[S60] SmartGPX

Wszystkie narzędzia, wtyczki, programy itp. pomocne przy znajdowaniu skrzynek i dbaniu o lasy...

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
sp2ong
Forumator
Posty: 2199
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 100 razy

[S60] SmartGPX

Post autor: sp2ong »

Własnie dostałem info:
Dear SmartGPX users,

I'm happy to announce that SmartGPX V1.0 is available at http://www.smartcaching.de/

As a major extension it contains support for at least 14 (fourteen) languages!!
Thanks to all kind SmartGPX users who helped to translate all the program strings.

Beside this it contains a few optical changes in detail view and some speed improvements
and some bug fixes.

Please give it a try if you like.

Best Regards and happy hunting,
Dimi
wersja ma wsparcie PL dzieki shchenka :-)
Waldek
OpenGeoInfo -Serwis informacyjny o Geocaching OC PL http://info.opencaching.pl

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 14 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Bas »

Super.
Szkoda tylko, ze OC nadal nie ma wsparcia dla SmartGPX w kwestii obrazkow...

Wymienilem z Autorem programu kilka listow. Szybka i fachowa pomoc/wsparcie. Duza i wyrazna chec wspolpracy z Jego strony. Program jest swietny i dziala bez problemu. Moglibysmy korzystac z mozliwosci, ktore ten program daje, ale zadnej informacji o obrazkach w naszych plikach gpx nie ma...

Awatar użytkownika
shchenka
Moderator
Posty: 4284
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 10 razy
Kontakt:

Post autor: shchenka »

Tak, obrazków brakuje, tym bardziej, że niektóre skrzynki z założenia są nie do znalezienia bez obrazków (np. "hasłem do logu jest napis, na który wskazuje zuzia na foto").

Co do tłumaczenia, to w czasie prób w terenie wyszło, że zrobiłem kilka błędów. Poprawię w następnej wersji, ale jakbyście mieli jakieś własne poprawki/uwagi co do polskiej wersji to będę zawsze wdzięczny.
Za ten post autor shchenka otrzymał podziękowania (total 2):
trojmiastoMechafix
[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=972][img]http://www.opencaching.pl/statpics/972.jpg[/img][/url][img]http://geokrety.org/statpics/29.png[/img][url=http://www.geocaching.com/profile/?guid=7d375aa5-7415-4320-8f25-55df640ebdc7][img]http://img.geocaching.com/stats/img.aspx?txt=Opencaching+rulez&uid=7d375aa5-7415-4320-8f25-55df640ebdc7[/img][/url]

Awatar użytkownika
Mechafix
Bywalec
Posty: 27
Rejestracja: wtorek 17 czerwca 2008, 15:47
Podziękował;: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: Mechafix »

Bas pisze:... Moglibysmy korzystac z mozliwosci, ktore ten program daje, ale zadnej informacji o obrazkach w naszych plikach gpx nie ma...
To, że obrazków brak to wada :( ale i tak program jest mocarny :D a w połączeniu z Bazą Filpsa mam prawdziwy kombajn.
Jedyny problem którego jeszcze nie mogę rozgryźć to to, że podczas wgrywania nowego pliku GPX z 1614 skrzynkami do programu zaciąga 1585 czyli 29 skrzynek poszło gdzieś w kosmos.
Może ktoś się z tym już spotkał i znalazł na to sposób ?
shchenka pisze: ... Co do tłumaczenia, to w czasie prób w terenie wyszło, że zrobiłem kilka błędów. Poprawię w następnej wersji, ale jakbyście mieli jakieś własne poprawki/uwagi co do polskiej wersji to będę zawsze wdzięczny.
eeeetam jeszcze nie zauważyłem żadnego błędu tak czy inaczej za tłumaczenie wielkie dzięki no i browar oczywiście :D
[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=3827][img]http://www.opencaching.pl/statpics/3827.jpg[/img][/url] [url=http://geokrety.org/mypage.php?userid=935][img]http://geokrety.org/statpics/935.png[/img][/url] [url=http://www.geocaching.com/profile/?guid=dc24dc50-3e1a-4048-bc2e-18dad88f75c2][img]http://img.geocaching.com/stats/img.aspx?txt=Wole+opencaching.pl&uid=dc24dc50-3e1a-4048-bc2e-18dad88f75c2&bg=1[/img][/url]

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 14 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Bas »

Mechafix pisze:podczas wgrywania nowego pliku GPX z 1614 skrzynkami do programu zaciąga 1585 czyli 29 skrzynek poszło gdzieś w kosmos.
Mysle, ze program odrzucil te 29 sztuk z powodu niezgodnosci w kodzie gpx. Na poczatku, gdy nasze gpx nie byly zgodne, proba wczytania gpx konczyla sie komunikatem, ze w bazie jest 0 skrzynek.
Ze wzgledu na dlugi czas wczytywania skrzynek staram sie unikac duuuzych plikow gpx.

Awatar użytkownika
shchenka
Moderator
Posty: 4284
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 10 razy
Kontakt:

Post autor: shchenka »

Mechafix pisze:Jedyny problem którego jeszcze nie mogę rozgryźć to to, że podczas wgrywania nowego pliku GPX z 1614 skrzynkami do programu zaciąga 1585 czyli 29 skrzynek poszło gdzieś w kosmos.
Dzięki za piwko. A może już miałeś jakieś skrzynki wczytane wcześniej i te 29 to były duplikaty ?
[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=972][img]http://www.opencaching.pl/statpics/972.jpg[/img][/url][img]http://geokrety.org/statpics/29.png[/img][url=http://www.geocaching.com/profile/?guid=7d375aa5-7415-4320-8f25-55df640ebdc7][img]http://img.geocaching.com/stats/img.aspx?txt=Opencaching+rulez&uid=7d375aa5-7415-4320-8f25-55df640ebdc7[/img][/url]

Awatar użytkownika
Mechafix
Bywalec
Posty: 27
Rejestracja: wtorek 17 czerwca 2008, 15:47
Podziękował;: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: Mechafix »

shchenka pisze:... A może już miałeś jakieś skrzynki wczytane wcześniej i te 29 to były duplikaty ?
to z pewnością nie duplikaty, a okazało się to dopiero w terenie jedna z zaginionych skrzynek to OP0DC9 http://www.opencaching.pl/viewcache.php?cacheid=3531
nawet jako pojedynczy plik OP0DC9.gpx nie zapisuje się do programu, coś w nim musi być nie tak, ale co ?
[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=3827][img]http://www.opencaching.pl/statpics/3827.jpg[/img][/url] [url=http://geokrety.org/mypage.php?userid=935][img]http://geokrety.org/statpics/935.png[/img][/url] [url=http://www.geocaching.com/profile/?guid=dc24dc50-3e1a-4048-bc2e-18dad88f75c2][img]http://img.geocaching.com/stats/img.aspx?txt=Wole+opencaching.pl&uid=dc24dc50-3e1a-4048-bc2e-18dad88f75c2&bg=1[/img][/url]

Awatar użytkownika
Hern
Forumator
Posty: 1022
Rejestracja: wtorek 15 lipca 2008, 01:34
Podziękował;: 38 razy
Otrzymał podziękowań: 40 razy

Post autor: Hern »

Jakieś "dzikie" znaki w opisie skrzynki ?
ObrazekObrazekObrazek
NIE wyhaczam, NIE zaliczam, po prostu znajduję. A reszta o drzewo ...

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 14 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Bas »

Hmmm, myslalem ze juz nie mamy w gpx tych znaczkow...
Na poczatek mozna je wyrzucic, choc widze, ze sa tez w innych skrzynkach. W drugim etapie mozna wyrzucic wrzystkie logi, zeby znalezc newralgiczny fragment...

<description html="false"><p style="margin: 0cm 0cm 0pt; text-align: justify" class="MsoNormal">Tu zaczyna sie opis skrzynki
<p style="margin: 0cm 0cm 0pt; text-align: justify" class="MsoNormal">
<p style="margin: 0cm 0cm 0pt; text-align: justify" class="MsoNormal">Cache ulryty w lesie poza walem okalajacym cmentarz.
<p style="margin: 0cm 0cm 0pt; text-align: justify" class="MsoNormal">
<p style="margin: 0cm 0cm 0pt; text-align: justify" class="MsoNormal" align="center">
<p style="margin: 0cm 0cm 0pt; text-align: justify" class="MsoNormal" align="center">
<p style="margin: 0cm 0cm 0pt; text-align: justify" class="MsoNormal" align="center">
<p style="margin: 0cm 0cm 0pt; text-align: justify" class="MsoNormal">Zalozona przez: WLF, 5LY, Wasek224
</description>


Z cala pewnoscia te wszystkie MsoNormal nie sa do niczego potrzebne, a na dodatek jest >, czyli znak ">" oraz < (czyli "<") i mozliwe, ze to one tu mieszaja... Wyrzuc je i zostaw czysty tekst w description.

<description html="false">Tu wstaw opis skrzynki</description>
Na poczatek mozna wstawic byle jaki tekst (chocby ten powyzej) - wazne, zeby tamte znaczki wyrzucic.

Niemal na pewno znaki "<" i ">" sa kryterium wyszukiwania dla programow obrabiajacych pliki loc, czy gpx. Ich dodatkowe wystapienie(poza tagami gpx) moze niezle zamieszac, choc nie wiem, czy akurat w tym konkretnym przypadku.

Awatar użytkownika
Mechafix
Bywalec
Posty: 27
Rejestracja: wtorek 17 czerwca 2008, 15:47
Podziękował;: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: Mechafix »

Bas pisze:Hmmm, myslalem ze juz nie mamy w gpx tych znaczkow...
Na poczatek mozna je wyrzucic, choc widze, ze sa tez w innych skrzynkach. W drugim etapie mozna wyrzucic wrzystkie logi, zeby znalezc newralgiczny fragment...
niestety nie pomaga plik GPX wygląda tak

<xml>
<gpx>
<desc>Geocache</desc>
<author>Geocaching</author>
<url>http://www.opencaching.pl</url>
<urlname>www.opencaching.pl</urlname>
<time>2008-10-07T10:41:13Z</time>

<wpt>
<time>2008-05-18T00:00:00Z</time>
<name>OP0DC9</name>
<desc>WLF8: Cmentarz zolnierzy I W. S. 1915 Lasy Chojnowskie</desc>
<src>www.opencaching.pl</src>
<url>http://www.opencaching.pl/viewcache.php ... =3531</url>
<urlname>WLF8: Cmentarz zolnierzy I W. S. 1915 Lasy Chojnowskie</urlname>
<sym>Geocache</sym>
<type>Geocache</type>
<geocache>
<name>WLF8: Cmentarz zolnierzy I W. S. 1915 Lasy Chojnowskie</name>
<owner>wlf 224</owner>
<locale></locale>
<state></state>
<country>PL</country>
<type>Traditional</type>
<container>Small</container>
<difficulty>1.0</difficulty>
<terrain>1.5</terrain>
<summary> Cmentarz zolnierzy rosyjskich i niemieckich z 1915 Lasy

Chojnowskie</summary>
<description>Tu wstaw opis skrzynki
</description>
<hints>Cache ukryty w karpie za poludniowo zachodnim naroznikiem walu

okalajacego cmentarz</hints>
<licence></licence>
<logs>


</logs>
</geocache>
</wpt>
</gpx>


poza tym po imporcie program się wiesza :(
[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=3827][img]http://www.opencaching.pl/statpics/3827.jpg[/img][/url] [url=http://geokrety.org/mypage.php?userid=935][img]http://geokrety.org/statpics/935.png[/img][/url] [url=http://www.geocaching.com/profile/?guid=dc24dc50-3e1a-4048-bc2e-18dad88f75c2][img]http://img.geocaching.com/stats/img.aspx?txt=Wole+opencaching.pl&uid=dc24dc50-3e1a-4048-bc2e-18dad88f75c2&bg=1[/img][/url]

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 14 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Bas »

Fakt, wiesza sie ;)

Usunalem z tekstu: "WLF8: Cmentarz zolnierzy I W. S. 1915 Lasy Chojnowskie" dwukropek i i kropki - caly gpx wchodzi.
........
Dziwne.
Nie udalo mi sie tego powtorzyc.
.............
Hmmm, jest!
Usunalem z tekstu: "WLF8: Cmentarz zolnierzy I W. S. 1915 Lasy Chojnowskie" dwukropek, kropki i 1915 ;)
Wtedy wchodzi caly gpx.
...................
Dziwne po raz drugi:
Usunalem wylacznie "1915" i tez caly gpx wchodzi ;)

Final:
ten tekst usuwalem z trzech tagow:
<desc>
<urlname>
<name>WLF8: Cmentarz zolnierzy I W. S. Lasy Chojnowskie</name>

WYSTARCZY usunac 1915 z tagu name. Reszta wchodzi bez problemow :)
Za ten post autor Bas otrzymał podziękowanie:
Mechafix

Awatar użytkownika
nemrodek
Forumator
Posty: 772
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Post autor: nemrodek »

a spróbuj usunąć jakiekolwiek 4 znaki, może o długość chodzi?
Nemrodek
[url=http://www.geocaching.com/profile/?guid=f4852da5-7430-4e77-aa07-b6bed16be2aa][img]http://img.geocaching.com/stats/img.aspx?uid=f4852da5-7430-4e77-aa07-b6bed16be2aa[/img][/url][url=http://www.geocaching.org.pl][img]http://www.geocaching.org.pl/images/200x50.jpg[/img][/url]

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 14 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Bas »

moze i dlugosc ;)
Bylo zbyt duzo danych do sprawdzenia. Teraz mozna bawic sie tylko jednym tagiem 8)

Moze dlugosc, moze cyfry? Usuwalem wczesniej wiecej znakow przy okazji usuwania kropek i dwukropka, ale sie wieszalo... 1915 brzmi bez sensu, wiec moze wystarczy skrocic tekst 8)
W kazdym razie email do autora programu juz poszedl...

Awatar użytkownika
Hern
Forumator
Posty: 1022
Rejestracja: wtorek 15 lipca 2008, 01:34
Podziękował;: 38 razy
Otrzymał podziękowań: 40 razy

Post autor: Hern »

może sa "desc" nie może być po prostu dłuższy. zamień Cyferki na taką sama ilość znaków ABCD i zobacz. Mogłem się pomylić, ale całość łącznie z tagami ma chyba powyżej 64 znaków, co może przyczyną wieszania.
ObrazekObrazekObrazek
NIE wyhaczam, NIE zaliczam, po prostu znajduję. A reszta o drzewo ...

Awatar użytkownika
Mechafix
Bywalec
Posty: 27
Rejestracja: wtorek 17 czerwca 2008, 15:47
Podziękował;: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: Mechafix »

Wielkie dzięki za pomoc, wywaliłem z tagu <name>WLF8: Cmentarz zolnierzy I W. S. Lasy Chojnowskie</name> nieszczęsny rok + spacja czyli 5 znaków i skrzyneczka się importowała z opisem i logami.
ta a jak teraz odnaleźć pozostałe zaginione skrzyneczki ?
może porównać dwa pliki ten ze strony OC i ten z telefonu ?
tylko gdzie ten program to zapisuje na karcie nic nie widać
[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=3827][img]http://www.opencaching.pl/statpics/3827.jpg[/img][/url] [url=http://geokrety.org/mypage.php?userid=935][img]http://geokrety.org/statpics/935.png[/img][/url] [url=http://www.geocaching.com/profile/?guid=dc24dc50-3e1a-4048-bc2e-18dad88f75c2][img]http://img.geocaching.com/stats/img.aspx?txt=Wole+opencaching.pl&uid=dc24dc50-3e1a-4048-bc2e-18dad88f75c2&bg=1[/img][/url]

ODPOWIEDZ