Najlepszy program dla Win CE

Wszystkie narzędzia, wtyczki, programy itp. pomocne przy znajdowaniu skrzynek i dbaniu o lasy...

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
marwaldor
Forumator
Posty: 965
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: N 50° 00.000' E 21° 00.000'

Post autor: marwaldor » czwartek 05 listopada 2009, 18:04

a gdzie napisałem, że sie nie nadaje ?

Awatar użytkownika
kodipar78
Nowy na forum
Posty: 7
Rejestracja: wtorek 03 listopada 2009, 22:30

Post autor: kodipar78 » czwartek 05 listopada 2009, 22:58

Może nie dosłownie, że się nie nadaje, ale "...nie widze go w roli narzedzia do zabawy w skrzynki... "
Dlaczego? Myślę, że spełnia wymogi potrzebne do odnalezienia pozycji GPS, jak też do ukrycia skrzynki i zapisania pozycji.
Czego więcej potrzeba?

Awatar użytkownika
marwaldor
Forumator
Posty: 965
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: N 50° 00.000' E 21° 00.000'

Post autor: marwaldor » piątek 06 listopada 2009, 06:11

jesli kiedys spróbujesz czegos innego niz nawigacja samochodowa (z mapą drogową) do zabaw w terenie to mnie zrozumiesz :D

emersoft
Bywalec
Posty: 43
Rejestracja: piątek 21 listopada 2008, 09:34

Post autor: emersoft » piątek 06 listopada 2009, 08:46

kodipar78 pisze:Może nie dosłownie, że się nie nadaje, ale "...nie widze go w roli narzedzia do zabawy w skrzynki... "
Dlaczego? Myślę, że spełnia wymogi potrzebne do odnalezienia pozycji GPS, jak też do ukrycia skrzynki i zapisania pozycji.
Czego więcej potrzeba?
Sprzęty i oprogramowanie dedykowane dla samochodów najczęściej mają implementowaną funkcję "static navigation" - póki jej nie wyłączysz zapomnij o jakiejkolwiek dokładności, gdyż GPS wyznacza ci pozycję dopiero po przekroczeniu jakiejś prędkości (5, 10 km/h). Kiedyś kolega z takim samochodowym MIO szukał 60 m od właściwego punktu, a żeby uaktualnić pozycję musiał całkiem szybko biegać. Dobrze wyznaczyć współrzedne punktu można softem, który ma funkcję "Waypoint average" (oczywiście przy wyłączonym SN). Automapa nie ma takich funkcji.

voodoo
Nowy na forum
Posty: 2
Rejestracja: piątek 06 listopada 2009, 10:59

Post autor: voodoo » piątek 06 listopada 2009, 11:02

Witam, może któryś z kolegów pomoże mi uruchomić mapę garmina na larku 5.01 mam win Ce 6.0 i tu zaczynają się schody, robiłem jak w tym temacie i nie rusza
http://forum.ppcwarez.org/viewtopic.php ... 957940f914
pozdrawiam.

tboniasty

Post autor: tboniasty » piątek 06 listopada 2009, 11:24

Począwszy od Larka 43.1 by odpalić MobileXT trzeba uruchomić najpierw pulpit windowsa i jeżeli w 50.1 siedzi ten sam moduł GPS co w 43.1 to także port splittera. Więcej nie pomogę bo przesiadłem się na GoClevera.
Myślę, że na forum my-navia.pl znajdziesz rozwiązanie...

Awatar użytkownika
Lza
Rada Techniczna
Posty: 1617
Rejestracja: poniedziałek 19 października 2009, 10:01
Lokalizacja: blisko Krakowa.
Kontakt:

Post autor: Lza » poniedziałek 16 listopada 2009, 13:39

marwaldor pisze:bo zasysasz to:

◦(D4) wersja topo - Polska (zip 71M z 15.10 13:48)
[ http ]

a po rozpakowaniu masz 34 male pliki odpowiadajace poszczegolnym czesciom Polski

obrabiasz pojedynczo gpsmapeditem

obrobione pojedyncze .rus kopiujesz do jakiegos folderu na karte asd

z tego katalogu nakazujesz Russie stworzyc atlas

tyle :D
OK, dzięki. mimo wszystko okazało, że russa nie potrafi odczytać strumienia gps. gdzieś tam wyczytałerm, żeby użyć port splittera, jednak i tak pokazuje sie napis protocol error (mój sprzęt MIO P360) Troche kiszka z tymi darmowymi programami.

Autompapa działa bez zarzutu. ściągnałem też program NAVITEL, ( kontynuacja russa) wykrywa satelity, wygląda, że dziala bez zarzutu.

Troszkę jeszcze nie wiem jak z waypointami. zaimportowałem, wygląda że działa. przetestuje w terenie.

A przy oakzji, dodam, że dotychczas znalazłem ponad 40 skrzynek cały czas używając AM. niestety kiepskie to narzędzie. bardzo niedokładnie wyświetla pozycje: wystarczy mały eksperyment przeprowadzić: uruchomić AM kilka razy nie ruszając się z miejsca - za każdym razem AM wyświetli inne położenie :-)

Awatar użytkownika
marwaldor
Forumator
Posty: 965
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: N 50° 00.000' E 21° 00.000'

Post autor: marwaldor » poniedziałek 16 listopada 2009, 19:44

Lza pisze:
....mimo wszystko okazało, że russa nie potrafi odczytać strumienia gps. gdzieś tam wyczytałerm, żeby użyć port splittera, jednak i tak pokazuje sie napis protocol error (mój sprzęt MIO P360) Troche kiszka z tymi darmowymi programami.
musi czytać: w ustawieniach sprawdz: nr portu COM, szybkość transmisji, typ transmisji.

port splitter nie jest do niczego potrzebny (przynajmniej Russie) :D

Awatar użytkownika
Lza
Rada Techniczna
Posty: 1617
Rejestracja: poniedziałek 19 października 2009, 10:01
Lokalizacja: blisko Krakowa.
Kontakt:

Post autor: Lza » środa 18 listopada 2009, 18:08

porty ustawione były prawidłowo. z początku myslałem, że jakis inny program działa w tle i blokuje dostęp, ale nie, russa czytał dane z portu, ale nie potrafił ich zinterpretować. w logu same krzaki były. kombinowałem z wieloma ustawieniami potem, ale liczba kombinacji jest tak duża, że trzeba by miec kilka miesięcy. na jakims forum wyczytałem, że dla mio to normalne, że russa nie obsługuje tego protokołu i żeby użyc port slittera. użyłem przedefiniowalem porty, ale dalej było to samo, co by sugerowało, że coś było z typem przesyłanych danych. w końcu się wkurzyłem, russę usunąłem, zainstalowałem navitel, do niego przekonwertowane mapeditem mapy i działa. z tym, że mam pewne dylematy, bo navitel wygląda jak zwykła nawigacja samochodowa. no i nawet w trybie pieszego, odległość do skrzynki podaje w interwałach, co 20 metrów, więc nawet jak sie jest już blisko celu wyświetla 20m.

z tego wynika, ze to kolejny program ktory sie nie za bardzo nadaje do szukania skrzynek :-)

już sam nie wiem co zainstalować, ściągnięcie, instalacja navitela, map, konwertowanie prawie cay dzień mi zajeło. wolałbym nastepnym razem zainstalowac jakiś przydatny program dla geocachingu, jeśli już mam znowu cały dzień na to tracic...

Jesli ktos może coś polecić... na platformę Windows Mobile 5, nalepiej żeby się dało powiązać go z bazą filipsa. może być komercyjny (płatny) program.

MardoQ
Wyjadacz
Posty: 276
Rejestracja: niedziela 26 lipca 2009, 15:25
Lokalizacja: Wrocław / Świdnica
Kontakt:

Post autor: MardoQ » środa 18 listopada 2009, 18:23

Lza pisze:Jesli ktos może coś polecić... na platformę Windows Mobile 5, nalepiej żeby się dało powiązać go z bazą filipsa. może być komercyjny (płatny) program.
Ja z powodzeniem używam Oziexplorer
Obrazek
Michał vel. MardoQ | Krytykuję krytykowanie innych
Jeżeli ktoś pomógł Ci w Twoim temacie - kliknij Obrazek To nic nie kosztuje

Awatar użytkownika
ted69
Forumator
Posty: 6197
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: N 53° 07.208' E 23° 05.935'
Kontakt:

Post autor: ted69 » środa 18 listopada 2009, 18:39

MardoQ pisze:
Lza pisze:Jesli ktos może coś polecić... na platformę Windows Mobile 5, nalepiej żeby się dało powiązać go z bazą filipsa. może być komercyjny (płatny) program.
Ja z powodzeniem używam Oziexplorer
No wlasnie - sciagnij i sprawdz na oziCE - http://www.oziexplorer3.com/ozice/oziexplorerce1.html
Obrazek . Obrazek

Awatar użytkownika
Lza
Rada Techniczna
Posty: 1617
Rejestracja: poniedziałek 19 października 2009, 10:01
Lokalizacja: blisko Krakowa.
Kontakt:

Post autor: Lza » poniedziałek 30 listopada 2009, 00:12

OK, oziego mam, wydaje sie byc dosyc rozbudowany. Podpowiedzcież jeszcze jakie mapy można do niego wgrać.. przekonwertowalem mapeditem mapy z http://www.ump.waw.pl/ ale po przekonwertowaniu na format oziego jest tylko tragicznie zpixelowaciały zarys mapy, bez żadnych szczegółów.. :-(

Arjano
Nowy na forum
Posty: 22
Rejestracja: poniedziałek 04 maja 2009, 13:20
Lokalizacja: Rzeszów

Post autor: Arjano » wtorek 05 stycznia 2010, 11:25

marwaldor pisze:powinno robic:

pobierasz:

1. program do nawigacji: http://sim77.ws/en/russa/download zauwaz, ze masz wersje na CE, WM i dla normalnego Windowsa (mozesz przetestowac na kompie) oraz to ze wszystkie wersje sa portable
oczywiscie sa to wersje full i free

2. mapy: http://www.ump.waw.pl/wszystkie.html pobierasz wersje: (c) wersja tzw topo - rozpakowujesz - powinienes miec ponad 30 plikow z rozszezeniem .img
oczywiscie jest to wersja full i free

3. pobierasz program do konwersji (najnowsza wersje) z http://www.geopainting.com/en/ nie jest to wersja pelna, ale taka Ci wystarczy zwlaszcza, ze jest free
Witam, pozwolicie, że odświeżę nieco temat. Zrobiłem wszystko tak, jak wskazał marwaldor i natrafiłem na kilka problemów. Generalnie wszystko działa, ale... :-)

Na początku dane startowe: nawigacja goclever 5010 i 5065 odblokowane do wince. Do tego komp PC.

Ad 1. Russa na kompie działa jak burza, na obu nawigacjach wersja russa ce też działa.
Ad 2. Mapa topo pobrana. Widać pliki .img i dają się otworzyć w Russie, ale nie dadzą się otworzyć jako atlas. Na razie...
Ad.3. Przekonwertowałem pliki img mapy topo tym programem, znaczy rozumiem to tak, że otworzyłem w programie plik img i zapisałem jako plik russy 1.1 czyli rus. Każdą mapę z osobna, ufff, sporo, ze 30 sztuk. Nie da się tego jakoś zautomatyzować? Teraz obie ruusy, czyli na nawigacji i na kompie otwierają całą mapę topo nawet jako "otwórz atlas". Fajnie. Czy to jedyny sposób postępowania? Gdy za kilka dni zechce zassać zaktualizowaną mapę topo to czeka mnie znowu ta żmudna procedura?

Lecimy dalej. Eksportuję położenia skrzynek z Oc.pl jako zestaw ponad 6000 waypointów w pliku wpt. Wgrywam do russy na kompie i na nawi (import) i mam wszystkie skrzynki na mapce. Mogę ustawiać, czy mają być wyświetlane jako same punkty czy np. z opisem. Fajnie. Problem jest taki: na kompie waypointy są wskazane jako chorągiewki, w nawi jako czarne punkty (prostokącik). Dlaczego tak różnie jest na kompie i na nawi? Nie daję rady tego zmienić. Pasowałyby mi na nawi chorągiewki. Owszem, można zmienić dla pojedynczego, wybranego waypointa, ale jak zmienić dla wszystkich? Ręcznie dla ponad 6000 sztuk, eee... Jak zaznaczyć w russie wszystkie waypointy, może wtedy by się udało? Nie znalazłem metody...

Teraz kolejny problem. Na kompie wszystko jest ok, ale w nawi, gdzie jest już GPS występuje kłopot. Chcę zmienić sposób podawania koordynat terenowych, widzę na kompie, że da się to zrobić w ustawieniach, niestety, na nawigacji okienko jest zbyt małe i opcja jest zbyt nisko, przez co jest niewidoczna. Nie da się wybrać innego rodzaju podawania koordynat (np. stopnie, minuty, sekundy i ich ułamki). Wgrywam program do przesuwania okienek w nawi - działa świetnie, okno się przesuwa, do góry, do góry, niestety, opcje wyboru nadal nie są widoczne, gdyż okno jest wyświetlane za małe, to nie kwestia przesunięcia okna na pulpicie w górę. Wielkość okna jest stała, nie da się np. uchwycić za krawędź i rozszerzyć. :-( No i kicha... to samo dotyczy okna z opcjami do GPS, np. nie mogę włączyć protokołu Sirfa, bo jest zbyt nisko w okienku. Co prawda gps działa świetnie i szybko lokalizuje mnie jako czarną kropę na mapie, ale...

I na koniec: do mapy topo na jej stronie można zassać nakładkę szlaki turystyczne. Czy jest jakaś szansa, by zobaczyć je nałożone na mapę topo w nawigacji? Jak?

Dzięki za wszystkie rady, gdyby ktoś znał rozwiązanie problemu.
pozdrawiam
Arjano

[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=9307][img]http://www.opencaching.pl/statpics/9307.jpg[/img][/url]

Awatar użytkownika
marwaldor
Forumator
Posty: 965
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: N 50° 00.000' E 21° 00.000'
Podziękował: 15 razy
Otrzymane podziękowania: 38 razy

Post autor: marwaldor » wtorek 05 stycznia 2010, 18:38

Przyznam szczerze, że Russa bywa kapryśna zwłaszcza na WinCE (mam 2 urzadzenia: na jednym robi jak złoto, na drugim stroi fochy). Myślę, że sprawa z brakiem chorągiewek i oknami to właśnie ten przypadek. Ale jest darmowa.

Jedynym rozwiązaniem jest przejście na starszego brata Russy - Navitela. Jest to soft, który pokochałem :D i działam tylko na nim: uzywam jako navi samochodowej, pieszej i do zabawy w skrzynki. A w zestawieniu z darmową UMPpcPl-topo stanowi cud rozwiązanie. Niestety nie jest darmowy.

Co do automatyzacji konwersji - uzywałem kiedyś Autoit'a - jednak teraz robię też na piechotę :D . Jak ręce bolą to jest strona z gotowa wersją UMPpcPl pod Navitela - niestety jest to wersja mapy nie topo - a zwyklej drogowej pod navi samochodowe.

Co do szlaków - nie ma potrzeby nakladania ich na wersje UMPpcPL-topo - gdyż one tam już są. Jednak zobaczyć je możesz tylko na Navitelu - Russa nie rozróżnia szlaku od normalnej drogi i rysuje je tak samo...

W razie W pytaj - służę pomocą :D

P.S. jak zdecydujesz się na Navitela to Ci opowiem o mykach z konwersją z .img na .nm2

Pzdrw
Użytkownicy, którzy podziękowali autorowi marwaldor za post:
Arjano

Arjano
Nowy na forum
Posty: 22
Rejestracja: poniedziałek 04 maja 2009, 13:20
Lokalizacja: Rzeszów

Post autor: Arjano » wtorek 05 stycznia 2010, 19:38

Za Navitela na razie nie będę się brał, bo nawigacja uzbrojona już po zęby, sprawdzę jeszcze Russę na 5065, może tam okienka będą ok. Jak wszystko zawiedzie to zostaje super działający Ozzi :-) i nie ma się co szarpać.

Co do szlaków to jestem pewien, że ani Russa na kompie ani na nawigacji nie rysuje szlaków (nawet jako dróg czy ścieżek). w Bieszczadach np., gdzie sądzę powinny takowe być wokół wielu szczytów jest tylko zielono. No, chyba, ze tam akurat ich nie ma, w jakich terenach na pewna są? Możesz podać np. jakiś punkt charakterystyczny, przez który przebiega szlak (z Twojego Navitela), widziany w Russie jako droga? Sprawdzę u siebie.

Bardzo dziękuję
pozdrawiam
Arjano

[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=9307][img]http://www.opencaching.pl/statpics/9307.jpg[/img][/url]

ODPOWIEDZ