Android

Wszystkie narzędzia, wtyczki, programy itp. pomocne przy znajdowaniu skrzynek i dbaniu o lasy...

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Layio
Bywalec
Posty: 35
Rejestracja: sobota 27 sierpnia 2011, 11:40
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 5 razy

Re: Android

Post autor: Layio »

spike1x pisze:Witam. czy jest jakiś program na androida podobny do Geocaching od Groundspeak Inc.? Chodzi mi o to, że wystarczy wpisać numer skrzynki i od razu mi ją znajduje na mapie i mogę wybrać w jaki sposób mam do niej dojść (mapa albo kompas). Wyżej wymieniony program działa tylko z kodami GC ze strony geocaching.com
Columbus to umożliwia. Wybierasz z menu szukaj > GC - online, wybierasz opencaching.pl i wpisujesz kod GC, czyli Waypoint.
https://market.android.com/details?id=g ... g.columbus
Za ten post autor Layio otrzymał podziękowanie:
spike1x

spike1x
Nowy na forum
Posty: 3
Rejestracja: czwartek 25 sierpnia 2011, 18:51
Podziękował;: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 0

Re: Android

Post autor: spike1x »

Layio, o coś takiego mi chodziło. Dzięki wielkie :)

nivlheim
Nowy na forum
Posty: 15
Rejestracja: niedziela 28 sierpnia 2011, 17:30
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Re: Android

Post autor: nivlheim »

Tak z ciekawości: czemu nikt nie używa domyślnego programu - Map Google? Wystarczy zaimportować KML i na mapce mamy kesze z podziałem na typy (różne kolory ikonek), informacjami o trudności, autorze itp., dodatkowo link do opisu.

Awatar użytkownika
Whatever
Wyjadacz
Posty: 418
Rejestracja: środa 14 maja 2008, 09:22
Podziękował;: 14 razy
Otrzymał podziękowań: 35 razy

Re: Android

Post autor: Whatever »

Jak importujesz kml do map ?

Sent from my GT-I9000 using Tapatalk
[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=3306][img]http://www.opencaching.pl/statpics/3306.jpg[/img][/url][url=http://geokrety.org/mypage.php?userid=976][img]http://geokrety.org/statpics/976.png[/img][/url]

Awatar użytkownika
miklobit
Forumator
Posty: 1431
Rejestracja: poniedziałek 20 września 2010, 12:24
Podziękował;: 112 razy
Otrzymał podziękowań: 195 razy
Kontakt:

Re: Android

Post autor: miklobit »

Pewnie chodzi o opcje "Moje miejsca" -> "Mapy" która wymaga zalogowania na swoje konto w google i utworzenie trasy/mapy przez import pliku kml.
W aplikacji "Mapy" na androidzie widać te mapy przez opcje "Warstwy" -> "Moje mapy".
Można w ten sposób wyświetlić na mapie skrzynki z OC ( + opcja nawigacji ) ale również tracki z gps a także np. otagowane zdjęcia ( Picassa generuje plik kml ).

nivlheim
Nowy na forum
Posty: 15
Rejestracja: niedziela 28 sierpnia 2011, 17:30
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Re: Android

Post autor: nivlheim »

Dokładnie tak. :) Generuję sobie np. plik z keszami dla całego województwa (nie wiem czemu, ale przy próbie importu całego kraju mam błąd), przy pomocy komputera wrzucam na mapy.google.pl, potem z poziomu komórki zaznaczam tylko Warstwy -> Moje mapy -> [nazwa], wtedy wyświetla na mapie wszystkie kesze w promieniu iluśtam kilometrów.

Poza tym, na poprzednim telefonie z Symbianem po zainstalowaniu Google Maps pliki KML były automatycznie kojarzone z tą aplikacją, więc wystarczyło je normalnie otworzyć za pomocą dowolnego eksploratora plików. Zakładam, że w Andku jest podobnie, ale nie sprawdzałem. :)

lazyjones
Bywalec
Posty: 32
Rejestracja: poniedziałek 24 października 2011, 19:41
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Re: Android

Post autor: lazyjones »

Kojarzyć rozszerzenia można chociażby androidowym Total Commanderem. Ja np. przywiązałem gpx do Locusa. Niestety tylko z poziomu TC.

~ wymęczone tapatokiem z galaksego ~

Zabek
Nowy na forum
Posty: 3
Rejestracja: niedziela 18 grudnia 2011, 19:31
Podziękował;: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 0

Re: Android

Post autor: Zabek »

Rydzol pisze:hmmm.. no to u mnie jest coś nie tak - nie mam tak jak piszesz. Jak klikam na ikonkę skrzynki to wyświetla mi pole z informacją: nazwa skrzynki, poniżej nazwa i autor, typ, i stopnie trudności, poniżej kordy, poniżej cztery zakładki. Z tym że pierwsza od lewej przenosi mnie do mapy, druga to wybór kompasu naprowadzenia do celu na mapie, trzecia to edycja, ukrycie lub kosz, a czwarta wybór: navigation, street view, share, radar.
Opisu nie ma. Tak samo jest jak klikam przez data manager. Wyniki są takie same i dla gpx jak i gpx gc - różnica tylko w wyglądzie ikonki na mapie.
udało się komuś rozwiązać ten problem. Mam to samo co Rydzol. Czyli brak zdjeć opisów itd. w Locusie :(
Obrazek

Awatar użytkownika
Rydzol
Wyjadacz
Posty: 268
Rejestracja: niedziela 16 sierpnia 2009, 16:09
Podziękował;: 13 razy
Otrzymał podziękowań: 17 razy

Re: Android

Post autor: Rydzol »

pobierz gpx gc i sprawdź ponownie
Za ten post autor Rydzol otrzymał podziękowanie:
Zabek
Tam skarb twój gdzie serce twoje

[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=9542][img]http://www.opencaching.pl/statpics/9542.jpg[/img][/url]

nonamed
Bywalec
Posty: 32
Rejestracja: środa 18 stycznia 2012, 19:10
Podziękował;: 25 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Odp: Re: Android

Post autor: nonamed »

Rydzol pisze:pobierz gpx gc i sprawdź ponownie
Dokładnie. Też miałem ten problem i pobranie pliku w wersji gpx gc pomogło.

Wysłane z mojego GT-I5700 za pomocą Tapatalk

marcinek9
Nowy na forum
Posty: 15
Rejestracja: czwartek 19 stycznia 2012, 18:28
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Re: Android

Post autor: marcinek9 »

potwierdzam, pobranie gpx gc, rozwiązuje problem :wink:

nonamed
Bywalec
Posty: 32
Rejestracja: środa 18 stycznia 2012, 19:10
Podziękował;: 25 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Re: Android

Post autor: nonamed »

mam pytanie, czy jak otwieram dany kesz na mapie (w Locusie) z włączonym wifi to czy pobierają mi się najnowsze logo czy te z pamięci po poprzednich otwarciach? bo zdjęcia pobierają się przy pierwszym otwarciu i potem są ładowane z pamięci.

Awatar użytkownika
Rob
Forumator
Posty: 888
Rejestracja: wtorek 15 czerwca 2010, 11:26
Podziękował;: 64 razy
Otrzymał podziękowań: 62 razy

Re: Android

Post autor: Rob »

Otwierają Ci się logi z zaimportowanego gpx'a. Logi nie są aktualizowane online. Zresztą zdjęcia też nie. Locus tylko sprytnie wstawia zdjęcia zamiast linków do zdjęć (które ma z zaimportowanego gpx'a). Jak masz nieaktualnego gpx'a to zdjęcia i logi będą również nieaktualne.
Za ten post autor Rob otrzymał podziękowanie:
nonamed
ObrazekObrazek

nonamed
Bywalec
Posty: 32
Rejestracja: środa 18 stycznia 2012, 19:10
Podziękował;: 25 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Odp: Android

Post autor: nonamed »

Dzięki za informację. A czy aplikacja 'awaryjny gpx' która była tu gdzieś na forum by tu pomogła? Czy jak bym sobie nią pobrał gpxy to by się nadpisały na najnowsze logi/opisy?
(niby mogę sobie pobrać listę z oc ale tak by było szybciej i wygodniej :) i dostępne z telefonu)

Wysłane z mojego GT-I5700 za pomocą Tapatalk

Awatar użytkownika
Rob
Forumator
Posty: 888
Rejestracja: wtorek 15 czerwca 2010, 11:26
Podziękował;: 64 razy
Otrzymał podziękowań: 62 razy

Re: Android

Post autor: Rob »

Tak. Fajny i przydatny plugin. Ma jedną wadę, pobiera wszystkie skrzynki w okolicy nawet te znalezione.
ObrazekObrazek

ODPOWIEDZ