KEISOR pisze:
art_noise pisze:Nie jestem zdziwiony tym co napisałeś bo już parę takich mniej więcej głosów słyszałem jak dyskutowałem nad tematem połączenia wszystkich serwisów OC w jedność. Choćby na ostatnim ŚK usłyszałem od osoby wysoko postawionej w hierachii OC.pl mniej więcej to co na poniższym filmiku:
https://www.youtube.com/watch?v=OO3FANjwKHY
No i bardzo dobrze odpowiedział/a

Browar jej się należy! Zdradź mi nicka na privie
Oczywiście. Już leci na priv.
Mnie też to denerwuje. Szczególnie woda i dwutlenek węgla.
KEISOR pisze:A jeśli chodzi o skrzynki we Niemcach, wszystko pięknie ładnie, w Berlinie nawet GŚ powstała więc może padnie pomysł aby skoczyć w weekend.
Tylko po co? Właśnie? Jeżeli jeździłbym co tydzień po Europie to może widziałbym sens takiego łączenia. Tyle tylko, że od razu zalogowałbym się na GC i także tam uskuteczniał kesze. Jak dla mnie logiczne.
Ty nie jeździsz co tydzień po Europie i kręcisz się wokół komina - więc tobie to zwisa czy w ramach jednego serwisu będą skrzynki w niemczech i innych krajach europejskich - i tak z tego nie skorzystasz. Ale że ty nie jeździsz to nie znaczy że inni nie jeżdżą i nie skorzystają. Przypominam że posta napisałem w kierunku możliwości dalszego dobrego rozwoju OC.pl.
Ty w tej sytuacji radzisz przerzucić się na GC. Dobre rozwiązanie bo jedyne

( a mogło by być jakby spróbować połączyć w jedność wiele odrębnych serwisów OC z ich przepastną bazą skrzynek).
KEISOR pisze:Fajnie, że kilkanaście osób płynęło do Karlskrony, było w Czarnobylu czy Weronie. Ale jak to się ma do kilkudziesięciu tysięcy keszujących lokalnie?
Kilkadziesiąt tysięcy powiadasz?

Tylu to nie ma aktywnych keszerów w całej bazie. No i należy chyba sobie wyjaśnić pojęcie "lokalnie". W ramach miasta? Województwa? Czy Polski? Dla mnie lokalnie to w ramach Polski i rzeczywiście - większość keszerów których znam osobiście keszuje po całej Polsce. Tak jak i ja. Czy tacy keszerzy nie jechali by jeszcze dalej na kesze by zobaczyć ciekawe miejsca w innych krajach i przy okazji podjąć kesza? Nie wiem. Ja bym pojechał.
KEISOR pisze:Poza tym dalej nie widzę problemu zalogowania się na GC i wycieczek do Francji aby pozwiedzać ichniejsze bunkry czy nawet polecieć do Vietkongu...
No właśnie - wg Ciebie nie ma problemu. Jak ktoś chce zwiedzać i szukać keszy tylko w PL to niech rejestruje się na OC. Kto chce zwiedzać coś więcej to niech idzie na GC. Wg ciebie tak powinno pozostać. Ja się na to nie godzę. Jest to bardzo duże ograniczenie naszego serwisu. Wprost zapytam - w takim razie jaką przewagę ma OC w stosunku do GC? Jak kogoś kto zaczyna zabawę można przekonać do tego że OC jest lepsze?
Przypominam że (niestety) na dzień dzisiejszy więcej skrzynek na terenie Polski jest zarejestrowanych na GC
KEISOR pisze:Po kiego diabła mieszać do OC.PL jakieś inne skrzynki? Ja tu mam jeszcze w pierony skrzynek/miejsc do znalezienia. Z tego co widzę to Ty też, a inni nawet jeszcze więcej

Super że masz wiele skrzynek do znalezienia. Jak słusznie zauważyłeś - ja też. Tyle że nie wiem czemu miałbym się martwić tym że dzięki połączeniu np serwisu oc.pl i oc.de nagle mam do znalezienia dwa razy więcej skrzynek. Możliwość odwiedzenia kolejnych bardzo ciekawych miejsc. Czemu z tego rezygnować? Masz na to jakiś argument?
I jeszcze jedna chyba najważniejsza sprawa - założyciele keszy -bo ci są najważniejsi. Może być zajebiście oprogramowany serwis, ale bez keszy - będzie niczym. Czym kierują się założyciele? Na czym im zależy? Nie wiem jak innym - ale mnie zależy by miejsce które okeszowałem było odwiedzane. Czym większa baza użytkowników, tym lepiej. Nie zakładam kesza po to by tkwił w miejscu założenia i czekał na FTF przez lata, labo miał 3 odwiedzeni na rok.
Zakładam po to by maksymalnie dużo ludzi odwiedziło to miejsce, znalazło kesza. By zabawa się kręciła. Każdy wpis o znalezieniu jest dla mnie miłą wiadomością. I bardzo by mi miło jakby kesze opublikowane na OC.pl odwiedzili nie tylko maniacy keszowania z Polski ale np Niemcy. Bo czemu by nie? To jest ta druga strona zabawy - satysfakcja dla założycieli kesza że ich kesz jest odwiedzany i się podoba bądź nie.
Możliwe KEISOR że tobie na tym nie zależy bo mało keszy zakładasz. Mnie zależy - bo lubię zakładać kesze i lubię jak ktoś je znajduje.
https://opencaching.pl/viewcache.php?wp=OP7273 186 znalezień na OC, 314 na GC. I Czesi byli i Słowacy i Niemcy. Nawet jakiś Duńczyk się trafił i zobaczył wątpliwej ale jednak - urody pomnik.