TMJ a geocaching

Wszystkie narzędzia, wtyczki, programy itp. pomocne przy znajdowaniu skrzynek i dbaniu o lasy...

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
ted69
Forumator
Posty: 6197
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 44 razy
Otrzymał podziękowań: 71 razy
Kontakt:

TMJ a geocaching

Post autor: ted69 »

Zostalem wczoraj zmuszony do szukania rozwiazan innych niz Ozi. Sciagnalem i zainstalowalem sobie TMJ na K800i. Troche juz rozumiem, ale .... tylko troche.
W zwiazku z tym mam prosbe do osob ktore juz tego programu uzywaja by pomogly, napisaly tutaj kilka pomocnych rad, jak zaczac, jak najlepiej sie tym poslugiwac, jak to przystosowac wlasnie do OC PL. Moj pierwszy problem to jak pzrygotowac jakies mapki. TMJ co prawda oferuje ogolna mape Europy (sciagnalem i zainstalowalem) ale nie jest to to co tygrysy lubia najbardziej :) Czy jest jakas metoda szybkiego przerobienia mapek z Ozi (czyli pliki graficzne jpg lub png - czy specyficzne dla OziCE pliki ozfx3 oraz pliki map) na wersja zrozumiala przez TMJ.
Sadze ze taka informacja moga by kilku osobom pomoc.
Obrazek . Obrazek

Awatar użytkownika
shchenka
Moderator
Posty: 4284
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 10 razy
Kontakt:

Post autor: shchenka »

Sorry, wczoraj podróżowałem i przeoczyłem ten post, ale pewnie większość już sobie wyjaśniliśmy via priv w tym czasie.

Co do mapek, to do kompletu z TMJ jest programik Map Organizer w Javie (sprawdzałem, że działa na windows i na linuksie, na innych pewnie też), który pozwala przygotowywać mapki bitmapowe dla TMJ.

Ty już o tym wiesz, ale piszę na wszelki wypadek dla innych.

Dla mnie zawsze kłopotem jest precyzyjne określenie długości i szerokości geograficznej krawędzi mapy, co jest oczywiście niezbędne do jej poprawnego skalibrowania. Macie może na to jakieś patenty ?
[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=972][img]http://www.opencaching.pl/statpics/972.jpg[/img][/url][img]http://geokrety.org/statpics/29.png[/img][url=http://www.geocaching.com/profile/?guid=7d375aa5-7415-4320-8f25-55df640ebdc7][img]http://img.geocaching.com/stats/img.aspx?txt=Opencaching+rulez&uid=7d375aa5-7415-4320-8f25-55df640ebdc7[/img][/url]

Awatar użytkownika
ted69
Forumator
Posty: 6197
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 44 razy
Otrzymał podziękowań: 71 razy
Kontakt:

Post autor: ted69 »

Ja jeszcze mapki bitmapowej, wlasnej - nie kalibrowalem pod TMJ.
A ten watek zalozylem myslac o innych. Jesli tylko my dwaj uzywamy TMJa to troche bez sensu - zawsze mozna sie skontaktowac mailem :).
Program wydaje mi sie ciekawy, zwlaszcza dla kogos, kto ma telefon, GPSa i dopiero zaczyna zabawe, nie chce wiecej inwestowac a chce miec jakies oprogramowanie wspomagajace geocaching.
Obrazek . Obrazek

Awatar użytkownika
shchenka
Moderator
Posty: 4284
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 10 razy
Kontakt:

Post autor: shchenka »

Znam przynajmniej 3 osoby z OC (teraz już cztery), które TMJ używają. Dla mnie jest wręcz podstawowym narzędziem do geokeszingu.

Programik jest bezpłatny, a ma wszystkie potrzebne do geocachingowej nawigacji funkcje. I nawet trochę więcej :wink:

Brakuje mu możliwości wczytywania opisów skrzynek w formacie GPX, ale TMJ nie ma parsera XML.

Jak przygotuję jakieś mapki (320x240) to się chętnie podzielę, ale na razie jestem zbyt leniwy ...
[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=972][img]http://www.opencaching.pl/statpics/972.jpg[/img][/url][img]http://geokrety.org/statpics/29.png[/img][url=http://www.geocaching.com/profile/?guid=7d375aa5-7415-4320-8f25-55df640ebdc7][img]http://img.geocaching.com/stats/img.aspx?txt=Opencaching+rulez&uid=7d375aa5-7415-4320-8f25-55df640ebdc7[/img][/url]

Awatar użytkownika
ted69
Forumator
Posty: 6197
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 44 razy
Otrzymał podziękowań: 71 razy
Kontakt:

Post autor: ted69 »

shchenka pisze:Jak przygotuję jakieś mapki (320x240) to się chętnie podzielę, ale na razie jestem zbyt leniwy ...
Widzialem ze korespondujesz z autorem programu. Jako ze program posluguje sie plikami Oziego - moze by autor dal sie namowic na jakis programik do automatycznej konwersji zestawu [jpg+map] czy [ozf+map] czyli mapek przygotowanych dla oziego. Wtedy na pewno ilosc uzytkownikow TMJa wzroslaby znacznie. program ma wiele roznych opcji ktorych brakuje w Ozim.
Obrazek . Obrazek

kwieto
Forumator
Posty: 1639
Rejestracja: poniedziałek 21 kwietnia 2008, 10:29
Podziękował;: 23 razy
Otrzymał podziękowań: 16 razy

Post autor: kwieto »

shchenka pisze: Dla mnie zawsze kłopotem jest precyzyjne określenie długości i szerokości geograficznej krawędzi mapy, co jest oczywiście niezbędne do jej poprawnego skalibrowania. Macie może na to jakieś patenty ?
A muszą to być krawędzie?
Zawsze można przyciąć mapę do siatki, wtedy punkty węzłowe (jeśli mapa jest "skalibrowana dla GPS" ich współrzędne będą dokładnie opisane) wypadną Ci w rogach.
Zapewne trzeba będzie do tego lekko obrócić mapę, ale to nie jest problem.
[url=http://www.geocaching.org.pl][img]http://www.geocaching.org.pl/images/200x50.jpg[/img][/url]
[color=gray]Geokärcher[/color]

Awatar użytkownika
ted69
Forumator
Posty: 6197
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 44 razy
Otrzymał podziękowań: 71 razy
Kontakt:

Post autor: ted69 »

Po pierwszych testatch TMJa (K800i) w terenie mam pytania:
- w opcjach mam cos takiego jak geotagowanie zdjec, tylko jest proboem, przy wlaczonym TJM nie potrafie uruchomic aparatu. Normalnie odsuwam klapke i wlacza sie aparat foto - tutaj nie chcial
- przy wyswietlaniu mapki - jak ustawic to by aktualna pozycja byla zawsze na srodku ekranu ?
- jest mozliwosc po polaczeniu telefonu z inetem - wysylanie aktualnej pozycji do serwera i pozniej na strone - zrobilem sobie cos takiego testowego - ale wydaje mi sie ze pokazuje tylko pozycje, sladu NIE maluje
http://stc.org.pl/NEW/turysta/Ted_TMJ.html
Obrazek . Obrazek

Awatar użytkownika
ted69
Forumator
Posty: 6197
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 44 razy
Otrzymał podziękowań: 71 razy
Kontakt:

Post autor: ted69 »

Pozytywnie zaskoczyla mnie wydajnosc baterii - godzina z wlaczonym podswietleniem caly czas, wlaczony BT i transmisja z GPSem, polaczenie z internetem i wysylanie pozycji - czyli w sumie telefon dosc mocno obciazony - a betarii po tej godzinie ubylo niewiele :) Wystartowalem oczywiscie z naladowana na 100% - teraz pokazuje 77%
Obrazek . Obrazek

Awatar użytkownika
Ciutnik
Stały bywalec
Posty: 98
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: Ciutnik »

ted69 pisze:- w opcjach mam cos takiego jak geotagowanie zdjec, tylko jest proboem, przy wlaczonym TJM nie potrafie uruchomic aparatu.
Menu / Tools / Capture Geotagget Photo. I dopiero wtedy odsuń klapkę.
ted69 pisze:- przy wyswietlaniu mapki - jak ustawic to by aktualna pozycja byla zawsze na srodku ekranu ?
Wciśnij joystick (czarna kropa pojawi się w lewym dolnym rogu ekranu) :) Poza tym masz do wyboru trzy opcje położenia kursora: Floating AutoPan, Centered AutoPan, Tethered AutoPan
ted69 pisze:- jest mozliwosc po polaczeniu telefonu z inetem - wysylanie aktualnej pozycji do serwera i pozniej na strone - zrobilem sobie cos takiego testowego - ale wydaje mi sie ze pokazuje tylko pozycje, sladu NIE maluje
Hmm... jak się kiedyś bawiłem tą funkcją to ślad się pokazywał na mapie on-line. Poeksperymentuj :)
Za ten post autor Ciutnik otrzymał podziękowanie:
ted69
[size=75][color=olive]Maciej 'Ciutnik' Wozniak [XVS650A + 276c + Vista HCx][/color][/size]

Awatar użytkownika
ted69
Forumator
Posty: 6197
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 44 razy
Otrzymał podziękowań: 71 razy
Kontakt:

Post autor: ted69 »

Co do zdjec - kombinowalem rozni ale na to nie wpadlem :) DZIALA :!:
Z mapka sprawdze jutro - ale kropeczka sie pojawila wiec jest jakis postep :)
Test zrobilem taki - zostawilem w domu kompa z ta swoja testowa stronka wlaczona, poszedlem na maly spacerek wkolo bloku - jak wrocilem, i odswierzylem ekran - mialem wrazenie ze kursor byl w troche innym miejscu. troche ciezko testowac z notebookiem w rece :) Chyba ze jutro wyjade samochodem.
Jeszcze jedno pytanie - zapisalem slad w telefonie - wiadomo, moge go sobie przegrac na PC. Moge z telefonu sciagnac z www jakis wczesniej przygotowany slad - ale jak w druga strone? Czy moge z telefonu wyslac na www zapisany slad? Szukalem ale chyba nie ma takiej opcji.
Obrazek . Obrazek

Awatar użytkownika
Ciutnik
Stały bywalec
Posty: 98
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: Ciutnik »

ted69 pisze:- jest mozliwosc po polaczeniu telefonu z inetem - wysylanie aktualnej pozycji do serwera i pozniej na strone - zrobilem sobie cos takiego testowego - ale wydaje mi sie ze pokazuje tylko pozycje, sladu NIE maluje
A już wiem! na "Twojej" stronce TMT, po lewej stronie masz menu DEVICES a tam spis swoich telefonów oraz przynależne im tracki. Wybierając jednego z nich możesz obejrzeć różne statystyki oraz ślad na mapce. Może jest jakiś inny sposób ale ten przed chwilą sprawdziłem i działa :)
[size=75][color=olive]Maciej 'Ciutnik' Wozniak [XVS650A + 276c + Vista HCx][/color][/size]

Awatar użytkownika
ted69
Forumator
Posty: 6197
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 44 razy
Otrzymał podziękowań: 71 razy
Kontakt:

Post autor: ted69 »

Ooooo, pojawilo sie - wczesniej sprawdzalem, to nic nie bylo :)
Obrazek . Obrazek

Awatar użytkownika
ted69
Forumator
Posty: 6197
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 44 razy
Otrzymał podziękowań: 71 razy
Kontakt:

Post autor: ted69 »

Kolejne pytanie - jak ustawic SE by nie pytal co chwile czy "Zezwoilic aplikacji na wysylanie do Internetu? " ?

EDIT - juz znalazlem, ale nie da sie chyba ustawic stalego zezwolenia na dostep do danych uzytkownika - opcje sa :NIE albo Zawsze pytaj
Obrazek . Obrazek

Awatar użytkownika
Ciutnik
Stały bywalec
Posty: 98
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: Ciutnik »

ted69 pisze:opcje sa :NIE albo Zawsze pytaj
A nie masz "Zapytaj raz"? Ja tak mam u siebie ustawione.
[size=75][color=olive]Maciej 'Ciutnik' Wozniak [XVS650A + 276c + Vista HCx][/color][/size]

Awatar użytkownika
ted69
Forumator
Posty: 6197
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 44 razy
Otrzymał podziękowań: 71 razy
Kontakt:

Post autor: ted69 »

Ciutnik pisze:
ted69 pisze:opcje sa :NIE albo Zawsze pytaj
A nie masz "Zapytaj raz"? Ja tak mam u siebie ustawione.
Przy pytaniach o dostep do inetu - mam, przy dostepie do danych uzytkownika - nie mam.
Obrazek . Obrazek

ODPOWIEDZ