1. prosta zagadka na rozgrzewkę
2. też prosta, choć wymagająca wiedzy geoograficznej lub dluższego poszukania w internecie

3. jak wiele osób, zgadłem po poczytaniu forum i fb
4. fajny, prosty szyfr
5. też ładny i prosty kod
6. heh, trochę zbyt abstrakcyjna jak dla mnie. Pomysł fajny, ale etapów za dużo i mało związane ze świętami. Udało się rozwiązać po poczytaniu forum i fb
7. Szybka, ale dowiedziałem się czegoś nowego

8. Szybciutka.
9. No, pierwsza, która padła dopiero po hincie. Niewiele brakowało, żebym wymyślił sam I etap, ale myliły mnie pięciogwiazdkowe ciągi.
10. kolejna, która padła dopiero po małym hincie. Jak pewnie większość, I etap rozwiązałem szybko, ale utknąłem na drugim, a to było takie proste!

11. po dłuższej rozkminie udało się samemu wymyślić; nietypowe szyfrowanie, które jednak można wykminić
12. prosty, znany szyfr, używałem go w podstawówce do komunikacji na lekcjach

13. zagadka moim zdaniem bez hinta nierozwiązywalna
14. jak zobaczyłem homonimki to myślałem, że będzie to najlepsza zagadka, ale jak dla mnie parę homonimów jest po prostu naciąganych. Kilka słabo pasuje do kontekstu, 3, 5 i 6 dla mnie wcale homonimami nie są, wierszyk też jakiś nieskładny... (a jeszcze ten nawias z kosmosu) Tylko połowę udało się zrobić w miarę samemu.
15. Też myślałem, że będzie fajna, ale jak dla mnie zeszłoroczna śnieżynka lepsza, bo 1. nie wymagała znajomości pewnych faktów (np. 14 była dla mnie nierozwiązywalna), 2. były to jednak nazwy, które każdy zna, a tutaj o istnieniu miast 11 i 12 dowiedziałem się dopiero przy rozwiązywaniu.
16. Bardzo miła zagadka, chociaż izomorficzna z zagadką Einsteina to przyjemnie się ją robiło

17. po nieudanej próbie wyliczenia zmiennych udało się wpaść na właściwy trop
18. Usilnie szukałem, wszędzie wychodziły mi bzdety, dopiero po hincie znalazłem to o co chodziło.
19. moja zagadka, tak, była jednoznaczna i rzeczywiście w jednym miejscu trzeba było zrobić założenie - ale szczerze mówiąc trzeba je robić w każdym większym obrazku

20. rzeczywiście, niezbyt nadaje się na akq, na szczęście robiłem na telefonie i poszło dosyć szybko - bo na moim laptopie bez narzędzi nie do rozwiązania
21. Udało mi się wpaść samemu na właściwy trop i zrobiłem do końca, choć kilka razy próbowałem wpisywać inne hasło

22. Powodzenia wszystkim przy rozwiązywaniu ostatniej zagadki

Wiem, że to niesprawiedliwe i będę od razu znał kordy, ale i tak po finał będę szedł dopiero rano - zresztą współautorka również nie będzie szła od razu

Pozdrawiam wszystkich keszerów a szczególnie z Trójmiasta - już od pewnego czasu chcę Was poznać, ale jakoś ostatnio wszystkie eventy mi nie pasują, ale kiedyś na pewno nadejdzie ten dzień