[Java] TrekBuddy dla geocachingu

Wszystkie narzędzia, wtyczki, programy itp. pomocne przy znajdowaniu skrzynek i dbaniu o lasy...

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
szyMarek
Nowy na forum
Posty: 13
Rejestracja: środa 27 maja 2009, 06:40
Podziękował;: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: szyMarek »

Moje "krzyżyki" do TB:

Obrazek

Dwa pierwsze sprawdzają się na wszystkich moich mapkach a trzeci cieszy oko :P
[img]http://www.opencaching.pl/statpics/7524.jpg[/img] [img]http://geokrety.org/statpics/2743.png[/img] [img]http://img.geocaching.com/stats/img.aspx?txt=Let's+go+OpenCaching.pl&uid=c8d17df1-62e3-4767-bcb4-0dfa82a3ffec&bg=1[/img]
Android + magiczny HTC + TrekBuddy

Awatar użytkownika
Albert78 team
Bywalec
Posty: 45
Rejestracja: czwartek 06 listopada 2008, 20:30
Podziękował;: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: Albert78 team »

Do Rangera:
Czy można spodziewać się, że w opisie skrzynki w WPTS, oprócz aktualnie widocznego opisu i informacji kodowanych, pojawią się również zapisy z logów? Tak działa SmartGPX i moim zdaniem jest to bardzo przydatne przy szukaniu, szczególnie gdy ktoś opisze, że ukrył skrzynkę inaczej niż pierwotnie właściciel.
Aktualnie w takiej sytuacji muszę przełączaś się na SmartGPX (o ile wrzuciłem tam wcześniej aktualny plik GPX z danymi skrzynek), lub Bazę Filipsa (ta jest niezawodna, tylko nie pokazuje odległości i kierunku do skrzynki :D ).
Czy istnieje techniczna możliwość, żeby opis z logów się pojawiał? (SmartGPX zasysa go z tego samego pliku GPX, który wgrywam do WPTS).
[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=6387][img]http://www.opencaching.pl/statpics/6387.jpg[/img][/url] [url=http://geokrety.org/mypage.php?userid=1650][img]http://geokrety.org/statpics/1650.png[/img][/url]

Awatar użytkownika
Ranger
Stały bywalec
Posty: 107
Rejestracja: poniedziałek 05 stycznia 2009, 11:35
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 10 razy

Post autor: Ranger »

Od strony technicznej obsługa wyświetlania logów jest możliwa, nie została wprowadzona ze względu na ilość dostępnego wtedy czasu, prowadzone na forum opencaching.pl dyskusje na temat zawartości plików gpx serwisu itp.
W tej chwili pliki gpx z serwisu zawierają wszystkie logi wybranych skrzynek i nie ma możliwości ograniczenia ich ilości (np. 5 ostatnich) przy pobieraniu. To by pozwoliło użytkownikowi kontrolować w jakiś sposób wielkość pliku. Stąd obsługa logów jest w tej chwili wyłączona, po to by np. nie trzeba było przewijać kilometrów tekstów na małym w końcu ekranie telefonu, identyfikować wielu tekstów np. przy sortowaniu punktów itp. Myślę że sprawa może być ponownie wzięta na tapetę, o ile będzie mozliwość w serwisie wskazania przez użytkownika liczby logów pobieranych lub włączenia ograniczenia ich liczby jak to ma miejsce w innych serwisach.
Pozdrawiam,
Ranger

Spider
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: Spider »

Post usuniety na prosbe autora.

Awatar użytkownika
Ranger
Stały bywalec
Posty: 107
Rejestracja: poniedziałek 05 stycznia 2009, 11:35
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 10 razy

Post autor: Ranger »

Tu raczej chodzi nie o to ile informacji się wyświetla, a ile jest potrzebnych.
Można sobie wyobrazić sytuację, że po kilku latach poczytamy sobie w logach o historycznych już z dzisiejszego punktu widzenia przenosinach jakiejś skrzynki :-)
Informacje powinny chyba być w jakimś sensie kontrolowane pod tym względem, w przeciwnym przypadku ta kontrola jest niejako przerzucana na użytkowników serwisu czy na obsługujące pliki aplikacje.
Pozdrawiam
Ranger

Awatar użytkownika
Albert78 team
Bywalec
Posty: 45
Rejestracja: czwartek 06 listopada 2008, 20:30
Podziękował;: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: Albert78 team »

Dzięki Ranger za szybkie info.
Wydaje mi się (i zapewne spora część użytkowników jest ze mną zgodna), że warto by było mieć wszystkie logi, ze znacznikiem znalezienia, nieznalezienia czy komentarza. Dzięki takiej funkcji pełnego odczytu zapisu z logów, TB jeszcze bardziej by spełniał moje oczekiwania.
Jest super, że widzę zwykłą mapę i moją pozycję oraz ślad przebytej drogi. Widzę kierunek, w którym aktualnie idę i kierunek do celu. Świetnie, że program sortuje skrzynki z plików GPX wg odległości,... Byłoby po prostu jeszcze lepiej, gdybym mógł więcej poczytać o samym celu w opisie, a już w ogóle by było cudownie, gdyby można było wskazać Bazę Filipsa jako katalog źródłowy dla zdjęć powiązanych z daną skrzynką (wszystko jest przecież poindeksowane). A może jakoś można, tylko taki laik jak ja nie potrafi tego sam znaleźć ;) ?

Pozdrawiam
Tomek
[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=6387][img]http://www.opencaching.pl/statpics/6387.jpg[/img][/url] [url=http://geokrety.org/mypage.php?userid=1650][img]http://geokrety.org/statpics/1650.png[/img][/url]

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 14 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Bas »

Wszystkie informacje sa potrzebne ;)
Nie wszystkie informacje sa potrzebne.
To zalezy 8)

Do szukania skrzynek wystarczy kilka ostatnich logow. Do statystyk potrzebny jest komplet informacji. OC nie moze generowac danych w kazdym mozliwym ujeciu, a potrzeby mamy duuuze i rozne, wiec jesli bedzie kompelt informacji, to zainteresowani moga skrzystac z GSAK lub innego programu, np. Excela i pobrac wyciagnac im dane, ale te dane musza byc dostepne.

Jeden woli 5 ostatnich logow (poniekad chyba standard), ale moze ktos woli 7 lub 10? Chyba jednak lepiej decyzje pozostawic w rekach uzytkownika i... dac mu do reki narzedzie, najlepiej z poziomu OC, bo GSAK nie jest ani darmowy, ani "bardzo potrzebny" wiekszosci geocacherow. Czasami zreszta okazuje sie, ze w logu wczesniejszym niz 5 ostatnich jest informacja o zmianie polozenia skrzynki, czego autor nie uaktualnil w czesci opisowej skrzynki i wtedy lepiej miec swiadomosc, ze ta informacja jest w gpx bez wzgledu na wszystko.

Z drugiej strony znam SmartGPX rowniez od tej strony, ze wgrywanie duzej ilosci skrzynek potrafi go skutecznie spowolnic, wiec juz od dawna staram sie wgrywac tylko paczke z aktualnej wycieczki i to ograniczona do ostatnich logow, a wieksze pakiety trzymam na karcie pamieci "na wszelki wypadek"...

Podpiecie pod baze Filipsa nie jest dobrym pomyslem. Aktualizacja z kilku tylko dni ograniczona do plikow html (bez obrazkow) to ponad 4MB i oczywiscie czas. Optymalnie jest wgrac gpx i dolaczone do niego obrazki tam gdzie wgrac byc powinne, co w sumie da byc moze "nawet" 1MB ;) Dla tych co korzystaja ze SmartGPX najlepiej gdyby to byl ten sam folder ;) lub mozliwosc wyboru folderu... lub elastyczne dzialanie jednego z tych dwoch programow.
Zarowno SmartGPX jak i TB pozwalaja dotrzec do skrzynki za pomoca "kompasu", ale o ile SmartGPX korzysta z ekranu systemowego, to TB bije go na glowe skalowalnym ekranem kompasu, czym bardziej zbliza sie do rasowego garmina i ulatwia zycie :) Tu TB jest zedecydownie na plus :!:

Awatar użytkownika
Albert78 team
Bywalec
Posty: 45
Rejestracja: czwartek 06 listopada 2008, 20:30
Podziękował;: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: Albert78 team »

Dzięki za info Bas.
Czyli ogólnie większa ilość danych w opisie przyczyni się do znacznego spowolnienia programu przy indeksowaniu informacji o skrzynkach, jeśli dobrze zrozumiałem. Już teraz przy wczytywaniu pliku z promienia 50 km od Piaseczna zajmuje to trochę czasu (przeszło 1500 skrzynek), jak doszłyby dodatkowe informacje, to byłoby już krucho... .

Tak mi się tylko wyrwało - w końcu leży w ludzkiej naturze jak najmniej się napracować, żeby osiągnąć jakiś cel ;) . Generalnie programik jest świetny! Od kiedy go używam, znajdowanie skrzynek jest dużo łatwiejsze - teraz mogę polegać na współrzędnych! (z innymi aplikacjami bywało różnie).

Pozdrawiam i śledzę dalej wątek :)
[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=6387][img]http://www.opencaching.pl/statpics/6387.jpg[/img][/url] [url=http://geokrety.org/mypage.php?userid=1650][img]http://geokrety.org/statpics/1650.png[/img][/url]

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 14 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Bas »

Garsc liczb dla 5588 aktywnych skrzynek:
(dane w MB)

34,79 - pelny gpx w formacie OC (ten dla GC wazy duzo wiecej)
20,36 - 5 ostatnich logow (plus oczywiscie opis...)
17,79 - 3 ostatnie logi
16,37 - 2 ostatnie logi
14,84 - 1 ostatni log

Ja widac podstawowa informacja (opis skrzynki) wazy duzo. Warto odsiewac nadmiar logow w skrzynkach, ale nie az tak drastycznie. Warto tez ograniczyc ilosc skrzynek w paczce do tych istotnych, czyli najlepiej do tych, do ktorych wlasnie sie wybieramy :)

Dodatek - plik GPX dla 6892 skrzynek wazy:
42,476 MB - format OC
59,537 MB - format GC

Najlepsze jest to, ze jesli chcemy uaktualnic baze gpx skrzynek w pececie, to wystarczyloby pobrac max. kilka MB, ale trzeba ciagnac komplet 42 lub 59MB...

zyr
Forumator
Posty: 3247
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 47 razy
Otrzymał podziękowań: 141 razy

Post autor: zyr »

Mam pytanko:
Czy TB w wersji pl jest płatny, a angielskiej darmowy? Bo tak zrozumiałem z forum TB. Przynajmniej nie ma linka do ściągnięcia wersji polskiej.

Awatar użytkownika
szyMarek
Nowy na forum
Posty: 13
Rejestracja: środa 27 maja 2009, 06:40
Podziękował;: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: szyMarek »

ZYR pisze:Mam pytanko:
Czy TB w wersji pl jest płatny, a angielskiej darmowy? Bo tak zrozumiałem z forum TB. Przynajmniej nie ma linka do ściągnięcia wersji polskiej.
2.0PL jest płatny, natomiast odpowiednik tak samo funkcjonalny (no, prawie tak samo) 0.9.84EN jest za free. Do dwa numerki wcześniejszej wersji na forum TB znajdziesz spolszczenie. Tylko po co? Program jest tak prosty i intuicyjny :)
Chociaż z wersją .84 mam małe problemy. Od czasu do czasu, podczas nawigowania do wpt'a naciskając 0 nie przełączam widoku krzyżyka :/ Zmienia się za to opis wpt'a. I tak działa to zamiennie: raz krzyżyk, raz wpt. Nie kumkum ale ciągle nad tym pracuję :D
[img]http://www.opencaching.pl/statpics/7524.jpg[/img] [img]http://geokrety.org/statpics/2743.png[/img] [img]http://img.geocaching.com/stats/img.aspx?txt=Let's+go+OpenCaching.pl&uid=c8d17df1-62e3-4767-bcb4-0dfa82a3ffec&bg=1[/img]
Android + magiczny HTC + TrekBuddy

bebe
Stały bywalec
Posty: 127
Rejestracja: piątek 10 października 2008, 15:40
Podziękował;: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy
Kontakt:

Post autor: bebe »

ZYR pisze:Czy TB w wersji pl jest płatny, a angielskiej darmowy? Bo tak zrozumiałem z forum TB. Przynajmniej nie ma linka do ściągnięcia wersji polskiej.
Z tego co zrozumiałem, to TB jest darmowy. Tłumaczenie interfejsu każdy może sobie zrobić we własnym zakresie. Każdy, w tej liczbie firma, i może za swoją pracę chcieć pieniądze. Swego czasu bodajże Compass udostępniał swoje tłumaczenia za darmo, ale chyba przestał.
ObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 14 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Bas »

Wersja PL jest do kupienia. Widze, ze na forum trwaja tez wspolne prace nad jednolita ersja PL, choc program jest intuicyjny w obsludze i niewiele jest "dziwnych" slow, wiec nie jest to az tak konieczne.
Wersja EN jest do pobrania na stronie forum - za darmo. Nie wiem, czy wersja PL obsluguje HECL, bo w EN jest dostepny dopiero w wersji devel. Natomiast HECL udostepnia ciekawe funkcje, ktore na dodatek kazdy moze sobie sam wprowadzic lub skorzystac z gotowych szblonow CMS. Szalenie intersujacy jest ekran kompasu, bo jest skalowalny w zakresie 5m- 1 km, a zawsze to latwiej isc do skrzynki na kierunku niz zblizac sie do kropki w centrum bedac tuz obok ;) Dla lubiacych cyferki i zestawienia sa parametry satelitow... itd.
Za to nie ma obrazkow przy skrzynkach... na razie, choc jest pelny opis z pliku gpx.

Nie wiem jak na klawiaturze (bo w telefonie nie mam) ale zmiana krzyzyka/celownika zawsze wchodzi. Zmiana waypointa docelowego tez wchodzi zawsze po puknieciu w inne miejsce ekranu - to bedzie chyba odpowiednik 7 na klawiaturze (na ekranie CMS, nie na ekranie mapy) - jak dla mnie to nie bug tylko feature ;) Bardzo ciekawy program, choc obsluguje wylacznie mapy rastrowe... ale za to mozna je ukladac w atlasy - zestawy map o roznych skalach, ktore mozna szybko przelaczac miedzy soba. Na niektorych terenach to bezcenne, bo ani Topo 100, ani UMP, ani GPMapy tam nie ma...

zyr
Forumator
Posty: 3247
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 47 razy
Otrzymał podziękowań: 141 razy

Post autor: zyr »

No nic, popatrzę sobie na wersję angielską, a jak mi do gustu przypadnie to zrobię polską. W sumie czasem to w pracy robię :)

Awatar użytkownika
Ranger
Stały bywalec
Posty: 107
Rejestracja: poniedziałek 05 stycznia 2009, 11:35
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 10 razy

Post autor: Ranger »

Ta informacja powinna być precyzjna, Trek występuje ... w kilku różnych wersjach :-)
Jeżeli chodzi o wersje bezpłatne, to są obecnie dwie angielskie, jedna dla projektujących dodatki 0.984 dev i wersja 0.983 gotowa dla użytkowników. W obu z nich można używać spolszczeń. Wersja 0.983 występuje też w odmianach na inne platformy niż własny system producenta, m.in. dla Windows Mobile, Palm OS czy Blackberry, przy czym użytkownicy takich platform powinni mieć jakieś pojęcie o pracujących na nich wersjach Javy (nie zawsze są standardowo wbudowane np. na WM).
Równolegle są obecnie dostępne dwie wersje komercyjne TrekBuddy 2.0 PL - opracowane wspólnie z autorem aplikacji dla wydawcwców map - jedna dla grupy Galileos (firmowana przez Compass), druga przygotowana dla grupy CartoMedia. Te wersje się nieco różnią dodatkami - mają nieco inne podręczniki czy elementy dodatkowe jak mapy, przykładowy przewodnik itp. Te wersje są przeznaczone dla typowych użytkowników, którzy chcą np. nabyć z aplikacją gotowe mapy, uzyskać pomoc techniczną w razie problemów (obecnie świadczona dla 50 modeli telefonów) itp.
Ale podstawową różnicą w stosunku do wersji bezpłatnych jest to, że użytkownik dostaje kompletną wersję aplikacji wraz z niezbędnymi elementami, podręcznikiem, a w razie problemów uzyska pomoc dla swojego modelu telefonu. Jak to ostatnio napisał jeden z użytkowników TB, wersje komercyjne są dla tych, których nie interesuje "budowa telewizora", a po prostu chcą oglądać program :-)

ODPOWIEDZ