Eksport do gpx

Tu piszemy na tematy związane z serwisem Opencaching.pl

Moderator: Moderatorzy

Kipcior
Bywalec
Posty: 59
Rejestracja: niedziela 02 czerwca 2013, 18:47

Eksport do gpx

Post autor: Kipcior » wtorek 25 kwietnia 2017, 09:18

Witam,

mam pytanie czy coś się w ostatnim czasie zmieniło w funkcjonalności eksportu listy wyszukanych skrzynek do gpx ? Regularnie co jakiś czas generuję sobie listę wszystkich skrzynek z ościennych województw i zrzucam ją do gpx zawsze korzystając z tych samych kryteriów wyboru oraz tej samej funkcji eksportu. Dzisiaj zauważyłem, ze wygenerowane pliki są znaczącą mniejsze od tych, które generowałem dla poszczególnych województw dotychczas (ostatnie po staremu jakieś 2 tygodnie temu). Dla porównania całe województwo Lubuskie włączając skrzynki zarchiwizowane, nieaktywne etc zajmowało wcześniej ok. 38 MB, dzisiaj wygenerowany plik waży 12 MB, Kujawsko-Pomorskie dotychczas 67 MB, dzisiaj 16MB. Stąd moje pytanie czy:
- został ograniczony zakres eksportowanych danych, a jeśli tak to prosiłbym o jakieś szczegóły
- zostały wprowadzone jakieś optymalizacje np. usunięcie białych znaków etc. co doprowadziło do zmniejszenia wielkości plików bez utraty eksportowanych informacji

Próbowałem szukać jakichś informacji/komunikatów na forum i blogu, ale niestety nic nie znalazłem stąd zakładam osobny topic.
Z góry dzięki za info.


EDIT:

Na szybko porównałem sobie oba pliki i na oko wygląda mi na to, że w eksporcie zostały wygenerowane jedynie maks 5 ostatnich logów dla każdej skrzynki. W kryteriach zaznaczam, żeby generował 100 logów (maks mozliwy) i do tej pory działało to poprawnie. Czy to bug czy celowa zmiana? Przy okazji zauważyłem też, ze już nie można wybrać generowania wszystkich województw naraz (pozycja na liście jest wyszarzona) co wskazywałoby, że były działania zmierzające do ograniczenia ilosci generowania trafficu (tak to odczytuję przynajmniej). Chociaż po prawdzie mówiąc dalej da się wygenerować całość :)

EDIT 2:

Jeszcze trochę i sam sobie odpowiem na to pytanie :)
Zauważyłem, że niezaleznie od tego jaką wartość ustawię na suwaku ilości logów (przy wyborze kryteriów generowania listy) to w finalnym stringu zawierającym kryteria w formie jawnej widzę: gpxLogLimit=5
A więc pytanie czy to bug czy działanie celowe? Jeśli celowe (bo np. serwer nie wyrabia przy generowaniu dużych listy z 100 logów) to sugerowałbym usunięcie tego suwaka lub jego zmianę, aby nie wprowadzało to w błąd. Jeśli bug to prośba o poprawienie.

No i na sam koniec taka myśl - w żaden sposób nie jest to zarzut, może raczej sugestia. Wszelkiego rodzaju ograniczenia na poziomie formularza: typu dezaktywacja pozycji na liście itd nic nie dadzą dopóki parametry przesyłane są przez GETa w formie jawnej. Wystarczy podstawowa wiedza informatyczna, żeby w prosty sposób obejść te ograniczenia i samemu spreparować wiadomo co (oczywiście jeśli dodatkowe ograniczenia nie są ustawione w skryptach przetwarzających te żądania).

subo
Wyjadacz
Posty: 380
Rejestracja: piątek 23 września 2011, 16:05

Re: Eksport do gpx

Post autor: subo » wtorek 25 kwietnia 2017, 10:00

GET raczej nie powinien zaszkodzić :-)
...

Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
pawelko
Bywalec
Posty: 77
Rejestracja: poniedziałek 04 maja 2009, 19:36

Re: Eksport do gpx

Post autor: pawelko » wtorek 25 kwietnia 2017, 13:13

W piątek 21/04/2017 też miałem problem z generowaniem GPX pomimo tych samych ustawień co wcześniej w zapytaniu, pobierały się wszystkie skrzynki. Pomogło wyczyszczenie ciasteczek w konkretnej przeglądarce. Pozdrawiam.

subo
Wyjadacz
Posty: 380
Rejestracja: piątek 23 września 2011, 16:05

Re: Eksport do gpx

Post autor: subo » wtorek 25 kwietnia 2017, 13:19

Kasowanie ciasteczek pomaga :-) Mi nie wyszukiwało żadnych skrzynek, w żadnym mieście, czyszczenie cookies pomogło, ale problem powraca.
...

Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
dallas
Wyjadacz
Posty: 406
Rejestracja: czwartek 21 czerwca 2012, 22:17

Re: Eksport do gpx

Post autor: dallas » wtorek 25 kwietnia 2017, 18:47

2 tygodnie temu zgralem kilka skrzynek, kazdą osobno i nic nie dzialalo. Wtedy winą obarczylem siebie, sądząc że wgrałem do zlego folderu. W sobotę zgrywalem ponownie pojedyncze gpxy prosto ze strony konkretnej skrzynki i znowu żadna nie byla widoczna w garminie. Stare zrzuty robione w ten sam sposob dzialają.
Probowalem pozniej zgrac okolice z kilkudziesiecioma skrzynkami i taka paczka dziala poprawnie.
Cos chyba sie jednak spsuło ;)

Awatar użytkownika
ronja
Forumator
Posty: 1731
Rejestracja: środa 24 września 2008, 19:51
Lokalizacja: Poznań

Re: Eksport do gpx

Post autor: ronja » wtorek 25 kwietnia 2017, 19:39

W sobotę zrzucałem gpx-a. Poza zmianą nazwy pozyskanego pliku z dawnego 'OC......gpx' na 'search......gpx' nie zauważyłem niczego, także przy zgrywaniu dzień później pojedynczych plików. Korzystałem tylko z zakładki "Szukaj skrzynki".
Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
pawelko
Bywalec
Posty: 77
Rejestracja: poniedziałek 04 maja 2009, 19:36

Re: Eksport do gpx

Post autor: pawelko » wtorek 25 kwietnia 2017, 20:17

U mnie również niezależnie jak się ustawi suwak ilości logów, pobiera się plik z ostatnimi pięcioma wpisami.

Awatar użytkownika
krcr
Centrum Obsługi Geocachera
Posty: 281
Rejestracja: sobota 22 września 2012, 18:03

Re: Eksport do gpx

Post autor: krcr » wtorek 25 kwietnia 2017, 22:42

Wołajmy więc Radę Techniczną ;)
Może znajdą i usuną błąd...
Może przed majówką, zanim ludzie ruszą na kesze...
Niepraktykujący abstynent
Obrazek Obrazek

rredan
Stały bywalec
Posty: 157
Rejestracja: wtorek 11 października 2011, 19:55
Lokalizacja: WLKP

Re: Eksport do gpx

Post autor: rredan » środa 26 kwietnia 2017, 10:14

Czy tzn., że możecie wybrać cokolwiek z listy "Województwo (tylko dla Polski)"? Widzę tylko pozycję "Wszystkie województwa". Trzy systemy (win, macos, android), kilka przeglądarek - wszędzie to samo.

Awatar użytkownika
pawelko
Bywalec
Posty: 77
Rejestracja: poniedziałek 04 maja 2009, 19:36

Re: Eksport do gpx

Post autor: pawelko » środa 26 kwietnia 2017, 12:45

Wybór według województwa - też nie ma. Generowanie pliku trwa dużo dłużej niż przed zmianami.
edit.
Ilość logów w pobieranym pliku zmieniłem wstawiając w pasku adresu inną wartość niż domyślna obecnie 5
gpxLogLimit=5
Pewnie Ameryki nie odkryłem, ale znalazł się sposób :)

kojoty
Rada Techniczna
Posty: 318
Rejestracja: środa 26 listopada 2014, 14:14

Re: Eksport do gpx

Post autor: kojoty » środa 26 kwietnia 2017, 21:19

OK, koledzy spróbuję wniknąć w temat i coś wam pomóc. Pomóżcie mi zrozumieć co nie działa - ja nie używam na co dzień GPX-ów, nie mam garmina i w ogóle omijałem ten kawałek kodu, więc potrzebuję wsparcia w zrozumieniu problemu i ewentualnych testach rozwiązania, jesli to problem około-garminowy - może się zgłosi ktoś na ochotnika :)

Na początek biorę na warsztat problem suwaka liczby logów, który nie działa i zawsze jest 5 logów - tak?

Awatar użytkownika
pawelko
Bywalec
Posty: 77
Rejestracja: poniedziałek 04 maja 2009, 19:36

Re: Eksport do gpx

Post autor: pawelko » środa 26 kwietnia 2017, 21:53

Tak kojoty - suwak przestał działać. Ale po zmianie w pasku adresu przeglądarki wartości gpxLogLimit=5 z 5 na inną wielokrotność 5 - próbowałem 25, 35 to gpx pobiera się z taka ilością logów.
Ostatnio zmieniony środa 26 kwietnia 2017, 22:00 przez pawelko, łącznie zmieniany 1 raz.

Kipcior
Bywalec
Posty: 59
Rejestracja: niedziela 02 czerwca 2013, 18:47

Re: Eksport do gpx

Post autor: Kipcior » środa 26 kwietnia 2017, 21:54

Zgadza się, niezależnie od ustawionej wartości na suwaku ilości logów, w wygenerowanym pliku gpx pojawia się maks 5 logów (czyli dla skrzynek gdzie jest więcej niż 5 logów jest to 5 ostatnich, dla tych gdzie jest mniej są wszystkie). Ten błąd widać również przed eksportem pliku gpx w spreparowanym linku gdzie maks ilości logów do generowanie ukrywa się w parametrze gpxLogLimit. Zawsze jest 5. Jeśli się ręcznie zmieni tę wartość w linku np na 100 i załaduje się stronę ponownie ze zmienionymi parametrami wówczas w eksportowanym pliku pojawia się maks 100 logów.Wygląda na to, że problem jest związany z niepopranym odczytywaniem bieżącej wartości z suwaka, a konkretniej z tego elementu formularza:

<input id="gpxLogLimit" name="gpxLogLimit" style="border: none;" type="range" autocomplete="on" onchange="$('#gpxLogLimitCurrent').html(this.value);
javascript:sync_options(this);" oninput="$('#gpxLogLimitCurrent').html(this.value); javascript:sync_options(this);" min="5" value="5" max="100" step="5" />

kojoty
Rada Techniczna
Posty: 318
Rejestracja: środa 26 listopada 2014, 14:14
Podziękował: 13 razy
Otrzymane podziękowania: 181 razy

Re: Eksport do gpx

Post autor: kojoty » środa 26 kwietnia 2017, 22:05

OK, poprawka poszła - zobaczcie czy teraz wam to działa lepiej - mam wrażanie, że można już wybrać województwo i ustawić liczbę logów.
Podpowiedzcie mi proszę co ewentualnie nie działa nadal.
Użytkownicy, którzy podziękowali autorowi kojoty za post:
rredan

Awatar użytkownika
brasia
Centrum Obsługi Geocachera
Posty: 1719
Rejestracja: sobota 23 sierpnia 2008, 19:06
Lokalizacja: Poznań

Re: Eksport do gpx

Post autor: brasia » środa 26 kwietnia 2017, 22:11

Dzięki za szybkie poprawki :)
kojoty pisze:Podpowiedzcie mi proszę co ewentualnie nie działa nadal.
Nie działają "moje trasy", tzn generowanie gpx+foto jeśli skrzynek jest więcej niż 50 - wyskakuje błąd lub pobiera błędny plik. Dla <50 (jeden plik) działa.
ObrazekObrazekObrazekObrazek ObrazekObrazek

ODPOWIEDZ