Wbiję kij w mrowisko i rzucę następnym pomysłem (jako uzupełnienie poprzedniego, nie zamiast):
A gdyby tak w logach dodać opcję "Zgłoś log do COG" (albo jakiś podobny mechanizm), pozwalający na zgłoszenie każdemu keszerowi dowolnego loga.
Wady:
- dociążenie COG. Mają ludziska już swoje obowiązki. Na chwilę obecną NIE należy do nich analiza logów. Z drugiej strony - Centrum Obsługi Geokeszera to obsługa Geokeszera kompleksowo, a nie tylko skrzynek. Jeśli zabraknie mocy produkcyjnych - zawsze w większym województwie można powołać dwóch COGistów.
Zalety:
- zawsze znajdzie się taki Aris czy inny Parlando

, który pozgłasza logi niezgodne z wymogami skrzynki. Na początku pewnie będzie tego sporo, ale...:
- userzy wiedząc, że jest społeczny mechanizm pilnowania logów, będą znacznie bardziej uważać logując. Już nie zalogują wirtuala wymagającego zdjęcia, nie wysyłając tego zdjęcia, bo ktoś zauważy i zgłosi. Przeczytają opis mobilniaka przed zalogowaniem, bo jeśli zalogują niezgodnie z zasadami - pewnie znajdzie się "społeczny policjant", który doprowadzi do wyprostowania sprawy.
Na forum też mamy mechanizm zgłaszania postów do moderatora. Przeglądałem dzienniki moderacji - korzystacie z tego rozwiązania, ale nie widzę, żeby spowodowało to paraliż moderacji. Nie ma tego wiele.
@kociewie - zostawmy na razie kwestię ownów na później, ok? Załóżmy, że nie są one problemem, potem zastanowimy się jak to zrobić. Przeprojektujmy trochę OC
(jeszcze raz podkreślam, że moje wypociny w tym wątku to moje prywatne zdanie. Bez konsultacji z OC Team)