Automapa i geocaching -Co z dokładnością mojej nawigacji???

Wszystkie narzędzia, wtyczki, programy itp. pomocne przy znajdowaniu skrzynek i dbaniu o lasy...

Moderator: Moderatorzy

Kemuel
Nowy na forum
Posty: 9
Rejestracja: wtorek 06 maja 2008, 20:27

Post autor: Kemuel » czwartek 08 maja 2008, 18:05

Hej
postawiłbym Wam te "Piwo" ale nie wiem jak to się robi :-)

Awatar użytkownika
ted69
Forumator
Posty: 6197
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: N 53° 07.208' E 23° 05.935'
Podziękował: 44 razy
Otrzymane podziękowania: 71 razy
Kontakt:

Post autor: ted69 » czwartek 08 maja 2008, 18:57

Kemuel pisze: ... ale nie wiem jak to się robi :-)
Piwo stawiasz za konkretnego maila.
Pod kadym mailem masz ki;lka klawiszy - pierwszy to wlasnie "postaw piwo" :)
Użytkownicy, którzy podziękowali autorowi ted69 za post:
Kemuel
Obrazek . Obrazek

Kemuel
Nowy na forum
Posty: 9
Rejestracja: wtorek 06 maja 2008, 20:27

Post autor: Kemuel » piątek 01 sierpnia 2008, 20:59

Witam Was po długim czasie
wracam do tematu bo planuję wybrać się na łowy i chcę wczytać do automapy współrzędne z przeniesionych plików UAM do palmptopa
i moje pytanie jest taki gdzie te pliki mam wciągnąć do automapy dokładnie gdzie do jakiego katalogu automapy ???
i ajk później je odczytaćna automapie
z góry dzięki

zyr
Forumator
Posty: 3247
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Post autor: zyr » piątek 01 sierpnia 2008, 21:06

A którą wersję automapy masz?

Jeśli 5.0 lub 5.1 to robisz tak:
plik uam wgrywasz do katalogu dokumenty w PDA (w zasadzie to gdzie chcesz, ale łatwiej będzie wyjaśnić)
Uruchamiasz AM
Wciskasz MENU -> POI ->Zarządzanie -> (druga od lewej ikona "Kartka" chyba) -> wybierasz "Importuj" i wskazujesz plik uam przegrany. Na pytanie "czy chcesz utworzyć osobny plik..." odpowiadasz Tak.
nastepnie wybierasz wcześniejszy plik ze swoimi punktami i jeszcze raz "kartkę" na dole po lewej. -> Dodaj z pliku... i wybierasz ten, który wcześniej miał rozszerzenie uam, teraz miał będzie .poi.
I to w zasadzie tyle. Możesz wgrać ikonę i dźwięk ostrzeżenia wgrywając pliki pobrane z OC do katalogów ICONS i VOICES w katalogu automapy. No i jeszcze wyświetlanie, ale to już pewnie wiesz jak.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony piątek 01 sierpnia 2008, 21:14 przez zyr, łącznie zmieniany 1 raz.

Kemuel
Nowy na forum
Posty: 9
Rejestracja: wtorek 06 maja 2008, 20:27

Post autor: Kemuel » piątek 01 sierpnia 2008, 21:13

Automapa 3.9.7.1
dzieki ZYR za tak szybką reakcję

zyr
Forumator
Posty: 3247
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował: 47 razy
Otrzymane podziękowania: 141 razy

Post autor: zyr » piątek 01 sierpnia 2008, 21:16

Kurcze 3.9 dawno nie używałem.
Tam zdaje się był po prostu import z pliku w zarządzaniu własnymi POI.
A plik uam wgrany musiał być tam gdzie znajdują się pliki automapy, bo AM nie widziała całej pamięci Palmtopa. Ale głowy nie dam, bo nie pamiętam.

Wersje od 4 wzwyż pracują na plikach .poi, stąd te kombinacje. AM poniżej 4, czyli Twoja czyta uam bezpośrednio, stąd ułatwienie.
Ostatnio zmieniony piątek 01 sierpnia 2008, 21:26 przez zyr, łącznie zmieniany 1 raz.
Użytkownicy, którzy podziękowali autorowi zyr za post:
Kemuel

Kemuel
Nowy na forum
Posty: 9
Rejestracja: wtorek 06 maja 2008, 20:27

Post autor: Kemuel » piątek 01 sierpnia 2008, 21:25

nie mogę znaleźć tego zarządzania POI i tego hasła z IMPORTEM
ale jest coś takiego w planowanych trasach io tam może trzeba to wciągnąć tzn jako planowaną trasę ale jutro z rana pokombinuję zobaczymy dam ci jutro znać
ale i tak dzięki
gdyby przyszło ci coś do głowy to pisz na pewno się przyda
narka

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował: 14 razy
Otrzymane podziękowania: 58 razy

Post autor: Bas » piątek 01 sierpnia 2008, 21:36

W wersji 3.9 chyba jeszcze nie bylo zarzadzania POI.
O ile pamietam to jest w Menu -> ustawienia -> POI -> tam powinna byc mozliwosc "dodania z pliku /otworz z pliku". Pierwsza wersja dolacza te dane do bazy istniejacej, a druga otwiera plik uam jako aktualna baze.
Tak mi sie wydaje - dawno to bylo...

W kazdym razie nie szukalbym tego w trasach, a w sekcji POI.
Importu tez raczej nie bylo... To chyba weszlo do v.4, gdy zmienil sie format danych na pary poi/poipts, ale glowy nie dam.
W kazdym razie szukaj w sekcji POI.
Użytkownicy, którzy podziękowali autorowi Bas za post:
Kemuel

zyr
Forumator
Posty: 3247
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował: 47 razy
Otrzymane podziękowania: 141 razy

Post autor: zyr » piątek 01 sierpnia 2008, 21:38

Ok, mam. Pod adresem : http://www.morfeusz.pl/portal/images.un ... L_v3.8.pdf jest instrukcja.
Szukasz okna "punkty użytkownika" a w nim ikony katalogu ze strzałkami w górę i w dół. wyświetli ci się okno takie jak na stronie 31 instrukcji.
Możesz albo "wczytać" plik - co usunie Twoje punkty, jeśli miałeś jakieś wcześniej, albo "dodać" z pliku - do tych, które masz dodasz skrzynki.
I powinno działać - powodzenia - ja z tą wersją zaczynałem szukać i chować. Uważaj na format współrzędnych jak zaczniesz chować, AM pracuje na formacie DD MM SS.SS a nasza strona OCPL na DD MM.MMM.
Użytkownicy, którzy podziękowali autorowi zyr za post:
Kemuel

Kemuel
Nowy na forum
Posty: 9
Rejestracja: wtorek 06 maja 2008, 20:27

Post autor: Kemuel » niedziela 03 sierpnia 2008, 23:24

I byłem dziś na łowach , miałem czas tylko na dwie skrzynki w odległości parę metrów od siebie , znalazłem je więc wielkie dzięki Wam.
Udało mi się wczytać UAM do AM szkoda że tego wcześniej nie zrobiłem, jest parę metrów nieścisłości ale dosłownie może 2-3metry a nie jak przed tem 40 do 50 metrów.
Więc jeszcze raz dzięki.
A a przy okazji za parę tygodni chcę zmienić na nowszą wersję AM więc będę się odzywał znowu jak wczytać skrzynki do AM - mam nadzieję że się znowu odezwiecie z pomocą tak jak teraz (włączcie śledzenie tego tematu) z góry dzięki i pozdrawiam

Awatar użytkownika
ted69
Forumator
Posty: 6197
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: N 53° 07.208' E 23° 05.935'
Kontakt:

Post autor: ted69 » niedziela 03 sierpnia 2008, 23:27

Kemuel pisze:jest parę metrów nieścisłości ale dosłownie może 2-3metry a nie jak przed tem 40 do 50 metrów.
Wez pod uwage ze nasze (turystyczne) GPSy maja dokladnosc ok 5-6 m - wiec 2-3 to i tak super. Sa oczywiscie do kupienia takie ktore daja dokladnosc do cm czy nawet mm ale kosztuja "troszeczke" wiecej :lol:
Obrazek . Obrazek

cegosia
Bywalec
Posty: 44
Rejestracja: wtorek 06 maja 2008, 16:41

Post autor: cegosia » poniedziałek 04 sierpnia 2008, 00:28

Kemuel pisze:A a przy okazji za parę tygodni chcę zmienić na nowszą wersję AM więc będę się odzywał znowu jak wczytać skrzynki do AM
Menu -> POI ->zarzadzanie -> importuj
Nowsza wersja dziala o wiele lepiej, niz v.5.08 (szybsza jest na pewno) i znowu jest w niej skala. Polecam ;)
Bas

Awatar użytkownika
ted69
Forumator
Posty: 6197
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: N 53° 07.208' E 23° 05.935'
Kontakt:

Post autor: ted69 » poniedziałek 04 sierpnia 2008, 00:33

cegosia pisze: Nowsza wersja dziala o wiele lepiej, niz v.5.08 (szybsza jest na pewno)
Masz na mysli 5.1 ?
Obrazek . Obrazek

zyr
Forumator
Posty: 3247
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Post autor: zyr » poniedziałek 04 sierpnia 2008, 08:18

O ładowaniu do wersji wyższych już pisałem: http://forum.opencaching.pl/viewtopic.php?p=32678#32678

Co do AM 5, to niby lepiej niż 4 chodzi - stabilniej i szybciej. Kwestia szczegółowości terenu w zależności od skali. W 4 chcieli za dużo na raz pokazać i pewnie dla tego się wieszała. Ale drażni mnie strasznie brak "zoomowania" wybranego obszaru. Zabrali bardzo użyteczną funkcję.

cegosia
Bywalec
Posty: 44
Rejestracja: wtorek 06 maja 2008, 16:41

Post autor: cegosia » poniedziałek 04 sierpnia 2008, 18:12

zawieszanie:
trzeba zmienic wielkosc rezerwowanej dla AM pamieci - zawiesil mi sie ze dwa razy na poczatku, a po zmianie juz nigdy, a minal rok jak tak dziala.

zoom:
zoom mozna przypisac do klawisza sprzetowego - tez dziala. Nadal jednak brak informacji, czy AM jest akurat w trybie zoom, czy przesuwania mapy po ekranie.

Bas

ODPOWIEDZ