[S60] SmartGPX

Wszystkie narzędzia, wtyczki, programy itp. pomocne przy znajdowaniu skrzynek i dbaniu o lasy...

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
shchenka
Moderator
Posty: 4284
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 10 razy
Kontakt:

Post autor: shchenka »

Bas pisze:Zerknalem na skrzynki w OC - dlugosc nazwy to max. 60 znakow. Nie wliczam tu oczywiscie tagu w gpx na otwarcie i na zamkniecie. Masz jeszcze jakies skrzynki, ktore nie weszly do SmartGPX?

Na wszelki wypadek masz wykaz skrzynek z OC, ktorych nazwa jest dluzsza niz 55 znakow:
Wyjaśniło się. Maksymalna długość nazwy skrzynki w OC PL to 60 znaków, a w SmartGPX 50 znaków. W najnowszej wersji SmartGPX (1.0.21) powinno już być OK. A swoją drogą lepiej używać krótszych nazw skrzynek, bo takie po kilkadziesiąt znaków są kłopotliwe do wyświetlania na małych ekranach, na przykład w telefonach komórkowych.
[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=972][img]http://www.opencaching.pl/statpics/972.jpg[/img][/url][img]http://geokrety.org/statpics/29.png[/img][url=http://www.geocaching.com/profile/?guid=7d375aa5-7415-4320-8f25-55df640ebdc7][img]http://img.geocaching.com/stats/img.aspx?txt=Opencaching+rulez&uid=7d375aa5-7415-4320-8f25-55df640ebdc7[/img][/url]

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 14 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Bas »

Juz jest nowsza wersja (1.0.21) do pobrania:
http://www.smartcaching.de/download.html

Jezeli nazwa skrzynki jest zbyt dluga, to wyswietlane jest pierwszych 47 znakow, a na koncu "...". Za to szczegolowy opis skrzynki wyswietla juz pelna nazwe.
(na podstawie informacji od Autora)

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 14 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Bas »

W SmartGPX mozna nawigowac do skrzynki. Wspolrzedne punktu docelowego pobierane sa z listy punktow orientacyjnych lub mozna je wprowadzic recznie. Nie znalazlem sposobu, zeby nawigowac po prostu do skrzynki - trzeba ja najpierw eksportowac do bazy punktow orientacyjnych.

- czy moze jednak da sie w prosty sposob nawigowac do skrzynki (pomijajac te eksporty)?
- czy mozna eksportowac wszystkie skrzynki do listy punktow orientacyjnych w jednym ruchu?

Awatar użytkownika
rushcore
Forumator
Posty: 752
Rejestracja: środa 15 kwietnia 2009, 12:47
Podziękował;: 13 razy
Otrzymał podziękowań: 48 razy

Post autor: rushcore »

1) W jaki sposób ze schowka w opencaching.pl wygodnie ściągnąć skrzynki razem ze zdjęciami? Niezbyt działa u mnie opcja ładowania obrazków opcją "Załaduj obrazki" - raz działa, raz nie.

2) Sugestia: http://en.wikipedia.org/wiki/Data_URI_scheme

Pozwala to na umieszczenie obrazków wprost w XMLu, np.

Kod: Zaznacz cały

≺img src="data:image/png;base64,
iVBORw0KGgoAAAANSUhEUgAAAAoAAAAKCAYAAACNMs+9AAAABGdBTUEAALGP
C/xhBQAAAAlwSFlzAAALEwAACxMBAJqcGAAAAAd0SU1FB9YGARc5KB0XV+IA
AAAddEVYdENvbW1lbnQAQ3JlYXRlZCB3aXRoIFRoZSBHSU1Q72QlbgAAAF1J
REFUGNO9zL0NglAAxPEfdLTs4BZM4DIO4C7OwQg2JoQ9LE1exdlYvBBeZ7jq
ch9//q1uH4TLzw4d6+ErXMMcXuHWxId3KOETnnXXV6MJpcq2MLaI97CER3N0
vr4MkhoXe0rZigAAAABJRU5ErkJggg==" alt="Red dot" /≻
Jeszcze inna możliwość - fajnie jakby powstał jakiś format kompresowany gpxz, ten base64 by się zredukował do normalnej wielkości obrazka.

Chociaż pewnie twórca i tak tego tu nie przeczyta, jednak ktoś od nas się kontaktuje?
[img]http://opencaching.pl/statpics/8595.jpg[/img]
skandal, cenzura i zgrzytanie zębów :)
[url=http://rushbase.net:5580/opencaching/index.php?page=logbook]generator logbook[/url]

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 14 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Bas »

obrazki do tego programu mozna pobrac zewnetrznymi programami, ktore robia to sprawnie i bez problemow.

Dodatkowa implementacja chyba raczej nie przejdzie, choc sprobowac zawsze mozna. Pliki gpx sa czytane rowniez przez inne programy i jesli nie bedzie zgodnosci, to beda sie wykladac. Standardem jest gpx z serwisu GC, a tam takiego rozwiazania dla obrazkow nie ma.

Z naszych programow jest tu na forum link do programu Spidera (oj, zebym nie sklamal). Moj na razie czeka na wsparcie z zewnatrz (tez bedzie dostepny), ale nie bede na razie dzielic skory na niedzwiedziu ;)

Awatar użytkownika
rushcore
Forumator
Posty: 752
Rejestracja: środa 15 kwietnia 2009, 12:47
Podziękował;: 13 razy
Otrzymał podziękowań: 48 razy

Post autor: rushcore »

Bas pisze:Standardem jest gpx z serwisu GC, a tam takiego rozwiazania dla obrazkow nie ma.
Hmm, byłem pod (błędnym?) wrażeniem, że format "GPX GC" oznaczał dopiero format kompatybilny z geocaching.com.

edit: Z tego co oglądam plik GPX to wynika, że obrazki wcale nie są częścią XMLa. Taki <img> są zrobione jako część obiektu tekstowego

Kod: Zaznacz cały

<img src="http://www.opencaching.pl/images/uploads/DE8B50C9-BF5A-2431-F304-395F9511F120.jpg">
Wniosek: Powinno się jak najbardziej dać te obrazki zagnieździć - nie złamie to zgodności XMLa - pytanie jeszcze jak zinterpretuje to SmartGPX - pewnie wcale. :) Sprawdzę zaraz.

edit2: Nic z tego. Za duży rozmiar pliku zgłasza. Posłałem zapytanie do smartcaching.de
[img]http://opencaching.pl/statpics/8595.jpg[/img]
skandal, cenzura i zgrzytanie zębów :)
[url=http://rushbase.net:5580/opencaching/index.php?page=logbook]generator logbook[/url]

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 14 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Bas »

Mozna sprawdzic - nie zaszkodzi ;)
Ciekawe jak taki gpx bedzie wczytywany przez GSAK? Jesli bedzie podwieszony przykladowy gpx, to mozemy sprawdzic w roznych aplikacjach, czy sie nie wykladaja.

Inna sprawa to wielkosc takiego pliku. Obecnie obrazki z OC (wylacznie w opisach skrzynki) zajmuja lacznie 1,17 GB. Jak objetosciowo ma sie plik jpg do kodowania obrazka w base64? Pobranie pliku gpx dla wszystkich skrzynek w OC przez 40 uzytkownikow raz w tygodniu rozlozy nas na lopatki... O czasie transferu nie wspomne. Bedzie mniejszy taki plik? Jak bardzo? Nie wiem tez jak telefon poradzi sobie z wczytaniem pliku gpx dla 200 skrzynek z obrazkami w tym ukladzie. Nie zawiesi sie w trakcie? Obecnie pliki kilkaset kB wczytywane sa z zauwazalnym paskiem postepu i nie idzie to zbyt szybko. Obrazki podczytywane sa na biezaco z folderu, wiec dalej idzie juz sprawnie.

Nie mamy niestety na dzien dzisiejszy mozliwosci pobrania z OC plikow gpx dla skrzynek zmodyfikowanych (nowych i z dopiskami znalezien/komentarzy) z ostatnich xx dni - to tez byloby mile ;)

Awatar użytkownika
rushcore
Forumator
Posty: 752
Rejestracja: środa 15 kwietnia 2009, 12:47
Podziękował;: 13 razy
Otrzymał podziękowań: 48 razy

Post autor: rushcore »

Rozmiar pliku obsługiwanego przez SmartGPX okazał się ograniczeniem, ale sprawdziłem na specjalnie spreparowanym mniejszym pliku i nie rozumie on takiego zapisu obrazka. (a istniała szansza, że zrozumie - jak na przeglądarkę html przystało) Posłałem zapytanie na info@smartcaching.de
[img]http://opencaching.pl/statpics/8595.jpg[/img]
skandal, cenzura i zgrzytanie zębów :)
[url=http://rushbase.net:5580/opencaching/index.php?page=logbook]generator logbook[/url]

Awatar użytkownika
rushcore
Forumator
Posty: 752
Rejestracja: środa 15 kwietnia 2009, 12:47
Podziękował;: 13 razy
Otrzymał podziękowań: 48 razy

Post autor: rushcore »

Bas pisze: Inna sprawa to wielkosc takiego pliku.
Takie JPGi bezpośrednio w pliku zajmują około 35% więcej niż zwykła binarka. Czy to (za) dużo? Inna sprawa, że gdyby wprowadzić kompresję plików gpx to ten problem by odszedł, ale to już zależy czy twórcy programów by chcieli implementować dekompresję. ;) W każdym bądź razie dla SmartGPX jest nadzieja apropo obrazków bezpośrednio w pliku.
info@smartcaching.de pisze: Anyway, this sound like a good idea and I can put it onto the feature list of a later version.
V1.1 and V1.2 are feature complete.
[img]http://opencaching.pl/statpics/8595.jpg[/img]
skandal, cenzura i zgrzytanie zębów :)
[url=http://rushbase.net:5580/opencaching/index.php?page=logbook]generator logbook[/url]

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 14 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Bas »

Zobaczymy jak to bedzie dzialac :)

Awatar użytkownika
Albert78 team
Bywalec
Posty: 45
Rejestracja: czwartek 06 listopada 2008, 20:30
Podziękował;: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: Albert78 team »

Bas pisze: - czy mozna eksportowac wszystkie skrzynki do listy punktow orientacyjnych w jednym ruchu?
Na początku zabawy ze SmartGPX zrobiłem taki numer, że ściągnąłem z OC.Pl plik gpx wszystkich skrzynek w promieniu 600 km i zaimportowałem go do smartgpx - około 5000 skrzynek, więc domyślacie się, ile to trwało :D . potem zrobiłem jeszcze ciekawszy numer - zaznaczyłem wszystkie i wszystkie zaznaczone wysłałem jako punkty orientacyjne do Nokia Maps :D . Zdecydowanie było to przegięcie - telefon nie miał prawa stabilnie otwierać mapy z taką ilością punktów, mulił strasznie. Reasumując - udało mi się to zrobić, zaznaczając wszystkie skrzynki (teraz stwierdzam, że to raczej był bezsens). Obecnie raczej wybieram skrzynki zaplanowane na dany dzień. zaznaczam je i wtedy wysyłam do listy punktów orientacyjnych (chociaż do nawigacji raczej używam Garmina Mobile XT z wrzuconymi przez POIloadera punktami z pliku gpx z dużego promienia od domq :D ). No cóż - Geocaching kształci i rozwija... ;) .
[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=6387][img]http://www.opencaching.pl/statpics/6387.jpg[/img][/url] [url=http://geokrety.org/mypage.php?userid=1650][img]http://geokrety.org/statpics/1650.png[/img][/url]

Mosh
Bywalec
Posty: 71
Rejestracja: środa 24 czerwca 2009, 01:11
Podziękował;: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: Mosh »

Hmm a ja mam problem bo SmartGPX nie może ustalić pozycji z mojego gpsa :/ TMJ i TB od razu się lokalizują, a tutaj błąd że nie można ustalić :/ chociaż blutut widzi odbiornik :(

Nokia 6630 + odbiornik pentagram z czipsetem MTK

Miał ktoś coś takiego ?

Pozdro

Awatar użytkownika
shchenka
Moderator
Posty: 4284
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 10 razy
Kontakt:

Post autor: shchenka »

Może jakaś inna aplikacja korzysta w tym czasie z gpsa ?
[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=972][img]http://www.opencaching.pl/statpics/972.jpg[/img][/url][img]http://geokrety.org/statpics/29.png[/img][url=http://www.geocaching.com/profile/?guid=7d375aa5-7415-4320-8f25-55df640ebdc7][img]http://img.geocaching.com/stats/img.aspx?txt=Opencaching+rulez&uid=7d375aa5-7415-4320-8f25-55df640ebdc7[/img][/url]

Mosh
Bywalec
Posty: 71
Rejestracja: środa 24 czerwca 2009, 01:11
Podziękował;: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: Mosh »

Na pewno nie :(, widziałem na forum groundspeak ktoś ma to samo z N6680

"Second try - SmartGPX
... What´s a real problem: SmartGPX finds the 747A+ but gets no position info. It doenst open a connection to the mouse (BT Led does not flash), but is able to wake up the mouse from sleep mode."

Nikt nie rozwiązał jego problemu ;)

Pozostaje mi tylko ręczne przeklepywanie pozycji z TMJ, na szczęście nie jestem jeszcze takim Skrzynko-Hurtownikiem jak niektórzy i jakoś to przeboleje, ale szkoda bo SGPX w połączeniu z TMJ to fajny zestaw :P

Pozdro

Awatar użytkownika
shchenka
Moderator
Posty: 4284
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 10 razy
Kontakt:

Post autor: shchenka »

Ja używam zestawu SmartGPX + TMJ i niestety albo jeden albo drugi używa gpsa, a obydwa naraz już nie. No więc oczywiście w tej sytuacji używam SmartGPX bez gps :(
Myślałem, że to wina symbiana.
[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=972][img]http://www.opencaching.pl/statpics/972.jpg[/img][/url][img]http://geokrety.org/statpics/29.png[/img][url=http://www.geocaching.com/profile/?guid=7d375aa5-7415-4320-8f25-55df640ebdc7][img]http://img.geocaching.com/stats/img.aspx?txt=Opencaching+rulez&uid=7d375aa5-7415-4320-8f25-55df640ebdc7[/img][/url]

ODPOWIEDZ