Mapy z geoportalu pod locusa

Wszystkie narzędzia, wtyczki, programy itp. pomocne przy znajdowaniu skrzynek i dbaniu o lasy...

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Rob
Forumator
Posty: 887
Rejestracja: wtorek 15 czerwca 2010, 11:26
Lokalizacja: Kalety

Mapy z geoportalu pod locusa

Post autor: Rob » piątek 05 sierpnia 2011, 07:00

Jest może na forum jakiś przepis jak zrobić mapy dla locusa z geoportalu. Chodzi konkretnie o mapy topograficzne. Szukałem ale z marnym skutkiem.
ObrazekObrazek

u810
Wyjadacz
Posty: 465
Rejestracja: wtorek 28 września 2010, 18:11

Re: Mapy z geoportalu pod locusa

Post autor: u810 » piątek 05 sierpnia 2011, 08:05

MAPC2MAPC potrafi konwertować mapy OZI do LOCUS. Jest wersja demo robiąca czerwone X na mapie ale pełna kosztuje 10 funtów więc nie jest to droga sprawa szczególnie biorąc pod uwagę możliwości.

Natomiast jak zrobić mapy OZI z Geoportalu - w sieci jest sporo informacji, mogę coś podpowiedzieć bo ja robię mapy JNX a więc do momentu uruchomienia mapc2mapc robimy to samo. Ale to bardziej wieczorem.

Awatar użytkownika
Rob
Forumator
Posty: 887
Rejestracja: wtorek 15 czerwca 2010, 11:26
Lokalizacja: Kalety

Re: Mapy z geoportalu pod locusa

Post autor: Rob » piątek 05 sierpnia 2011, 08:17

Właściwie to jestem na etapie utworzonej mapy w formacie ozi. Zrobiłem to programem MapoTero. A polaczylem w całość programem Map Merge for OziExplorer. Pozostała tylko tylko konwersja.
Ale chętnie poznam jakiś lepszy, szybszy, nowy sposób.
ObrazekObrazek

u810
Wyjadacz
Posty: 465
Rejestracja: wtorek 28 września 2010, 18:11

Re: Mapy z geoportalu pod locusa

Post autor: u810 » piątek 05 sierpnia 2011, 17:03

W sumie wyjdzie na to samo
Geoxa (opis na forum) -> geotiff
OziExplorer ( tworzy plik map do geotiff) - wprawdzie mapc2mapc potrafi przetworzyć geotiff dalej ale mi to jakoś nie wychodzi.
i potem mapc2mapc

Awatar użytkownika
Rob
Forumator
Posty: 887
Rejestracja: wtorek 15 czerwca 2010, 11:26
Lokalizacja: Kalety

Re: Mapy z geoportalu pod locusa

Post autor: Rob » czwartek 11 sierpnia 2011, 12:16

Niestety przy podglądzie wygenerowanego pliku tif mam czarne tło i nic poza tym. Robię funkcją eksport w geoxa.

Edit: Nieaktulane.
Ostatnio zmieniony czwartek 11 sierpnia 2011, 13:28 przez Rob, łącznie zmieniany 1 raz.
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Rob
Forumator
Posty: 887
Rejestracja: wtorek 15 czerwca 2010, 11:26
Lokalizacja: Kalety

Re: Mapy z geoportalu pod locusa

Post autor: Rob » czwartek 11 sierpnia 2011, 13:27

u810 pisze:MAPC2MAPC potrafi konwertować mapy OZI do LOCUS.
W jaki sposób?
ObrazekObrazek

u810
Wyjadacz
Posty: 465
Rejestracja: wtorek 28 września 2010, 18:11

Re: Mapy z geoportalu pod locusa

Post autor: u810 » czwartek 11 sierpnia 2011, 14:36


Awatar użytkownika
Rob
Forumator
Posty: 887
Rejestracja: wtorek 15 czerwca 2010, 11:26
Lokalizacja: Kalety

Re: Mapy z geoportalu pod locusa

Post autor: Rob » czwartek 11 sierpnia 2011, 15:01

Dzięki. Miałem starą wersje.
ObrazekObrazek

bobiko
Nowy na forum
Posty: 3
Rejestracja: sobota 13 sierpnia 2011, 03:08
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Re: Mapy z geoportalu pod locusa

Post autor: bobiko » sobota 13 sierpnia 2011, 03:11

Odnośnie locusa i geoportalu, to w sekcji map WMS należy podać adresy www z tej strony http://www.geoportal.gov.pl/index.php?o ... &Itemid=63.

więcej info: http://blog.bobiko.pl/2011/08/locus-kol ... -androida/

pozdro
Użytkownicy, którzy podziękowali autorowi bobiko za post:
Rob

Awatar użytkownika
Rob
Forumator
Posty: 887
Rejestracja: wtorek 15 czerwca 2010, 11:26
Lokalizacja: Kalety

Re: Mapy z geoportalu pod locusa

Post autor: Rob » środa 21 września 2011, 11:25

bobiko pisze:Odnośnie locusa i geoportalu, to w sekcji map WMS należy podać adresy www z tej strony http://www.geoportal.gov.pl/index.php?o ... &Itemid=63.

więcej info: http://blog.bobiko.pl/2011/08/locus-kol ... -androida/

pozdro
Dzięki, szkoda tylko że teraz dopiero przeczytałem Twojego posta. Super sprawa. Locus rządzi.
ObrazekObrazek

ODPOWIEDZ