Napisałem tam:
. Deg poprosił o źródło, więc spróbuję pokazać je:Forum - jak to kiedyś już napisano - nie jest oficjalną częścią OCPL i przez OC zarządzaną, stąd też jakiekolwiek ustalenia tutaj czynione mogą być traktowane jako niebyłe.
1. Regulamin OCPLw żadnym miejscu nie odnosi się do Forum, a co za tym następuje nie istnieje ono jako oficjalny kanał informacyjny. Jedynym źródłem informującym o obowiązujących w OCPL zasadach jest więc strona opencaching.pl ze swoimi odnośnikami do Regulaminu, Wiki, Zasad keszera - czyli całego zbioru na https://wiki.opencaching.pl/ .
2. Regulamin Forumw żadnym miejscu nie mówi, że publikowane tu treści są oficjalnym stanowiskiem COG (kiedyś RR i COG) oraz RT.
3. Do tej pory logicznym była (i jest) zasada, że user OCPL nie ma obowiązku posiadania konta na Forum, zatem jedyne treści oficjalne musi otrzymać za pośrednictwem Serwisu (strona główna, mail od COG - innego kanału nie ma). Wszystkie inne go nie obowiązują, bo nie zostały mu skutecznie przedstawione/dostarczone.
4. Oba podmioty posiadają osobne grono zarządzających, w obu obowiązują odmienne reguły. To, że przede wszystkim moderatorami/ administratorami są osoby z OC jest normalne, jednak odmienność zasad nie pozwala na utożsamianie ich z aktualnymi "władzami" OCPL.
5. W różnych okresach na Forum pojawiały się sprzeczne ze sobą informacje o "zależnościach RR/COG-Forum" i "oficjalności" podawanych komunikatów. Np. w roku 2012 jeden z członków ówczesnego COG mówił o rozdzielności, by np. w roku 2016 w tym samym miesiącu pojawiły się sprzeczne ze sobą wpisy, mówiące z jednej strony o "oficjalności wpisów na stronie OC i Forum" , z drugiej o tym, że wpis na Forum nie obowiązuje, jedynie na OCPL (bo nie ma obowiązku posiadania konta na F.) - to akurat członek ówczesnej RR. Jak więc widać, sami członkowie "władz" na różnych etapach mieli zróżnicowane zdania nt. łączenia/rozdzielności tych podmiotów.
6. W wielu przejrzanych dotąd postach wychwyciłem różne postawy w tej materii, jednak bardziej przemawia ton rozdzielności, zapewne wynikający z czytania Regulaminów obu serwisów, jak i ze zdroworozsądkowego myślenia (czytaj: nie ma obowiązku posiadania konta ...).
Nie jestem na ten moment w stanie wskazać degowi wspominanego postu, który doskonale pamiętam. Możliwe, że na fali swoistej demolki w systemie w latach 2014-2016 został on skutecznie wyczyszczony, jak parę innych. Deg nie chce skorzystać ze swojej wiedzy informatycznej i wielkich umiejętności, by ułatwić mi wyszukiwania, więc pomyślałem, by zapytać COG i Administratora Forum o oficjalną wykładnię relacji i obowiązywaniu wszystkich członków OCPL wykładni COG ("władz"), zamieszczanych na Forum. To pozwoli na przyszłość jednoznacznie rozstrzygnąć wątpliwości.