Eksport do gpx

Tu piszemy na tematy związane z serwisem Opencaching.pl

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
krystiant
Forumator
Posty: 1912
Rejestracja: środa 29 października 2008, 23:55

Re: Eksport do gpx

Post autor: krystiant » środa 26 kwietnia 2017, 22:47

brasia pisze:Nie działają "moje trasy", tzn generowanie gpx+foto jeśli skrzynek jest więcej niż 50 - wyskakuje błąd lub pobiera błędny plik. Dla <50 (jeden plik) działa.
A zwykłe pobieranie (tzn. nie z "moje trasy") gpx+foto działa? bo może zepsuło się dzielenie na kawałki po 50 keszy...
Poczytaj zanim się zapytasz :wink:
Proszę o przemyślane wypowiedzi zgodne z REGULAMINEM FORUM a w szczególności z punktem 11

Obrazek Obrazek Obrazek
Staram się zachowywać właściwe proporcje - znalezień więcej niż postów ;-)

kojoty
Rada Techniczna
Posty: 317
Rejestracja: środa 26 listopada 2014, 14:14
Podziękował: 13 razy
Otrzymane podziękowania: 179 razy

Re: Eksport do gpx

Post autor: kojoty » środa 26 kwietnia 2017, 23:58

OK, my-routes też już powinno być poprawione - jeszcze coś się popsuło ostatnio?
Użytkownicy, którzy podziękowali autorowi kojoty za post:
brasia

Awatar użytkownika
pawelko
Bywalec
Posty: 77
Rejestracja: poniedziałek 04 maja 2009, 19:36

Re: Eksport do gpx

Post autor: pawelko » czwartek 27 kwietnia 2017, 00:25

Dziękujemy za szybkie wprowadzenie zmian! Obecnie nadal lista rozwijana 'wszystkie województwa' nie pokazuje województw. Nie używam zapytania w ten sposób, ale jak jest...

Jano
Wyjadacz
Posty: 410
Rejestracja: niedziela 21 września 2008, 17:17

Re: Eksport do gpx

Post autor: Jano » czwartek 27 kwietnia 2017, 07:42

Nie wiem na czym polega problem. Dwa dni temu pobierałem gpx-a wykorzystując 'Zgromadzone poszukiwania' (całe podkarpackie) i wszystko działało poprawnie. Dziś sprawdziłem stosując 'Szukaj skrzynki' i też jest OK. Zarówno suwak z liczbą logów, jak i wybór województwa u mnie działa (Windows Vista, Opera 36.0). Liczbę logów ustawiłem na 20 i taka max ilość jest w pliku gpx. Pliki 'Garmin' też działają, tzn. podział po 50 skrzynek w zip-ie, zawartość plików jest OK.
Pozdrawiam
Jano

Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
brasia
Centrum Obsługi Geocachera
Posty: 1719
Rejestracja: sobota 23 sierpnia 2008, 19:06
Lokalizacja: Poznań

Re: Eksport do gpx

Post autor: brasia » czwartek 27 kwietnia 2017, 07:48

krystiant pisze:A zwykłe pobieranie (tzn. nie z "moje trasy") gpx+foto działa? bo może zepsuło się dzielenie na kawałki po 50 keszy...
Zwykłe działa, trasy też już działają. :D
ObrazekObrazekObrazekObrazek ObrazekObrazek

Kipcior
Bywalec
Posty: 59
Rejestracja: niedziela 02 czerwca 2013, 18:47

Re: Eksport do gpx

Post autor: Kipcior » czwartek 27 kwietnia 2017, 08:53

Ja potwierdzam, że problem zgłoszony w pierwszym poście z nieprzekazywaniem poprawnej wartości dla maks logów jest już naprawiony z mojej perspektywy. Wybrałem większą ilość logów i taka tez pojawiła się w pliku gpx.
Jeśli chodzi o naczytywanie listy województw to u mnie jest ok, po wybraniu kraju Polska, lista się przeładowuje poprawnie.
Dziękuję za szybką reakcję.

Awatar użytkownika
issoria
Bywalec
Posty: 79
Rejestracja: poniedziałek 06 lipca 2015, 13:54

Re: Eksport do gpx

Post autor: issoria » czwartek 27 kwietnia 2017, 21:00

A będzie można "moje trasy" zapisać do ggz?

(Ewentualnie proszę o łopatologiczne wyjaśnienie różnicy między gpx a ggz, bo na razie znam taką, że przy gpx można pobierać mniej skrzynek i w ogóle czasem się Garmin wiesza)

Kipcior
Bywalec
Posty: 59
Rejestracja: niedziela 02 czerwca 2013, 18:47

Re: Eksport do gpx

Post autor: Kipcior » poniedziałek 08 maja 2017, 09:47

Żeby nie zakładać nowego tematu. Dzisiaj mam problem z eksportem wyników wyszukiwania do gpx. Jak zawsze wybrałem kryteria: Polska, wielkopolskie, reszta bez wykluczeń. Wyrzuciło mi liste ponad 3800 skrzynek. Po kliknięciu eksport do gpx wszystkich wyników wyszukiwania mieliło mieliło by po jakims czasie pokazac info:

Firefox nie może odnaleźć pliku https://opencaching.pl/ocplgpx9909973.g ... =max&zip=1.

Próbowałem kilka razy, zmieniając kryteria. Zawsze ten sam rezultat.

kojoty
Rada Techniczna
Posty: 317
Rejestracja: środa 26 listopada 2014, 14:14

Re: Eksport do gpx

Post autor: kojoty » poniedziałek 08 maja 2017, 10:08

Kipcior pisze:Żeby nie zakładać nowego tematu. Dzisiaj mam problem z eksportem wyników wyszukiwania do gpx. Jak zawsze wybrałem kryteria: Polska, wielkopolskie, reszta bez wykluczeń. Wyrzuciło mi liste ponad 3800 skrzynek. Po kliknięciu eksport do gpx wszystkich wyników wyszukiwania mieliło mieliło by po jakims czasie pokazac info:

Firefox nie może odnaleźć pliku https://opencaching.pl/ocplgpx9909973.g ... =max&zip=1.

Próbowałem kilka razy, zmieniając kryteria. Zawsze ten sam rezultat.
Cześć,

wiemy, że mamy jeszcze jakiś bug w procedurze eksportu danych do gpx-a (widać go w logach od pewnego czasu) - w każdym razie proces eksportujący osiąga limit pamięci i ginie.
Nikt z RT się jeszcze tym nie zajął, ale na pewno na dniach ktoś z nas do tego siądzie i mam nadzieję problem zniknie.

Jako tymczasowe obejście proponuję spróbować zrzucać dane mniejszymi partiami - wtedy eksport powinien się udać.

Zrobiłem issue, gdzie można śledzić postęp prac: https://github.com/opencaching/opencach ... ssues/1006

Kipcior
Bywalec
Posty: 59
Rejestracja: niedziela 02 czerwca 2013, 18:47

Re: Eksport do gpx

Post autor: Kipcior » poniedziałek 08 maja 2017, 11:23

Dzięki za info. Będę śledził, a póki co zawężę zakres eksportu.

Przy okazji, nie wiem czy ma to związek, ale udało mi się jeden jedyny raz zrzucić gpx z poziomu menu: "Zgromadzone poszukiwania" - sam nie wiem jak technicznie to działa i czy jest/jaka różnica między uruchomieniem eksportu do gpx poprzez zapisane zapytanie w Zgromadzonych poszukiwaniach, a eksportem poprzez "Szukaj skrzynki". W każdym razie po zaimportowaniu tego gpx do GSAK (co robiłem wcześniej wielokrotnie) coś poszło nie tak, bo GSAK wszystkie logi typu Znalezione uznał za Notatki (ikona taka jak dla zarchiwizowanych). Tip na ikonce notatki w logu offline głosi, że zamiast wpisu "Found it" znalazł wpisy "Html_found it it". Rzecz jasna w GSAK można skonfigurowac tekst po jakim rozpoznaje czy skrzynka została znaleziona czy nie, ale do tej pory "Found it" działało dobrze, dzisiaj nie zadziałało jak należy. Trudno mi powiedzieć czy to wina samego GSAK czy też parsowania dokumentu gpx - w samym pliku gpx dla logów widzę daej typ "Found it" - przykład poniżej:

<log id="2444109">
<time>2017-04-17T19:24:00Z</time>
<geocacher>kvvasu</geocacher>
<type>Found it</type>
<text>Latwa skrzynka. Dobrze zamaskowana. Taka tez ja zostawilem
</text>
</log>

Niestety nie mam żadnego "starego" gpx wygenerowanego w inny sposób do porównania obu plików.

EDIT:

udało się wygenerowac mały plik poprzez menu "Szukaj skrzynki" i widzę kolosalną róznicę pomiędzy tym plikiem gpx, a tym wygenerowanym przez Zgromadzone poszukiwania. Fragment dotyczący logu dla gpx z Szukaj skrzynki używa zupełnie innych znaczników i zapewne to powoduje problem przy imporcie do GSAK.

<groundspeak:log id="2312673">
<groundspeak:date>2016-09-29T11:00:00Z</groundspeak:date>
<groundspeak:type>Found it</groundspeak:type>
<groundspeak:finder id="77644">mysteriis</groundspeak:finder>
<groundspeak:text encoded="False">To jest to! Emocje odkrywcy, drzenie serca poszukiwacza i radosne spotkanie z nietoperzem, woda plynaca dnem, a takze para buchajaca z ust. Nie moglem sobie wymarzyc lepszego kesza na rozpoczecie dnia. Tym bardziej, ze dzien ten mial byc po raz pierwszy od niepamietnych czasow tylko dla mnie.
</groundspeak:text>
</groundspeak:log>

Pytanie skąd taka różnica? Na chłopski rozum nie powinno być żadnej róznicy pomiedzy plikiem wygenerowanym z obu miejsc. Zgromadzone poszukiwania, poprawcie mnie jesli sie mylę, służą do tego, aby zdefiniować sobie jakiś konkretny filtr, zapisać go właśnie tam i korzystać z niego za każdym razem kedy chcemy odświerzyć listę wg tych samych kryteriów. Niestety rezultat jest inny w obu przypadkach.

ODPOWIEDZ