[WM] cachebox

Wszystkie narzędzia, wtyczki, programy itp. pomocne przy znajdowaniu skrzynek i dbaniu o lasy...

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Stryker
Forumator
Posty: 1052
Rejestracja: piątek 23 lipca 2010, 15:32
Podziękował;: 40 razy
Otrzymał podziękowań: 77 razy

[WM] cachebox

Post autor: Stryker »

Używa ktoś takiego cuda jak cachebox? http://www.getcachebox.net/

Działa toto elegancko (20 keszy wrzuciłem na próbę), ale *koszmarnie* wolno ładuje większe gpx'y z OC - 2h "przerabiał" plik z ~1k keszy (~15MB), teraz ciągnie fotki (co zapewne potrwa kolejne 2h) a mapy (średnio dokładne, promień 150km) to zapewne skończy nad ranem.
Wprawdzie odpalam to na pięcioletnim Dellu Axim X30 z WM2003, ale ma to procka 634MHz i 64MB RAMu czyli chyba wystarczająco. Na niemieckich forach zachwycają się szybkością zaciągania gpxów (z GC) a mnie tu krew zalewa ;)
Obrazek

cheniek
Nowy na forum
Posty: 2
Rejestracja: wtorek 14 września 2010, 21:59
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Re: [WM] cachebox

Post autor: cheniek »

Hej

Sprawdzalem wczoraj ten soft .... to prawda, że nie jest demonem szybkości jeżeli chodzi o ładowanie danych (u mnie na MIO A701 z WM5 ciągnął około 1 kesza na sekundę przy pliku z 1000 keszy) ale samo działanie - jak dla mnie super ...

Awatar użytkownika
Stryker
Forumator
Posty: 1052
Rejestracja: piątek 23 lipca 2010, 15:32
Podziękował;: 40 razy
Otrzymał podziękowań: 77 razy

Re: [WM] cachebox

Post autor: Stryker »

Zasysałeś też mapy? U mnie program pominął ok. 10% fragmentów o różnych skalach, wydaje się, że losowo. Nie wiem czy to problem softu czy po prostu "brakło" internetu na chwilę jak pobierał mapy.
Obrazek

cheniek
Nowy na forum
Posty: 2
Rejestracja: wtorek 14 września 2010, 21:59
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Re: [WM] cachebox

Post autor: cheniek »

Tak ... u mnie też coś pomijał ale wydaje mi się że przy drugim update dociągnął ...
Testowałem w drodze z pracy ... jak dla mnie pełen wypas :mrgreen:

fred__
Nowy na forum
Posty: 6
Rejestracja: wtorek 02 czerwca 2009, 13:56
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Re: [WM] cachebox

Post autor: fred__ »

Witam,
faktycznie wygląda program obiecująco, jednakże nie chce mi ściągać obrazków z OC.pl z plików gpx. Odnajduje w nich adres obrazka, ale wypisuje "failed to load" - macie też takie problemy? może jakieś rady....
Natomiast z gc.com po użyciu "SpoilerSync" na plikach .loc obrazki działają znakomicie, jednakże brak opisów skrzynek mnie troszeczkę drażni....


ps. to mój pierwszy post, więc witam całą brać

pzdr
Obrazek

Awatar użytkownika
Stryker
Forumator
Posty: 1052
Rejestracja: piątek 23 lipca 2010, 15:32
Podziękował;: 40 razy
Otrzymał podziękowań: 77 razy

Re: [WM] cachebox

Post autor: Stryker »

fred__ pisze:Witam,
faktycznie wygląda program obiecująco, jednakże nie chce mi ściągać obrazków z OC.pl z plików gpx. Odnajduje w nich adres obrazka, ale wypisuje "failed to load" - macie też takie problemy? może jakieś rady....
Próbujesz online ładować obrazki, czy przy importowaniu gpx+img wywala taki błąd?
Obrazek

fred__
Nowy na forum
Posty: 6
Rejestracja: wtorek 02 czerwca 2009, 13:56
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Re: [WM] cachebox

Post autor: fred__ »

mwoz pisze:
fred__ pisze:Witam,
faktycznie wygląda program obiecująco, jednakże nie chce mi ściągać obrazków z OC.pl z plików gpx. Odnajduje w nich adres obrazka, ale wypisuje "failed to load" - macie też takie problemy? może jakieś rady....
Próbujesz online ładować obrazki, czy przy importowaniu gpx+img wywala taki błąd?

Wywala go gdy chce pobrać obrazki w programie, mając oczywiście dostęp do netu, poprzez menu Find|Spoiler, tak samo jest poprzez Misc|Import|Description Images.
Obrazek

fred__
Nowy na forum
Posty: 6
Rejestracja: wtorek 02 czerwca 2009, 13:56
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Re: [WM] cachebox

Post autor: fred__ »

Trochę "pomęczyłem" CB (skasowałem, wgrałem sqlserver3.5sp2, zainstalowałem) i chodzi nieźle, wgrywa obrazki z keszy bez problemu, pokazuje kesze na mapie (można sobie wcześniej importować odpowiednie kawałki map).
Jedyny problem, to nie mogę importować pliku gpx, który zawiera rozszerzenia GSAK zawierające np. miejsce parkingowe (child waypoint) - program wywala błąd, gdy zaczyna wczytywać taki punkt.
Zwyczajne skasowanie znaczników i zawartości <GSAK> w pliku załatwia sprawę i plik ładuje się bez problemu.
Może jest na to inna rada?

pzdr
Obrazek

Awatar użytkownika
Stryker
Forumator
Posty: 1052
Rejestracja: piątek 23 lipca 2010, 15:32
Podziękował;: 40 razy
Otrzymał podziękowań: 77 razy

Re: [WM] cachebox

Post autor: Stryker »

którą masz wersję i jakiego gpx'a ładujesz? Z GPX GC bez problemu ładują mi się wszystkie punkty dodatkowe i pokazują się na mapie, ale też miałem problemy jak spróbowałem wersji beta (bodajże 500). Starsza działała bez problemów.
Obrazek

fred__
Nowy na forum
Posty: 6
Rejestracja: wtorek 02 czerwca 2009, 13:56
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Re: [WM] cachebox

Post autor: fred__ »

faktycznie mam wersje 500...
jednak na wcześniejszej też mam tak samo
Obrazek

mlekorlz
Nowy na forum
Posty: 17
Rejestracja: poniedziałek 14 czerwca 2010, 18:41
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 15 razy

Re: [WM] cachebox

Post autor: mlekorlz »

Gdzie znaleźć program MAP LINKER? Bo na stronce nie ma linka a w instrukcji obsługi taki soft istnieje.

Awatar użytkownika
Stryker
Forumator
Posty: 1052
Rejestracja: piątek 23 lipca 2010, 15:32
Podziękował;: 40 razy
Otrzymał podziękowań: 77 razy

Re: [WM] cachebox

Post autor: Stryker »

mlekorlz pisze:Gdzie znaleźć program MAP LINKER? Bo na stronce nie ma linka a w instrukcji obsługi taki soft istnieje.
Podaruj sobie ten soft, Mobile Atlas Creator (http://mobac.dnsalias.org/) o wiele lepszy i sprawdzony przez mnie z cachebox'em.
Obrazek

mlekorlz
Nowy na forum
Posty: 17
Rejestracja: poniedziałek 14 czerwca 2010, 18:41
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 15 razy

Re: [WM] cachebox

Post autor: mlekorlz »

A jak tam u Was z połączeniem z blutufowym GPSem?
Mam ipaq h5450 - już zabytek, ale np. Oziexplorer bez problemu łączy się z urządzeniami natomiast cacheboxem udało mi się to tylko raz.
Ustawiam COM8 na którym mam blutufa, wynajduje mi urządzenie i na tym koniec bo albo wyskakuje info, że urządzenie nie oferuje żadnych usług albo znów wyskakuje okno wyboru urządzenia, oczywiście próbowałem wszystkie prędkości komunikacji. Po kilku próbach mam komunikat "No GPS Detected". próbowałem już na nokia LD-3W i Navibe.

Awatar użytkownika
Stryker
Forumator
Posty: 1052
Rejestracja: piątek 23 lipca 2010, 15:32
Podziękował;: 40 razy
Otrzymał podziękowań: 77 razy

Re: [WM] cachebox

Post autor: Stryker »

Mam GPSa po BT, faktycznie bywały problemy z komunikacją, na niemieckim forum polecali instalację starszej wersji - zainstalowałem bodajże 497 i wszystko działa (Dell Axim X30, WM2003SE; GPS Motoroli jakiś)
Obrazek

mlekorlz
Nowy na forum
Posty: 17
Rejestracja: poniedziałek 14 czerwca 2010, 18:41
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 15 razy

Re: [WM] cachebox

Post autor: mlekorlz »

Próbowałem już wszystkie wersje od najstarszej...
Co ciekawe spróbowałem inne programiki, wszystkie się ładnie łączą z gps-em a cachebox jak na złość milczy:/
Jak odznaczę GpsModDriver to w ogóle sterownik nie startuje. Najciekawsze jest to, że raz udało mi się z nim połączyć...
Szkoda, że nie umiem tego uruchomić bo programik wydaje się przyjazny (czyt. idiotoodporny) w użytkowaniu czego o Ozim nie można powiedziec;)

ODPOWIEDZ