[Win/WinMobile]OziExplorer

Wszystkie narzędzia, wtyczki, programy itp. pomocne przy znajdowaniu skrzynek i dbaniu o lasy...

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
ted69
Forumator
Posty: 6197
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 44 razy
Otrzymał podziękowań: 71 razy
Kontakt:

[Win/WinMobile]OziExplorer

Post autor: ted69 »

Zastanawiam sie ile osob uzywa do szukania skrzynek OziExplorera. Coraz wieccej ciekawych mozliwosci widze w GSAKu zwiazancyh wlasnie z plikami WPT i jesli byloby nas sporo, moze wtedy udaloby sie namowic autorow skryptu OC PL na pewne drobne zmiany.
Obrazek . Obrazek

Awatar użytkownika
Saracen
Forumator
Posty: 1443
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 46 razy
Otrzymał podziękowań: 24 razy

Post autor: Saracen »

Kiedyś używałem Oziego, mam gdzieś nawet opracowywane przeze mnie spolszczenie (niestety nigdy nie skończone)... Całkiem fajny programik;-)

Awatar użytkownika
shchenka
Moderator
Posty: 4284
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 10 razy
Kontakt:

Post autor: shchenka »

Ja używałem dawniej GSAK do konwersji plików LOC do WPT (bo WPT wygenerowane przez OC PL jakoś mnie nie przekonywały), ale od kiedy TMJ potrafi czytac format LOC już tego nie robię. :)

Zresztą nie muszę już używać windowsów, a pod unixem do wszelkich konwersji jest znakomity gpsbabel.
[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=972][img]http://www.opencaching.pl/statpics/972.jpg[/img][/url][img]http://geokrety.org/statpics/29.png[/img][url=http://www.geocaching.com/profile/?guid=7d375aa5-7415-4320-8f25-55df640ebdc7][img]http://img.geocaching.com/stats/img.aspx?txt=Opencaching+rulez&uid=7d375aa5-7415-4320-8f25-55df640ebdc7[/img][/url]

Awatar użytkownika
ted69
Forumator
Posty: 6197
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 44 razy
Otrzymał podziękowań: 71 razy
Kontakt:

Post autor: ted69 »

shchenka pisze:Ja używałem dawniej GSAK do konwersji plików LOC do WPT (bo WPT wygenerowane przez OC PL jakoś mnie nie przekonywały), ale od kiedy TMJ potrafi czytac format LOC już tego nie robię. :)

Zresztą nie muszę już używać windowsów, a pod unixem do wszelkich konwersji jest znakomity gpsbabel.
A ja mam wrazenie ze GSAK daje wieksze mozliwosci konfiguracyjne przy konwersji do WPT. Przykladowo - rozne kolorki punktow w zaleznosci od statusu (moja, znaleziona, zarchiwowana itp) i rozne kombinacje z nazwami.
Oprocz tego - GSAK daje rozne inne mozliwosci zestawien np czyje skrzynki najczesciej znajduje. No i moze to byc jakies rozwiazanie dla osob ktore chca miec opisy skrzynek w telefonie. Mozna zrobic sobie cos na ksztalt bazy filipsa ale tylko dla wybranuch skrzynek, czyli zdecydowanie mniejszy zestaw.
Obrazek . Obrazek

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 14 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Bas »

ted69 pisze:Mozna zrobic sobie cos na ksztalt bazy filipsa ale tylko dla wybranuch skrzynek, czyli zdecydowanie mniejszy zestaw.
Tak, z tej mozliwosci korzystam w telefonie, choc zwykle jednak uzywam PDA. Nie sadzilem, ze ktos jeszcze w OC "laduje" zmniejszona baze, bo tylko ja zglaszalem ograniczenia przy duzej ilosci plikow.

Probowaliscie importowac plik gpx z:
http://geocaching.gpsgames.org/cgi-bin/ ... country=PL

U mnie GSAK pada w polowie z powodu bledu. Tez tak macie?

Awatar użytkownika
ted69
Forumator
Posty: 6197
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 44 razy
Otrzymał podziękowań: 71 razy
Kontakt:

Post autor: ted69 »

Bas pisze:
ted69 pisze:Mozna zrobic sobie cos na ksztalt bazy filipsa ale tylko dla wybranuch skrzynek, czyli zdecydowanie mniejszy zestaw.
Tak, z tej mozliwosci korzystam w telefonie, choc zwykle jednak uzywam PDA. Nie sadzilem, ze ktos jeszcze w OC "laduje" zmniejszona baze, bo tylko ja zglaszalem ograniczenia przy duzej ilosci plikow.
Ja tez wrzucam cala na CF i w Pocketa ale moze bede musial cos podcinac, zmiejszac.
Probowaliscie importowac plik gpx z:
http://geocaching.gpsgames.org/cgi-bin/ ... country=PL

U mnie GSAK pada w polowie z powodu bledu. Tez tak macie?
Tak - cos mu sie skrzynka GE01E7 nie podoba. Wystarczy z pliku GPX usunac dane dotyczace tylko tej jednej skrzynki - reszte podczyta bez problemow.
-------------------------------------------------
Sprawdzilem dokladnie - nie caly rekord trzeba wywalac ale jedna jego linijke:

Kod: Zaznacz cały

      <logtype>Hide</logtype>
Co ciekawsze, ta linijka wyglada dokladnie tak samo jak w innych rekordach.
Obrazek . Obrazek

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 14 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Bas »

ted69 pisze:cos mu sie skrzynka GE01E7 nie podoba...
trzeba wywalac ale jedna jego linijke
Dzieki, Ted. Tez bylem ciekawy co takiego mu przeszkadza i zaczalem szukac - byles szybszy 8)

Awatar użytkownika
ted69
Forumator
Posty: 6197
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 44 razy
Otrzymał podziękowań: 71 razy
Kontakt:

Post autor: ted69 »

Zupelnie nie rozumiem, dlaczego mu to przeszkadza. Zadnych "dziwnych" znaczkow tam nie ma. Jak sie wklei taka sama linijke z innego rekordu - to znowy jest zle.
Ale nie wazne - grunt ze mozna sobie wszystkie PL skrzyneczki z gpsgames podczytac :)
Obrazek . Obrazek

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 14 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Bas »

Tak, wreszcie jest komplet - OC, GC i GE. Juz podpialem wszystko w PDA. Nic tylko jechac na wycieczke co zaraz zrobie.

Baza Filipsa wlasnie wysadzila mi w powietrze karte SD (wlozylem karte do czytnika i otworzylem w Total Commanderze) - czesc plikow w katalogu obr zamienila sie w foldery ukryte/systemowe o magicznych nazwach z duza iloscia $ # % ! @ w srodku.

Awatar użytkownika
Magnoom
Stały bywalec
Posty: 93
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

Post autor: Magnoom »

Właśnie taki problem miałem na starej karcie w telefonie. Ponieważ inna sytuacja zmusiła mnie do wymiany karty na większą to problem u mnie zniknął. Jak na razie na nowej karcie to się nie powtórzyło. Tak na prawdę nie wiem co było przyczyną i jak temu zaradzić.
Pozdrawiam Damian Gałka
[b]GPS38[/b]; [b]Rino530HCX[/b]; [b]GPSMap 60CS[/b] + GA27C, Topo_PL_100, UMP-pcPL-topo oraz Okolice Bełchatowa
[b]Nuvi 760[/b], GPMapa 2007.3, CNE NT 2009, UMP-pcPL

Awatar użytkownika
ted69
Forumator
Posty: 6197
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 44 razy
Otrzymał podziękowań: 71 razy
Kontakt:

Post autor: ted69 »

Pojawila sie niedawno pelna wersja (nie dev) nowego OziExplorera na Pockety - najnowsza ma numerek 2.19.
jako ze zmian w porownaniu do wersji 1,xx jest duzo, postanowilem troszeczke to opisac, tak by moje przegryzanie sie przez program przydalo sie tez innym uzytkownikom.

Taka mala sciage mozna poogladac na moim serwerze:
http://stc.org.pl/NEW/turysta/OziCE2


Zapraszam do czytania :)

EDIT.
Oczywiscie - kto mial legalna/zarejestrowana wersje OziCE 1,xx - robi upgrade za darmo (za oziego placi sie tylko raz)
Obrazek . Obrazek

Awatar użytkownika
ted69
Forumator
Posty: 6197
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 44 razy
Otrzymał podziękowań: 71 razy
Kontakt:

Post autor: ted69 »

Jest jeszcze jedna fajna cecha ktorej wczesniej nie zauwazylem. Majac kilka plikow WPT (np OCPL, Jakies skrzynki z GC, punkty z ZYRowego POLREFU) nie laczac tych plikow w jeden ale tylko ustawiajac jako liste plikow z WPT - moge pozniej na ekranie ogladac wszystkie te rozne punkty rownoczesnie (cos czego mi bardzo brakowalo w wersji 1.xx)
Obrazek . Obrazek

Awatar użytkownika
ted69
Forumator
Posty: 6197
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 44 razy
Otrzymał podziękowań: 71 razy
Kontakt:

Post autor: ted69 »

W nowej wersji 2,xx OziCE nareszcie dziala to o co pytalem kiedys, czyli mozliwosc doczepienia pliku do kazdego punktu.
Jesli poslugujemy sie baza punktow z GC i mamy GSAKa, to mozemy miec w Pockecie punkty i od razu do nich doczepione pliki w HTMLu z opisem (nie trzeba osobno uruchamiac przegladarki i szukac odpowiedniego pliku)

Do tego potzrebne jest makro: ConvertOziWPTForPPC
W opcjach makra trzeba sobie ustawic adres, gdzie sie ma pliki HTML (np taki: \CF Card\Litwa\ ) - i to ladnie dziala.

Zachcialo mi sie zrobic cos podobnego z OC PL i z baza Filipsa. Napisalem makro do GSAKA : WPTzOCPL.gsk ktore robic cos podobnego.

Makro koloruje kazdy punkt (skrzynke) w nastepujacy sposob:
- skrzynka wlasna - jasno zielony
- skrzynka znaleziona - żółty
- skrzynka zawieszona lub zarchiwowana - czerwony
- jeszcze ni znaleziona - błękitny.
Oprocz znacznika znaczka lokalizujacego skrzynke wyswietlana jest tez jej nazwa.
Na ekranie pocketa wyglada to nastepujaco:
Obrazek

Jak sie chwile przytrzyma rysik na znaczniku to pojawia sie okienko zawierajace: kod skrzynki / trudnosc / teren / rodzaj i oczywiscie wspolrzedne
Obrazek

Jak sie rysik przytrzyma dluzej na wskazniku skrzynki, pojawia sie nastepujace menu:
Obrazek

I teraz jak sie kliknie na Open Attachment - uruchomi sie IE w Pockecie i otworzy odpowiedni plik, skojarzony z dana skrzynka, opis , logi itp czyli to wszystko co Filips ma w swojej bazie.

W makrze przed jego uruchomieniem trzeba wpisac/zmienic cztery parametry (na poczatku makra)
W mojej wersji wyglada to tak

Kod: Zaznacz cały

$uzytkownik = "Ted69"
$NazwaBazy = "testOCPL"
$file = $_Install + "\temp\OCPL_F.wpt"
$bazaF = "\CF Card\OC\OC\"
czyli
$uzytkownik - nazwa uzytkownika (zeby GSAK prawidlowo rozpoznal wlasciciela skrzynki),
$NazwaBazy - Nazwe bazy ze skrzynkami z OC
$file - nazwa wynikowego pliku WPT (do wrzucenia do Pocketa)
$bazaF - adres (w Pockecie) bazy Filipsa - jeden poziom nizej niz glowny plik INDEX !!

makro do pobrania tradycyjnie z mojego serwera czyli
http://stc.org.pl/GSAK/WPTzOCPL.gsk
Obrazek . Obrazek

Awatar użytkownika
pilowbox
Nowy na forum
Posty: 17
Rejestracja: niedziela 17 sierpnia 2008, 09:55
Podziękował;: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: pilowbox »

Witam - googlam od rana i googlam i chyba jestem ślepy - poszukuje map na ozi Warszawy i okolic. Jeśli ktoś ma to prosił bym o podesłeanie jeśli to nie problem..
Pozdrawiam.

kwieto
Forumator
Posty: 1639
Rejestracja: poniedziałek 21 kwietnia 2008, 10:29
Podziękował;: 23 razy
Otrzymał podziękowań: 16 razy

Post autor: kwieto »

Bardzo dobre mapy można kupić tu:

http://www.compass.krakow.pl/sklep/?p=p ... ategory=10

Skalibrowanie tego w Ozim trwa kilka minut.
W ofercie jest Kampinos, Południe i Północ Warszawy, Mazowiecki Park Krajobrazowy i parę innych drobiazgów.
[url=http://www.geocaching.org.pl][img]http://www.geocaching.org.pl/images/200x50.jpg[/img][/url]
[color=gray]Geokärcher[/color]

ODPOWIEDZ