[Java] TrekBuddy dla geocachingu

Wszystkie narzędzia, wtyczki, programy itp. pomocne przy znajdowaniu skrzynek i dbaniu o lasy...

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Post autor: Bas » wtorek 22 grudnia 2009, 22:25

ted69 pisze:Odpalilem TB, dalej nic nie chce sciagac. zmienilem ustawienie na Google Maps , pozniej na Yahoo Maps i chcialem wyjsc...
Wywalilem wszystko... Odpalilem - i nadal to samo - zdjec z GE nie chce sciagac w ogole.
A z innych serwisow pobiera mapki? Jesli pobiera, to moze faktycznie cos z GE, a jesli nie pobiera, to moze blad w TAC?

Awatar użytkownika
ted69
Forumator
Posty: 6197
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: N 53° 07.208' E 23° 05.935'
Kontakt:

Post autor: ted69 » wtorek 22 grudnia 2009, 22:33

Wszystkie (prawie) inne - pobiera bez zadnych problemow.

EDIT
docelu.pl - nie sciaga niczego

Dodano po 48 minutach:

Zrobilem kolejny test - polaczylem sie z siecia przez komorke i tak sciaga dane z Google Earth.
Czyli i program i komputer jest OK - blokowane jest (niestety - tradycyjnie) IP przy pobieraniu danych (chyba chodzi o szybkosc bo wcale tak duzo nie sciagalem). O ile pamietam - ta blokada trwa 24 godziny.
Obrazek . Obrazek

Awatar użytkownika
mushin
Forumator
Posty: 557
Rejestracja: poniedziałek 02 czerwca 2008, 10:07
Lokalizacja: Trójmiasto

Post autor: mushin » niedziela 10 stycznia 2010, 11:45

Czy tylko ja mam problem z ustawieniem wyświetlania koordów w formacie pokazującym 3 cyfry po przecinku (minut)?
Zarówno na mapie jak i w CMS. W ustawieniach mam wybrany format [Geocaching lat lon]

Dodano po 26 minutach:

Tylko że mi zawsze ucina 3 cyfre po przecinku. Byłem w terenie, zapisałem nowy wpt (lokalizacja nowej skrzynki), domu chcę sobie odczytać, a w opisie waypointa pokazuje mi tylko 2 cyfry po przecinku. Tak samo na mapie, tak samo w CMS, bez względu czy to są zera czy nie.
Obrazek Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Post autor: Bas » niedziela 10 stycznia 2010, 20:33

wersja 0.9.90:
U mnie na mapie i na ekranie kompasu wspolrzedne sa OK.
Brakuje za to trzech ostatnich cyfr na ekranie CMS, choc miejsce na cyferki jeszcze jest.

Awatar użytkownika
jakub_27
Stały bywalec
Posty: 166
Rejestracja: środa 03 czerwca 2009, 22:07
Lokalizacja: <*Łódź*> N51°44.806' E19°30.535'

Post autor: jakub_27 » poniedziałek 11 stycznia 2010, 21:15

A tak z ciekawości w jaki sposób produkuje się mapki do tego TB ? O możliwości zakupu gotowych map w Compassie wiem :) Dodatkowo mam pytanie czy TB współpracuje w jakikolwiek sposób z Nokia Maps ? Sorki za banalne pytania, ale nie mam zielonego pojęcia o zastosowaniach komórek w turystycznej nawigacji ...

I mały OT czy ktoś z Was korzysta/-ał z Nokii 6760 ?
[color=#4040FF]Colorado 300 + GPMapa Topo, UMP-pcPL, Topo_PL_100[/color]
[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=10680][img]http://www.opencaching.pl/statpics/10680.jpg[/img][/url][url=http://geokrety.org/mypage.php?userid=3051][img]http://geokrety.org/statpics/3051.png[/img][/url]
[color=#FF0000][b]Wódka, fason, kultura ...[/b][/color]

Awatar użytkownika
mushin
Forumator
Posty: 557
Rejestracja: poniedziałek 02 czerwca 2008, 10:07
Lokalizacja: Trójmiasto

Post autor: mushin » poniedziałek 11 stycznia 2010, 21:41

Bas pisze:wersja 0.9.90:
U mnie na mapie i na ekranie kompasu wspolrzedne sa OK.
Brakuje za to trzech ostatnich cyfr na ekranie CMS, choc miejsce na cyferki jeszcze jest.
No to już nic nie rozumiem. Mam tę samą wersję i wspórzędne wyglądają mniej więcej tak:
N 54 28.29
mimo że dokładne to np: N 54 28.294
I wyświetla mi tak na:
- mapie
- CMS
- opisie waypointa.

Może później wrzucę screena.
jakub_27 pisze:A tak z ciekawości w jaki sposób produkuje się mapki do tego TB ?
Polecam Trek Buddy Atlas Creator. Prosty i skuteczny programik.
Ponadto tutaj masz wszystko napisane:
http://wiki.trekbuddy.net/index.php/Maps
http://wiki.trekbuddy.net/index.php/Tools
Obrazek Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Post autor: Bas » poniedziałek 11 stycznia 2010, 21:50

Pasuja mapki pod Oziego. To jest dla TB format "wejsciowy". Pozniej, korzystajac z TBMappera, tniesz je na male kawaleczki dostosowane do ekranu telefonu. Mozna te kawali spiac w jeden zindeksowany plik i... juz dziala w telefonie jako mapa.

Mapy sa rastrowe, w konkretnych skalach, wiec najlepiej przygotowac sobie atlas- zestaw map danego rejonu w roznych skalach. To sa tzw. warstwy, choc rownie dobrze zamiast innej skali moze tam byc mapa innego typu, np. foto czy hydro lub inne topo. Podobnie jak pojedyncza mapa atlas moze skladac sie tysiecy malych kawaleczkow lub mozna czesci skladowe posklejac (z automatu) - wtedy jest to tzw. atlas spakowany.

Najszybszy sposob na zrobienie wlasnego atlasu? Pobierasz TAC:
http://www.trekbuddy.net/forum/viewtopi ... 1347#31347
W atlasie moga byc warstwy z roznych zrodel. W TAC mamy do wyboru kilka polskich serwisow mapowych, w tym UMPpcPL. Obsluga TAC jest intuicyjna: zaznaczamy obszar, wskazujemy warstwy dla danej mapy i... pobieramy dane.

Mozna tez pobierac mapy z GeoPortalu http://www.forum.eksploracja.pl/viewtop ... 71#p125271

Mapy w TB sa rastrowe, wiec niestety zabieraja duzo pamieci, ale to juz cecha map- nie TB 8)
mushin pisze:wspórzędne wyglądają mniej więcej tak:
N 54 28.29
mimo że dokładne to np: N 54 28.294
I wyświetla mi tak na:
- mapie
- CMS
- opisie waypointa.
U mnie jest tak (wklejam z forum TB- nie kadruje):
Obrazek

i tak:
http://www.trekbuddy.net/forum/viewtopic.php?t=3817

Awatar użytkownika
jakub_27
Stały bywalec
Posty: 166
Rejestracja: środa 03 czerwca 2009, 22:07
Lokalizacja: <*Łódź*> N51°44.806' E19°30.535'

Post autor: jakub_27 » poniedziałek 11 stycznia 2010, 22:01

Tomku, dzięki, Ty to jesteś kopalnią wiedzy ...;)
[color=#4040FF]Colorado 300 + GPMapa Topo, UMP-pcPL, Topo_PL_100[/color]
[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=10680][img]http://www.opencaching.pl/statpics/10680.jpg[/img][/url][url=http://geokrety.org/mypage.php?userid=3051][img]http://geokrety.org/statpics/3051.png[/img][/url]
[color=#FF0000][b]Wódka, fason, kultura ...[/b][/color]

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Post autor: Bas » poniedziałek 11 stycznia 2010, 22:03

Na to pytanie akurat znalem odpowiedz 8)

kryseik
Nowy na forum
Posty: 5
Rejestracja: sobota 08 sierpnia 2009, 15:41
Lokalizacja: Sosnowiec

Re: [Java] TrekBuddy dla geocachingu

Post autor: kryseik » niedziela 21 marca 2010, 21:02

Czytałem, czytałem, a i tak nic nie rozumiem ;/
Ktoś poda mi wprost jak prosto i szybko wrzucić na TB do SE c702 z wbudowanym GPS-em bazę flipsa (chce mieć spoilery), utworzyć atlasy, i mieć widok programu jak powyżej.
Opisze mi ktoś krok po kroku?
Bym był bardzo wdzięczny ;)
[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=13328][img]http://www.opencaching.pl/statpics/13328.jpg[/img][/url]
[url=http://geokrety.org/mypage.php?userid=5144][img]http://geokrety.org/statpics/5144.png[/img][/url]

Awatar użytkownika
Ranger
Stały bywalec
Posty: 107
Rejestracja: poniedziałek 05 stycznia 2009, 11:35

Re: [Java] TrekBuddy dla geocachingu

Post autor: Ranger » wtorek 23 marca 2010, 14:33

Co prawda nie będzie o bazie filipsa, ale ... :-)
Obecnie trwają prace nad czymś co chyba ucieszy użytkowników Treka w geocachingu - szykują się usprawnienia takie jak wyświetlanie logów czy fieldnotes (oraz edycja tych ostatnich).
Zainteresowanych testami zapraszam do pobrania wersji TB 0.9.96
http://www.trekbuddy.net/beta/2010-03-22/index.php
w której jest już działający support logów z groundspeeak, a logi opencaching po małych perturbacjach tagów (<date> czy <time>) też będą dostępne (pewnie dziś wieczorem). I jedna uwaga dla chętnych - trzeba pamiętać o pobraniu wersji odpowiedniej dla platformy telefonu (i nowego serwisu dla telefonów z Symbianem, jeżeli go ktoś używa). Stwierdzone problemy można zgłaszać na forum aplikacji.
Pozdrawiam
Ranger

Awatar użytkownika
Ranger
Stały bywalec
Posty: 107
Rejestracja: poniedziałek 05 stycznia 2009, 11:35

Re: [Java] TrekBuddy dla geocachingu

Post autor: Ranger » czwartek 01 kwietnia 2010, 00:49

Testy zakończone, wersja TB 0.9.96 z obsługą logów z OC i GC wyszła i jest do pobrania:
http://www.trekbuddy.net/forum/viewtopic.php?t=4341
To nie jest żaden żart :-) Poniżej przykład wyświetlania logów z OC. Miłej zabawy !
Pozdrawiam
Ranger

Obrazek

kryseik
Nowy na forum
Posty: 5
Rejestracja: sobota 08 sierpnia 2009, 15:41
Lokalizacja: Sosnowiec

Re: [Java] TrekBuddy dla geocachingu

Post autor: kryseik » piątek 02 kwietnia 2010, 20:47

Ale opiszesz jak wstawić bazę skrzynek do programu? ;)

P.S. Napisz (jakbyś mógł) czy ta wersja obsługuje także spoilery
[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=13328][img]http://www.opencaching.pl/statpics/13328.jpg[/img][/url]
[url=http://geokrety.org/mypage.php?userid=5144][img]http://geokrety.org/statpics/5144.png[/img][/url]

MardoQ
Wyjadacz
Posty: 276
Rejestracja: niedziela 26 lipca 2009, 15:25
Lokalizacja: Wrocław / Świdnica
Kontakt:

Re: [Java] TrekBuddy dla geocachingu

Post autor: MardoQ » sobota 03 kwietnia 2010, 00:01

Zainstalowałem ten programik u siebie i testuję, baze OCpl wgrywa się do niego jako zestaw GPX.
Obrazek
Michał vel. MardoQ | Krytykuję krytykowanie innych
Jeżeli ktoś pomógł Ci w Twoim temacie - kliknij Obrazek To nic nie kosztuje

Awatar użytkownika
szyMarek
Nowy na forum
Posty: 13
Rejestracja: środa 27 maja 2009, 06:40
Lokalizacja: Wrocław

Re: [Java] TrekBuddy dla geocachingu

Post autor: szyMarek » sobota 03 kwietnia 2010, 08:26

Nie ma co testować :) Trek jest genialny w swojej prostocie.
Jedyne czego mi w tej chwili do pełni szczęścia brakuje to funkcji sortowania keszy w zależności od odległości od miejsca, w którym się obecnie znajdujemy.
[img]http://www.opencaching.pl/statpics/7524.jpg[/img] [img]http://geokrety.org/statpics/2743.png[/img] [img]http://img.geocaching.com/stats/img.aspx?txt=Let's+go+OpenCaching.pl&uid=c8d17df1-62e3-4767-bcb4-0dfa82a3ffec&bg=1[/img]
Android + magiczny HTC + TrekBuddy

ODPOWIEDZ