Cachewolf - program nie tylko dla odwiedzających Niemcy

Wszystkie narzędzia, wtyczki, programy itp. pomocne przy znajdowaniu skrzynek i dbaniu o lasy...

Moderator: Moderatorzy

Krzychu Blues
Stały bywalec
Posty: 101
Rejestracja: środa 20 sierpnia 2008, 16:58
Podziękował;: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Cachewolf - program nie tylko dla odwiedzających Niemcy

Post autor: Krzychu Blues »

Cachewolf - krótki opis programu.

Wybierajacym się na cache w Niemczech warto polecić Cachewolf'a.

Z istotnych przydatnych cech programu warto wymienić:

1. możliwośc ściągania pełnych danych bezpośrednio na PDA. Trwa to trochę, program lokuje dane dotyczące plików HTML i .jpg identycznie jak SpoilerSync. Pliki te mają nazwy takie jak kod w OC i są w jednym katalogu. Ściagnięcie okolo 100 cache na PDA ( FS N560 + Nokia 6233) trwało kolo godziny.

Obrazek

2. możliwość ściągnięcia mapki okolicy w różnych formatach, mapki (przynajmniej te najprostsze ) oczywiście można sciagać także dla cache z OCPL:

Obrazek Obrazek Obrazek

3. program poza wizualizacją obrazków w osobnym oknie, wizualizuje je także już na poziomie opisu cache:

Obrazek Obrazek

Aktualnie ściąga dane tylko z GC i OCDE, szkoda że nie z OCPL.



=======================================
Instalacja ( strona główna : http://www.cachewolf.de/wiki/pmwiki.php/Main/Download ) polega na:
1. zainstalowaniu programu EWE - http://www.ewesoft.com/Downloads/Downlo ... c105819897
przy czym należy wybrać program odpowiadający posiadanej rozdzielczości ekranu ( dla 640x480 HighResolution). Program EWE po rozpakowaniu w PC przenosimy na PDA jak plik .CAB i po instalacji uruchamiamy poleceniem ewe.exe. Np. z poziomu TCommandera.

2. Sam Cachewolf pobieramy ze strony głównej programu - zazwyczaj będzie to plik PocketPC 2003. Są też wersje na inne PDA (starsze) i wersja na PC. Plik należy rozpakować na poziomie PC i dopiero pełne pliki przekopiować na kartę na PDA. Następnie uruchomić poleceniem Cachewolf.exe i wykonać podstawowe czynnosci dotyczące konfiguracji programu.Decyczje konfiguracyjne można potem zmieniać, warto więc chyba początkowo uznać ustawienia domyślne.

EDIT (04/11/2008) zmieniłem tytuł: dodałem "nie tylko"

Pozdrawiam Krzysztof
Ostatnio zmieniony wtorek 04 listopada 2008, 07:28 przez Krzychu Blues, łącznie zmieniany 1 raz.
60CSx, Colorado, FS Loox N560 <> "soko" na Garniaku
[url=http://geokrety.org/mypage.php?userid=1294][img]http://geokrety.org/statpics/1294.png[/img][/url] [url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=5446][img]http://www.opencaching.pl/statpics/5446.jpg[/img][/url]

Awatar użytkownika
shchenka
Moderator
Posty: 4284
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 10 razy
Kontakt:

Post autor: shchenka »

Ale dlaczego akurat do Niemiec ? W innych krajach nie działa ? Czy chodzi o OC DE ?
Może namówić autora, żeby włączył też OC PL ?
[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=972][img]http://www.opencaching.pl/statpics/972.jpg[/img][/url][img]http://geokrety.org/statpics/29.png[/img][url=http://www.geocaching.com/profile/?guid=7d375aa5-7415-4320-8f25-55df640ebdc7][img]http://img.geocaching.com/stats/img.aspx?txt=Opencaching+rulez&uid=7d375aa5-7415-4320-8f25-55df640ebdc7[/img][/url]

Krzychu Blues
Stały bywalec
Posty: 101
Rejestracja: środa 20 sierpnia 2008, 16:58
Podziękował;: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: Krzychu Blues »

Schenka:
Może namówić autora, żeby włączył też OC PL ?
Jeśli chodzi o OC, to jest "niemcocentryczna".
Byłoby świetnie, gdyby włączyli OCPL , bo byłaby prosta aktualizacja dowolnych cache do poziomu obrazków. Tak wygląda komunikat, gdy się chce zaktualizować dane cache z OCPL:

Obrazek

W tej chwili obrazki są dostępne tylko z poziomu Bazy Filipsa.
Spoiler Sync nie działa dla OCPL.
Nie znam także przeglądarki na PDA dla generowanych przez GSAKa plików .gpx z obrazkami, do oglądania offline. Działa na PC pod GSAKiem.

Krzysztof
60CSx, Colorado, FS Loox N560 <> "soko" na Garniaku
[url=http://geokrety.org/mypage.php?userid=1294][img]http://geokrety.org/statpics/1294.png[/img][/url] [url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=5446][img]http://www.opencaching.pl/statpics/5446.jpg[/img][/url]

Awatar użytkownika
ted69
Forumator
Posty: 6197
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 44 razy
Otrzymał podziękowań: 71 razy
Kontakt:

Post autor: ted69 »

Krzychu Blues pisze: Nie znam także przeglądarki na PDA dla generowanych przez GSAKa plików .gpx z obrazkami, do oglądania offline. Działa na PC pod GSAKiem.
A dlaczego chcesz tak robic ? W GSAKu jest mozliwosc sciagniecia zdjec - byleby ich adresy byly w plku GPX sciaganym z OCPL.
W GSAKU robisz sobie expport do HTMLa i tam masz zdjecia, wlasnie te wczesniej sciagniete. I wyglada to bardzo podobnie do bazy filipsa.
Obrazek . Obrazek

Awatar użytkownika
nemrodek
Forumator
Posty: 772
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Post autor: nemrodek »

Jak narazie to dla mnie świetny programik (od razu zaznaczę że PDA mam od tygodnia i nie szukałem z nim jeszcze żądnego cache'a)

Do tej pory ściągnąłem sobie skarby z gc.com z Rzymu, z całym opisem i obrazkami nie będąc premium member!

Mogę przeglądać opisy i obrazki - mogę też kazać prowadzić się do danej skrzynki a także do któregokolwiek z dodatkowych punktów multi.
Potestuje jeszcze samo działanie w terenie, ale nie sądzę, żebym zrezygnował z noszenia Garmina :-)
Nemrodek
[url=http://www.geocaching.com/profile/?guid=f4852da5-7430-4e77-aa07-b6bed16be2aa][img]http://img.geocaching.com/stats/img.aspx?uid=f4852da5-7430-4e77-aa07-b6bed16be2aa[/img][/url][url=http://www.geocaching.org.pl][img]http://www.geocaching.org.pl/images/200x50.jpg[/img][/url]

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 14 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Bas »

nemrodek pisze:Do tej pory ściągnąłem sobie skarby z gc.com z Rzymu, z całym opisem i obrazkami nie będąc premium member!
Z pliku gpx? Spider?

Awatar użytkownika
nemrodek
Forumator
Posty: 772
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Post autor: nemrodek »

jest funkcja - spider geocaching.com - z tym, że możesz jedynie określić promień od wcześniej zdefiniowanego punktu center. Ja tak załadowałem sobie Rzym do pustej bazy.
Ale jest też funkcja: aktualizuj zaznaczone cache, więc można ściagnąć loc czy gpx wg własnych kryteriów i kazać zaktualizować (tej funkcji jeszcze nie testowałem)
Nemrodek
[url=http://www.geocaching.com/profile/?guid=f4852da5-7430-4e77-aa07-b6bed16be2aa][img]http://img.geocaching.com/stats/img.aspx?uid=f4852da5-7430-4e77-aa07-b6bed16be2aa[/img][/url][url=http://www.geocaching.org.pl][img]http://www.geocaching.org.pl/images/200x50.jpg[/img][/url]

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 14 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Bas »

Tu wlasnie napotkalem problemy:
- update - aktualizuje juz istniejace skrzynki w bazie CacheWolf automatycznie (nie pyta o loc/gpx)
- Spider - komunikuje, ze pobiera "first page" i po pobraniu 16 skrzynek szczesliwy wyswietla te skrzynki ignorujac kilkaset na nastepnych stronach wyszukiwania.

Nie znalazlem funkcji importu pliku *.loc, ani sposobu, zeby pobieral pozostale strony z wyszukiwania poza pierwsza...

U Ciebie pobiera wszystkie strony??

Awatar użytkownika
nemrodek
Forumator
Posty: 772
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Post autor: nemrodek »

w moim wypadku wszystkie oznacza 3 gdyż wybrałem promień 20 km - w sumie 41 skrzynek

no rzeczywiście rozpędziłem się z tym loc. Ale można by loc zamienić na gpx, wczytać gpx i zaktualizować - może tak zadziała?


EDIT:
po testach - działa tak jak myślałem

ściągnąłem z GC 20 skrzynek w pliku loc, otworzyłem w Mapsource i zapisałem jako gpx. W cachewolf zaimportowałem gpx i odrazu dostałem pytanie czy ściągnąć obrazki. Po wczytaniu tego gpx w programie były tylko współżędne i nazwa skrzynki. Zaznaczyłem ręcznie wszystkie (niestety w wersji na PDA nie znalazłem opcji zaznacz wszystkie, nie wiem jak na PC) i kazałem zaktualizować zaznaczone skrzynki, wszystkie dane zostały pobrane prawidłowo.
Nemrodek
[url=http://www.geocaching.com/profile/?guid=f4852da5-7430-4e77-aa07-b6bed16be2aa][img]http://img.geocaching.com/stats/img.aspx?uid=f4852da5-7430-4e77-aa07-b6bed16be2aa[/img][/url][url=http://www.geocaching.org.pl][img]http://www.geocaching.org.pl/images/200x50.jpg[/img][/url]

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 14 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Bas »

W gpx jest juz pelna informacja, wiec cache wolf bylby prawie niepotrzebny.
Za to z przekory kilknalem import gpx i widze ze jest mozliwosc importu pliku *.loc. Na razie kliknalem i program wczytal te skrzynki. Nie wiem tylko co bedzie dalej, ale jeszcze sie pobawie ;)

Edit: o, wlasnie wyskoczyl komunikat, ze aktualizuje 1/356 skrzynek ;)
Edit2: w wersji na win dziala CTRL+A, zeby zaznaczyc wszystkie skrzynki.

Awatar użytkownika
nemrodek
Forumator
Posty: 772
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Post autor: nemrodek »

ustawiłem jako centralny punkt Wadowice, dałem promień 500 km i zaczął mi ściągać 318 skrzynek - czyli dużo za mało - tyle to jest w promieniu 80 km
Nemrodek
[url=http://www.geocaching.com/profile/?guid=f4852da5-7430-4e77-aa07-b6bed16be2aa][img]http://img.geocaching.com/stats/img.aspx?uid=f4852da5-7430-4e77-aa07-b6bed16be2aa[/img][/url][url=http://www.geocaching.org.pl][img]http://www.geocaching.org.pl/images/200x50.jpg[/img][/url]

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 14 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Bas »

Ja ustawilem centralny punkt w Lodzi ;)
Dla Polski wyszlo blisko 800 skrzynek, ale w GSAK odsialem dublety (te same wspolrzedne) z OC PL i zostalo 350. Zrobil wlasnie 107/356 i jedzie dalej. Nie mam gpx, ale moge podeslac ten loc 350 ;)
Nie dam glowy, ale raczej nie ma tam moich zaliczonych juz dwoch skrzynek na krzyz z GC 8)

Awatar użytkownika
nemrodek
Forumator
Posty: 772
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Post autor: nemrodek »

przy funkcji spider jest pytanko z domyślnie zaznaczonym checboxem, że ma nie ściągać znalezionych przez ciebie

znalazłem jednak funkcję zaznacz wszystkie skrzynki, była w menu "zaznaczone skrzynki"

no i jeszcze jedno - wszystkie dodatkowe waypointy na liście są widoczne tak jak cache, tylko mają odpowiednią ikonkę i kod waypointa
Ostatnio zmieniony poniedziałek 03 listopada 2008, 21:44 przez nemrodek, łącznie zmieniany 1 raz.
Nemrodek
[url=http://www.geocaching.com/profile/?guid=f4852da5-7430-4e77-aa07-b6bed16be2aa][img]http://img.geocaching.com/stats/img.aspx?uid=f4852da5-7430-4e77-aa07-b6bed16be2aa[/img][/url][url=http://www.geocaching.org.pl][img]http://www.geocaching.org.pl/images/200x50.jpg[/img][/url]

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 14 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Bas »

nemrodek pisze:przy aktualizacji jest pytanko z domyślnie zaznaczonym checboxem, że ma nie ściągać znalezionych przez ciebie
Na wejsciu podalem mu loc pobrany z GC - nie bylem pewien, czy sa w nim wszystkie skrzynki, ale widze ze wszystkie. Nie zaznaczalem w GC (o ile pamietam) opcji: Exclude hidden/found items from results

Sprawdzilem: w *.loc powinien byc komplet.
nemrodek pisze:znalazłem jednak funkcję zaznacz wszystkie skrzynki, była w menu "zaznaczone skrzynki"
O, super :)

Na razie 186/356...

Krzychu Blues
Stały bywalec
Posty: 101
Rejestracja: środa 20 sierpnia 2008, 16:58
Podziękował;: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: Krzychu Blues »

Bas: Na razie 186/356...
Chyba warto też mieć mniejsze zestawy lokalne po powiedzmy 30- 50 cache, do szybkiej aktualizacji on line.
356 cache to będzie chyba kilka dobrych godzin, zależnie od ilości i wielkości fotek. To są jednak większe fotki niż z bazy Filipsa.

No i jak tu się Cachewolfem podłączyć do OC PL ??? :lol:
Albo takie makro do GSAKa, które by robiło zestaw: .gpx., .html, i fotki tak przygotowany, by czytał to Cachewolf. Na razie nie umiem wyprodukować takiego zestawu.

P.S. Zmieniłem trochę tytuł wątku.
Krzysztof
60CSx, Colorado, FS Loox N560 <> "soko" na Garniaku
[url=http://geokrety.org/mypage.php?userid=1294][img]http://geokrety.org/statpics/1294.png[/img][/url] [url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=5446][img]http://www.opencaching.pl/statpics/5446.jpg[/img][/url]

ODPOWIEDZ