[windows mobile] basicGPS

Wszystkie narzędzia, wtyczki, programy itp. pomocne przy znajdowaniu skrzynek i dbaniu o lasy...

Moderator: Moderatorzy

zyr
Forumator
Posty: 3247
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 47 razy
Otrzymał podziękowań: 141 razy

[windows mobile] software do geocachingu

Post autor: zyr »

Kilka słów na temat ciekawego programu dla windows mobile:

BasicGPS - (http://www.basicgps.co.uk/) - prosta, łatwa i przyjemna aplikacja. Ma kompas, czyta pliki GPX GC z naszymi skrzynkami, poprawnie wyświetla opisy , hinty i logi. Można podciągnąć online mapę google. Dodawać komentarze do znalezień. Zdecydowanie polecam, zwłaszcza że za friko. Jeszcze fajniej działa z GC.com, bo można łączyć się z wap.geocaching.com i od razu logować znalezienia.

Awatar użytkownika
nemrodek
Forumator
Posty: 772
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Post autor: nemrodek »

Czy numer 3. BasicGPS ma możliwość wyświetlania zdjęć z opisów?
Nemrodek
[url=http://www.geocaching.com/profile/?guid=f4852da5-7430-4e77-aa07-b6bed16be2aa][img]http://img.geocaching.com/stats/img.aspx?uid=f4852da5-7430-4e77-aa07-b6bed16be2aa[/img][/url][url=http://www.geocaching.org.pl][img]http://www.geocaching.org.pl/images/200x50.jpg[/img][/url]

zyr
Forumator
Posty: 3247
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 47 razy
Otrzymał podziękowań: 141 razy

Post autor: zyr »

Tak, wyświetla obrazki. Z tego co się jako lajkonik zorientowałem, to na podstawie GPXa (bez połączenia z internetem) tworzy plik cacheData.htm.
Jeśli mamy wyłączone wyświetlanie obrazków w przeglądarce (ja tak miałem domyślnie) to nie łączy się z netem i nie wyświetla obrazka. Jeśli mamy włączone wyświetlanie obrazków, klikając "cache details" program łączy się ze stroną oc i pobiera obrazki, aby opis skrzynki był kompletny :)
Bajka - podoba mi się jeszcze bardziej.

Może ktoś mądrzejszy sprawdzi czy da się podać adresy do obrazków offline, ale nie wiem czy jest sens.

Awatar użytkownika
Hern
Forumator
Posty: 1022
Rejestracja: wtorek 15 lipca 2008, 01:34
Podziękował;: 38 razy
Otrzymał podziękowań: 40 razy

Post autor: Hern »

ZYR pisze:Może ktoś mądrzejszy sprawdzi czy da się podać adresy do obrazków offline, ale nie wiem czy jest sens.
Raczej jest. Mamy takowe w bazie filipsa :)
ObrazekObrazekObrazek
NIE wyhaczam, NIE zaliczam, po prostu znajduję. A reszta o drzewo ...

Awatar użytkownika
nemrodek
Forumator
Posty: 772
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Post autor: nemrodek »

no najlepiej by było, jakby mu można było zlecić pobranie wszystkich obrazków, a potem oglądać je offline w plenerze
Nemrodek
[url=http://www.geocaching.com/profile/?guid=f4852da5-7430-4e77-aa07-b6bed16be2aa][img]http://img.geocaching.com/stats/img.aspx?uid=f4852da5-7430-4e77-aa07-b6bed16be2aa[/img][/url][url=http://www.geocaching.org.pl][img]http://www.geocaching.org.pl/images/200x50.jpg[/img][/url]

zyr
Forumator
Posty: 3247
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 47 razy
Otrzymał podziękowań: 141 razy

Post autor: zyr »

Napisałem do twórców kilka pytań. Mam nadzieję że odpowiedzą.

Ciekawą rzecz napisali w FAQ :
I've never read anything about BasicGPS on the Groundspeak forums -Why?
There used to be many posts about the application on the geocaching forum, but groundspeak removed them all and informed many of our users they would be banned from the forum if they even mentioned BasicGPS For Geocaching again!

It seems evident that the groundspeak forums are run under to control of the owners of Geocaching.com. - And if they don't like or agree with something posted, they just have it erased from the forum immediately and scare users into silence about it. (Think of soviet russia in the 1950's and you're not far away...)

We currently know of 3 software applications which they have 'banned' in this way.


Dodano po 31 minutach:

Wydzieliłem posty związane z BasicGPS

tATO
Wyjadacz
Posty: 424
Rejestracja: poniedziałek 05 maja 2008, 01:38
Podziękował;: 15 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: tATO »

Po Twoim pokazie zdecydowałem się na htc i basic GPS. No i dzisiaj próbowałem to zainstalować, ale cuś się wywala. Pytanie: czy dorzucałeś na htc te jakieś tam dodatkowe pliki (typu Microsoft Intermediate GPS Driver), czy po prostu uruchomiłeś CAB i poszło?
[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=1887][img]http://www.opencaching.pl/statpics/1887.jpg[/img][/url][img]http://img.geocaching.com/stats/img.aspx?txt=opencaching.pl&uid=629fd528-38cb-418c-83ac-86892464b4fe&bg=1[/img][url=http://geokrety.org/mypage.php?userid=486][img]http://geokrety.org/statpics/486.png[/img][/url]

zyr
Forumator
Posty: 3247
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 47 razy
Otrzymał podziękowań: 141 razy

Post autor: zyr »

Frameworka doinstalowywałem wcześniej z okazji jakiejś tam innej aplikacji, bodaj miecza świetlnego :D
Ale poza tym, nic. CAB i poszło.

Awatar użytkownika
Mider
Wyjadacz
Posty: 382
Rejestracja: piątek 26 czerwca 2009, 14:07
Podziękował;: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy

Post autor: Mider »

Nie wiem jak z HTC, ja na MDA PRO musiałem najpierw zainstalować pakiet MS NET. Compact Framework 3.5 Bez tego ani rusz.
W sumie przydatna aplikacja. Gdyby jeszcze chciała łyknąć duży pakiet danych z GPXa było by super. Niby w opisie programu napisali, że zlikwidowano ograniczenia, ale jakoś chyba niezbyt dokładnie, bo mogę wczytać max. 20 skrytek na raz.
Obrazek

zyr
Forumator
Posty: 3247
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 47 razy
Otrzymał podziękowań: 141 razy

Post autor: zyr »

Ja ograniczenia nie uświadczyłem.
mam plik z ponad 500 keszy w GPX, żaden inny program nie łyknął takiego pliku. Trochę mieli przy wyszukiwaniu, ale działa.
Problem z adresacją obrazków do bazy filipsa mam ciągle.
Może ktoś mądrzejszy w tej dziedzinie poradzi sobie z tym.

A pisząc o framweorku - wersję 3.5 miałem oczywiście na myśli.

Awatar użytkownika
Mider
Wyjadacz
Posty: 382
Rejestracja: piątek 26 czerwca 2009, 14:07
Podziękował;: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy

Post autor: Mider »

Jaką masz wersję? Ja używam najnowszej 2.62.1 . Daję sobie radę, wciągam po 20, ale wolał bym nie mieć takiego ograniczenia.
Obrazek

Awatar użytkownika
Hern
Forumator
Posty: 1022
Rejestracja: wtorek 15 lipca 2008, 01:34
Podziękował;: 38 razy
Otrzymał podziękowań: 40 razy

Post autor: Hern »

Z sąsiedniego tematu: http://forum.opencaching.pl/viewtopic.php?t=4236
Może warto połączyć wysiłki i przed wgraniem gpx przelecieć go konwerterem.
ObrazekObrazekObrazek
NIE wyhaczam, NIE zaliczam, po prostu znajduję. A reszta o drzewo ...

Awatar użytkownika
Mider
Wyjadacz
Posty: 382
Rejestracja: piątek 26 czerwca 2009, 14:07
Podziękował;: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy

Post autor: Mider »

Przetestowałem, na razie manualnie, linkowanie zdjęć do BasicGPSa.
Program tworzy w swoim katalogu plik htmlowy bazujący na danych z GPXa.
Tyle, że w tym pliku link do zdjęcia jest bezwzględny. Trzeba go konwertować do adresu względnego zawierającego zdjęcie np w bazie filipsa.
U mnie zarówno BasicGPS i baza znajdują się na karcie. Struktura wygląda tak:
/Program Files/BasicGPS/
baza:
/OC/baza/

Dla skrytki UL (OP14C3) w pliku gpx ścieżka do grafiki wyglądała tak:
http://www.opencaching.pl/images/upload ... BB3FB1.jpg
po konwersji wygląda tak:
../../OC/baza/op/1/4/o/OP14C3-47E8AF02-E9F8-8DC5-B2D4-AAEE80BB3FB1.jpg

Wyświetla się bardzo ładnie :)
Czas wziąć się za konwerter :P
Obrazek

zyr
Forumator
Posty: 3247
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 47 razy
Otrzymał podziękowań: 141 razy

Post autor: zyr »

Mam tą samą wersję. I działa.

To ja chętnie sprawdzę czy konwerter działa, jak już gotów będzie :)
Niestety linuxowe źródła mnie nie urządzają.

Awatar użytkownika
Mider
Wyjadacz
Posty: 382
Rejestracja: piątek 26 czerwca 2009, 14:07
Podziękował;: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy

Post autor: Mider »

Wersja alfa, wersji alfa znajduje się tutaj:
http://westie.pl/test/test.php

Miejsce chwilowe a sam programik napisany na kolanie, ale na testowych plikach zadziałało. Obsługuje GPX GC pobrane z OC PL. Nic więcej nie testowałem.

Ścieżka do bazy to położenie bazy filipsa. Domyślnie jest tak jak u mnie, względem katalogu z Basic GPS.
Za ten post autor Mider otrzymał podziękowanie:
zyr
Obrazek

ODPOWIEDZ