Android

Wszystkie narzędzia, wtyczki, programy itp. pomocne przy znajdowaniu skrzynek i dbaniu o lasy...

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
rushcore
Forumator
Posty: 752
Rejestracja: środa 15 kwietnia 2009, 12:47
Podziękował;: 13 razy
Otrzymał podziękowań: 48 razy

Android

Post autor: rushcore »

Czego najwygodniej się teraz używa na Androidzie? Przejrzałem kilka aplikacji z Androida (OpenGPX, GeoBeagle, GCDroid), , wszystko raczej się nawet w połowie nie przyrównuje się do SmartGPX + Nokia Maps, szukam czegoś o niegorzej funkcjonalności. :-) Powinno mieć import GPX, czytanie opisów z GPX + ściąganie obrazków, wyświetlanie waypointów na mapie.
[img]http://opencaching.pl/statpics/8595.jpg[/img]
skandal, cenzura i zgrzytanie zębów :)
[url=http://rushbase.net:5580/opencaching/index.php?page=logbook]generator logbook[/url]

Awatar użytkownika
Rydzol
Wyjadacz
Posty: 268
Rejestracja: niedziela 16 sierpnia 2009, 16:09
Podziękował;: 13 razy
Otrzymał podziękowań: 17 razy

Post autor: Rydzol »

GeoBeagle to ma

Dodano po 3 minutach:

ściągasz gpxa i masz wszystko na czym ci zależy i nawet wpisy do logów
Tam skarb twój gdzie serce twoje

[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=9542][img]http://www.opencaching.pl/statpics/9542.jpg[/img][/url]

s.f.
Nowy na forum
Posty: 16
Rejestracja: środa 21 kwietnia 2010, 11:20
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Re: Android

Post autor: s.f. »

Nie jestem pewien jaką funkcjonalność mają te inne ale ja używałem Maverick i był dość przyjemny...

Awatar użytkownika
shchenka
Moderator
Posty: 4284
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 10 razy
Kontakt:

Re: Android

Post autor: shchenka »

Czy geobeagle czyta GPX w formacie OC ?

No i jakiego jeszcze softu do geocachingu używacie na Androidzie ?
[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=972][img]http://www.opencaching.pl/statpics/972.jpg[/img][/url][img]http://geokrety.org/statpics/29.png[/img][url=http://www.geocaching.com/profile/?guid=7d375aa5-7415-4320-8f25-55df640ebdc7][img]http://img.geocaching.com/stats/img.aspx?txt=Opencaching+rulez&uid=7d375aa5-7415-4320-8f25-55df640ebdc7[/img][/url]

Awatar użytkownika
Żywcu
Forumator
Posty: 2509
Rejestracja: środa 26 marca 2008, 08:38
Podziękował;: 175 razy
Otrzymał podziękowań: 191 razy
Kontakt:

Re: Android

Post autor: Żywcu »

shchenka pisze:Czy geobeagle czyta GPX w formacie OC ?

No i jakiego jeszcze softu do geocachingu używacie na Androidzie ?
Z tego, co się zorientowałem to wczytuje tylko punkty - resztę masz, niestety on-line (ja nie jestem zadowolony z działania - bez GPS ani rusz).

Przyda Ci się Linda Manager (jako manager plików) - przydatne do odnalezienia BF, na karcie :wink:

Awatar użytkownika
Rydzol
Wyjadacz
Posty: 268
Rejestracja: niedziela 16 sierpnia 2009, 16:09
Podziękował;: 13 razy
Otrzymał podziękowań: 17 razy

Re: Android

Post autor: Rydzol »

Żywcu pisze: Z tego, co się zorientowałem to wczytuje tylko punkty - resztę masz, niestety on-line
on-line są mapy, pobiera całą resztę
Niestety Żywcu ma rację co do dokładności pomiaru. Tzn ja przez długi czas byłem zadowolon, aż wgrałem sobie trekbuddy (też jest na android) i teraz widzę różnicę.
Tam skarb twój gdzie serce twoje

[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=9542][img]http://www.opencaching.pl/statpics/9542.jpg[/img][/url]

Qwerty256
Nowy na forum
Posty: 12
Rejestracja: środa 23 czerwca 2010, 09:25
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Re: Android

Post autor: Qwerty256 »

w Geobeagle online są mapy i online są obrazki, ale to pewnie dlatego ze nie ma ich w gpx tylko sa linki, a tak to uzywam i jestem zadowolony, ale wlasnie sciagam trekbuddy zobaczymy:)
GeoBeagle ma fajny radar i wydaje mi sie ze dosyc dokladny, swoja droga geobeagle pozwala na smsem logowanie znalezien/nieznalezien myslicie ze daloby sie to oprogramowac w OC ? moze juz jest ?

bebe
Stały bywalec
Posty: 127
Rejestracja: piątek 10 października 2008, 15:40
Podziękował;: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy
Kontakt:

Re: Android

Post autor: bebe »

Używam od roku GeoBeagle na G1. Wcześniej używałem SmartGPX na Nokii E51. Jak już ma się GPXy, GeoBeagle jest zbliżony do ideału. :) Obecnie poza opisem i obrazkami fajnie pokazuje spoilery, do tego mapa (w tym warstwa satelitarna) i (poza zasięgiem ;) nic więcej mi do szczęścia nie jest potrzebne.

Najbardziej męczące jest ściąganie GPXów ze strony OC.pl, jak już to się opędzi (a ostatnio serwis sam z siebie zaczął wysyłać plik z wynikami wyszukiwania jako .gpx, nie search.php), to jest cudnie.

Logowanie przez SMS nie ma większego sensu (trzeba by utrzymywać za spore pieniądze bramkę SMS dla garstki użytkowników), ale w preferencjach wystarczy sobie zakliknąć "Log Caches to File" i wtedy GeoBeagle po wduszeniu guziczka "Log Find" będzie logował znalezienia do pliku /sdcard/GeoBeagleFieldNotes.txt . Plik jest w magicznym formacie Geocaching.com , ale większej filozofii nie przedstawia, u mnie we w miarę czytelnej formie wyświetla go systemowy HTMLViewer. Jeśli zbierze się większa grupa użytkowników korzystających z rozwiązań rodem z Geocaching.com, można wystąpić do Rady Technicznej o zaimplementowanie obsługi Field Notes a'la Geocaching.com.

Użytkowników GeoBeagle'a zachęcam do dodawania akronimu FWGB ("Found With GeoBeagle") w logach - chociaż tylko twórcom GeoBeagle'a się od życia należy. ;)
ObrazekObrazekObrazek

tdi
Nowy na forum
Posty: 6
Rejestracja: niedziela 18 lipca 2010, 19:01
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Re: Android

Post autor: tdi »

Witam

Ja używam GeoBeagle na HTC Hero i G1 i działa ok. Na G1 jest jednak problem, że pliki GPX z OC zapisują się jako search.php, albo wcale. Dla mnie online jest dobrą sprawą bo mam i tak prawie zawsze włączone.

Przydałoby się, żeby OC miał jakieś API, wtedy byłoby o wiele prościej korzystać zapewne, gdyby GeoBeagle je zaimplementował.
ObrazekObrazek

crasti
Nowy na forum
Posty: 4
Rejestracja: czwartek 06 maja 2010, 12:52
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Re: Android

Post autor: crasti »

tdi pisze:Witam

Ja używam GeoBeagle na HTC Hero i G1 i działa ok. Na G1 jest jednak problem, że pliki GPX z OC zapisują się jako search.php, albo wcale. Dla mnie online jest dobrą sprawą bo mam i tak prawie zawsze włączone.

Przydałoby się, żeby OC miał jakieś API, wtedy byłoby o wiele prościej korzystać zapewne, gdyby GeoBeagle je zaimplementował.
Miałem ten sam problem co ty z tymi gpx. ale już się z nim uporałem :)
Można go rozwiązać na 2 sposoby.

ściągnąć Opere Mini (która .gpx ściąga) kopiujesz z geobeagle link i wrzucasz do Opery
lub w Geobeaglu jak masz juz link do .gpx to przytrzymujesz i wybierasz sposób otwarcia w Operze ;)
i pliki .gpx sciagamy do folderu Root/Downloads.

I po sprawie ;))

bebe
Stały bywalec
Posty: 127
Rejestracja: piątek 10 października 2008, 15:40
Podziękował;: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy
Kontakt:

Re: Android

Post autor: bebe »

crasti pisze:lub w Geobeaglu jak masz juz link do .gpx to przytrzymujesz i wybierasz sposób otwarcia w Operze ;)
Nie w Geobeaglu, a w Browserze. ;)

Nie jestem do końca przekonany, że to wina Browsera - czasem zdarza się, że gpx zapisuje się jako ocpl<dużo numerków>.gpx . Nie wiem tylko, od czego to zależy.
ObrazekObrazekObrazek

tdi
Nowy na forum
Posty: 6
Rejestracja: niedziela 18 lipca 2010, 19:01
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Re: Android

Post autor: tdi »

Pojawiła się nowa aplikacja na androida lepsza od geobeagle. Ma lepszy interfejs i działa dobrze, miedz innymi sciaganie plikow gpx. Mi np. geobeagle zepsul sie zupelnie od odstatniej aktualizacji. Aplikacja nazywa sie GeoHunter i dziala na 1.6 i 2.1.

Ja uzywam do tego browser Dolphin ktory dziala lepiej niz wbudowane, dodatkowoo uzywam GPS test, Compass i GSP status.
ObrazekObrazek

bebe
Stały bywalec
Posty: 127
Rejestracja: piątek 10 października 2008, 15:40
Podziękował;: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy
Kontakt:

Re: Android

Post autor: bebe »

Sciągnąłem GeoHuntera.

Przy próbach uruchomienia bez włączonego GPSa dwa razy zrestartował telefon. :/ Nie wiedzieć czemu nie umie korzystać z domyślnego połączenia z internetem, tylko na pałę uruchamia EDGE/G3, mimo że cały czas jest dostępne WiFi. W życiu czegoś takiego nie widziałem. :O Uruchamia się sporo wolniej niż obecna wersja GeoBeagle. Po uruchomieniu - to jest GeoBeagle, tylko ze starymi błędami i nowym interfejsem. :D (Dodano tylko zakładki zamiast guzików.) Ikonki są żywcem wyciągnięte z geocaching.com - jeżeli mają na to zgodę, to szacun, jeśli nie, to jest to złamanie groundspeakowych Terms of Use, z wszelkimi tego konsekwencjami (niesmak moralny). Przy próbie uruchomienia RMaps (cokolwiek by to nie było) - force close.

Z rzeczy, które mi się podobały: proximity view - nie wiem, jak działa, ale wygląda bardzo fajnie. Można wyrywać panienki na zlotach albo dać dziecku do zabawy. :) Bardzo fajny bajer, ale przyznam, że w GeoBeagle'u nie odczuwałem dotąd jego braku. Podpięcie pod nawigację Googla. W warunkach polskich oficjalnie niedostępnej. Ale poza tym fajny pomysł, jeśli ktoś używa googlowej nawigacji (ja nie używam).

Jak dla mnie - GeoHunter to taki zabugowany GeoBeagle z potencjalnymi problemami natury prawnej. :) Nie ma nic, na co czekam w GeoBeagle (projekcja punktów!). Ma dwie dodatkowe funkcjonalności, których nie potrzebuję. Może na mocniejszym sprzęcie działa sensowniej (testowałem na G1 z Androidem 1.6), jak dla mnie - pomyłka.
ObrazekObrazekObrazek

tdi
Nowy na forum
Posty: 6
Rejestracja: niedziela 18 lipca 2010, 19:01
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Re: Android

Post autor: tdi »

Ja mam Hero z 2.1 i smiga super GeoHunter. Uzywalem geo beagla, ale ostatnio przestal dzialac zupelnie, nie chce sparsowac zadnego pliku GPX, wywala sie na wyjatku Javy.

Jak naprawią to moze bede znow uzywal. Zakladki tez sa wg mnie super funkcją, akurat uzywam google maps wiec to tez dobra funkcja.
ObrazekObrazek

Bartosz1996
Nowy na forum
Posty: 5
Rejestracja: wtorek 10 sierpnia 2010, 12:16
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Re: Android

Post autor: Bartosz1996 »

Cześć. Znacie jakiś program na androida w którym można by wpisać dł. i sz. geo. i żeby np. strzałką doprowadził mnie do tego punktu?
:?: :?: :?: :?: :?: :?:

ODPOWIEDZ