miklobit »

Ajger pisze:Również sprawdzałem, zarówno na jedno, jak i wieloczęściowych zip'ach i wszystko jest OK.
Jak będę miał dostęp do netu z czegoś innego niz telefon to sprawdzę czy ten przypadek jest powtarzalny ( pojawił się na warszawskich skrzynkach choć wątpię, żeby lokalizacja tu miała znaczenie )

Awatar użytkownika
Lza
Rada Techniczna
Posty: 1621
Rejestracja: poniedziałek 19 października 2009, 10:01
Podziękował;: 83 razy
Otrzymał podziękowań: 307 razy

Re: Wgrywanie keszy ze zdjęciami do Garmina

Post autor: Lza »

u mnie na paczce Małopolskiej również nie powtórzyła się sytuacja miklobita.

Awatar użytkownika
Limak
Stały bywalec
Posty: 106
Rejestracja: niedziela 16 sierpnia 2009, 22:25
Podziękował;: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy

Re: Wgrywanie keszy ze zdjęciami do Garmina

Post autor: Limak »

Ajger, Łza, dziękuję za potwierdzenie, ze problem jest odosobniony.

P.S: pobieranie tylko spoilerów lub gpxa bez zdjęć w ogole wkrótce - work in progress;)
Za ten post autor Limak otrzymał podziękowanie:
r00t7
Obrazek

Awatar użytkownika
kociruch
Nowy na forum
Posty: 6
Rejestracja: czwartek 31 grudnia 2009, 00:58
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Re: Wgrywanie keszy ze zdjęciami do Garmina

Post autor: kociruch »

Lza pisze:czy nie dało by się umożliwić jakiegoś zakolejkowania ściania plików? w tej chwili po otwarciu się strony z linkami do n plików zip, nie mogę zklikać ich wszystkich do ściągania i iść na kawę. Teraz po kliknięciu jednego i rozpoczęcia ściągania, klik na kolejny nic nie daje. Muszę czekać aż się cały ściągnie i dopiero wtedy wyświetli się okno zapisu kalejnego pliku.
Można by to zrealizować poprzez wklejenie linków do dowolnego download managera (ja używam JDownloader). Pliki pobierałyby się kolejno. Tylko na stronie Pobieranie: Garmin ZIP, powinny być podane bezpośrednie linki do plików (możliwe do zaznaczenia i skopiowania bezpośrednio ze stony) a nie same nazwy. Myślę, że nie było by to wielkim problemem dla koderów z serwisu (ja się na tym kompletnie nie znam).
Samo pobieranie plików nie jest bardzo uciążliwe, ale czemu sobie nie ułatwiać życia...

Właśnie testuję nową funkcjonalność na moim Oregonie 550. Zauważyłem spore spowolnienie działania urządzenia. Szczególnie podgląd opisu skrzynki oraz logów. Zdjęcia też się dosyć długo ładują. Wrzuciłem 511 keszy (wrocław 77km aktywne). Jak znajdę jakieś problemy z wyświetlaniem fotek to chętnie doniosę.
Obrazek

Awatar użytkownika
Lza
Rada Techniczna
Posty: 1621
Rejestracja: poniedziałek 19 października 2009, 10:01
Podziękował;: 83 razy
Otrzymał podziękowań: 307 razy

Re: Wgrywanie keszy ze zdjęciami do Garmina

Post autor: Lza »

Jdownloadera już próbowałem, (można przecież skopiować adres docelowy i jdownloader go przechwyci) No ale nie działa, wyświetla komunikat o pustym linku.

ODPOWIEDZ