Solka pisze: ↑niedziela 08 grudnia 2019, 11:51
Pytanko poza zagadkami: nie będzie w tym roku finału w Warszawie? Czy może ktoś ma jeszcze w planach założenie?
Solka pisze: ↑niedziela 08 grudnia 2019, 16:10
To chyba ja zrobię, może nie będzie fenomenalny, ale jakiś będzie
O właśnie, super by było, bo faktycznie jakoś mało finałów w tym roku. Pytanie tylko czy jeszcze organizatorzy wyrażą zgodę, w zasadach jest
"
- SKRZYNKI FINAŁOWE
(...)
Termin zgłoszeń – do 30 listopada 2019 r. (z opcją przedłużenia, ale bez przesady ).
Warszawę w zeszłym roku "wygrał" znalazca bonusa. Z tego co wiem, jeszcze miesiąc temu się szykował do zakładania, należałoby się więc podpytać, czy to aktualne, by dwóch finałów nie było.
wiki_89 pisze: ↑poniedziałek 09 grudnia 2019, 19:58
Witam! Znajdzie się jakaś dobra duszyczka co mnie naprowadzi na zagadkę nr, 6 bo jakoś nie mogę jej ugryźć:))
Hej mam pytanie odnośnie 7 zagadki - Magiczny kwadrat. Czy gdy w obszarze wyróżnionym pogrubioną linią jest 13+ to znaczy, że użyte liczby muszą dać w sumie 13? A gdy 2- to wynik odejmowania liczb wynosi 2? Bo próbuję rozwiązać kwadrat według tych założeń, ale nie wiem co zrobić w przypadku 2+ bo nie można użyć dwóch jedynek w jednej kolumnie.
Tak, 13+ oznacza sumę, zaś 2- różnicę liczb w wyróżnionym polu. W trzecim przykładzie jest dzielenie, niezbyt wyraźny symbol trochę myli, lepsza byłaby ukośna kreska lub dwukropek.