[Android/Freeware] Awaryjniejszy GPX

Wszystkie narzędzia, wtyczki, programy itp. pomocne przy znajdowaniu skrzynek i dbaniu o lasy...

Moderator: Moderatorzy

Jano
Wyjadacz
Posty: 399
Rejestracja: niedziela 21 września 2008, 17:17

Re: [Android/Freeware] Awaryjniejszy GPX

Post autor: Jano » środa 13 lipca 2016, 07:47

Kika pisze:Po aktualizacji Locusa do najnowszej wersji z opcji "szukaj" zniknął odnośnik do Awaryjniejszego GPX-a. Nadal mogę ściągać kesze przez Awaryjniejszy i importować je do Locusa, ale gdy robiłam to od razu z poziomu Locusa było to szybsze i łatwiejsze? Macie może jakieś rozwiązanie?
Nie wiem, czy o to chodzi, ale mam ten odnośnik (v. 3.18.2):
Szukaj.jpg
Szukaj.jpg (42.71 KiB) Przejrzano 1865 razy
wersja.jpg
wersja.jpg (42.28 KiB) Przejrzano 1865 razy
Pozdrawiam
Jano

Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
Hern
Forumator
Posty: 1022
Rejestracja: wtorek 15 lipca 2008, 01:34
Lokalizacja: Bytom

Re: [Android/Freeware] Awaryjniejszy GPX

Post autor: Hern » poniedziałek 18 lipca 2016, 01:49

Przed chwilą sprawdziłem po dzisiejszym upgrade locusa. Bez problemu locus wywołuje awaryjniejszego. Wszystko po staremu.
ObrazekObrazekObrazek
NIE wyhaczam, NIE zaliczam, po prostu znajduję. A reszta o drzewo ...

areckis
Wyjadacz
Posty: 224
Rejestracja: piątek 14 sierpnia 2015, 12:40

Re: [Android/Freeware] Awaryjniejszy GPX

Post autor: areckis » wtorek 03 stycznia 2017, 12:40

Zniknął mi z locusa przycisk wyszukiwania z awaryjniejszego. Problem dokładnie taki jak opisany powyżej. Wydaje mi się, że stało się to po ostatniej aktualizacji locusa, ale mogę się mylić. Z poziomu awaryjniejszego kesze są eksportowane do locusa. Ale sam locus nie ma takiej opcji jak wcześniej - tzn. nie da się tapnąć na mapie i zrobić szukaj keszy w pobliżu. Awaryjniejszy natomiast występuje w menu w dodatkach. No ale tam uruchamia się normalnie i koordy i tak trzeba wklepać ręcznie.
Locus Pro 3.21.0

parlando
Forumator
Posty: 832
Rejestracja: poniedziałek 13 maja 2013, 20:57

Re: [Android/Freeware] Awaryjniejszy GPX

Post autor: parlando » czwartek 05 stycznia 2017, 13:00

Podbiję pytanie areckisa, aczkolwiek mnie bardziej interesuje, czy ta funkcja działa na wersji free?
Próbuję się przestawić na locusa i na razie testuję wersję darmową pod kątem keszowania, rejestrowania przebytej trasy i nawigowania.

Awatar użytkownika
brasia
Centrum Obsługi Geocachera
Posty: 1621
Rejestracja: sobota 23 sierpnia 2008, 19:06
Lokalizacja: Poznań

Re: [Android/Freeware] Awaryjniejszy GPX

Post autor: brasia » czwartek 05 stycznia 2017, 13:10

Mam wersję free locusa i u mnie działa ;) Ikonkę Awaryniejszego wyciągnąłem sobie do górnego paska menu. Locusa używam jako uzupełnienie Garmina.
ObrazekObrazekObrazekObrazek ObrazekObrazek

parlando
Forumator
Posty: 832
Rejestracja: poniedziałek 13 maja 2013, 20:57

Re: [Android/Freeware] Awaryjniejszy GPX

Post autor: parlando » czwartek 05 stycznia 2017, 13:34

ale to działa tak, że masz ustawione kordy punktu pod kursorem?
Też sobie wyciągnąłem ikonkę ale do prawego menu i tam kordy trzeba wpisywać, albo pobrać z GPS, co jest trochę kłopotliwe, jeśli wypad się dopiero planuje.

areckis
Wyjadacz
Posty: 224
Rejestracja: piątek 14 sierpnia 2015, 12:40

Re: [Android/Freeware] Awaryjniejszy GPX

Post autor: areckis » czwartek 05 stycznia 2017, 17:46

A czy w Locusie macie "puzzla" z funkcją szukaj keszy w pobliżu? No i czy macie najnowszego locusa?

Awatar użytkownika
brasia
Centrum Obsługi Geocachera
Posty: 1621
Rejestracja: sobota 23 sierpnia 2008, 19:06
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 163 razy
Otrzymane podziękowania: 202 razy

Re: [Android/Freeware] Awaryjniejszy GPX

Post autor: brasia » czwartek 05 stycznia 2017, 18:42

parlando pisze:ale to działa tak, że masz ustawione kordy punktu pod kursorem?
Tak, działa bez włączonej lokalizacji, po prostu tam, gdzie ustawię kursor.
parlando pisze:Też sobie wyciągnąłem ikonkę ale do prawego menu i tam kordy trzeba wpisywać, albo pobrać z GPS, co jest trochę kłopotliwe, jeśli wypad się dopiero planuje.
Podejrzewam, że to kwestia ustawień, ale nie mam pojęcia gdzie.
areckis pisze:A czy w Locusie macie "puzzla" z funkcją szukaj keszy w pobliżu? No i czy macie najnowszego locusa?
Puzzla? Mam ikonkę w menu: DODATKI/Awaryjniejszy GPX
Ach, w opcji "szukaj" mam haczyk przy "szukaj wokół lokalizacji". Parlando - może w tym tkwi problem.
Użytkownicy, którzy podziękowali autorowi brasia za post:
parlando
ObrazekObrazekObrazekObrazek ObrazekObrazek

parlando
Forumator
Posty: 832
Rejestracja: poniedziałek 13 maja 2013, 20:57
Podziękował: 308 razy
Otrzymane podziękowania: 160 razy

Re: [Android/Freeware] Awaryjniejszy GPX

Post autor: parlando » czwartek 05 stycznia 2017, 18:59

Jeżeli przez szukajkę wybiorę Awaryjniejszego, to faktycznie kordy się ustawiają wg tego co jest pod kursorem. W sumie to wystarczy do w miarę wygodnego planowania na telefonie. Dzięki!
Edycja, jeśli dobrze zrozumiałem post dega viewtopic.php?f=6&t=7793&start=45#p134857 oraz to co pamiętam z ustawień, to w wersji free jest trochę mniej opcji w wywołanym punkcie. Aczkolwiek przed chwilą sprawdzałem jeszcze coś i okazało się, że jest droga do wywołania Awaryjniejeszego z kordami tapniętego punktu: trzeba tapnąć i trzymać do momentu pokazania się dymka, rozwijamy, szczegóły punktu, ikonka udostępniania, Szukaj keszy w pobliżu.
Użytkownicy, którzy podziękowali autorowi parlando za post:
areckis

areckis
Wyjadacz
Posty: 224
Rejestracja: piątek 14 sierpnia 2015, 12:40

Re: [Android/Freeware] Awaryjniejszy GPX

Post autor: areckis » czwartek 05 stycznia 2017, 20:07

parlando pisze:trzeba tapnąć i trzymać do momentu pokazania się dymka, rozwijamy, szczegóły punktu, ikonka udostępniania, Szukaj keszy w pobliżu.
A no widzisz, i to mi właśnie chodziło od początku. Przedtem było to pod ikonką puzzla. Przenieśli to gdzie indziej, a ja już nie szukałem, bo stwierdziłem, że ogólnie zniknęło. Dzięki! :)

Awatar użytkownika
wrygiel
Rada Techniczna
Posty: 292
Rejestracja: czwartek 18 sierpnia 2011, 08:54
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: [Android/Freeware] Awaryjniejszy GPX

Post autor: wrygiel » poniedziałek 29 maja 2017, 13:15

Może trochę offtopic, ale myślę, że może być znaczące dla obserwatorów tego wątku. W issue-trackerze Locusa od paru lat siedzi sobie taki wątek:

http://help.locusmap.eu/topic/geocaching_opencaching_de

I tam jak się kliknie "I like this idea", to zachęcicie autora Locusa do natywnego supportowania Opencaching.PL (oraz Opencaching.DE). Więc ja sobie właśnie kliknąłem, moze ktoś z Was też chce ;)
Obrazek Obrazek
Proszę nie piszcie "prywatnych wiadomości" przez forum. Kontakt na email - rygielski@mimuw.edu.pl.

Awatar użytkownika
brasia
Centrum Obsługi Geocachera
Posty: 1621
Rejestracja: sobota 23 sierpnia 2008, 19:06
Lokalizacja: Poznań

Re: [Android/Freeware] Awaryjniejszy GPX

Post autor: brasia » niedziela 26 listopada 2017, 17:24

Awaryjnieszy nie pobiera mi obrazów :( (kiedyś działało)
W konfiguracji mam "Pobieranie dołączonych obrazków" zawsze
I w oknie pobierania: "Importuj do Locusa" fajeczka
"Pobierz obrazy (tak)" fajeczka
Locus 3.27.1 pobieram przez WiFi.
Katalogi w .cacheimages się tworzą, ale są puste.
Pomocy :!:
ObrazekObrazekObrazekObrazek ObrazekObrazek

areckis
Wyjadacz
Posty: 224
Rejestracja: piątek 14 sierpnia 2015, 12:40

Re: [Android/Freeware] Awaryjniejszy GPX

Post autor: areckis » niedziela 26 listopada 2017, 21:11

Nieaktulane. :/
Ostatnio zmieniony piątek 09 marca 2018, 08:02 przez areckis, łącznie zmieniany 1 raz.

Kika
Stały bywalec
Posty: 117
Rejestracja: piątek 12 września 2008, 23:59
Lokalizacja: 3miasto

Re: [Android/Freeware] Awaryjniejszy GPX

Post autor: Kika » poniedziałek 27 listopada 2017, 00:31

brasia pisze:Awaryjnieszy nie pobiera mi obrazów :( (kiedyś działało)
W konfiguracji mam "Pobieranie dołączonych obrazków" zawsze
I w oknie pobierania: "Importuj do Locusa" fajeczka
"Pobierz obrazy (tak)" fajeczka
Mnie niestety też ostatnie pobieranie (22.11.2017) poszło bez obrazków więc przyłączam się do prośby o pomoc

Awatar użytkownika
brasia
Centrum Obsługi Geocachera
Posty: 1621
Rejestracja: sobota 23 sierpnia 2008, 19:06
Lokalizacja: Poznań

Re: [Android/Freeware] Awaryjniejszy GPX

Post autor: brasia » poniedziałek 27 listopada 2017, 08:55

areckis pisze:
brasia pisze:Locus 3.27.1 pobieram przez WiFi
Mam tą samą wersję i obrazki pobiera. Może to coś z ustawieniem katalogów Locusa (ustawienia -> różne -> katalogi domyślne)?
Raczej to nie to. Problem raczej z Awaryjniejszym lub Okapi, bo tworzy katalogi, gdzie powinny być obrazki, ale w folderach pusto.
ObrazekObrazekObrazekObrazek ObrazekObrazek

ODPOWIEDZ