Samsung Solid B2700 i b2100 a soft do keszowania.

Wszystkie narzędzia, wtyczki, programy itp. pomocne przy znajdowaniu skrzynek i dbaniu o lasy...

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
SQ6XL
Nowy na forum
Posty: 12
Rejestracja: sobota 16 sierpnia 2008, 11:39
Podziękował;: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

Samsung Solid B2700 i b2100 a soft do keszowania.

Post autor: SQ6XL »

Witam, zwracam się z prośbą o pomoc w temacie jaki pozwoliłem sobie zainicjować.
Wśród wielu telefonów jakie dostępne są na naszym rynku moją uwagę zwróciły te dwa modele ze względu na i predyspozycje do pracy w ciężkich warunkach terenowych.
Generalnie i starszy b2700 i nowość z początku tego roku jaką jest 2100 jest wstrząso, pyło, bryzgoszczelny a 2100 nawet wodoodporny w warunkach 0,5h na głębokości 1m.
2700 jest bogatszy pod względem funkcjonalności i możliwości ( większa rozdzielczość wyświetlacza, 3G oraz wodotryski jak krokomierz i wysokościomierz) po szczegółowe dane wysyłam na stronę producenta.
Posiadam też starszą nokię E50 która w zasadzie spełnia moje oczekiwania ale nie jest odporna ( kilka upadków co prawda przeżyła ale wodowania pewnie by nie przetrwała).
Żeby nie przynudzać przejdę do meritum, na noki chodzi wszystko ( albo większość ) a na samsungach na razie nic.
Chwilowo mam oba modele i np. próby zainstalowania TMJ spełzły na niczym a baza Filipsa chodzi tylko na tym starszym czyli 2700 choć bez wyświetlania obrazów mimo, że są w bazie ( dostaję komunikat po kliknięciu na zdjęcie , że "błędny adres URL" )
Szukam więc softu który zadziała na Javie w wydaniu samsunga ;-) i będzie miał jako taką funkcjonalność jeśli chodzi o keszowanie.
Pozdrawiam i czekam na porady w każdym względzie tego tematu, jak zainstalować i co , co może być przyczyną że soft nie wchodzi, a może znacie jakieś fajne modele telefonów na których to wszystko co nam niezbędne działa a do tego są odporne na ciężkie warunki.
Arek SQ6XL
73 de SQ6XL !

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 14 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Bas »

Witamy w OC :)

Sprobuj zainstalowac TrekBuddy.
Mnie ten program przypadl do gustu, choc poznaje go dopiero. Dziala sprawnie, wyswietla mapy rastrowe (offline) i ma funkcje "znajdz mi ten cache" ;)

W linku: http://www.linuxtechs.net/kruch/tb/foru ... php?t=2838

jest gotowiec z obszernymi mapami. Jest tam tez wersja podstawowa - mozna zainstalowac i sprawdzic, czy bedzie dzialac, a jesli sie sprawdzi, to dociagnac mapy (ponad 1GB)...
Powodzenia :)

Awatar użytkownika
SQ6XL
Nowy na forum
Posty: 12
Rejestracja: sobota 16 sierpnia 2008, 11:39
Podziękował;: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

Post autor: SQ6XL »

Dzięki , zaraz sprawdzę i nie omieszkam poinformować o rezultatach.
73 de SQ6XL !

Awatar użytkownika
loslos
Wyjadacz
Posty: 480
Rejestracja: środa 14 stycznia 2009, 21:28
Podziękował;: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: loslos »

O ile dobrze pamietam w samsungach był jakis problem z certyfikatami java i TB nie chciał działać.
Używam SE C-702 i nie narzekam :)
[url=http://geokrety.org/mypage.php?userid=2205][img]http://geokrety.org/statpics/2205.png[/img][/url]

Awatar użytkownika
SQ6XL
Nowy na forum
Posty: 12
Rejestracja: sobota 16 sierpnia 2008, 11:39
Podziękował;: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

Post autor: SQ6XL »

Czy ktoś mnie może uświadomić jak instaluje się pliki Javy typu .jar czy .jad na samsungach , w noki miałem instalatora aplikacji a tu nie mogę nic takiego znaleźć a jak skopiowałem na kartę katalog z wersją bazową TB to menadżer plików w samsungu tego nie widzi a jak już widzi pliki typu .jad czy .jar i klikam na taki plik to podaje komunika , że nieobsługiwany format.
Tak się dzieje z plikami Locify.jar i Locif.jad które wcześniej skopiowałem na kartę w zewnętrznym czytniku.
Czy ja muszę koniecznie kopiować pliki z poziomu PC za pomocą aplikacji Samsunga bo inaczej nie widzi czy jak?
Teraz z innej strony jak TB nie chodzi bo nie ma certyfikatów to czy można takowe wgrać czy też nie jest to możliwe.
Pochrzaniona ta Java, jeszcze nie trafiła mi się aplikacja na javie z którą bym nie miał jazdy.
73 de SQ6XL !

Awatar użytkownika
loslos
Wyjadacz
Posty: 480
Rejestracja: środa 14 stycznia 2009, 21:28
Podziękował;: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: loslos »

to jest urok samsunga, 3 moich znajomych próbowało, i wszyscy odpuścili. W weekend pewnie nie da rady, ale w poniedziałek skontaktuj się z ich help-desk.
[url=http://geokrety.org/mypage.php?userid=2205][img]http://geokrety.org/statpics/2205.png[/img][/url]

Awatar użytkownika
shchenka
Moderator
Posty: 4284
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 10 razy
Kontakt:

Post autor: shchenka »

SQ6XL pisze:Pochrzaniona ta Java, jeszcze nie trafiła mi się aplikacja na javie z którą bym nie miał jazdy.
Samsungi to częśto całkiem fajny sprzęt, ale mają (miały ?) troszkę skopane bezpieczeństwo w Javie, przez co aplikacje, które próbują coś sensownego robić, na przykład łączyć się z GPS mają problemy :(

Udało mi się zainstalowac TMJ na Samsungu, ale już uzywać go niestety nie :(
[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=972][img]http://www.opencaching.pl/statpics/972.jpg[/img][/url][img]http://geokrety.org/statpics/29.png[/img][url=http://www.geocaching.com/profile/?guid=7d375aa5-7415-4320-8f25-55df640ebdc7][img]http://img.geocaching.com/stats/img.aspx?txt=Opencaching+rulez&uid=7d375aa5-7415-4320-8f25-55df640ebdc7[/img][/url]

Awatar użytkownika
loslos
Wyjadacz
Posty: 480
Rejestracja: środa 14 stycznia 2009, 21:28
Podziękował;: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: loslos »

A moduł GPS jaki masz ???
Bo ten 2700 to chyba wbudowanego nie ma
[url=http://geokrety.org/mypage.php?userid=2205][img]http://geokrety.org/statpics/2205.png[/img][/url]

Awatar użytkownika
SQ6XL
Nowy na forum
Posty: 12
Rejestracja: sobota 16 sierpnia 2008, 11:39
Podziękował;: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

Post autor: SQ6XL »

Moduł całkiem całkiem , Qstarz BT-Q818 i RoyalTek zdaje się RB-1000.
Zwłaszcza ten Qstarz to dobry sprzęt , bateria trzyma kilka dni , sam się usypia i ma doskonałą czułość , chipset MTK, sirf przy nim wysiada.
Robiłem takie próby, miałem Garmina 60 CSX zdaje się ( tą nowszą wersję z sirfEm III ) i w kieszni qstarza oglądanego na PPC z Garmin QUE , wszedłem w gęsty las bukowy na stoku Iglicznej i garmin gubił sygnał.
Moduł jest ok polecam.
73 de SQ6XL !

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 14 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Bas »

@SQ6XL: dotarlem do forum. Zerknij na link: http://innovator.samsungmobile.com/down ... atformId=3
a reszta na PW :)
Za ten post autor Bas otrzymał podziękowanie:
SQ6XL

Awatar użytkownika
Ranger
Stały bywalec
Posty: 107
Rejestracja: poniedziałek 05 stycznia 2009, 11:35
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 10 razy

Post autor: Ranger »

O Solidzie wiadomo tyle, że z TB działa. Wiecej informacji - kolega Wolverine z forum Treka (zrobił testy tego modelu).
Jest znany jeden problem - Solid ma niedopracowany JSR-82 (obsługa BT) i swego czasu nie wypisywał nazw wykrytych urządzeń BT, co trochę utrudniało wskazanie modułu. Podobno można z tym żyć :wink:
Pozdrawiam,
Ranger
Ostatnio zmieniony wtorek 19 maja 2009, 09:59 przez Ranger, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
SQ6XL
Nowy na forum
Posty: 12
Rejestracja: sobota 16 sierpnia 2008, 11:39
Podziękował;: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

Post autor: SQ6XL »

To mnie troszkę pocieszasz bo już zastanawiałem się nad odpuszczeniem sobie tego telefoniku ale jak tak prawisz to się wstrzymam.
Tylko który model przetestował , 2700 czy 2100 bo się dość różnią.
Zaglądnę na forum Treka ale angielski u mnie szczątkowy więc się pewnie za wiele nie dowiem.
Poza tym jak pisałem na obecną chwilę oba telefony nie łykają plików .jad i .jar z poziomu wewnętrznego menadżera plików .
Szukam po forach ale dużo jest informacji rozproszonych o jakichś kodach odblokowujących javę itp. dodatkowo dotyczy to innych modeli samsunga.
W poniedziałek pomęczę saport techniczny samsung.pl, podzwonię do nich i zobaczę co powiedzą.
Dzięki za podpowiedź.
73 de SQ6XL !

Awatar użytkownika
Ranger
Stały bywalec
Posty: 107
Rejestracja: poniedziałek 05 stycznia 2009, 11:35
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 10 razy

Post autor: Ranger »

Spokojnie z językiem, na forum Treka jest sekcja polska.
Co do modeli - 2100 ma małą rozdzielczość ekranu (128x160), do map to raczej odpada. Chociaż IPX57 w 2100 kusi do kąpieli :wink:
Test 2700 jest, 2100 się pojawi jak się na forum da coś napisać :lol:
Zerknij tu
http://linuxtechs.net/kruch/tb/forum/vi ... php?t=2445
http://linuxtechs.net/kruch/tb/forum/vi ... php?t=2441
Nie jest wykluczone, że Wolverine robił instalację do telefonu poprzez internet (OTA) z adresu
http://linuxtechs.net/kruch/tb/releases ... ar-url.jad
A najlepiej wysłać do niego PM-a, jak 2700 zaorał 8)
Pozdrawiam,
Ranger
Za ten post autor Ranger otrzymał podziękowanie:
SQ6XL

Awatar użytkownika
SQ6XL
Nowy na forum
Posty: 12
Rejestracja: sobota 16 sierpnia 2008, 11:39
Podziękował;: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

Post autor: SQ6XL »

No Ranger bardzoś minie pocieszył tymi linkami, wiele wyjaśniają i dają nadzieję na normalne działanie tego sprzętu.
Oczywiście skontaktuję się z Wolverine i jak odpalę u siebie TB to dam znać.
Pozdrawiam
Arek SQ6XL
73 de SQ6XL !

Awatar użytkownika
SQ6XL
Nowy na forum
Posty: 12
Rejestracja: sobota 16 sierpnia 2008, 11:39
Podziękował;: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

Post autor: SQ6XL »

Uprzejmie donoszę , że TrekBuddy na jednym i drugim solidzie chodzi choć z małymi potknięciami , w 2700 nie podaje nazw znalezionych modułów BT przy połączeniu a w 2100 nie robi zdjęć z geotagami .
Co jeszcze to się okaże , na razie testuję.
Dzięki jeszcze raz tym co pomogli!
73 de SQ6XL !

ODPOWIEDZ