Odpowiedź zbiorcza, bo pytania trochę się pokrywają.
ronja pisze: ↑piątek 03 kwietnia 2020, 18:13
Czasu jeszcze troszkę jest. Proponuję rozdzielenie kandydowania do COG i CDO na zasadzie: albo tu, albo tu, a nie, że jak się tu nie dostanę, to wyląduję w drugim, bo punktów starczy. Jednocześnie należy podnieść poziom wymagań dla kandydatów do CDO - to chyba zrozumiałe, skoro mają tworzyć przyszłość OCPL.
keram58 pisze: ↑niedziela 05 kwietnia 2020, 10:57
Witam
Chciałbym zwrócić uwagę na pewną nieścisłość w "Zasadach wyborów 2020".
Zapisano .....Zakaz łączenia funkcji RT, COG i CDO. Kandydaci mogą startować na obu listach COG i CDO jednocześnie, ale obejmie tylko jedną funkcję.
Brak tu klucza jaki będzie decydował o tym jaką funkcję obejmie wybrana osoba w przypadku zakwalifikowania się do obu gremiów?
Druga sprawa dla mnie bardzo watpliwa, skoro są to "Zasady wyborów 2020" brak tu ilości przedstawicieli jakich mamy wybrać do COG i CDO. To powinno być jednoznaczenie zapisane aby w jakikolwiek sposób nie budziło watpliwości.
Myślę, że trzeba to pilnie doprecyzować.
Kandydowanie do obu ciał na raz wbrew pozorom ma sens, patrząc przyszłościowo. Zakładam, że jeśli ktoś chce działać to może to robić w dowolnym gremium. W przypadku rezygnacji kogoś z CDO, jego funkcję będzie mogła przejąć osoba kolejna na liście. Może to być osoba pracująca dotąd w COG (i odwrotnie).
Kluczem wyboru do CDO będą oddane głosy, wchodzi pierwsza piątka (chyba, że ktoś zrezygnuje). Te osoby automatycznie są wykluczane z listy członków COG.
Poziomu wymagań chyba nie ma sensu podnosić, jest to jakieś minimum. Czy ktoś, kto znajdzie 5000 skrzynek jest lepszy od tego kto znalazł 1000? Osobę nadającą się powinien wyłonić głos ludu, choć zdaję sobie sprawę, że może to nie być idealny sposób. Historia pokazała, że są osoby robiące świetne kesze, mające dużo znalezień, mające dużo pomysłów i energii, właściwie idealny kandydat, ale nie radzące sobie z różnych powodów w COG.
Wybieramy 10 członków COG i 5 członków CDO. Dopisałem do Zasad, przy czym liczby pojawiły się już w tym wątku. każdy może oddać po dwa głosy na każdą z dwu list (czyli łącznie 4 głosy).