Kandyduję do Centrum Obsługi Geocachera w województwie pomorskim.
Na początek kilka zdań o mnie. W serwisie funkcjonuję od 2011 roku. Początkowo keszowałem sam, a pierwsze swoje skrzynki zakładałem z pomocą znacznie bardziej doświadczonego kolegi Pawelko, na którego skrzynkach się wzorowałem. Swoje pierwsze skrzynki zakładałem w Kwidzynie i okolicach, ale od jakiegoś czasu zaangażowałem się w projekty keszerskie na Kociewiu.
W 2016 roku nawiązałem współpracę z Kwidzyńskim Centrum Kultury, Pracownią Regionalną przy KCK i Tabularium w Kwidzynie. Celem współpracy było promowanie opencachingu wśród lokalnej społeczności oraz promocja miasta wśród społeczności openaching.pl.
Owoce tej współpracy pewnie są większości znane:
- 2 edycje eventu Zakręcony Kwidzyn (3 edycja: 8 września 2018 roku – niebawem ogłoszenie wydarzenia),
- 2 GeoŚcieżki tematyczne: Zakręcony Kwidzyn i Neogotyckie Skarby Kwidzyna, a w przygotowaniu wspólnie z MarcinemRIO, GeoŚcieżka: Skarby Doliny Kwidzyńskiej
- 2 edycje/finały AKQ 2016, 2017 z finałowymi skrzynkami przygotowanymi przez kociewie (Pan Samochodzik) w miejscowościach Betlejem i Trzy Króle,
- gra terenowa dla „mugoli”, której finałem jest dotarcie do skrzynki Skarb Wielkich Mistrzów- przygotowana wspólnie z kociewie (Pan Samochodzik),
Nie sposób wymienić wszystkich aspektów współpracy z KCK, bo w zasadzie to na bieżąco coś się dzieje i nie ma tygodnia, żebyśmy czegoś nowego nie opracowali. W chwili obecnej już po korekcie jest mój artykuł o mojej „przygodzie z klipsiakami”. Zaplanowane jest także spotkanie z lokalną telewizją.
Nie boję podejmować się współpracy z instytucjami. Nawiązałem współprace przy pierwszej edycji eventu Zakręcony Kwidzyn ze Stowarzyszeniem GWARD (liczne atrakcje dla keszerów podczas eventu), a nawet Strażą Miejską, dzięki czemu każdy mógł spokojnie podejmować najbardziej „przypałowe” skrzynki w mieście.
Jeżeli trzeba to idę do księdza Proboszcza i robię na legalu instalację na terenie kościelnym.
Na dniach udało mi się nawiązać współpracę z bardzo trudnym w naszym mieście partnerem, czyli Nadleśnictwem Kwidzyn. Efektem tej współpracy będzie prawdopodobnie to, że na najbliższy event Zakręcony Kwidzyn nieodpłatnie udostępniony zostanie Ogród Dendrologiczny Miłosna (kto był i widział, to wie, że jest to niezwykle magiczne miejsce).
To czym się kieruję w moich poczynaniach to pasja i duże serce do tego co robię. Chciałbym tą pozytywną energią zarażać z COG i w moim województwie pomorskim, stąd moja decyzja o kandydowaniu.
Jako członek Centrum Obsługi Geocachera chciałbym przede wszystkim aktywnie uczestniczyć w każdym aspekcie jego działalności i śmiało wysuwać swoje propozycje zmian w serwisie.
Chciałbym sukcesywnie weryfikować skrzynki, które mają nawet jedno nieznalezienie, z tym, że chciałbym przy tym w miarę możliwości korzystać z pomocy lokalnych keszerów, a przede wszystkim przewodników.
Kolejną propozycją z mojej strony jest wprowadzenie nowej funkcjonalności przy rejestracji w serwisie opencaching.pl: nowy użytkownik ma do wyboru opcję "tak, chcę nawiązać kontakt z przewodnikiem OC" po zaznaczeniu tej opcji pojawia się mapa z przewodnikami i w tym miejscu użytkownik klika na wybranego przez siebie przewodnika i ENTER. Wybrany przewodnik po chwili otrzymuje maila z informacją, że użytkownik chce się skontaktować z przewodnikiem. Taka opcja moim zdaniem powinna być wyszczególniona przy procesie rejestracji. Ten temat już dyskutowałem na forum, głównie z Degiem: viewtopic.php?f=30&t=8866 Uważam, że instytucja „przewodnik” w naszym serwisie nie do końca spełnia swoje funkcje, jest to twór delikatnie mówiąc martwy. Być może wprowadzenie takiej funkcjonalności w jakiś sposób ożywi egzystencję przewodników OC.
Dalsza integracja keszerów z województwa pomorskiego poprzez organizację spotkań. Organizacja kolejnej edycji Zakręcony Kwidzyn (niebawem publikacja wydarzenia) oraz kolejnego finału lokalnego AKQ 2018. Niewykluczone, że przy współpracy z keszerami z Pomorza organizacja spotkań celem okeszowania tzw. „białych plam” na mapie województwa pomorskiego, tj. Malbork i projekt związany z Kamieniami Wilhelma – powiat sztumski (jest to idea kolegi Kuriera, którą zamierzam wspierać swoimi działaniami).
Promocja opencaching w regionie z wykorzystaniem mediów i portali społecznościowych. W chwili obecnej na ukończeniu jest mój artykuł do lokalnego kwartalnika „Schody Kawowe”. W przygotowaniu jest też spotkanie i specjalny reportaż w TV Kwidzyn. Chciałbym nawiązać także kontakt z mediami o szerszym zasięgu, m. in z Radiem Gdańsk.
Kolejny aspekt promocyjny to utworzenie oficjalnego funpage na facebooku – regionalny (pomorskie) lub też ogólnopolskiego. Strona na „fejsie” w mojej ocenie musi być otwarta dla każdego, tworzyć ją może każdy poprzez publikowanie zdjęć i filmików z keszerskich wypraw. Dzięki takiej stronie można dodatkowo promować wydarzenia i eventy na opencaching.
Zapraszam w tym miejscu do dyskusji nad moimi propozycjami. Chętnie odpowiem na Wasze pytania lub też postaram się (nie obiecuję) rozwiać Wasze wątpliwości co do mojej kandydatury

Pozdrawiam
elmodemonico