Jak połączyć c:geo i open???

Wszystkie narzędzia, wtyczki, programy itp. pomocne przy znajdowaniu skrzynek i dbaniu o lasy...

Moderator: Moderatorzy

marzena925
Nowy na forum
Posty: 6
Rejestracja: wtorek 27 maja 2014, 21:05

Jak połączyć c:geo i open???

Post autor: marzena925 » piątek 09 grudnia 2016, 10:17

mam kłopot. Używam c:geo od lat i już na trzecim telefonie. W którymś momencie cgeo przestało się łączyć z open (z geocaching.com łączy), "logowanie nie powiodło się" i tak do zrzygania. Kombinowałam, przeinstalowałam c:geo, aktywacje, przyciski - wszystko na co wpadłam. Nie i już. Ostatecznie na stronie opencaching w "moje aplikacje" odznaczyłam pozwolenie dla c:geo i chciałam ponownie zezwolić. i tu koniec, bo jak wchodzę na aplikacje to mam pustą listę i tylko pisze mi, że mogę to zrobić przy pomocy jakiegoś OKAPI??? Nie ogarniam...

Pomóżcie mi pliiiizzzz bo od roku prawie nie bawię się w geo przez ten cholerny problem z autoryzacją :(

parlando
Forumator
Posty: 867
Rejestracja: poniedziałek 13 maja 2013, 20:57

Re: Jak połączyć c:geo i open???

Post autor: parlando » piątek 09 grudnia 2016, 10:55

Zrób autoryzację przez inną przeglądarkę niż teraz próbowałaś. Chyba na Operze dobrze to wychodziło. Warto się uprzednio zalogować na opencaching w tej przeglądarce przed autoryzacją. Na wszelki wypadek wyczyść też dane c:geo przed wszystkim.
marzena925 pisze:Pomóżcie mi pliiiizzzz bo od roku prawie nie bawię się w geo przez ten cholerny problem z autoryzacją :(
Nie wiem jak skomentować:) Jest forum, grupa na fb... Ludzie pomogliby już dawno...

marzena925
Nowy na forum
Posty: 6
Rejestracja: wtorek 27 maja 2014, 21:05

Re: Jak połączyć c:geo i open???

Post autor: marzena925 » piątek 09 grudnia 2016, 12:41

u mnie chyba jest problem w tym, że w "moje aplikacje" usunęłam zezwolenie na c:geo. I jak teraz wchodzę to mam takie coś:
Załączniki
okapi.JPG
okapi.JPG (28.96 KiB) Przejrzano 1845 razy

parlando
Forumator
Posty: 867
Rejestracja: poniedziałek 13 maja 2013, 20:57

Re: Jak połączyć c:geo i open???

Post autor: parlando » piątek 09 grudnia 2016, 12:47

To nic.
Wejdź na Operze (w telefonie) na opencaching.pl, zaloguj się.
W C:geo - ustawienia/usługi/opencaching.pl/aktywuj i autoryzuj (tu dokładnie nie wiem, jak jest w przypadku świeżej instalacji c:geo)/później kliknij Rozpoczynam autoryzację/ wyświetla się lista przeglądarek/ kliknij Operę/ i to chyba wszystko:)

Jeszcze taka sugestia. Jak się wszystko uda, to zainstaluj sobie także https://play.google.com/store/apps/deta ... nner&hl=pl - aplikacja do logowania skrzynek. Jest wywoływana po kliknięciu na link opencaching.pl (po otworzeniu szczegółów skrzynki w c:geo). Aplikacją można logować online, bądź odłożyć na później (przydatne, jeżeli chcesz w domu, na spokojnie napisać trochę więcej zdań niż zdawkowe TFTC z terenu:)), zachowana zostanie dokładna data znalezienia, ocena (w c:geo nie da się chyba oceniać) i ewentualnie można wystawić rekomendację.
Piszę to to z perspektywy właściciela skrzynek. Czasami denerwuje mnie to, że ktoś nie wystawi oceny:)

marzena925
Nowy na forum
Posty: 6
Rejestracja: wtorek 27 maja 2014, 21:05

Re: Jak połączyć c:geo i open???

Post autor: marzena925 » piątek 09 grudnia 2016, 13:14

jak klikam "rozpoczynam autoryzację" to wyświetla się "czekanie na opencaching.pl" i kręci się kółeczko a potem komunikat "c:geo nie mógł rozpocząć autoryzacji" grrrrrrrrrrr Nie pokazuje mi dostępnych przeglądarek. Okno wcześniej jest opcja "otwórz stronę" i tam wybrałam opere, zalogowało mnie, zapamiętało haslo. Ale przy autoryzacji ciągle to samo.

spróbuję w domu na innym urządzeniu od początku z tym cholernym cgeo...

parlando
Forumator
Posty: 867
Rejestracja: poniedziałek 13 maja 2013, 20:57

Re: Jak połączyć c:geo i open???

Post autor: parlando » piątek 09 grudnia 2016, 14:28

marzena925 pisze:jak klikam "rozpoczynam autoryzację" to wyświetla się "czekanie na opencaching.pl" i kręci się kółeczko a potem komunikat "c:geo nie mógł rozpocząć autoryzacji"
Z jakiego połączenia do Internetu wtedy korzystasz? Może jeśli komórkowy, to spróbuj przez wifi, jeśli nie to na odwrót:)

Na wszelki wypadek za każdym razem jak autoryzacja się nie powiedzie wyczyść dane aplikacji c:geo.

lazysnack
Nowy na forum
Posty: 5
Rejestracja: wtorek 08 marca 2016, 13:35

Re: Jak połączyć c:geo i open???

Post autor: lazysnack » czwartek 11 października 2018, 16:32

Cześć
Potrzebuję pomocy, mam podobny problem jak koleżanka. Wróciłem do starszego telefonu i nie mogę uruchomić c:geo z oc. Nie chce mi drań zrobić autoryzacji, ciągle pokazuje komunikat że nie może rozpocząć autoryzacji. Próbowałem na wszystkie sposoby, odinstalowywać, instalować na nowo, zarówno c:geo jak i różne przeglądarki, czyściłem pamięć.
Jest też w c:geo przycisk "Utwórz konto", wtedy mnie przekierowuje na tę starą stronkę oc sprzed zmian z napisem "This is error" Może on pamięta stare oc?
Z GC nie było problemu zautoryzował od razu, ech...

Awatar użytkownika
Leśne oko
Stały bywalec
Posty: 93
Rejestracja: sobota 28 czerwca 2014, 07:41
Lokalizacja: Pomorze

Re: Jak połączyć c:geo i open???

Post autor: Leśne oko » czwartek 11 października 2018, 21:01

Wina przeglądarek musisz szukać która cię przepuści .
Nie rozdziobią nas kruki ni wrony ....

kojoty
Rada Techniczna
Posty: 271
Rejestracja: środa 26 listopada 2014, 14:14

Re: Jak połączyć c:geo i open???

Post autor: kojoty » czwartek 11 października 2018, 21:33

lazysnack pisze:
czwartek 11 października 2018, 16:32
Cześć
Potrzebuję pomocy, mam podobny problem jak koleżanka. Wróciłem do starszego telefonu i nie mogę uruchomić c:geo z oc. Nie chce mi drań zrobić autoryzacji, ciągle pokazuje komunikat że nie może rozpocząć autoryzacji. Próbowałem na wszystkie sposoby, odinstalowywać, instalować na nowo, zarówno c:geo jak i różne przeglądarki, czyściłem pamięć.
Jest też w c:geo przycisk "Utwórz konto", wtedy mnie przekierowuje na tę starą stronkę oc sprzed zmian z napisem "This is error" Może on pamięta stare oc?
Z GC nie było problemu zautoryzował od razu, ech...
problem niepoprawnego linku do registracji zgłosiłem do c:geo - mam nadzieje poprawią...
https://github.com/cgeo/cgeo/issues/7154

lazysnack
Nowy na forum
Posty: 5
Rejestracja: wtorek 08 marca 2016, 13:35

Re: Jak połączyć c:geo i open???

Post autor: lazysnack » piątek 12 października 2018, 09:51

OK, dzięki. To tymczasem będę sobie śmigał na locusie.

ODPOWIEDZ