Pewnie większość z Was zauważyła, że w tym roku silnik AKQ został przepisany od zera na nowy. Poprzednie rozwiązanie, chociaż działało przez kilka lat, wymagało przygotowania oddzielnej wersji dla systemów z jabłkiem i pozostałych urządzeń. Dodatkowo wersja "główna", oparta na flashu, nie posiada sensownych darmowych narzędzi, co również stanowiło pewien problem. Nowy silnik jest oparty na standardzie wspieranym przez większość przeglądarek, w dodatku pozwala się łatwo osadzać na stronie kesza (co nie zawsze jest takie proste).
Ponieważ u każdego z nas jest trochę inna konfiguracja przeglądarek, wtyczek do nich oraz systemów, na których działają, nie sposób wszystkiego przetestować, dlatego mogą pojawiać się różne problemy lub błędy. Chciałbym poprosić Was o pisanie w tym wątku, jeżeli coś nie działa Wam prawidłowo (lub działa inaczej, niż byście oczekiwali). Napiszcie przy tym koniecznie, oprócz opisu problemu, również system operacyjny oraz przeglądarkę z której korzystacie. Screen też będzie mile widziany. Jednocześnie, jeżeli ktoś zgłosi błąd w miejscu, gdzie u Ciebie jest wszystko OK również daj mi znać - odizolowany problem może być łatwiejszy do zdiagnozowania.
Poniżej kilka słów o tym, jak powinien działać (i jak działał w trakcie lokalnych testów) kalendarz.
Liczby z zagadkami pojawiają się wraz z nadchodzącymi dniami. To nie oznacza, że kalendarz jest w tym czasie zwykłym obrazkiem (co część z Was już odkryła).
W okienku zagadki, której jeszcze nie nadszedł czas, nie ma pola do wpisania hasła (co jest oczywiste, w końcu zagadki jeszcze nie ma), ale pojawia się ono, gdy czas zagadki nadejdzie. Poprawna odpowiedź jest sygnalizowana zielonym tłem odpowiedzi (oraz pojawiającą się gwiazdką obok numeru), błędna czerwonym.
Kalendarz jest nieczuły na polskie znaki oraz wielkość liter w odpowiedziach.*
* Wiem, że u niektórych osób pojawia się niepoprawny znak w miejscu polskich znaków w okienku odpowiedzi. Chwilowo nie mam jeszcze rozwiązania tego problemu, ale chciałbym poprosić kilka osób, które mają taką sytuację o kontakt - żebym mógł sprawdzić, czy stanowi to również problem w udzielaniu odpowiedzi (teoretycznie nie powinno, ale też teoretycznie kodowanie jest wszędzie ustawione).
Dzięki za pomoc