[SPRZEDAM] latarki EDC Romisen RC-G2 po modyfikacji

kup, sprzedaj, zamień, zezłomuj, oddaj za friko...

Moderator: Moderatorzy

vip03
Nowy na forum
Posty: 5
Rejestracja: sobota 19 grudnia 2009, 23:01

Post autor: vip03 » piątek 25 grudnia 2009, 11:07

oki dzięki będe kombinował a te dobre akkusy to jak byś polecił ?

Awatar użytkownika
Calineczka
Wyjadacz
Posty: 274
Rejestracja: niedziela 25 stycznia 2009, 12:28
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Calineczka » piątek 25 grudnia 2009, 12:00

chyba już było na ten temat sporo na forum. Osobiście preferuję Sanyo Eneloop
[url=http://www.swiatelka.pl/][img]http://www.swiatelka.pl/userbar.png[/img][/url]

Awatar użytkownika
shchenka
Moderator
Posty: 4283
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Kontakt:

Post autor: shchenka » sobota 26 grudnia 2009, 21:40

Coś mi ta latareczka przestała świecić światłem ciągłym, tzn. spokojnie wchodzi w różne tryby przerywane i mruga jak trzeba, ale w trybach świecenia ciągłego nie świeci. Miał ktoś coś takiego ? Dziwne trochę.
[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=972][img]http://www.opencaching.pl/statpics/972.jpg[/img][/url][img]http://geokrety.org/statpics/29.png[/img][url=http://www.geocaching.com/profile/?guid=7d375aa5-7415-4320-8f25-55df640ebdc7][img]http://img.geocaching.com/stats/img.aspx?txt=Opencaching+rulez&uid=7d375aa5-7415-4320-8f25-55df640ebdc7[/img][/url]

Awatar użytkownika
Calineczka
Wyjadacz
Posty: 274
Rejestracja: niedziela 25 stycznia 2009, 12:28
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Calineczka » sobota 26 grudnia 2009, 22:05

shchenka pisze:Coś mi ta latareczka przestała świecić światłem ciągłym, tzn. spokojnie wchodzi w różne tryby przerywane i mruga jak trzeba, ale w trybach świecenia ciągłego nie świeci. Miał ktoś coś takiego ? Dziwne trochę.
O, nawet ja o takim przypadku nie słyszałem :shock:
Zmień akku pliz.
(sorry, kiedys dostalem do naprawy taka z rozladowanym akku-bo NiMh maja efekt samorozladowania...)
Co robi w miejscu, w ktorym powinny byc ciagle?
Oczywiscie podeslij do mnie w razie czego ;-)
[url=http://www.swiatelka.pl/][img]http://www.swiatelka.pl/userbar.png[/img][/url]

Awatar użytkownika
Indar
Stały bywalec
Posty: 140
Rejestracja: niedziela 11 maja 2008, 22:28
Lokalizacja: Łomża
Kontakt:

Post autor: Indar » poniedziałek 28 grudnia 2009, 21:56

Hej hej
Calineczko, masz jeszcze jedną przeróbkę do sprzedania? Byłbym zainteresowany.
Indar
[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=2373][img]http://www.opencaching.pl/statpics/2373.jpg[/img][/url]

Awatar użytkownika
shchenka
Moderator
Posty: 4283
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Kontakt:

Post autor: shchenka » wtorek 29 grudnia 2009, 08:13

Calineczka pisze:O, nawet ja o takim przypadku nie słyszałem :shock:
Zmień akku pliz.
(sorry, kiedys dostalem do naprawy taka z rozladowanym akku-bo NiMh maja efekt samorozladowania...)
A to tam w środku jest jakaś bateria ? :wink:
Faktycznie, z naładowanym lepiej działa :idea: dzięki.
Co robi w miejscu, w ktorym powinny byc ciagle?

Nic nie robiła. Ciemno. Natomiast w różnych przerywanych trybach działała.
[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=972][img]http://www.opencaching.pl/statpics/972.jpg[/img][/url][img]http://geokrety.org/statpics/29.png[/img][url=http://www.geocaching.com/profile/?guid=7d375aa5-7415-4320-8f25-55df640ebdc7][img]http://img.geocaching.com/stats/img.aspx?txt=Opencaching+rulez&uid=7d375aa5-7415-4320-8f25-55df640ebdc7[/img][/url]

Awatar użytkownika
jakub_27
Stały bywalec
Posty: 166
Rejestracja: środa 03 czerwca 2009, 22:07
Lokalizacja: <*Łódź*> N51°44.806' E19°30.535'

Post autor: jakub_27 » wtorek 29 grudnia 2009, 08:58

Mnie niestety padły tryby stroboskopowe. Następuje tylko jedno, krótkie mrugnięcie i nastaje ciemność... Zmieniałem baterię - akumulatorek i alkaliczna - niestety to samo. Jaka może być przyczyna ?
[color=#4040FF]Colorado 300 + GPMapa Topo, UMP-pcPL, Topo_PL_100[/color]
[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=10680][img]http://www.opencaching.pl/statpics/10680.jpg[/img][/url][url=http://geokrety.org/mypage.php?userid=3051][img]http://geokrety.org/statpics/3051.png[/img][/url]
[color=#FF0000][b]Wódka, fason, kultura ...[/b][/color]

Awatar użytkownika
Calineczka
Wyjadacz
Posty: 274
Rejestracja: niedziela 25 stycznia 2009, 12:28
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Calineczka » wtorek 29 grudnia 2009, 10:16

Indar, aktualnie nie mam. przed świętami wszystkie poszły do ludzi, nawet zabrakło. Dać znać jak dojedzie kolejna partia?

shchenka, rozumiem, że ze świeżym akkusem/baterią jest już dobrze? :D

jakub_27, a ciągłe są ok? Z takim przypadkiem się nie spotkałem...znowu ciekawostka? :D
To, co mogę podejrzewać, to że nie zauważyłeś, że wchodzisz do trybu, w którym jest króciutki błysk co 10 sekund. Może nie ta grupa trybów?

Dla przypomnienia załączam mapę trybów:



- Total 20 Brightness modes in 3 groups:
- 1) Weak-Lo-Mid-Hi-Standby-10 second Beacon (Note:Group-shifting signal on Standby Mode)
- 2) Lo-Mid-Hi-Fast strobe-Warning strobe-SOS (Note:Group-shifting signal on Hi Mode)
- 3) Lo-Mid-Hi-Fast strobe-Warning strobe-3Hz Slow strobe-1Hz Slow strobe-SOS(Note:Group-shifting signal on Hi Mode)



więc sprawdź proszę, czy nie jesteś w "10 second Beacon"

To change groups, go to the mode as indicated below. For instance, if you are in group 1, go to the standby mode. The light will flash once. Within 2 seconds of this flash, turn off the flashlight, then turn it back on and it should have changed to the next group.


w razie czego oczywiście się nią zajmę :D


moje szybkie tłumaczenie:
-20 trybów świecenia w 3ech grupach:
1. najsłabszy-krótki błysk co 10s-niski-średni-wysoki-turbo (zmiana grupy w najsłabszym)
2. średni-wysoki-turbo-szybki stroboskop-ostrzegawczy stroboskop-SOS(zmiana grupy w turbo)
3. średni-wysoki-turbo-szybki stroboskop-ostrzegawczy stroboskop-3Hz stroboskop-1Hz stroboskop-SOS (zmiana grupy w turbo)

wiem, że może się to róznić od dosłownego rozumienia wersji angielskiej, ale akurat w nazwaniu poziomu jasności trybów można się posługiwac pewnego rodzaju dowolnością, chodzi raczej o pokazanie wzajemnych zmian jasności. Ja HI(wysoki) nazywam turbo...zwał jak zwał, ważne jak świeci ;-)

Przypomnę, żeby zmienić grupę pierwszą na drugą trzeba włączyć tryb najsłabszy, poczekać chwilę na mignięcie(krótki zanik światła) i wtedy kliknąć czy tez na chwilkę wyłączyć latarkę. Przy przejściu z grupy 2 do 3 i z 3 do 1 robimy to w trybie HI(turbo)

moje filmy na Youtube, może ułatwią sprawę;
zmiana trybów
zmiana grupy trybów
Ostatnio zmieniony wtorek 29 grudnia 2009, 10:46 przez Calineczka, łącznie zmieniany 1 raz.
[url=http://www.swiatelka.pl/][img]http://www.swiatelka.pl/userbar.png[/img][/url]

Awatar użytkownika
shchenka
Moderator
Posty: 4283
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Kontakt:

Post autor: shchenka » wtorek 29 grudnia 2009, 10:41

Calineczka pisze:rozumiem, że ze świeżym akkusem/baterią jest już dobrze? :D
Tak, dzięki. Jakoś tak przyzwyczaiłem się, że wraz z rozładowywaniem lampka świeci coraz słabiej, a ta po prostu chyba najpierw przestaje świecić w trybie ciągłym ? Możliwe to ?
[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=972][img]http://www.opencaching.pl/statpics/972.jpg[/img][/url][img]http://geokrety.org/statpics/29.png[/img][url=http://www.geocaching.com/profile/?guid=7d375aa5-7415-4320-8f25-55df640ebdc7][img]http://img.geocaching.com/stats/img.aspx?txt=Opencaching+rulez&uid=7d375aa5-7415-4320-8f25-55df640ebdc7[/img][/url]

Awatar użytkownika
Calineczka
Wyjadacz
Posty: 274
Rejestracja: niedziela 25 stycznia 2009, 12:28
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Calineczka » wtorek 29 grudnia 2009, 10:50

shchenka pisze:
Calineczka pisze:rozumiem, że ze świeżym akkusem/baterią jest już dobrze? :D
Tak, dzięki. Jakoś tak przyzwyczaiłem się, że wraz z rozładowywaniem lampka świeci coraz słabiej, a ta po prostu chyba najpierw przestaje świecić w trybie ciągłym ? Możliwe to ?
Jak najbardziej. Ciągłe z definicji biorą więcej prądu niż mrygacze, w trybach przerywanych w zależności od wypełnienia impulsu obciążenie(średnie) ogniwa może być nawet kilka, kilkanaście i więcej razy mniejsze
[url=http://www.swiatelka.pl/][img]http://www.swiatelka.pl/userbar.png[/img][/url]

Awatar użytkownika
Indar
Stały bywalec
Posty: 140
Rejestracja: niedziela 11 maja 2008, 22:28
Lokalizacja: Łomża
Kontakt:

Post autor: Indar » wtorek 29 grudnia 2009, 17:36

Indar, aktualnie nie mam. przed świętami wszystkie poszły do ludzi, nawet zabrakło. Dać znać jak dojedzie kolejna partia?
Tak, jeśli będą to te Twoje słynne :) "po modyfikacji" to koniecznie.
I.
[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=2373][img]http://www.opencaching.pl/statpics/2373.jpg[/img][/url]

Awatar użytkownika
jakub_27
Stały bywalec
Posty: 166
Rejestracja: środa 03 czerwca 2009, 22:07
Lokalizacja: <*Łódź*> N51°44.806' E19°30.535'

Post autor: jakub_27 » wtorek 29 grudnia 2009, 21:17

Calineczka pisze:
jakub_27, a ciągłe są ok? Z takim przypadkiem się nie spotkałem...znowu ciekawostka? :D
To, co mogę podejrzewać, to że nie zauważyłeś, że wchodzisz do trybu, w którym jest króciutki błysk co 10 sekund. Może nie ta grupa trybów?
To na pewno nie ta przyczyna, posługiwanie się trybami opanowałem do perfekcji :) Ponieważ tryb ciągły, czyli najbardziej mnie interesujący, działa to niech zostanie tak jak jest.
Jak już nastanie całkowita ciemność to będę prosił o pomoc ...
[color=#4040FF]Colorado 300 + GPMapa Topo, UMP-pcPL, Topo_PL_100[/color]
[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=10680][img]http://www.opencaching.pl/statpics/10680.jpg[/img][/url][url=http://geokrety.org/mypage.php?userid=3051][img]http://geokrety.org/statpics/3051.png[/img][/url]
[color=#FF0000][b]Wódka, fason, kultura ...[/b][/color]

Awatar użytkownika
cichy
Forumator
Posty: 528
Rejestracja: poniedziałek 13 lipca 2009, 12:29
Lokalizacja: Opole

Re: [SPRZEDAM] latarki EDC Romisen RC-G2 po modyfikacji

Post autor: cichy » poniedziałek 24 maja 2010, 16:57

Witam
Ostatnio poszedłem keszować po bunkrach i moja latarka ledwo dawała radę. Zdenerwowało mnie to trochę i postanowiłem kupić nowy sprzęt.
Czy możecie mi powiedzieć coś o tych latarkach?

http://www.allegro.pl/item1038934789_ro ... _nowa.html
http://www.allegro.pl/item1040291249_la ... ia_aa.html
http://www.allegro.pl/item1044784159_16 ... ginal.html

(latarki mają służyć od czasu do czasu tylko przy keszowaniu)
Czy macie może inne propozycje.
Nie chce przepłacać a chcę coś widzieć więcej niż tylko dziura przed nogami :)
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Voit
Forumator
Posty: 1161
Rejestracja: poniedziałek 03 marca 2008, 09:26
Lokalizacja: Gdańsk

Re: [SPRZEDAM] latarki EDC Romisen RC-G2 po modyfikacji

Post autor: Voit » poniedziałek 24 maja 2010, 17:59

Romisen RC-G2 z powodzeniem spełni Twoje oczekiwania.
Tani, świeci bardzo dobrze i ma najbardziej dostępne źródło prądu.
..."Im bardziej jej szukam, tym bardziej jej tam nie ma"... trójmiasto, Kępa Redłowska (OP18B6), 29/05/2009 godz 22.30

Awatar użytkownika
Soowwa
Bywalec
Posty: 39
Rejestracja: sobota 15 maja 2010, 14:43
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: [SPRZEDAM] latarki EDC Romisen RC-G2 po modyfikacji

Post autor: Soowwa » poniedziałek 24 maja 2010, 18:09

Jak wyżej - CR123A 3V lub RCR123A 3.7V - to wada i zaleta - dają więcej energii w stosunku do np. paluszków jednak zwróć uwagę na cenę, wybór uzasadniony jedynie posiadaniem zestawu akumulatorków z ładowarką.
RC-G2 sprawdzone światełko, jedynie byłbym ostrożny co do podanego czasu pracy, który wydaje mi się zawyżony.
Gdybyś był zainteresowany mam do sprzedania latarkę ultrafire c3 z diodą Cree P4 XR-E, porównywalna do RC-G2, nieco mniejsza, nowa ~50zł
Ostatnio zmieniony poniedziałek 24 maja 2010, 21:05 przez Soowwa, łącznie zmieniany 2 razy.

ODPOWIEDZ