Automapa i geocaching -Co z dokładnością mojej nawigacji???

Wszystkie narzędzia, wtyczki, programy itp. pomocne przy znajdowaniu skrzynek i dbaniu o lasy...

Moderator: Moderatorzy

zyr
Forumator
Posty: 3247
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Post autor: zyr » poniedziałek 04 sierpnia 2008, 18:52

Z zawieszaniem to nie to. Pamięć miałem przestawioną od razu w zasadzie. To chyba ilość punktów. Mam koło 25k punktów poi. I wszystkie są mi potrzebne :D

A z zoomowaniem to nie wiedziałem, muszę jeszcze raz zerknąć. Problem w moim palmie jest taki, że nie do końca mam klawisze sprzętowe - hx4700 ma softkey'e i touchpada zintegrowane, więc obsługa klawiszami sprzętowymi nie jest zbyt wygodna.

Bas, pisz jako Bas, bo że cegosia to Gosia to się dopiero teraz zorientowałem :)

zyr
Forumator
Posty: 3247
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Post autor: zyr » poniedziałek 04 sierpnia 2008, 18:55

Pozwoliłem sobie nieco zmodyfikować temat wątku i przenieść do softwaru, bo tu bardziej pasuje.

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Post autor: Bas » poniedziałek 04 sierpnia 2008, 23:48

ZYR pisze:Mam koło 25k punktów poi
A z zoomowaniem to nie wiedziałem, muszę jeszcze raz zerknąć
Bas, pisz jako Bas, bo że cegosia to Gosia to się dopiero teraz zorientowałem :)
Pisze jako Bas ;)

Maaaasa punktow - moze faktycznie tu jest problem?
Ty poruszasz sie po calym kraju, wiec raczej duzo bedziesz potrzebowac. Ja staram sie nie przekraczac 3000. Reszte trzymam w plikach w palmtopie gotowa do ewentualnego importu. W v.5 znowu jest inny format danych...
Sprobuj przed wiekszym wyjazdem zaladowac duzo mniej punktow - moze nie bedzie sie wieszac? Tak, czy inaczej ograniczylbym mu (tak, tak) pamiec dla AM - na poczatek dla testow. Wyglada na to, ze brakuje jej systemowi i przestaje byc stabilny.

Klawiszem zoom/przesuwanie zrobilem na joysticku "w prawo" - spisuje sie bardzo dobrze. Nie mam koncepcji do czego uzyc klawisza "w lewo" 8)
W ogole dobry jest pomysl z menu uzytkownika, choc najpierw trzeba sie troche pobawic w domu...

N_EM_O
Bywalec
Posty: 30
Rejestracja: wtorek 12 sierpnia 2008, 19:24
Lokalizacja: Leszczyny

Post autor: N_EM_O » środa 13 sierpnia 2008, 22:33

Witam pieknie i bardzo prosze o pomoc.
Najpierw powiem, że mam palmtopa MIO 550 z którego jestem bardzo zadowolony a w nim AutoMapę w wersji 5.0.5.
Według Waszych wskazówek ( bardzo dziękuję) wgrałem sobie najbliższe skrzynki, wszystko fajnie mi sie wyswietla na mapie. Jednak nie wiem skąd wziąć pliki ostrzeżeń i ikon , które maja byc skopiowane do folderów Voices i Icons ( w sumie ściągnąłem 3 pliki plik POI , plik POIPTS i plik UAM. Czyżby to były te ?

I drugie pytanie. Czytałem jak dyskutujecie o GPS Garmina, widzę, że jest w nich wielki wybór, czy może ktos mógłby pokusić się o podanie jakiegoś konkretnego modelu dla turysty pieszego, czy rowerzysty i ewentualnie jakiejś przybliżonej ceny. Wiem, że preferencje są różne. Dla mnie jako starszego mężczyzny (który coraz częściej mysli o reaktywowaniu swoich górskich wędrówek) ważna jest prostota działania, informacje we właściwym ( hihihi , polskim) języku , długie działanie i w miarę mozliwości niska cena ( wiem, że jak coś jest tanie to nie zawsze dobre :) ). Z góry dziękuje za informacje.

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Post autor: Bas » środa 13 sierpnia 2008, 23:26

AutoMapa:
- ikonki i pliki dzwiekowe moga byc dowolne, ale nazwy musza miec identyczne jak nazwa kategorii do ktorej sa przypisane i byc w odpowiednich folderach (ikonki - Icons, dzwieki Voices). Zerknij na www.miplo.pl - jest tego troche. W razie czego moge podrzucic ikonki/dzwiek, ale dopiero po 18.08.

Dodatkowo mozna ustawic kryteria ostrzegania/informowania (np. max. odleglosc, kat "patrzenia", min. predkosc przy ktorej ostrzeganie dla danego POI bedzie zalaczane).

Uaktualnij AutoMape - nowsza wersja pracuje zdecydowanie lepiej i wreszcie ma skale (znowu).

Co do gps: wyglada, ze turystyczny gps Garmina, ale nadal jest spor mozliwosci, bo mozna kupic gps uzywany i za te same pieniadze miec sprzet duzo lepszy lub sciagnac ze sklepu w USA lub zerknij jeszcze na www.garniak.pl - kto pamieta/zna link do aukcji "autoryzowanej" z mozliwoscia wgrania "polskiego" softu (ale nie wiem, czy do kazdego/wybranego gps)?

N_EM_O
Bywalec
Posty: 30
Rejestracja: wtorek 12 sierpnia 2008, 19:24
Lokalizacja: Leszczyny

Post autor: N_EM_O » czwartek 14 sierpnia 2008, 17:06

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Faktycznie na www.miplo.pl jest dźwięków i ikonek mnóstwo. Ściągnąłem dwie ikonki ale nie znalazłem pliku dźwiękowego. Poczekam zatem na Ciebie - nie spieszy mi się :) .
Mój mail - zdzisk@wp.pl.
Raz jeszcze dziękuję i pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Post autor: Bas » czwartek 14 sierpnia 2008, 23:18

myslalem glownie o ikonce ;)
Dzwiek - podlozylem sygnal "sonaru", zeby nie narzucal sie za bardzo. Nikt nie mowi "uwaga! geocache". Nie ma problemu - wysle Ci 8)

Awatar użytkownika
soosa
Wyjadacz
Posty: 304
Rejestracja: sobota 03 maja 2008, 18:38
Lokalizacja: bielanbyn

Post autor: soosa » piątek 15 sierpnia 2008, 17:56

jako osoba niejako z doświadczeniem w stosowaniu AM w geocachingu, wypowiem się krótko - baza MIPLO świetna, poza tym, że nieaktualna - wiele skrzynek już nie istnieje. Poza tym fakt, że w terenie AM doprowadza tylko do odległosci około 25 metrów od wyznaczonego punktu - dyskwalifikuje to wg mnie AM. Wolę Que z proxy portów jako wydanie freeware, i do tego dobrą darmową mapę - przynajmniej stara sie doprowadzić do końca.

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Post autor: Bas » piątek 15 sierpnia 2008, 18:22

soosa pisze:w terenie AM doprowadza tylko do odległosci około 25 metrów od wyznaczonego punktu - dyskwalifikuje to wg mnie AM
W terenie faktycznie ;)
Za to spisuje sie bardzo dobrze w trasie, gdy trzeba wskazac cache i do niego podjechac. Pozniej... garmin ;)
Skrzynki trzeba pobierac nie z miplo, a z OC - tu jest wszystko, choc dokladnosc wyznaczonych wspolrzednych byla kiedys w granicach kilku metrow wiecej - nie wiem, czy algorytm przeliczania wspolrzednych zostal poprawiony, ale to i tak wystarcza, zeby dotrzec do 95% skrzynek ;)

Awatar użytkownika
soosa
Wyjadacz
Posty: 304
Rejestracja: sobota 03 maja 2008, 18:38
Lokalizacja: bielanbyn

Post autor: soosa » piątek 15 sierpnia 2008, 22:13

Wolę garmina... Mam nie do końca legalnego Garmina Mobile XT dla WM z GPMapą - zastępuje mi Automapę bez zastrzeżeń, współpracuje z wewnętrznym GPSem. Już wypatrzyłem w sieci EURO w cenie 350 zł wersję instalacyjną na karcie SD - jestem przekonany że będzie to dobry wybór - czekam tylko na przypływ kasiorki.

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Post autor: Bas » piątek 15 sierpnia 2008, 23:53

zdecydowanie lepszy bylby garmin rowniez sprzetowo, ale to juz inny watek...

N_EM_O
Bywalec
Posty: 30
Rejestracja: wtorek 12 sierpnia 2008, 19:24
Lokalizacja: Leszczyny

Post autor: N_EM_O » sobota 16 sierpnia 2008, 15:14

Dziękuję za cenne wskazówki. Bas - dziękuję Ci bardzo, rzeczywiście można podłożyć jakiś inny dźwięk. Zastosuję sie do Twojej rady.
Pozdrawiam serdecznie wszystkich.

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Post autor: Bas » sobota 16 sierpnia 2008, 19:29

I tak Ci cos podesle jak tylko wroce z wakacji ;)

N_EM_O
Bywalec
Posty: 30
Rejestracja: wtorek 12 sierpnia 2008, 19:24
Lokalizacja: Leszczyny

Post autor: N_EM_O » sobota 16 sierpnia 2008, 19:38

Dziekuje bardzo, jesteś bardzo miły .

Awatar użytkownika
ted69
Forumator
Posty: 6197
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: N 53° 07.208' E 23° 05.935'
Kontakt:

Post autor: ted69 » sobota 16 sierpnia 2008, 19:49

BAS chyba zasluzyl na piwo :)
Obrazek . Obrazek

ODPOWIEDZ