Columbus na androida

Wszystkie narzędzia, wtyczki, programy itp. pomocne przy znajdowaniu skrzynek i dbaniu o lasy...

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Rob
Forumator
Posty: 883
Rejestracja: wtorek 15 czerwca 2010, 11:26
Lokalizacja: Kalety
Podziękował: 58 razy
Otrzymał podziękowania: 62 razy

Re: Columbus na androida

Postautor: Rob » wtorek 03 kwietnia 2012, 22:11

Skrypt nie pracuje na plikach loc tylko gpx gc. Opis ze zdjęciami widać w locusie. Nie ma potrzeby otwierania bazy w przeglądarce. Zamiast ściągać zdjęcia z OC możesz przegrywać je z bazy. Oczywiście sprawa się komplikuje, bo należy te zdjęcia w bazie znaleźć. Plus jest taki, że zdjęcia z bazy są zmniejszone i dostosowane do ekranu telefonu. Przez to mniej zajmują miejsca na karcie.
ObrazekObrazek

loco.dwr
Nowy na forum
Posty: 3
Rejestracja: poniedziałek 02 kwietnia 2012, 23:32
Otrzymał podziękowania: 1 raz

Re: Columbus na androida

Postautor: loco.dwr » wtorek 03 kwietnia 2012, 22:33

mój błąd, nie śledziłem tematów związanych z locusem. w wolnej chwili przetestuje Twój skrypt i zobaczę jak działa, i czy spełnia on moje widzimisię :wink:

Awatar użytkownika
qzder
Nowy na forum
Posty: 16
Rejestracja: piątek 09 marca 2012, 20:16
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowania: 9 razy

Re: Columbus na androida

Postautor: qzder » wtorek 10 kwietnia 2012, 18:53

Sposób na mapy offline

Sposób podany wcześniej nie działał, prosiłem o pomoc - nikt nie odpowiedział, a dzisiaj udało mi się samemu znaleźć odpowiedź.

1. Sciągasz Mobile Atlas Creator
2. Ustawiasz w programie, aby używał 'Map source' OpenStreetMap Mapnik.
3. Ustawiasz, zeby jak zapisywał mapy to robił to do formatu OSMAND tile storage (to właśnie ta różnica między instukcją od autora programu, sprawiła że u mnie już mapy działają)
4. Wybierasz sobie jake obszary potrzebujesz, i ustalasz Zoom Levels i na końcu naciskasz Add Selection.
5. Kiedy juz wszystkie obszary jakie chcesz masz dodane to naciskasz na Creat Atlas .
6. To co otrzymasz wrzucasz na telefon do katalogu osmdroid do mapnika.

Rey
Nowy na forum
Posty: 10
Rejestracja: wtorek 12 kwietnia 2011, 22:47

Re: Columbus na androida

Postautor: Rey » niedziela 17 marca 2013, 17:26

Dzisiaj postanowiłem wypróbować Columbusa. Na początek chciałem podpytać bardziej doświadczonych użytkowników o 3 rzeczy:
1. Podczas wyszukiwania keszy system wyszukuje mi max. 21 keszy. Czy jest jakiś sposób, żeby zwiększyć ten limit?
2. Czy jest jakiś sposób, żeby kesze odświeżały się na mapie wraz z ze zmianą wyświetlanego obszaru?
3. Czy można w jakiś prosty sposób pobrać współrzędne (np. poprzez kliknięcie na mapie), na podstawie których mają być pobierane najbliższe kesze?
Z góry dzięki za odpowiedzi.
Obrazek

sorer
Bywalec
Posty: 28
Rejestracja: wtorek 26 kwietnia 2011, 22:17
Otrzymał podziękowania: 1 raz

Re: Columbus na androida

Postautor: sorer » wtorek 19 marca 2013, 16:30

1. There are a page buttons next previous, at the bottom of the page. No option for change the limit.
2. Dont understand this much. You can show on map only stored(downloaded) caches. Online map work only for gc.com. If you see only one cache, there is an option in menu->display options->Selected cache only.
3. You can create a waypoint on map menu->add point and see his coordinates without storing it (click cancel on detail page).

Piostu
Stały bywalec
Posty: 126
Rejestracja: wtorek 02 października 2012, 12:30
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowania: 15 razy

Re: Columbus na androida

Postautor: Piostu » piątek 12 kwietnia 2013, 15:23

sorer i chave got few quesion to You:

1. When searching for new cache always get the message that "there are no awaiable cache" when I will reach 501. Is it possible to increase that limit?
2. Is there possibility to increase limit of 500 caches at once on map ?
3. When i refreshing a pack of caches ( from map ) application crashes with error. Is there posibility to fix that ?
ObrazekObrazek

sorer
Bywalec
Posty: 28
Rejestracja: wtorek 26 kwietnia 2011, 22:17
Otrzymał podziękowania: 1 raz

Re: Columbus na androida

Postautor: sorer » piątek 12 kwietnia 2013, 15:28

1. On what screen is this limit?
2. No, i set it to 500 because more caches slower the app.
3. This may be any error. Try to send the error with some specific error to android market or install alogcat(or any log collector) app, make crash, and send me the error with the alogcat to vbucko@gmail.com

Piostu
Stały bywalec
Posty: 126
Rejestracja: wtorek 02 października 2012, 12:30
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowania: 15 razy

Re: Columbus na androida

Postautor: Piostu » piątek 12 kwietnia 2013, 16:05

1. here is scenario to see the limit that i am speaking:
[*] Run app
[*] Hit Menu -> search
[*] Hit nearest -online.
[*] Set search menu to get a lot of caches
[*] Hit Next button so many times, to get "all records 501"
[*]hit Next One more time -> Error "caches not found. enter menu to search" ( or something like that. toast is to shown to short time to remeber :) )

2. OK, thank You for answer.
3. I send it. Today i send two times. ( HTC Brawo). I suppose that is "out of memory" JAVA error.

4. Suggestion: Is there posibility to connect app notes with OC.pl notes ?

Regards.
ObrazekObrazek

sorer
Bywalec
Posty: 28
Rejestracja: wtorek 26 kwietnia 2011, 22:17
Otrzymał podziękowania: 1 raz

Re: Columbus na androida

Postautor: sorer » piątek 12 kwietnia 2013, 16:12

3. ok, i tried in past to solve all out of memory bugs. Try to refresh smaller are on map. I will look on this problem later.
4. not in plan, but i add it to my TODO list, maybe one day i will add it.

Awatar użytkownika
wallson
Wyjadacz
Posty: 382
Rejestracja: czwartek 28 maja 2009, 09:21
Lokalizacja: Rzyrarduf
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowania: 27 razy
Kontaktowanie:

Re: Columbus na androida

Postautor: wallson » poniedziałek 15 kwietnia 2013, 08:45

Czy ktoś ma podobny problem?
Dużo korzystam z Columbusa, jest jednak coś co mnie irytuje. Na moim Samsungu Galaxy S2, jeżeli w skrzynce jest zalogowany geokret, to nazwa skrzynki przyjmuje nazwę geokreta.
"Lepiej słonie łapać żywcem niż rozmawiać z nadgorliwcem..."

ObrazekObrazek
Moje strony www: http://www.ajdu.pl http://www.wallson.pl http://www.77mdh.pl

sorer
Bywalec
Posty: 28
Rejestracja: wtorek 26 kwietnia 2011, 22:17
Otrzymał podziękowania: 1 raz

Re: Columbus na androida

Postautor: sorer » czwartek 06 czerwca 2013, 13:18

Hello,

It tooks a time, but Columbus now display online map from opencaching.pl

Happy caching.

Piostu
Stały bywalec
Posty: 126
Rejestracja: wtorek 02 października 2012, 12:30
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowania: 15 razy

Re: Columbus na androida

Postautor: Piostu » czwartek 06 czerwca 2013, 15:43

Hi sorer.
I just wondering what about caches seen on online map.
Are they taken from opencaching side, or just saved in app ?
And also, if they taken from website i suppose that if i selected one with is not saved before in app then i will see his description taken online ?
And last is there possibility to differentiate between "online" and "saved" caches on map

Regards
Piostu
ObrazekObrazek

sorer
Bywalec
Posty: 28
Rejestracja: wtorek 26 kwietnia 2011, 22:17
Otrzymał podziękowania: 1 raz

Re: Columbus na androida

Postautor: sorer » czwartek 06 czerwca 2013, 16:22

Are they taken from opencaching side, or just saved in app ?

opencaching side

And also, if they taken from website i suppose that if i selected one with is not saved before in app then i will see his description taken online ?

YES. When you clicked on map, it will display brief info. Then you can click "detail" button which reads full description and store it on phone.

And last is there possibility to differentiate between "online" and "saved" caches on map.

NO. You see a "M" icon in screen list of caches, but not in map. When you want to know if the cache is stored just turn off online map, and you will see if the cache disappeared from map. If not, its stored on your phone.

Piostu
Stały bywalec
Posty: 126
Rejestracja: wtorek 02 października 2012, 12:30
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowania: 15 razy

Re: Columbus na androida

Postautor: Piostu » czwartek 06 czerwca 2013, 16:39

if so, this is more than i have expected. Great job !

Please tell me one more thing
How many ( average ) transfer is taken when using online map ?
ObrazekObrazek

sorer
Bywalec
Posty: 28
Rejestracja: wtorek 26 kwietnia 2011, 22:17
Otrzymał podziękowania: 1 raz

Re: Columbus na androida

Postautor: sorer » czwartek 06 czerwca 2013, 17:25

Its possible to request max 500 caches for map. The size of response is then about 160KB which is 320 chars for one cache. I can try to cut this down, but i use no limit mobile internet as many users.


Wróć do „Software Keszera”




  Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości