Adwentowy Kalendarz Quizowy 2015 - przekaz myśli
Moderator: Moderatorzy
- Karls
- Forumator
- Podziękował;: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 34 razy
Re: Adwentowy Kalendarz Quizowy 2015 - przekaz myśli
No właśnie, a jak dla mnie to źródło nie koniecznie jest poprawne
. Ja korzystając z bardziej wiarygodnych miałem problem z rozwiązaniem bo się rozmijały. A w takiej sytuacji możemy przypuszczać, że to raczej na wiki jest błąd, bo jak by nie patrzeć każdy to może edytować i przez to błędy były i będą.

-
- Nowy na forum
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
- Kontakt:
Kolory można przyporządkować na podstawie kodu startowego.Karls pisze:@Up - pewnie znaleziona przy zakładaniu...
Wracając do zagadek, rozwiązałem 8 i jestem na czysto. Tutaj muszę się podzielić uwagami - przez to, że autor nie zastosował się do żadnego "branżowego" standardu wiele osób może prawidłowo rozwiązywać zagadkę a mimo to mieć zły wynik. To tak naprawdę lekko bruteforce bo trzeba by 24 kombinację sprawdzić w takiej sytuacji. Chyba dotarłem do rysunku, który był podstawą takiego wyboru kolorów ale powielanie błędu nie jest jego usprawiedliwieniem. Oczywiście gratulację za ciekawy i edukacyjny pomysł dla autora, tego chyba jeszcze w AKQ nie mieliśmy. Mimo to pewien niedosyt pozostaje bo zagadka jest dla osoby obeznanej z tematem do rozwiązania w 3min gdyby nie tworzyć własnych palet kolorystycznych, tylko trzymać się źródeł "branżowych".
- Karls
- Forumator
To już wymaga pewnej wiedzy, którą uzyskujesz po rozwiązaniu - że ten kod startowy tam jest. Równie dobrze to może być wycinek ze środka i go nie mieć. Więc zgoda- jest to jakiś punkt zaczepienia do obejścia problemulukasbank1993 pisze:Kolory można przyporządkować na podstawie kodu startowego.Karls pisze:@Up - pewnie znaleziona przy zakładaniu...
Wracając do zagadek, rozwiązałem 8 i jestem na czysto. Tutaj muszę się podzielić uwagami - przez to, że autor nie zastosował się do żadnego "branżowego" standardu wiele osób może prawidłowo rozwiązywać zagadkę a mimo to mieć zły wynik. To tak naprawdę lekko bruteforce bo trzeba by 24 kombinację sprawdzić w takiej sytuacji. Chyba dotarłem do rysunku, który był podstawą takiego wyboru kolorów ale powielanie błędu nie jest jego usprawiedliwieniem. Oczywiście gratulację za ciekawy i edukacyjny pomysł dla autora, tego chyba jeszcze w AKQ nie mieliśmy. Mimo to pewien niedosyt pozostaje bo zagadka jest dla osoby obeznanej z tematem do rozwiązania w 3min gdyby nie tworzyć własnych palet kolorystycznych, tylko trzymać się źródeł "branżowych".

-
- Stały bywalec
- Podziękował;: 107 razy
- Otrzymał podziękowań: 14 razy
Co do kolorów to już tłumaczę, że rozmyślnie zdecydowałem się na najbardziej dostępne dla rozwiązujących źródło podpowiedzi. Wystarczy użyć odpowiednich, dość oczywistych sześciu znaków w zapytaniu do wujka G by w wynikach jako jeden z pierwszych obrazków został wyświetlony potrzebny do rozwiązania diagram. Założyłem, że AKQ dostępny jest również, a może przede wszystkim, dla laików i nie było moją intencją odsyłanie ich do fachowych źródeł. Profesjonaliści znają sposób by znaleźć "start".
- Karls
- Forumator
Nie musisz się tłumaczyć - przecież to tylko zabawa
. Jak widzę coś co można by dopracować to lubię zasygnalizować, wtedy z roku na rok kalendarz ma szansę się rozwijać. Wyszukiwanie w google w dzisiejszych czasach jest spersonalizowane a nie takie samo dla każdego - mnie właśnie wyprowadziło na manowce. Pomysł i wykonanie zagadki na prawdę super, z drobnym tylko mankamentem (moim zdaniem)
.

-
- Bywalec
- Podziękował;: 4 razy
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Dzisiejsza fajna - wielkie dzięki 

Zarabianie na klikaniu Lubię to: http://lubietoto.pl/p,485.html
http://www.indiemarket.pusku.com/akq.php
- 5nip3r
- Wyjadacz
- Podziękował;: 29 razy
- Otrzymał podziękowań: 33 razy
Tu może się pewnie przydać hint z tytułu zagadki.jjpkb pisze:ja rozwiązałem, ale nie wchodzi`...
10:0 dla mnie

- Karls
- Forumator
Uff dzisiejsza łatwa
. Nie chce spojlować, ale można trafić w "zmyłkę", wtedy trzeba spróbować jeszcze raz. No to 10:0.
@jjpkb - może właśnie tobie się to przytrafiło.
Powodzenia!

@jjpkb - może właśnie tobie się to przytrafiło.
Powodzenia!
- umyk-gaska
- Bywalec
- Podziękował;: 4 razy
- Otrzymał podziękowań: 5 razy
- Kontakt:
poszło wspólnymi siłami
bardzo mi się podobała dzisiejsza zagadka 
10:0
(ja właśnie na tę zmyłkę trafiłam ;/)

10:0
(ja właśnie na tę zmyłkę trafiłam ;/)
- glivec
- Stały bywalec
- Podziękował;: 8 razy
- Otrzymał podziękowań: 10 razy
He, zagadkę w zasadzie w jej głównej części rozwiązała mi 11letnia córka będąc wiezioną przeze mnie autem rano do szkoły. Zajęło jej to z 3-5min, natomiast odgadywaniem co tu może być hasłem zająłem się ja. No i dopiero pojawiły się schody, i to nawet nie z powodu zmyłki, ale po prostu hasło wpisywałem w zbyt pełnej formie. Zagadka fajna. Podobała się.
-
- Centrum Obsługi Geocachera
- Podziękował;: 158 razy
- Otrzymał podziękowań: 70 razy
Haha to chyba już tylko ja zostałem przy zagadce Teokryta
następnych nawet nie sprawdzałem