Co i jak , aby ładnie śmigało?

Wszystkie narzędzia, wtyczki, programy itp. pomocne przy znajdowaniu skrzynek i dbaniu o lasy...

Moderator: Moderatorzy

macias
Nowy na forum
Posty: 7
Rejestracja: niedziela 10 stycznia 2010, 22:28

Co i jak , aby ładnie śmigało?

Post autor: macias » niedziela 10 stycznia 2010, 22:49

Witam! Bawię się od niedawna i mam parenaście skrzneczek na koncie. Szukam ich bez żadnych urządzeń (GPS itp) i staję się to coraz trudniejsze. Starałem się od kilku dni ogarnąc te wszytskie tematy i jest to trudne szczególnie, że niektóre są bardzo stare. Wyczytałem w tym wszystkim, że istnieją programy takie jak baza filipsa, automapa, smartgpx itp. Chciałbym mieć spis keszy ze sobą ( - baza filipsa?) i jakiś program do nawigacji abym wiedział gdzie jestem i w miarę mozliwosci pokazywalo by mi na nim kesze w poblizu. Jest to osiągalne? GPS zamierzam kupić potem, gdy bardziej się oswoję z grą. Próbowałem sciągac parę programow do nawigacji, ale za każdym razem wyskakiwał mi jakiś błąd. Posiadam nokie 5800 (chyba się nada)?

Czyli w skrócie: Co mam pobrać, aby ułatwić sobię szukanie keszy?

(Z góry przepraszam za moją niewiedzę i dziękuję za odpowiedzi)

Awatar użytkownika
ted69
Forumator
Posty: 6197
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: N 53° 07.208' E 23° 05.935'
Podziękował: 44 razy
Otrzymane podziękowania: 71 razy
Kontakt:

Re: Co i jak , aby ładnie śmigało?

Post autor: ted69 » niedziela 10 stycznia 2010, 23:04

Witaj :)
macias pisze:Chciałbym mieć spis keszy ze sobą ( - baza filipsa?)
Tak - krotko mowiac, BF (baza filipsa) jest zbiorem plikow HTML zawierajacym opisy geocachy. Mozesz je ogladac na kazdym urzadzeniu obslugujacym HTML.
i jakiś program do nawigacji abym wiedział gdzie jestem i w miarę mozliwosci pokazywalo by mi na nim kesze w poblizu. Jest to osiągalne? GPS zamierzam kupić potem, gdy bardziej się oswoję z grą.
Nie majac GPSa - nie bedziesz mial urzadzwnia ktore pokaze twoja pozycje. Moze to byc osobny GPS turystyczny (wyswietlajacy tez mape lub tylko pozycje, np ktorys z Garminow). moze to byc modul ktory po kablu czy BT bedzie sie laczyl z innym urzadzeniem (PC. PocketPC, telefon) na ekranie ktorego bedziesz widzial swoja pozycje ewentualnie mape, moze byc telefon z wbudowanym GPSem.
Bez GPSa zaden program Ci nie pomoze.
Użytkownicy, którzy podziękowali autorowi ted69 za post:
macias
Obrazek . Obrazek

Awatar użytkownika
Żywcu
Forumator
Posty: 2506
Rejestracja: środa 26 marca 2008, 08:38
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 174 razy
Otrzymane podziękowania: 191 razy
Kontakt:

Re: Co i jak , aby ładnie śmigało?

Post autor: Żywcu » niedziela 10 stycznia 2010, 23:30

ted69 pisze:... moze byc telefon z wbudowanym GPSem.
Bez GPSa zaden program Ci nie pomoze.
Nokia 5800, ma moduł GPS (choć nie wiem co to A-GPS), mapy i nawet dostęp do netu. Więc się nada. Co do softu inni muszą poradzić. Bazę Filipsa, bez problemu odpalisz.
Użytkownicy, którzy podziękowali autorowi Żywcu za post:
macias
"jaki tu spokój, la la la la..., nic się nie dzieje la la la la... ;) "
Obrazek

etnamars
Forumator
Posty: 1530
Rejestracja: niedziela 08 lutego 2009, 14:57
Podziękował: 12 razy
Otrzymane podziękowania: 184 razy

Re: Co i jak , aby ładnie śmigało?

Post autor: etnamars » niedziela 10 stycznia 2010, 23:35

macias pisze:Posiadam nokie 5800 (chyba się nada)?
Uzupełniając ted'a. 5800 ma wbudowany odbiornik GPS. Wystarczy wgrać smartgpxa i dodatek umożliwiający korzystanie z wbudowanego odbiornika (add-on) i na początek to będzie coś. Dokładności dobrego odbiornika turystycznego na tym nie uzyskasz - ale na pewno pomoże w zabawie.
Użytkownicy, którzy podziękowali autorowi etnamars za post:
macias

Awatar użytkownika
Jiff
Bywalec
Posty: 69
Rejestracja: niedziela 09 sierpnia 2009, 17:31
Podziękował: 5 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy
Kontakt:

Post autor: Jiff » niedziela 10 stycznia 2010, 23:43

A ja bym polecił bardzo dobry i sprawdzony przeze mnie TrekBuddy http://www.trekbuddy.net/forum/
Żeby go używać nie potrzeba dostępu do sieci,bo wszystkie mapy są w telefonie. Według mnie jest on najlepszym programem tego typu
Użytkownicy, którzy podziękowali autorowi Jiff za post:
macias

Awatar użytkownika
krystiant
Forumator
Posty: 1914
Rejestracja: środa 29 października 2008, 23:55
Podziękował: 111 razy
Otrzymane podziękowania: 324 razy

Re: Co i jak , aby ładnie śmigało?

Post autor: krystiant » niedziela 10 stycznia 2010, 23:45

macias pisze:Posiadam nokie 5800 (chyba się nada)?
Polecam lekturę http://forum.opencaching.pl/viewtopic.php?t=4091
Użytkownicy, którzy podziękowali autorowi krystiant za post:
macias
Poczytaj zanim się zapytasz :wink:
Proszę o przemyślane wypowiedzi zgodne z REGULAMINEM FORUM a w szczególności z punktem 11

Obrazek Obrazek Obrazek
Staram się zachowywać właściwe proporcje - znalezień więcej niż postów ;-)

macias
Nowy na forum
Posty: 7
Rejestracja: niedziela 10 stycznia 2010, 22:28

Post autor: macias » poniedziałek 11 stycznia 2010, 00:56

Chciałbym bardzo wszystkim podziękować! Wyjaśniliście mi tak dużo!

W moim fonie coś mi słabo łączy z tym GPS. Kiedyś podejde z nim, aby to sprawdzić.

1. Baza filipsa się ściąga!

I jescze takie małe pytanie głównie do Jiffa. Bardzo zainteresował mnie program trekbuddy. Można go wykupić za bodajże 36zł - jako początkowy zamiennik za GPS powinien chyba być dobry? I czy będę mógł wrzucać na niego POI i będac w poblizu kesza, widzieć jako pkt. I potem jak rozumiem znalezc go sobię w bazie filipsa?

EDIT: I czy ten szwankujący GPS by miał coś do Trekbuddy czy raczej to niezależy od jego pracy? Bo aby zainstalować trekbuddego trzeba mieć wbudowanego GPS?

Awatar użytkownika
krystiant
Forumator
Posty: 1914
Rejestracja: środa 29 października 2008, 23:55

Post autor: krystiant » poniedziałek 11 stycznia 2010, 01:44

Kolejny link z lekturą :wink: http://forum.opencaching.pl/viewtopic.php?t=3221
TrekBuddy jest w dwóch wersjach: darmowej po angielsku (ale to mały problem) i jako płatny.
Więcej o programie możesz poczytać na jego forum http://www.trekbuddy.net/forum/viewforum.php?f=14
A co do gps-u to może być wbudowany lub zewnętrzny po bluetooth... można też używać TrekBuddiego bez gps tylko jako mapę w telefonie.
Ja pobierałem program w wersji darmowej w pakiecie z mapami z tego wątku http://www.trekbuddy.net/forum/viewtopic.php?t=2838 (nie wiem jak jest teraz z jego aktualnością ale powinien być nadal używalny)
Poczytaj zanim się zapytasz :wink:
Proszę o przemyślane wypowiedzi zgodne z REGULAMINEM FORUM a w szczególności z punktem 11

Obrazek Obrazek Obrazek
Staram się zachowywać właściwe proporcje - znalezień więcej niż postów ;-)

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Post autor: Bas » poniedziałek 11 stycznia 2010, 02:07

Na poczatek mozesz pobrac TB za darmo i uzywac do woli:
http://www.trekbuddy.net/forum/viewforum.php?f=2

Jest to wersja po angielsku. Jest tez dostepna nakladka polonizujaca. Wersja platna jest po polsku, ale nie udostepnia HECL, dzieki ktoremu mozna wycisnac z TB duuzo wiecej. Tak mysle, ze nie udostepnia 8)
W kazdym razie wersja na forum jest na pewno najnowsza.

O wersji platnej tez mozesz poczytac na forum TB i wybrac optymalne rozwiazanie ;)

EDIT: Krystiant mnie ubiegl ;)

Awatar użytkownika
schron
Wyjadacz
Posty: 366
Rejestracja: wtorek 03 listopada 2009, 00:10
Lokalizacja: 3miasto
Podziękował: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 16 razy

Post autor: schron » poniedziałek 11 stycznia 2010, 11:34

macias pisze:Chciałbym bardzo wszystkim podziękować! Wyjaśniliście mi tak dużo!

W moim fonie coś mi słabo łączy z tym GPS. Kiedyś podejde z nim, aby to sprawdzić.

1. Baza filipsa się ściąga!

EDIT: I czy ten szwankujący GPS by miał coś do Trekbuddy czy raczej to niezależy od jego pracy? Bo aby zainstalować trekbuddego trzeba mieć wbudowanego GPS?
Jak wgrasz całą bazę do telefonu to Ci tak zamuli , że rozmowy nie przeprowadzisz :) musiał byś ukryć folder ze zdjęciami
aby telefon nie chciał ich na siłę skatalogować ..

A w telefonie musisz włączyć a-gps wtedy będzie Ci łapał sygnał w kilka sekund ..
http://smartnokia.pl/2009/08/29/metoda- ... s-w-nokii/

Pozdrawiam :)
Użytkownicy, którzy podziękowali autorowi schron za post:
macias
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Jiff
Bywalec
Posty: 69
Rejestracja: niedziela 09 sierpnia 2009, 17:31
Kontakt:

Post autor: Jiff » poniedziałek 11 stycznia 2010, 13:50

@macias Trekbuddy obsługuje pliki .gpx i .loc z serwisu opencaching.pl
Nie wiem jak u ciebie, ale u mnie gdy chcę zobaczyć obrazek to muszę zminimalizować aplikację. Bazy filipsa nie mam na telefonie, bo jej wgrywanie na kartę trawa wieki,a po wgraniu mój prymitywny telefon indeksuje kartę i mieli tak pół godziny przy dużej ilości plików.

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Post autor: Bas » poniedziałek 11 stycznia 2010, 15:07

Cala baza Filipsa (lacznie z obrazkami) dziala bez problemow w telefonie na Symbianie pod warunkiem ukrycia obrazkow lub folderu z obrazkami. Lepiej to zrobic PRZED wgraniem danych, zeby telefon/Symbian nie zindeksowal obrazkow do galerii, bo wtedy faktycznie telefon dziala kosmicznie wolno. Mozna wiec cieszyc sie baza Filipsa pod warunkiem ukrycia danych.

Awatar użytkownika
Jiff
Bywalec
Posty: 69
Rejestracja: niedziela 09 sierpnia 2009, 17:31
Kontakt:

Post autor: Jiff » poniedziałek 11 stycznia 2010, 16:42

Niestety nie mam symbiana, tylko samsunga solida. On zawsze indeksuje kartę, bez względu na zawartość.

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Post autor: Bas » poniedziałek 11 stycznia 2010, 18:45

Obrazki z atrybutem "ukryty" tez indeksuje?
Takie pliki zwykle sa niewodoczne dla galerii obrazow. Mozna ukryc w Total Commanderze 500 obrazkow i sprawdzic, czy widac je w galerii - po ilosci raczej niz po nazwie plikow.

Indeksowanie obrazkow w Symbianie uwazam za duza wade. Jesli juz indeksowac cos z automatu, to dedykowane foldery "obrazkowe", a nie cala karte pamieci.

macias
Nowy na forum
Posty: 7
Rejestracja: niedziela 10 stycznia 2010, 22:28

Post autor: macias » poniedziałek 11 stycznia 2010, 18:52

Z bazą filipsa dałem już sobię radę. Poprostu znalazłem jakąs starą karte 2GB, wlożyłem ją do adaptera i zgrałem w ciągu jednej nocy. W ten sposób uniknołem tego, że obrazki zapisywało mi w galeri telefonu co było megaaaaa obiążeniem dla niego.

Dokońca nie rozumiem w jaki sposób przez RSYNCA zaktualizować bazę. Da się to zrobić bez podłączania telefonu do komputera, a za pomocą internetu w telefonie?

EDIT: Mógłby ktoś podać sprawdzonego linka z trekbuddy w tej darmowej zagraniczniej wersji? bo jak narazie trafiam na same błędy przy pobieraniu.

ODPOWIEDZ