Gdyby wystąpił wyraz toleruje", może nie byłoby takiego problemu. Trochę nam to czasu zajęło, ale co sobie popływaliśmy, to popływaliśmy.Maciek_B pisze: ↑środa 04 grudnia 2019, 21:15 Przepraszam wszystkich jeszcze raz za zamieszanie z tą zagadką. Faktycznie, rozwiązań, które wg mnie powinny pasować jest 5, wszystkie 7-kursowe. Mój błąd, powinno być jedno prawidłowe.
Ale też najwyraźniej coś nieprecyzyjnie opisałem albo osoba sprawdzająca źle mnie zrozumiała.
Rozwiązanie które jest wpisane jako prawidłowe wg mnie się nie zgadza bo tak (zaspoileruję trochę, ale trudno, i tak już wyszło że są błędy a zagadka i tak jest moja przecież):
Jeśli byśmy zaczynali od przewiezienia Anastazego i Bonifacego to już na początku jest źle, bo na lewym brzegu zostają Cezary, Dionizy i Eustachy. I Cezary pogryzie Eustachego. Nie spełniony jest trzeci warunek "Tylko Dionizy akceptuje Eustachego" -> zatem Cezary go nie akceptuje (Anastazy i Bonifacy zresztą również nie).
Może jeszcze dalej podpowiem, że jedyna możliwość to zacząć od przewiezienia D i E, inaczej się nie da, w każdej innej kombinacji, niezależnie czy weźmiemy najpierw 1 czy 2 renifery na łódkę, to albo na brzegu albo na łódce, albo i tu, i tu znajdą się jakieś które się nie lubią. Potem jest kilka możliwości, muszę to zatem doprecyzować w poprawionej wersji.
I teraz nie wiem, czy da się zmienić obrazek i rozwiązanie jak wyślę doprecyzowaną wersję ?