Adwentowy Kalendarz Quizowy - technikalia i błędy

Tu piszemy na tematy związane z serwisem Opencaching.pl

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Ranwers
Forumator
Posty: 807
Rejestracja: wtorek 30 marca 2010, 15:52
Podziękował;: 133 razy
Otrzymał podziękowań: 191 razy

Adwentowy Kalendarz Quizowy - technikalia i błędy

Post autor: Ranwers »

Witajcie!

Pewnie większość z Was zauważyła, że w tym roku silnik AKQ został przepisany od zera na nowy. Poprzednie rozwiązanie, chociaż działało przez kilka lat, wymagało przygotowania oddzielnej wersji dla systemów z jabłkiem i pozostałych urządzeń. Dodatkowo wersja "główna", oparta na flashu, nie posiada sensownych darmowych narzędzi, co również stanowiło pewien problem. Nowy silnik jest oparty na standardzie wspieranym przez większość przeglądarek, w dodatku pozwala się łatwo osadzać na stronie kesza (co nie zawsze jest takie proste).

Ponieważ u każdego z nas jest trochę inna konfiguracja przeglądarek, wtyczek do nich oraz systemów, na których działają, nie sposób wszystkiego przetestować, dlatego mogą pojawiać się różne problemy lub błędy. Chciałbym poprosić Was o pisanie w tym wątku, jeżeli coś nie działa Wam prawidłowo (lub działa inaczej, niż byście oczekiwali). Napiszcie przy tym koniecznie, oprócz opisu problemu, również system operacyjny oraz przeglądarkę z której korzystacie. Screen też będzie mile widziany. Jednocześnie, jeżeli ktoś zgłosi błąd w miejscu, gdzie u Ciebie jest wszystko OK również daj mi znać - odizolowany problem może być łatwiejszy do zdiagnozowania.

Poniżej kilka słów o tym, jak powinien działać (i jak działał w trakcie lokalnych testów) kalendarz.
Liczby z zagadkami pojawiają się wraz z nadchodzącymi dniami. To nie oznacza, że kalendarz jest w tym czasie zwykłym obrazkiem (co część z Was już odkryła).
W okienku zagadki, której jeszcze nie nadszedł czas, nie ma pola do wpisania hasła (co jest oczywiste, w końcu zagadki jeszcze nie ma), ale pojawia się ono, gdy czas zagadki nadejdzie. Poprawna odpowiedź jest sygnalizowana zielonym tłem odpowiedzi (oraz pojawiającą się gwiazdką obok numeru), błędna czerwonym.
Kalendarz jest nieczuły na polskie znaki oraz wielkość liter w odpowiedziach.*

* Wiem, że u niektórych osób pojawia się niepoprawny znak w miejscu polskich znaków w okienku odpowiedzi. Chwilowo nie mam jeszcze rozwiązania tego problemu, ale chciałbym poprosić kilka osób, które mają taką sytuację o kontakt - żebym mógł sprawdzić, czy stanowi to również problem w udzielaniu odpowiedzi (teoretycznie nie powinno, ale też teoretycznie kodowanie jest wszędzie ustawione).

Dzięki za pomoc :)
Jeśli góra idzie do Ciebie, a Ty nie jesteś Mahometem - spieprzaj, to lawina!
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani w każdym innym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo do zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

sajmon
Wyjadacz
Posty: 357
Rejestracja: czwartek 17 października 2013, 10:39
Podziękował;: 78 razy
Otrzymał podziękowań: 186 razy

Re: Adwentowy Kalendarz Quizowy - technikalia i błędy

Post autor: sajmon »

To ode mnie
chrome 47.0.2526.83
android 4.4.2 na galaxytab3
wywalona czcionka pod obrazkiem "odpowiedź" i "sprawdź"- które dodatkowo nie mieści się w linii i guzik jest pod "odpowiedź". Spróbuję screena z rana.

Awatar użytkownika
5nip3r
Wyjadacz
Posty: 307
Rejestracja: poniedziałek 29 sierpnia 2011, 01:07
Podziękował;: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 33 razy

Re: Adwentowy Kalendarz Quizowy - technikalia i błędy

Post autor: 5nip3r »

A ode mnie tak: Cyferki póki co, pojawiają mi się dopiero po rozwiązaniu zagadki (albo jeszcze później). Muszę w firefox'ie klikać gdziekolwiek na obrazku, żeby znaleźć zagadkę. Całe szczęście, że wiem (bo sam wysłałem obrazek) gdzie klikać, ale trzeba przejść parę "jeszcze nie czas-ów", by znaleźć miejsce zagadki.
Nie mniej i tak uważam, że to ciekawa nowość :)
Obrazek Obrazek Obrazek

Jano
Wyjadacz
Posty: 437
Rejestracja: niedziela 21 września 2008, 17:17
Podziękował;: 125 razy
Otrzymał podziękowań: 91 razy

Re: Adwentowy Kalendarz Quizowy - technikalia i błędy

Post autor: Jano »

No to u Ciebie lokalnie jest coś nie tak. U mnie na dwóch kompach jest OK (win 10 i win vista), wersja FF najnowsza na obu.
Dzisiejszej zagadki jeszcze nie robiłem, ale numerek 2 jest widoczny.
AKQ.JPG
AKQ.JPG (112.35 KiB) Przejrzano 2784 razy
Pozdrawiam
Jano

Obrazek Obrazek

azhag
Wyjadacz
Posty: 240
Rejestracja: wtorek 14 października 2014, 17:43
Podziękował;: 155 razy
Otrzymał podziękowań: 46 razy

Re: Adwentowy Kalendarz Quizowy - technikalia i błędy

Post autor: azhag »

Komp: Linux Debian, przeglądarka Opera (ta na chrome'owym silniku), wszystko działa jak należy.

Komórka: Android 4.1, przeglądarka Dolphin, jedyne co nie działa, to pole odpowiedzi nie podświetla się na zielono po podaniu odpowiedzi.
Obrazek

Jano
Wyjadacz
Posty: 437
Rejestracja: niedziela 21 września 2008, 17:17
Podziękował;: 125 razy
Otrzymał podziękowań: 91 razy

Re: Adwentowy Kalendarz Quizowy - technikalia i błędy

Post autor: Jano »

Ranwers pisze:W okienku zagadki, której jeszcze nie nadszedł czas, nie ma pola do wpisania hasła [...]
Z tym, że nie do końca. W FF nie ma, w Operze v41.0/win 10 jest to pole, a przyciski nie mają polskiej czcionki.
Pozdrawiam
Jano

Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
Ranwers
Forumator
Posty: 807
Rejestracja: wtorek 30 marca 2010, 15:52
Podziękował;: 133 razy
Otrzymał podziękowań: 191 razy

Re: Adwentowy Kalendarz Quizowy - technikalia i błędy

Post autor: Ranwers »

Jano pisze:
Ranwers pisze:W okienku zagadki, której jeszcze nie nadszedł czas, nie ma pola do wpisania hasła [...]
Z tym, że nie do końca. W FF nie ma, w Operze v41.0/win 10 jest to pole, a przyciski nie mają polskiej czcionki.
Opisany przeze mnie wygląd i funkcjonalność miały na celu zaprezentowanie wersji poprawnie działającej - inaczej skąd byłoby wiadomo, że coś działa źle, lub dobrze :)
Jeśli góra idzie do Ciebie, a Ty nie jesteś Mahometem - spieprzaj, to lawina!
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani w każdym innym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo do zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Jano
Wyjadacz
Posty: 437
Rejestracja: niedziela 21 września 2008, 17:17
Podziękował;: 125 razy
Otrzymał podziękowań: 91 razy

Re: Adwentowy Kalendarz Quizowy - technikalia i błędy

Post autor: Jano »

Sam prosiłeś, aby przekazywać takie informacje, no to przekazujemy. Skoro czegoś ma nie być, a jest, to znaczy, że coś nie działa tak, jak trzeba.
A ze znikającym okienkiem nie da się nic zrobić? W poprzednich edycjach akq fajnie to działo. Prawidłowa odpowiedź zamykała okno. Brakuje mi tego, ale da się żyć :wink:
Pozdrawiam
Jano

Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
Ranwers
Forumator
Posty: 807
Rejestracja: wtorek 30 marca 2010, 15:52
Podziękował;: 133 razy
Otrzymał podziękowań: 191 razy

Re: Adwentowy Kalendarz Quizowy - technikalia i błędy

Post autor: Ranwers »

Prawdopodobnie problem z polskimi znakami oraz przenoszeniem przycisku "Sprawdź" do nowej linijki został rozwiązany, ale proszę o sprawdzenie jeszcze kilku osób.
Jeśli góra idzie do Ciebie, a Ty nie jesteś Mahometem - spieprzaj, to lawina!
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani w każdym innym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo do zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

azhag
Wyjadacz
Posty: 240
Rejestracja: wtorek 14 października 2014, 17:43
Podziękował;: 155 razy
Otrzymał podziękowań: 46 razy

Re: Adwentowy Kalendarz Quizowy - technikalia i błędy

Post autor: azhag »

U mnie na Linuksie i Operze problem dopiero teraz się pojawił. ;)
Obrazek

Jano
Wyjadacz
Posty: 437
Rejestracja: niedziela 21 września 2008, 17:17
Podziękował;: 125 razy
Otrzymał podziękowań: 91 razy

Re: Adwentowy Kalendarz Quizowy - technikalia i błędy

Post autor: Jano »

Za to u mnie na Operze jest już dobrze :)
Pozdrawiam
Jano

Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
deg
Rada Techniczna
Posty: 1107
Rejestracja: sobota 07 grudnia 2013, 04:31
Podziękował;: 225 razy
Otrzymał podziękowań: 500 razy

Re: Adwentowy Kalendarz Quizowy - technikalia i błędy

Post autor: deg »

U mnie w Chromie + Win 7 przestało być dobrze i są krzaczki. W FF jest dobrze ;)
"Kto ma rację dzień wcześniej od innych, ten przez dobę uchodzi za idiotę" Antoni de Rivarol
Obrazek

Awatar użytkownika
Pawel brasia
Forumator
Posty: 1795
Rejestracja: sobota 23 sierpnia 2008, 19:06
Podziękował;: 252 razy
Otrzymał podziękowań: 308 razy

Re: Adwentowy Kalendarz Quizowy - technikalia i błędy

Post autor: Pawel brasia »

Z sąsiedniego wątku:
Olo74 pisze:TECHNICZNIE
Używam FF i po wpisaniu prawidłowych odpowiedzi, przy cyferce pojawia się gwiazdka - czyli wszystko ok, tak jak było w poprzednich edycjach.
Niestety, wystarczy, że zamknę przeglądarkę i otworzę ją ponownie wraz ze strona AKQ2016, i gwiazdki znikają. Muszę ponownie wklepywać wszystkie odpowiedzi.
W poprzednich edycjach tak nie mam (sprawdziłem przed chwilą dla 2012).
Już chciałem napisać, że pewnie kasuje ciasteczka, ale u mnie jest tak samo :( Wystarczy odświeżyć i gwiazdy znikają, na 99% przedwczoraj tak nie było (FF 50.0, win 7).
Edit: chrome na adroidzie gwiazdki są, ale nie ma polskich liter.
ObrazekObrazekObrazekObrazek ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
deg
Rada Techniczna
Posty: 1107
Rejestracja: sobota 07 grudnia 2013, 04:31
Podziękował;: 225 razy
Otrzymał podziękowań: 500 razy

Re: Adwentowy Kalendarz Quizowy - technikalia i błędy

Post autor: deg »

deg pisze:U mnie w Chromie + Win 7 przestało być dobrze i są krzaczki. W FF jest dobrze ;)
Chyba Ranwers poprawił, bo w Chromie mam teraz wszystko dobrze - i gwiazdki i polskie literki. Dzięki!
"Kto ma rację dzień wcześniej od innych, ten przez dobę uchodzi za idiotę" Antoni de Rivarol
Obrazek

Jano
Wyjadacz
Posty: 437
Rejestracja: niedziela 21 września 2008, 17:17
Podziękował;: 125 razy
Otrzymał podziękowań: 91 razy

Re: Adwentowy Kalendarz Quizowy - technikalia i błędy

Post autor: Jano »

W operze też jest dobrze.
Pozdrawiam
Jano

Obrazek Obrazek

ODPOWIEDZ